Okres między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem to tradycyjnie już czas wytężonej pracy drużyn siatkarskich i koszykarskich. Litry potu na treningach wylewają też podlascy pierwszo- i drugoligowcy
Przykładem mrówczej pracy mogą być koszykarki Włókniarza PJG, które trenują teraz dwa razy dziennie. Nie z powodu chęci spalenia nadmiaru kalorii po odejściu od świątecznego stołu, co sugerowałyby wyznania jednej z koszykarek.
- Podczas świąt zamieniam się w prawdziwego łasucha - mówiła, prosząc o anonimowość. - Pochłaniam wszystko, co słodkie, nie przejmuję się żadną dietą. Mogę sobie na to pozwolić, bo szybko to spaliłam już na pierwszych zajęciach poświątecznych.
Taktyka w gierkach
Zaraz po świętach trener białostoczanek Bogusław Bobka zaaplikował swoim podopiecznym bieganie po lesie Zwierzynieckim, kolejne dni to treningi na halach. Kilku różnych, bo w tym czasie na sali Włókniarza - gdzie na co dzień trenuje zespół - organizowane są piłkarskie turnieje halowe.
- Tak poukładałem plan zajęć, że znajdzie się czas na bieganie w terenie i na siłownię - mówi trener Bobka. - Na hali skupimy się na doskonaleniu gry w obronie, tak indywidualnej, jak i strefowej. Do rywalizacji ligowej wrócimy 8 stycznia, kiedy podejmiemy MUKS Poznań. Dzień później we własnej hali zmierzymy się z Kadusem Bydgoszcz w ramach zaległego spotkania.
(....)
Artur Wnuk Gazeta Wyborcza
Treningi Włókniarza
Moderator: Moderatorzy
Re: Treningi Włókniarza
Muszę się pochwalić, że Sylwestra 2004 spędziłem właśnie w Białymstoku i rzeczywiście treningi koszykarek Włókniarza trwały niemal do samego końca roku, a w niedzielę (2 stycznia) miały zaplanowany już kolejny trening w terenie. Widać, że nie tylko Adaś Małysz skacze w święta.
Żałuję tylko, że nie wybrałem się na te pokazowe turnieje piłkarskie w hali Włókniarza - po prostu zapomniałem
Żałuję tylko, że nie wybrałem się na te pokazowe turnieje piłkarskie w hali Włókniarza - po prostu zapomniałem
..you got to lose, to know how to win..