Micaela Martins Jacintho-co wy na to????
Moderator: Moderatorzy
- Belfer
- Żak
Nie jestem wybitnym specjalistą w dziedzinie tolerancji itd., ale dlaczego w tekście (tym Twoim oficjalnym - autorskim) piszesz CZARNOSKÓRA 27 letnia BRAZYLIJKA Czy kolor jej skóry ma jakieś znaczenie wzgledem jej umiejętności koszykarskich? Wystarczyło napisać tylko - Brazylijka, sama podkreslasz jej odmienność. Dziwne...
"...moja wiara to wszystko co mam... WŁÓKNIARZ..."
O bracia wilcy! Brońcie się nim wszyscy wyginiecie!
...NARODOWE SIŁY ZBROJNE...
Kosovo je Srbija
Wileńszczyzna = Polska
Kosovo je Srbija
Wileńszczyzna = Polska
- Edzia
- Junior
- Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P
Belfer pisze:Nie jestem wybitnym specjalistą w dziedzinie tolerancji itd., ale dlaczego w tekście (tym Twoim oficjalnym - autorskim) piszesz CZARNOSKÓRA 27 letnia BRAZYLIJKA Czy kolor jej skóry ma jakieś znaczenie wzgledem jej umiejętności koszykarskich? Wystarczyło napisać tylko - Brazylijka, sama podkreslasz jej odmienność. Dziwne...
Dlatego, by kibice którzy nie korzystają z netu, nie wchodzą na fora itepe, wiedzieli, że nasza nowa zawodniczka ma inny kolor skóry. Nie uważam tego, za coś złego. Inny kolor skóry to nie grzech ani przywara !! A takowa informacja jest obowiązkowa. Zwłaszcza, że jest to pierwsza czarnoskóra zawodniczka z tym klubie.
A znaczenia względem Jej umiejętności nie ma żadnego. Jest to zwykła uzupełniająca informacja.
Osobiście uważam, że użyte w takiej formie nie jest czymś złym. Ale być może się mylę? Czy ktoś uważa podobnie jak Belfer lub ja? A może jeszcze inaczej?
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"
- Belfer
- Żak
Rozumiem że jeśli Włokniarz kupi kolejną zawodniczkę i będzie ona przypadkiem biała to zamieścisz taką informację w Swoim tekście np. biała zawodniczka z Serbii itd. 
"...moja wiara to wszystko co mam... WŁÓKNIARZ..."
Kosovo je Srbija
Wileńszczyzna = Polska
Kosovo je Srbija
Wileńszczyzna = Polska
- Edzia
- Junior
nie, dlatego, że to nie będzie nowością w naszym klubie.
Podobnie rok temu napisałam Brazylijka a nie po prostu Karla da Costa, co wskazywało na Jej narodowość.
I ja naprawdę nie wiem, dlaczemu się tegoś uczepił. Czy po prostu szukasz dziury w całym?
Podobnie rok temu napisałam Brazylijka a nie po prostu Karla da Costa, co wskazywało na Jej narodowość.
I ja naprawdę nie wiem, dlaczemu się tegoś uczepił. Czy po prostu szukasz dziury w całym?
Ostatnio zmieniony 07 lutego 2006, 23:36 przez Edzia, łącznie zmieniany 1 raz.
"Oto jest miłość.
- Szymon
- Oldboy
- Kontaktowanie:
Ano właśnie, to jest bardzo ciekawa sprawa. Zauważyłem taką tendencję panującą w środkach masowego przekazu, że zawsze sie podkreśla fakt iz ktos jest ciemno(czarno)skóry
Jakoś nie przypominam sobie by np. przy okazji zatrudnienia w Wiśle DeForge podkreślano że ma białą skórę, a już przy zatrudnieniu np. Braxton podkreślano że jest to zawodniczka czarnoskóra
Dlaczego tak się dzieje
W sumie to nawet możnaby się oburzyć, że biała rasa jest dyskryminowana
Dlaczego tak się dzieje
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

- Edzia
- Junior
nie potrafię tego wytłumaczyć.
Być może jest tak dlatego, że takowe wiadomości budzą u jednych respekt, u innych złość a u jeszcze innych nie ma żadnej reakcji.
A być może dlatego, że jest to ciekawe informacyjnie, medialnie.. Choć mnie osobiście się to nie podoba. Robienie z wyglądu kogoś atrakcji medialnej. Podobnie jest przy wszelkiego rodzaju tragediach
Być może jest tak dlatego, że takowe wiadomości budzą u jednych respekt, u innych złość a u jeszcze innych nie ma żadnej reakcji.
A być może dlatego, że jest to ciekawe informacyjnie, medialnie.. Choć mnie osobiście się to nie podoba. Robienie z wyglądu kogoś atrakcji medialnej. Podobnie jest przy wszelkiego rodzaju tragediach
"Oto jest miłość.
