Widzew-Gimbasket Białystok

Wiadomości z niższych lig

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 18 lutego 2007, 21:30

iCanFly_11 pisze:rzeczywiscie podzial 1 ligi na 4 grupy obnizyl jej ogolny poziom ale mysle, ze nie dotyczy to zespolow, ktore sa na czele w swoich regionach, bo potem to wlsnie one walcza o awans do jakby nie bylo ekstraklasy :D :D
WIDZEW Łódź

Potem te zespoły z "IV" ligi, które awansują do III walczą o awans do II, a daleko n akońcu do ekstraklasy. Umówmy się jednak że z powodów, których wymieniać nie będę z szacunku dla intelektu wszystkich mających pojęcie o KK w Polsce Widzew i ekstraklasa to kompletne SF.

Martineezz
Nowy na forum

Postautor: Martineezz » 18 lutego 2007, 22:05

majoneez pisze:
iCanFly_11 pisze:rzeczywiscie podzial 1 ligi na 4 grupy obnizyl jej ogolny poziom ale mysle, ze nie dotyczy to zespolow, ktore sa na czele w swoich regionach, bo potem to wlsnie one walcza o awans do jakby nie bylo ekstraklasy :D :D
WIDZEW Łódź

Potem te zespoły z "IV" ligi, które awansują do III walczą o awans do II, a daleko n akońcu do ekstraklasy. Umówmy się jednak że z powodów, których wymieniać nie będę z szacunku dla intelektu wszystkich mających pojęcie o KK w Polsce Widzew i ekstraklasa to kompletne SF.

Majoneez, możesz uspokoić moje serce i napisać mi o tym na pw?

A tak na marginecie czy ta "pierwsza" liga jest ostatnią czy jeszcze jest coś niżej?

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 18 lutego 2007, 22:23

Nic niżej nie ma, bo w I lidze może grać praktyczni każdy kto ma na to ochotę. Aby z niej awansować do ekstraklasy trzeba pokonać jeszcze trzy szczeble rozgrywek "tzw grupy I ligi". W praktyce to oznacza że ta pierwsza jest czwartą. No i tak to wygląda. Gdyby choć raz rozegrać sparing ŁKS z Widzewem szybko okazałoby się jaka przepaść dzieli tą "pierwszą :lol: " ligę od będącej "tuż tuż" ekstraklasy. To jest w wypadku zespołów o poziomie Widzewa coś na oko 70-80 pkt.

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 18 lutego 2007, 22:24

ostatnia...

Marti, pomijajac wzgledy czysto sportowe, Widzewa po prostu nie stac na pierwsza lige. To sa nieporownywalne koszty. Takie rzeczy jak licencje, sedziowie, wyjazdy itd. w PLKK to nie jest taka zabawa ja w pierwszej lidze. oplacenie sedziow w PLKK to tak "pi razy oko" jakies 7 razy wiecej niz w I lidze... wyjazdy rowniez sa nie po wojewodztwie mazowieckim a po calej Polsce itd.itp.

Awatar użytkownika
Czukers
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: Czukers » 19 lutego 2007, 09:28

Niestety, przy całej mojej miłości do Widzewa, muszę przyznać rację ŁKSiakom :) W tej chwili Widzew nie jest gotowy do awansu. Chodzi tu przede wszystkim o kwestie finansowe, wciaż nie mamy mocnego sponsora - ci co są, wystarczają na pokrycie doraźnych potrzeb. Druga sprawa to skład - może jest silny na pierwszą ligę, ale wydaje mi się że niewystarczający na ekstraklasę. Ale jeszcze parę lat i może wreszcie doczekamy się derbów w ekstraklasie :wink:

Martineezz
Nowy na forum

Postautor: Martineezz » 19 lutego 2007, 11:28

majoneez pisze:Nic niżej nie ma, bo w I lidze może grać praktyczni każdy kto ma na to ochotę. Aby z niej awansować do ekstraklasy trzeba pokonać jeszcze trzy szczeble rozgrywek "tzw grupy I ligi". W praktyce to oznacza że ta pierwsza jest czwartą. No i tak to wygląda. Gdyby choć raz rozegrać sparing ŁKS z Widzewem szybko okazałoby się jaka przepaść dzieli tą "pierwszą :lol: " ligę od będącej "tuż tuż" ekstraklasy. To jest w wypadku zespołów o poziomie Widzewa coś na oko 70-80 pkt.

Co do różnicy obecnej to wystarczy zobaczyć ile punktów u nich rzucają dziewczyny co u nas były wiecznymi rezerwowymi. Tyle, że ja się nie znam i nie wiem jak silne są inne zespołu z "pierwszej" ligi. Bo wiadomo, jak jest awans to później wystarczy poważniejszy sponsor i wszystko się zmienia.

A tak na marginesie, ktoś zna dobrą stronę o I lidze? Interesuje mnie szczególnie Korona Kraków.

iCanFly_11
Nowy na forum

Postautor: iCanFly_11 » 19 lutego 2007, 12:54

oczywistym jest ze zadna druzyna z pierwszej ligi nie bylaby w stanie walczyc z jakimkolwiek klubem z ekstraklasy (no chyba ze z SMSem)
jest duuuuza roznica miedzy ekstra i pierwsza liga
no i ZAWSZE konieczne sa DUUUZE wzmocnienia dla teamu ktory awansuje a co za tym idzie potrzebna jest jeszcze WIEKSZA kasa :!: :!: :!:
naprawde ciezko by bylo znalezc sponsora na miare ekstraklasy dla Widzewa wydaje mi sie nawet ze to jest NIEMOZLIWE :(
ale narazie nie ma sie co martwic... zobaczymy jak dziewczyna pojdzie w dalszej czesci rozgrywek :D
<<CarpeDiem>>

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: qBK » 19 lutego 2007, 14:28

Martineezz pisze:A tak na marginesie, ktoś zna dobrą stronę o I lidze?

http://www.pierwsza.net/

Martineezz
Nowy na forum

Postautor: Martineezz » 19 lutego 2007, 14:30

Dziękuję bardzo :)

Awatar użytkownika
gilus
Młodzik

Postautor: gilus » 19 lutego 2007, 15:44

qBK pisze:
Martineezz pisze:A tak na marginesie, ktoś zna dobrą stronę o I lidze?

http://www.pierwsza.net/

Nie wiem czy dobra ale jest :) Co prawda idealna nie jest, nie jest nawet taka jakbym chciał ale dobre chyba i to. Pisałem na początku sezonu do wszystkich związków maile z prośbą o składy drużyn 1-ligowych - odpisał tylko związek pomorski pisząc, że "jak tylko będą mieli składy to mi wyślą" no ale na obietnicy się skończyło. Więc tak naprawdę sam wszystko kombinuję (dziękuję wszystkim tym co przysyłają mi cokolwiek na stronę).
Oczywiście marzy mi się strona ze szczegółowymi składami, statystykami i meczami LIVE ale tego wszystkiego niestety nie ma. A powód poznacie wchodząc na stronę do działu "Redakcja" ;]

Martineezz
Nowy na forum

Postautor: Martineezz » 19 lutego 2007, 18:55

W każdym razie to czego szukałem to znalazłem :).

Wróć do „I/II liga”