Nie było takiej opcji - wywiad z Iloną Mądrą

Wiadomości z niższych lig

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Nie było takiej opcji - wywiad z Iloną Mądrą

Postautor: mati » 21 września 2005, 07:29

Rozmowa z Iloną Mądrą, ekskoszykarką Ostrovii Ostrów

- Zrobiłaś bardzo wiele dla ostrowskiej koszykówki w ostatnich latach. Ale kibice mają ci za złe, że po spadku zespołu z ekstraklasy, nie zostałaś w drużynie. Nie chciałaś grać w pierwszej lidze?
- Chciałam na dłużej zostać w Ostrowie, gdzie mam swojego przyjaciela, ale nie udało się mi wypracować porozumienia z działaczami Ostrovii co do dalszej mojej przyszłości w Ostrowie. Do końca maja miałam otrzymać odpowiedź od działaczy Ostrovii, na jakich warunkach i co mam dalej robić w Ostrowie. Nikt się ze mną nie porozumiał, dlatego też, widząc, że może jestem już niepotrzebna, postanowiłam wrócić do Poznania. Dodatkowo moja rezygnacja została zresztą przyjęta bez słowa sprzeciwu.

- Pod koniec sezonu pojawiła się informacja, że masz zostać trenerem zespołu Ostrovii...
- Nie było takiej opcji w ogóle. Przede wszystkim mam zbyt mało doświadczenia, abym mogła zostać trenerem pierwszoligowej drużyny. Dodatkowo nawet nie myślałam o tym, aby być asystentką trenera. Osobiście chciałam zająć się grą i trenowaniem drużyny młodzieżowej.

- Gdyby udało się utrzymać Ostrovii w ekstraklasie, zostałabyś w Ostrowie?
- To teraz tylko gdybanie. Trudno mi powiedzieć, jak potoczyłyby się rozmowy po zakończeniu sezonu. Chciałabym powiedzieć, że ja od grudnia rozmawiałam z działaczami Ostrovii na tematy mojego ewentualnego nowego kontraktu. Później jednak wszystko się jakoś rozmyło. Myślę, że wina w tym, że nie pozostałam w Ostrowie na kolejny sezon, leży pośrodku.

- Po Twoich meczach z Mebltapem, w których zagrałaś poniżej oczekiwań, pozostało wiele niedomówień. Czym spowodowana była twoja słabsza postawa w drugim i czwartym pojedynku play off?
- Mam już trzydzieści dziewięć lat i muszę odpowiedzieć sobie na pytanie, czy byłam w stanie przez cały sezon grać w każdym meczu po 40 minut na tym samym poziomie. Ja już w styczniu rozmawiałam z prezesem Ostrovii, że jeżeli chcemy myśleć o stuprocentowym utrzymaniu się w ekstraklasie, to musimy wzmocnić zespół na pozycji centra. Tak się nie stało, bowiem w kasie klubowej nie było odpowiednich środków. Wydaje mi się, że już w styczniu sternicy Ostrovii przyzwyczajali się do myśli, iż zespół może się nie utrzymać w ekstraklasie.

- Nie jest tajemnicą, że Ostrovia ma wobec koszykarek zaległości finansowe z minionego sezonu. Czy spłacane są one wobec Ciebie?
- Od końca czerwca sternicy Ostrovii systematycznie starają się spłacić mające wobec mnie zadłużenie.

- Co obecnie porabia Ilona Mądra?
- Wróciłam do Poznania i rozpoczęłam pracę trenerską z dziewczynkami grającymi w Międzyszkolnym Uczniowskim Klubie Sportowym. Dodatkowo solidnie trenuję, bowiem będę broniła barw MUKS-u w pierwszej lidze.

Rozmawiał gg- Gazeta Ostrowska

Obrazek

Wróć do „I/II liga”