"POD KOSZEM" - felietony Henryka Langierowicza.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 22 października 2005, 17:12

A niby dlaczego nie powinienem komentować przykładu z USA :?: :?: :?:
Po to jest to forum by komentować. Dla mnie ten przykład z USA był fatalny i tyle! (pewnie zaraz napiszesz że jestem amerykanofobem :lol: )

Co do wyrzekania się Polski...hmm... przecież ja nic takiego nie napisałem .... tylko czytając Twoje słowa, o Hymnie, o podnoszeniu flagi Polskiej i Amerykańskiej ..... ehhhh... ja po prostu do dziś pamietam słowa mojego ś.p. dziadka, który mi mówił: "Pamiętaj, Ojczyznę masz tylko jedną!"
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Trenejro
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Trenejro » 22 października 2005, 17:23

Ojczyzna <> Obywatelstwo...

Ojczyzna jest jedna, narodowości możesz mieć kilka...

Możesz być Polakiem, Amerykaninem i Afgańcem jak Ci się podoba a Ojczyzną będzie Polska, ok??!!

A przykładu z USA nie powinieneś komentować, że to jest sposób w jaki pewnie ja bym się zachował. Więc przez grzeczność powinieneś się wstrzymać od komentarza... Ty postępujesz w jakiś tam sposów, ja w inny, ale nie wolno Ci mówić, że mój sposób jest fatalny!!!

Ale, co tam... Skończmy ten temat, bo i tak masz zawsze rację, prawda???

PS. A formalnie Panti jest Polką czy tego chcesz czy nie i nie powinna być uznawana za zagraniczna zawodniczkę... Oczywiście nie urodziła się w Polsce, ale taki już ten Świat jest zakręcony, że stała się Polką... I nawet gada po Polsku:)!!

Gość

Postautor: Gość » 22 października 2005, 17:33

To, że ktoś ma obywatelstwo polskie nie czyni z niego Polki lub Polaka, każdy kto twierdzi inaczej powinien poddać się badaniu psychiatrycznemu (osobiście uważam, że taką osobę należy zlikwidować!!) Co z Polakami na Wschodzie, oni nie mają polskiego obywatelstwa jak Olisadebe, są zapomniani przez większą część tzw. Polaków (czytaj obywateli polskich)Kim dla Ciebie Trenejro jest np. Andżelika Borys, która ma obywatelstwo białoruskie? Jeśli mi odpowiesz, że Białorusinką to obyśmy się nigdy nie spotkali na hali w Pabianicach... Twój przykład ze Stanami Zjednoczonymi jest idiotyczny, nie ma narodu amerykańskiego (oczywiście oprócz autochtonicznych mieszkańców, czyli Indian). Jak można mówić o narodzie, jeśli państwo to istnieje zaledwie ok. 330 lat. Każda rodzina amerykańska (biała lub białopodobna), ma w swoich "szeregach" jakiegoś Irlandczyka, Włocha, Polaka itd. itd. Zobacz sobie kryterium narodowości w zwykłej encyklopedii PWN!! Olisadebe nigdy nie będzie Polakiem i nie tylko dla tego że jest czarny, ale po pierwsze nie zna języka, nie utożsamia się z polską kulturą i tradycją, po drugie jest mu to obojętne jakie ma obywatelstwo, wyrwał się z murzyńskiej wioski i trafił do raju, w tym wypadku była to przypadkowo Polska. Grał w kadrze narodowej, bo była to jedyna szansa wybicia się i pokazania za granicami Polski!! To co piszesz, że uzyskanie obywatelstwa polskiego uprawnia do używania określenia Polak to kolejny idiotyzm!! świadczący o tym, że takie pojęcie jak patriotyzm jest Ci obce, ale za to jesteś obywatelem unii europejskiej. niedługo będziesz mógł poślubić przystojnego brodatego faceta i adoptować sobie dziecko, a co i na dodatek to będzie rodzina!!
Miliony Polaków nigdy nie miało polskiego obywatelstwa, ale w ich żyłach płynęła polska krew i czuli się Polakami. Zapoznaj się z historią Polski podczas rozbiorów i w latach 1918 - 1921. Wtedy dopiero będziesz mógł mówić kto jest Polakiem, a kto nie. Orlęta lwowskie nie miały polskiego obywatelstwa a ginęły za Polskę. Król Stefan Batory był Węgrem z Siedmiogrodu, nawet nie mówił po polsku a był WIELKIM POLAKIEM!!
Jestem dumny z tego, że jestem Polakiem, że moi dziadowie przelewali krew za Polskę, a nie za jakieś afrykańskie plemie czy wioskę. Pewnie to bardzo Cie ucieszy że jestem NACJONALISTĄ, RASISTĄ, SZOWINISTĄ, ANTYSEMITĄ, KSENOFOBEM itd.
Piszesz - Ojczyzna jest jedna, narodowości możesz mieć kilka... Ile Ty masz lat, skąd wytrzasnąłeś taką głupotę. Narodowość masz tylko jedną!! Możesz mieć kilka obywatelstw, NARODOWOŚĆ TYLKO JEDNĄ!!! Albo jesteś Polakiem, albo jesteś tylko obywatelem polskim. Dla mnie Wielkimi Polakami są ludzie żyjący na Białorusi, Litwie, Łotwie, Ukrainie, Rosji, Mołdawii, Rumunii, Kazachstanie, Uzbekistanie, Gruzji, którzy nie mają polskich paszportów, oni nawet słabo mówią po polsku, ale w ich sercach jest TYLKO POLSKA!! Zawsze o tym pamiętali, nigdy nie zatracili wiary, historii, tradycji i kultury.
Szymon masz w 100% rację, a słowa które mówił Ci Twój Dziadek, powinien sobie wyryć na czole ten trenejro czy jak mu tam.
PS: Zapomniałem się zalogować - Boule.