- Trenejro
- Młodzik
- Kontaktowanie:
Wojteg pisze:Trenejro pisze:Wojteg, właściwie jaki wpis, jak nie ten powyżej nadaje się do usunięcia?
Jakich słów trzeba użyć, by dany post znalazł się w koszu?
Dla mnie połowa wpisów nadaje się do wywalenia, żeby nie powiedzieć cały wątekJa mogę sobie zarzucić tylko tyle, że jako moderator tego podforum nie zareagowałem w odpowiednim czasie. Teraz jest już chyba za późno na jakąkolwiek reakcję.
Jasne, za późno w momencie kiedy ktoś w taki sposób próbuje mnie obrazić
- Trenejro
- Młodzik
- Kontaktowanie:
Szymon pisze:Ano właśnie, to jest bardzo ciekawa sprawa. Zauważyłem taką tendencję panującą w środkach masowego przekazu, że zawsze sie podkreśla fakt iz ktos jest ciemno(czarno)skóryJakoś nie przypominam sobie by np. przy okazji zatrudnienia w Wiśle DeForge podkreślano że ma białą skórę, a już przy zatrudnieniu np. Braxton podkreślano że jest to zawodniczka czarnoskóra
![]()
Dlaczego tak się dzieje![]()
![]()
![]()
CYTAT ZE STRONY 10: "Na marginesie, czy musi istnieć słowo do określania koloru skóry? Jak móić? Murzynka, Afroamerykanka, Czarna?
A może po prostu Micaela????????????
Czy mówicie/piszecie np. "Białaska Edzia napisała...", albo "Europejczyk Wojteg napisał..." "
O tym pisałem wcześniej. Ja nie uważam, by należało wspominać o kolorze skóy w jakimkolwiek momencie.
Czarnoskóra brazylijka Micaela, białoskóra Brazylijka Karla, białoskóra polka Sylwia Wlaźlak? Nie brzmi to śmiesznie w tym zestawieniu>?
Uważam, że generalnie dla Polaków czarna skóra jest sensacją - tanią sensacją (tak jak i widać wśród niektórych "kibiców" Pabianic), stąd wzmianki w prasie i znowu... efekciarskie dzienikarstwo.
Trenejro pisze:Jasne, za późno w momencie kiedy ktoś w taki sposób próbuje mnie obrazić![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Trenejro, a zastanowiłeś się nad swoimi wpisami. Czy aby mówiąc o naszym kraju (nie będę cytował, bo sie nie nadaje do powtarzania) nie obraziłeś wielu osób
Trenejro pisze:Uważam, że generalnie dla Polaków czarna skóra jest sensacją - tanią sensacją (tak jak i widać wśród niektórych "kibiców" Pabianic), stąd wzmianki w prasie i znowu... efekciarskie dzienikarstwo.
100% racji.
- Trenejro
- Młodzik
- Kontaktowanie:
Wojteg pisze:Trenejro pisze:Jasne, za późno w momencie kiedy ktoś w taki sposób próbuje mnie obrazić![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Trenejro, a zastanowiłeś się nad swoimi wpisami. Czy aby mówiąc o naszym kraju (nie będę cytował, bo sie nie nadaje do powtarzania) nie obraziłeś wielu osób
Trenejro pisze:Uważam, że generalnie dla Polaków czarna skóra jest sensacją - tanią sensacją (tak jak i widać wśród niektórych "kibiców" Pabianic), stąd wzmianki w prasie i znowu... efekciarskie dzienikarstwo.
100% racji.
Wojteg, a nie uważasz, że nasz Kochany Kraj, staje się popie........ny właśnie przez zachowanie niektóych tu osób? Fajnie, że bronisz honoru ojczyzny, ale zastanów się nad swoimi sprzymierzeńcami...
TO ludzie tworzą kraj - a skoro ludzie są popie.......ni to i kraj taki się staje...
I myślę, że uczuć prawdziwych ludzi, którzy z szacunkiem podchodzą do drugiego człowieka nie obraziłem w żadnym momencie
A co do kibicowania Szymonie i reszto, znowu uważacie, że kto nie zasiądzie z Wami ten nie kibicuje. Zdzieraliśmy w kilka osób gardło razem z Wami, siedząc na parkiecie... Ale po co się tłumaczę
* edit by Szymon
Troche się z Tobą Trenejro nie zgodzę. To, że w danym kraju istnieją popier......ne jednostki nie sprawia, że od razu cały kraj taki jest. Nie mozna uogólniać w ten sposób. To tak jabyśmy teraz mówili że Niemcy nadal są faszystowskie bo jest pare organizacji tego typu (zresztą są w wielu krajach). Nie podoba mi sie też, że mówisz, że żyjesz w popier.....ym kraju
Jaka by ta Polska nie była to jest nasza ojczyzna i troche szacunku jest wymagane. A jeśli tak bardzo Ci sie tu nie podoba to ... Stary granice są otwarte. Nikt nie może zabronić Ci wyjechać
A teraz z innej beczki. Nie wiem co Wam przeszkadza w tekście "czarnoskóra Brazylijka". Gdybyście nie byli rasistami to w ogóle by wam to nie przeszkadzało. A tak wielkie halo robicie. Wcale nie uważam żeby podkreslanie koloru skóry nowej zawodniczki w społeczeństwie zamieszkanym przez białych było przejawem rasizmu. Edzia zweróciła na to uwage i koniec tematu. W nastepnych relacjach ta zawodniczka bedzie sie wyróżniała grą i nikt nie będzie zwracał uwagi na kolor jej skóry
A teraz z innej beczki. Nie wiem co Wam przeszkadza w tekście "czarnoskóra Brazylijka". Gdybyście nie byli rasistami to w ogóle by wam to nie przeszkadzało. A tak wielkie halo robicie. Wcale nie uważam żeby podkreslanie koloru skóry nowej zawodniczki w społeczeństwie zamieszkanym przez białych było przejawem rasizmu. Edzia zweróciła na to uwage i koniec tematu. W nastepnych relacjach ta zawodniczka bedzie sie wyróżniała grą i nikt nie będzie zwracał uwagi na kolor jej skóry
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!
