Koszykarki Nova Trading Kani VIII LO Toruń w miniony weekend nie grały w lidze. Nie oznacza to jednak, że miały wolne.
Maciej Broczek, szkoleniowiec drużyny, przerwę w rozgrywkach wykorzystał na solidne treningi przed kolejnymi, ważnymi meczami ligowymi. - Dziewczęta przede wszystkim ćwiczyły nowe rozwiązania taktyczne - twierdzi. - Zarówno w ataku, bo ostatnio zdobywaliśmy bardzo mało punktów w meczu, jak i w obronie (głównie zastawianie). W środę będą miały okazję przećwiczyć te zagrywki w kontrolnym meczu z juniorkami z Bydgoszczy. Chcieliśmy zagrać z jakimś ligowym zespołem, ale nie udało nam się znaleźć wymagającego rywala.
Kilkudniowa przerwa w rozgrywkach przydała się też kilku koszykarkom, które ostatnio narzekały na kontuzje.
- Robiliśmy wszystko, aby doprowadzić do zdrowia Katarzynę Januszek, Jolantę Sowińską-Broczek, Katarzynę Maksel i Annę Rumińską - dodaje toruński szkoleniowiec. - I mam nadzieję, że uda im się powrócić do pełnej formy. Niestety, ostatnio jednak pojawił się inny kłopot. W Toruniu panuje grypa, która dopadła też moje podopieczne. W poniedziałkowym treningu nie wzięły udziału Anna Mrówka i Anna Rumińska. Obie zmagały się z 39-stopniową gorączką.
W poniedziałek z drużyną nie ćwiczyły też Martyna Hołownia i Agnieszka Saidowska. Ta pierwsza dostała wolne, ale tylko na jeden dzień. Druga z kolei pojawi się w Toruniu dzisiaj.
- Agnieszka jest nauczycielką w-f w jednej z tczewskich szkół - tłumaczy Maciej Broczek. - Plan lekcji ma tak ułożony, że pracuje tylko w poniedziałki i wtorki. Wtedy też trenuje indywidualnie, a do Torunia przyjeżdża w środy i od tego dnia ćwiczy już z zespołem.
Dodajmy, że najbliższy ligowy mecz torunianki rozegrają w sobotę. O godz. 17 na własnym parkiecie będą podejmowały SMS Warszawa.
Nowosci
Solidne treningi w czasie przerwy
Moderator: Moderatorzy