Awatar użytkownika
Trenejro
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Trenejro » 22 października 2005, 17:40

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Rozbawiłeś mnie strasznie... Nie ma sensu komentować...

Przez takich jak Ty, "dumni" polacy ciągle będą uważani za wieśniaków Europy i do końca Świata będą stawiać pomniki... Mam pytanie, głosowałeś na LPR?

Awatar użytkownika
Trenejro
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Trenejro » 22 października 2005, 17:52

I jeszcze jedno Panowie...

Polskość, Ojczyzna to są wartości, które każdy nosi w sercu, przeżywa na swój sposób, wierzy, wspiera i kocha kraj na swój sposób... A Obywatelstwo uzyskane sprawiające, że ktoś może szczycić się mianem "Polaka" jest wielką nagrodą dla każdego... pewnie także dla Panti... KTÓRA FORMALNIE JEST RÓWNIEŻ POLKĄ i o tym była dyskusja...

przeprawszam Cię Boule, ale takimi górnolotnymi tekstami o nasyceniu rzeczywiście rasistowskim troszeczkę sprawiasz, że nie mam ochoty podejmować tematu z Tobą...

Więc, lepiej zakończmy to na tym etapie...

Gość

Postautor: Gość » 22 października 2005, 17:55

Mam nadzieję, że jednak się spotkamy na hali...
Masz już 18 lat, dzieci nie mogę bić.
Jak nie podoba Ci się w tym kraju i uważasz że Polacy (bo tak się pisze ten wyraz) to wieśniacy, to wyjedź do tej cywilizowanej Europy - Bruksela, Tel Awiw, Berlin, Londyn czekają na takich jak ty. Tacy jak ty są tutaj zbędni, ale o tym się przekonasz jak się spotkamy.
Boule.

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 22 października 2005, 18:04

Popatrz Trenejro
Najpierw pisałes tak:
Trenejro pisze: .... i po pewnym czasie, co nie jest trudne będąc w USA, zakochuję się w Ameryce i przyjmuję obywatelstwo tego kraju...
Z dumą głoszę wtedy wszem i wobec, że jestem Polakiem ale i Amerykaninem... Słucham hymnu, podnoszę do góry zarówno Polską jak i Amerykańską flage...
I z drugiej strony rzecz biorąc - przyjmując obywatelstwo USA czułbym się zażenowany oraz pokrzywdzony, gdyby mimo mojej miłości do USA jakiś amerykanin zarzucił mi fakt, że Amerykaninem nie jestem...

Później tak:
Trenejro pisze:...Ojczyzna jest jedna, narodowości możesz mieć kilka...

Możesz być Polakiem, Amerykaninem i Afgańcem jak Ci się podoba a Ojczyzną będzie Polska, ok??!!