- Szymon
- Oldboy
- Kontaktowanie:
Trenejro pisze:
A co do kibicowania Szymonie i reszto, znowu uważacie, że kto nie zasiądzie z Wami ten nie kibicuje. Zdzieraliśmy w kilka osób gardło razem z Wami, siedząc na parkiecie... Ale po co się tłumaczę![]()
![]()
Po pierwsze.
Jak zwykle zgrywasz "świętego" i podnosisz larum, że są jakieś bluźnierstwa, wpisy nadające się do usunięcia, prawisz morały itd. a za chwilę, z uporem maniaka używasz wulgaryzmów
Po drugie.
Już pisałem, że nie chce mi się z Tobą gadać na temat kibicowania, bo żeby o czymś rozmawiać to trzeba.......
No a tak w kwestii formalnej, nawiązując do Twoich słów.....
..... wiesz ja jestem zajebistym "kibicem" Juventusu Turyn! Zawsze gdy w tv oglądam ich mecz, to zakładam szalik, klaszcze i śpiewam (zdzieram gardło).... jednym słowem..... "dopinguję" drużynę i jej pomagam
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

- Trenejro
- Młodzik
- Kontaktowanie:
Szymon pisze:Trenejro pisze:
A co do kibicowania Szymonie i reszto, znowu uważacie, że kto nie zasiądzie z Wami ten nie kibicuje. Zdzieraliśmy w kilka osób gardło razem z Wami, siedząc na parkiecie... Ale po co się tłumaczę![]()
![]()
Po pierwsze.
Jak zwykle zgrywasz "świętego" i podnosisz larum, że są jakieś bluźnierstwa, wpisy nadające się do usunięcia, prawisz morały itd. a za chwilę, z uporem maniaka używasz wulgaryzmów![]()
![]()
![]()
Nie podnoszę larum dla lansowania się, dlaeko mi od tego...
I jeszcze raz: Polskę kocham i nie chcę z niej wyjeżdżać - ale Polskę tworzymy my wszyscy i tak ją postrzegają ludzie, jak tworzą ją ją zamieszkujący.
Byłem zszokowany i dalej jestem, postawą niektórych wobec, jak to określili "bambusicy", że "klub schozi na psy"
Potem uslyszalem, że jestem debilem, bo się głośno sprzeciwiam takiemu traktowaniu drugiego człowieka!
I dlatego uważam, że żyją porąbańcy, któzy image Polski psują, i sięz tym nie zgadzam i zawsze przeciw temu będę głośno się sprzeciwiał - bo z Polskością takie zachowanie nie ma nic wspólnego
Więc Lucky, Belfer, jeżeli to Wam się nie podobają moje poglądy, jak i wielu Polaków dot wolności osobistej i prawa do posiadania w każdym miejscu na Świecei koloru skóry odmiennego od rdzennych mieszkanców to sami wyjedżcie - proponuję Syberię, tak jest bardzo BIAŁO!!!
I nigdy mnie nie obrażaj Człowieku w ten sposób.............
I chciałbym zakończyć tą niekonstruktywną dyskusję - dzięki wszystkim "normalnym" na wsparcie w sprawach rasizmu, choć i tak uważam, że za mało zrobiliśmy, by przekrzyczeć ten dziki tłum...
Pozdrawiam
Trenejro pisze:
Więc Lucky, Belfer, jeżeli to Wam się nie podobają moje poglądy, jak i wielu Polaków dot wolności osobistej i prawa do posiadania w każdym miejscu na Świecei koloru skóry odmiennego od rdzennych mieszkanców to sami wyjedżcie - proponuję Syberię, tak jest bardzo BIAŁO!!!
ja już nic z tego nie rozumie
pozdrawiam
PS. Szymon Ty jesteś za Juventusem
AC MILAN
pozdrawiam
Pabianice Pabianice ŁKS!!!