Rozmowa z Moniką Szymańską, kapitanem TS Ostrovii

Jeśli Twój zespół nie ma jeszcze osobnego podforum, pokaż w tym dziale, że na to zasługuje!

Moderatorzy: sawa_JGora, Platini, ludzik76, Moderatorzy

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Rozmowa z Moniką Szymańską, kapitanem TS Ostrovii

Postautor: mati » 10 września 2005, 21:36

- Jak odnajdujesz się na parkiecie, po spadku z ekstraklasy?
- To bardzo trudne pytanie, ale spróbuję jakoś na nie odpowiedzieć. Mam wrażenie, że trener zespołu, Piotr Czaska, powierzy mi wiele zadań, które będę miała realizować na parkiecie, jako najstarsza zawodniczka. Może na moich barkach będzie się miała opierać również gra zespołu, ale będę miała ułatwione zadanie, bowiem nowe koszykarki, które wzmocniły Ostrovię, są solidnym wzmocnieniem.

- Czy długo się zastanawiałaś nad pozostaniem w Ostrovii?
- Przez moment zastanawiałam się, czy nie zrezygnować z dalszej gry w lidze i poświęcić się wyłącznie pracy zawodowej. Przecież nie można zapominać, że jestem nauczycielką wychowania fizycznego w Gimnazjum nr 4 w Ostrowie Wielkopolskim. W końcu jednak stwierdziłam, że postaram się pomóc koleżankom z Ostrovii. Może będą mogły się ode mnie czegoś nauczyć.

- Oprócz plejady wychowanek Ostrovii w zespole pojawiły się dwie nowe koszykarki: Anna Rajkowska oraz Marta Błaszczyk. Jak oceniłabyś te dwie zawodniczki?
- To bardzo solidne koszykarki, które mają już ogranie w ekstraklasie. Dlatego też sporo wniosły one do naszej gry.

- Czy zadowolona jesteś z tego, że Karolina Kaczmarek postanowiła pozostać i nadal grać w Ostrovii?
- Oczywiście. Jestem przekonana, że ona wiele wniesie wiele do gry naszej drużyny.

- Wróciłyście z obozu kilka dni temu. Czy ostro dostałyście w kość?
- Jak widać było podczas dwóch ostatnich meczów sparingowych, nasze nogi były jak z żelaza. Ponadto mamy jeszcze problemy ze skutecznością.

- Do Ostrovii wrócił Jan Perkiewicz. Ty doskonale znasz tego szkoleniowca. Cieszysz się z jego powrotu?
- Bardzo. To doświadczony szkoleniowiec, który potrafi pracować z kobietami. Na pewno wspólnie z Piotrem Czaską stworzą bardzo dobry duet trenerski.

- No właśnie. Pierwszym trenerem jest Piotr Czaska. Można odczuć, że Czaska nie pracował jeszcze z kobietami?
- Zdarza się, że nasz trener zapomina, iż trenuje kobiety, ale to naprawdę śmieszne momenty. Chciałabym podkreślić, że z dziewczynami pracuje się bardzo trudno. To nie jest takie proste, jak wydaje się na zewnątrz.

- Jednak nawiązałyście już wspólny język z trenerem?
- Już dawno. Jestem przekonany, że nasza współpraca będzie bardzo dobrze się układała.

- O jakie cele będziecie walczyć w tym sezonie? Może przepuścicie szturm na ekstraklasę?
- Nie ma takiej opcji. Chcemy zająć pewne miejsce w środku pierwszoligowej tabeli.

Rozmawiał: Grzegorz Glubiak (gg)- Gazeta Ostrowska
http://www.gazeta.ostrow-wielkopolski.p ... /8435.html

Wróć do „Inne kluby”