Teraz piszesz tak:
Trenejro pisze:Polskość, Ojczyzna to są wartości, które każdy nosi w sercu, przeżywa na swój sposób, wierzy, wspiera i kocha kraj na swój sposób......

Według mnie, albo się pogubiłeś, albo w Twoich przekonaniach brak konsekwencji.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 22 października 2005, 18:16

Ej, chłopaki, wyluzujcie. To jest post z felietonami pana Langierowicza i wasza dyskusja nijak ma sie do jego tekstów.

PS. Po jaką cholerę ja się zacząłem zastanawiać ile mamy stranieri :lol: :lol: :?: :?: :lol: :lol:
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 22 października 2005, 18:19

No właśnie, Ty rozpocząłeś ten wątek :lol: i nawet nie przedstawiłeś swojego zdania w tej jakże ciekawej dyskusji.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 22 października 2005, 18:24

No jak juz Ci tak bardzo zależy na mojej opinii na ten temat to napisze :lol: . Polakiem to jestem ja, Ty (chciaż podobno masz jakąś włoską krew :lol: ) i pewnie jeszcze kilkadziesiąt milionów ludzi. Panti ma według mnie tylko obywatelstwo polskie co nie powoduje że jest od razu Polką.
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!

Awatar użytkownika
Trenejro
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Trenejro » 22 października 2005, 18:44

Ale formalnie jest :D

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 22 października 2005, 22:37

a dla mnie Panti jest naturalizowaną Polką! i królestwo bym dała, by Karla tesh była "spolszczona" :lol: , a najlepiej to jakby została Honorowym Obywatelem Pabianic :!:

Do tego co się wpisał jako gość i się nie zalogował, to powiedz mi, Polacy mieszkający w Niemczech, Anglii, Francji czy gdziekolwiek w Unii (albo nawet i na świecie), są Polakami gorszej kategorii??, bo nie mieszkają w tak wychwalanym przez Ciebie wschodzie?? Śmieszny jesteś, jeśli tak uważasz (a Twój post na to wskazuje).
I chcę Cię poinformować, że Angelika Borys (jeśli nie ma polskiego obywatelstwa) nie jest dla mnie Polką, ma jedynie polskie korzenie.

Ale zakończę już, bo przecież to co powie (napisze) Szymon i Jego znajomkowie jest święte, prawdziwe i jedynie słuszne (Ojciec Dyrektor Zawsze Szymon). A własnego zdania, własnych poglądów nie mieć, a jak już to w ogóle ich nie prezentować. I w dodatku można dostać za korzystanie z prawa konstytucyjnego. Normalnie, w środę przychodzę z eskortą.

-------------------------------------------------------------------------------------

Pozdro Trenejro - cierpliwości życzę :!:. Mnie już jej nie starcza...
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

Awatar użytkownika
Trenejro
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Trenejro » 22 października 2005, 22:43

Brawo Edzia, dzieki za support:) Pozdrawiam reszte ekspertów od Obywatelstw i Narodowości...
:wink:

Gość

Postautor: Gość » 22 października 2005, 23:52

1. Owszem nie zalogowałem się, ale gdybyś przeczytała moje wpisy do końca pewnie byś zauważyła, iż podpisałem się!
2. Nigdy w życiu nie uderzyłem kobiety, i nawet o tym nie pomyślałem!
3. Powołujesz się na Konstytucję Najjaśniejszej RP, a dokładnie na rozdział II - Wolności, prawa o obowiązki człowieka i obywatela. Brawo, jestem pod wrażeniem, a czytałaś?
To przeczytaj, tylko uważnie i zacznij od preambuły ... ZŁĄCZENI WIĘZAMI WSPÓLNOTY Z NASZYMI RODAKAMI ROZSIANYMI PO ŚWIECIE... Polecam również gorąco art. 34 rozdziału II
4. Nie ma znaczenia gdzie mieszkają Polacy, tylko nie każde państwo toleruje aby jego obywatel miał dwa obywatelstwa i dlatego dałem przykład Wschodu.
5. Piszesz, iż Pani Andżelika Borys ma dla Ciebie tylko polskie korzenie, dziewczynko słyszałaś kiedyś o Jałcie, Teheranie i Poczdamie. Wyobraź sobie, iż jutro ktoś zadecyduje o tym, że nie mieszkasz w Polsce tylko na Białorusi. Masz polskie korzenie, ale jesteś obywatelką Białorusi więc zgodnie z tym co napisałaś nie jesteś Polką. I gówno to kogoś interesowało czy Ty się na to zgadzasz czy nie. Naród nie znający swojej historii traci sens istnienia! Zapamiętaj to sobie!
6. Polacy w Niemczech, Francji czy innych krajach wyjechali tam bo albo musieli uciekać przed komunistami albo jechali za chlebem. Polacy na Wschodzie, są u siebie, na swojej ziemi, tylko granica się przesunęła i to jest wystarczający dla Ciebie powód aby odebrać im tą POLSKOŚĆ. Jesteś młoda więc nie możesz pamiętać jak żyli Polacy np. na Ukrainie jeszcze 15-20 lat temu. POLSKOŚĆ była zakazana, nie mogli mówić po polsku, uczyć się w polskich szkołach, chodzić do kościoła i wyjeżdzać do Polski, ale skąd Ty możesz o tym wiedzieć!
7. Ojciec Dyrektor Zawsze Szymon - świetny tekst :lol: Tylko jest mały problem, jestem trochę starszy od Szymona i mój kolega nie ma wpływu na moje poglądy itd.
8. Piszesz, że jestem śmieszny. Owszem mam cholerne poczucie humoru, lubię pośmiać się z samego siebie, i wszyscy co mnie znają mogą to potwierdzić, tylko że ja jestem ŚMIESZNYM POLACZKIEM a Ty kim jesteś?
9. Za kilka dni będzie święto zmarłych, przejdź się na pabianicki cmentarz na kwatery żołnierzy, tam nauczysz sie POLSKOŚCI i PATRIOTYZMU od małych dzieci, które zapalają na żołnierskich grobach znicze.
10. Jak bedziesz miała na koncie tyle lat kibicowania co MY, tyle wyjazdów i wcale nie łatwych, miłych i przyjemnych, to będziesz mogła krytykować Nas, a póki co to może lepiej zastanów się co piszesz.
11. Wiem, że to jest forum koszykówki a nie forum polityczne, ale w kwestii OJCZYZNY i PATRIOTYZMU nawet tu należy zabrać głos i bronic tych wartości, przed taki młodymi ludźmi (o przepraszam EUROPEJCZYKAMI) jak Ty i Trenejro. Europa i Unia czeka na Ciebie, zawsze przyda się tania polska siła robocza do sprzątania kibli w Londynie czy Berlinie.
12. Wyjedź i nie wracaj, przyjmij sobie jakieś obywatelstwo i daj nam POLAKOM bawić się we własnym błotku.
Pozdrawiam Ciebie i Trenejro - Faszysta, antysemita, szowinista, rasista i co tam jeszcze chcecie - Boule.

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 22 października 2005, 23:53

Ehhh..... nie wiem czy śmiać się czy płakać :?:
Trenejro, Edzia, proponuję jednak pierw zajrzeć przynajmniej do encyklopedii i zapoznać się z takimi terminami jak: obywatelstwo, narodowość, asymilacja, naród i dopiero potem brać udział w dyskusji.
Gdybyś Edzia zapoznała się z terminem "narodowość", to nie wypisywałabyś bredni typu: "Angelika Borys nie jest Polką".

Wracając do Pantelejewej. Faktem jest, że ma ona obywatelstwo polskie. Ciekawe czy wie (czy Wy wiecie), że posiadanie obywatelstwa niesie za sobą obowiązki obywatelskie, choćby takie jak: przestrzeganie konstytucji, obrona i wierność państwu :!: Hmmm.... ciekaw jestem z ilu obowiązków obywatelskich wywiązuje się (lub wywiązałaby się) Pantelejewa :?:

Sprawa "spolszczenia" Karli. Hmm... po co :?: Co nam to da :?: W Reprezentacji Polski grać już by nie mogła.
Jeśli zaś chodzi o przyznanie Brazylijce tytułu Honorowego Obywatela Pabianic, to jestem za, ale pod warunkiem, że najpierw musi zrobić coś dobrego dla Pabianic (np.zdobyć kilka tytułów mistrzowskich). W innym wypadku, taki krok nie wchodzi w grę :!:

P.S. Edzia, z tym ojcem to przegiełaś, ale nie będę zniżał się do Twojego niskiego poziomu i pozostawie tę obrazę bez riposty.

Obrazek

Wróć do „Archiwum”