FINAŁ Mistrzostw Polski Juniorek Starszych - 2009

Newsy dotyczące rozgrywek młodzieżowych

Moderator: Moderatorzy

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 25 stycznia 2009, 19:13

mati pisze:Co z tego, że MUKS bedzie miał umowe czy to z AZS czy z Tęczą. Z tego co się orientuje zawodniczki, które grają w meczach półfinalowych i finałowych muszą wejść choćby na sekundę na parkiet podczas meczów Wielkopolskiej Ligi. Z tego co wiem chyba nie reprezentowały MUKS-u w tej lidze i nie maja prawa grać dalej. Będzie to precedens na skale światową jak to przejdzie.
Myślę jednak, że PZKosz nie postawi się przeciw klubom. Moge się jednak mylić...

To trochę nielogiczne, bo jak zabronić grać np. zawodniczce, która do stycznia leczyła kontuzję i nie mogła grać w lidze wielkopolskiej? I wyleczyła się na turniej półfinałowy, albo wręcz była oszczędzana na niego...

Oczywiście tu przypadek jest inny. Ale pewnie nikt z nas nie zna wszystkich kruczków prawnych, na których opierają swoje racje poszczególne strony. Najpóźniej za trzy dni będziemy wiedzieć, czy MUKS mógł wystawić Durak i Skobel, czy też nie. Ponoć nie tylko MUKS korzysta z zasady klubów partnerskich, ale tylko MUKS korzysta na tym z tak dobrych zawodniczek, bo sam je wychował.
Nie ma co mędrkować.

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 25 stycznia 2009, 19:22

Wówczas regulacje wyglądają troche inaczej myślę. Zawodniczka zgłoszona jest przed sezonem. Nie dotyczy ten przepis chyba wychowanek klubu. Tylko umów. Ale racja zobaczymy co nastąpi.
Dla mnie tam sprawa jest jasna. Wydarzenie byłoby naprawde wielkie gdyby zawodniczki mogły zagrac dalej. Dla mnie MUKS nie powinien występować w finałach. Ciekaw jestem tylko jak odpowiedź będzie Wielkopolskiego Związku Koszykówki, który musiał podpisać zgłoszenie MUKS-u do rozgrywek szczebla centralnego. PZKosz jakby nie ma z tym bezpośrednio nic wspólnego. Jeżeli zgłoszenie podpisane zostało dalej to jestem ciekawy kogo podpis widnieje pod tym zgłoszeniem i nazwiskami zawodniczek uprawnionych. Raczej nie spodziewam się podpisu p. Ryszarda Cudaka (z powodów logicznych). Ciekawe, ciekawe...

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 25 stycznia 2009, 20:21

mati pisze:Wówczas regulacje wyglądają troche inaczej myślę. Zawodniczka zgłoszona jest przed sezonem. Nie dotyczy ten przepis chyba wychowanek klubu. Tylko umów. Ale racja zobaczymy co nastąpi.
Dla mnie tam sprawa jest jasna. Wydarzenie byłoby naprawde wielkie gdyby zawodniczki mogły zagrac dalej. Dla mnie MUKS nie powinien występować w finałach. Ciekaw jestem tylko jak odpowiedź będzie Wielkopolskiego Związku Koszykówki, który musiał podpisać zgłoszenie MUKS-u do rozgrywek szczebla centralnego. PZKosz jakby nie ma z tym bezpośrednio nic wspólnego. Jeżeli zgłoszenie podpisane zostało dalej to jestem ciekawy kogo podpis widnieje pod tym zgłoszeniem i nazwiskami zawodniczek uprawnionych. Raczej nie spodziewam się podpisu p. Ryszarda Cudaka (z powodów logicznych). Ciekawe, ciekawe...

No, skoro piszesz że wychowanek klubu, to Durak i Skobel to rzeczywiście nie dotyczy :)
Poczekamy, zobaczymy...

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 25 stycznia 2009, 20:39

w sumie do finałów zostały trzy dni :wink:
ObrazekObrazek

romek
Amator

Postautor: romek » 26 stycznia 2009, 07:18

Myślę, że cała nasza dyskusja podsycana cytatami znikąd przez Endrju( jeżeli są to słowa działaczy, to tylko pogratulować ich kompetencji) jest trochę bezcelowa. Gdyby MUKS postąpił niezgodnie z regulaminem już dawno byłby wykluczony. W regulaminie współzawodnictwa sportowego nie ani słowa o tym, kiedy może być zawarta umowa patronacka, nie ma też zdania o tym, że zawodniczka musi grać w rozgrywkach wojewódzkich( jak pisze Mati). Zresztą wtedy np. Gdynia nie bardzo miałaby kim grać, bo dziewczyny z Łomianek nie grały w tych rozgrywkach. Podsumowując- przepisy są nie do końca precyzyjne i MUKS to wykorzystał i wszelka nadinterpretacja, czy wręcz wymyślanie przepisów jest trochę śmieszne.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 26 stycznia 2009, 07:57

romek pisze:Myślę, że cała nasza dyskusja podsycana cytatami znikąd przez Endrju( jeżeli są to słowa działaczy, to tylko pogratulować ich kompetencji) jest trochę bezcelowa. Gdyby MUKS postąpił niezgodnie z regulaminem już dawno byłby wykluczony. W regulaminie współzawodnictwa sportowego nie ani słowa o tym, kiedy może być zawarta umowa patronacka, nie ma też zdania o tym, że zawodniczka musi grać w rozgrywkach wojewódzkich( jak pisze Mati). Zresztą wtedy np. Gdynia nie bardzo miałaby kim grać, bo dziewczyny z Łomianek nie grały w tych rozgrywkach. Podsumowując- przepisy są nie do końca precyzyjne i MUKS to wykorzystał i wszelka nadinterpretacja, czy wręcz wymyślanie przepisów jest trochę śmieszne.

Nie byly to slowa dzialaczy. Ktos mnie poprosil co jest w temacie, zebym to napisal to zacytowałem.

Mysle tak... poczekajmy na decyzje... okaze sie czy MUKS zlamal prawo czy nie...
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
niesmiertelna
Nowy na forum

Postautor: niesmiertelna » 26 stycznia 2009, 10:19

A zawodniczki z GTK graly w lidze wojewodzkiej
..tego nie mozna zrozumiec, jak sie tym nie zyje..

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 26 stycznia 2009, 11:31

MUKS decyzja zarzadu wyrzucony z turnieju !!

INFO PEWNE - Siała Pozdrawia ;)
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 26 stycznia 2009, 11:40

No to Krawczyk dopiął swego i w starciu wiceprezesów pokonał Chomicza

niebieski
Nowy na forum

Do ajaja!

Postautor: niebieski » 26 stycznia 2009, 12:40

AJAJA - stuknij się w czoło! Gdynia byla klubem , ktory nie ma z tym nic wspólnego! M Krawczyk przebywa dzisiaj w Turcji! VBW GTK przegrala
mecz z MUKS Poznań i marzyla o rewanżu. Liczymy na powrót MUKS do zawodow finałowych. Mają prawo do odwolania się!

Wicej informacji na blogu:

http://miedzysejmemakoszem.blox.pl/html

Pozdrawiam AJAJA i zapraszam na finały, mam nadzieję z MUKS Poznań!

walczacy z wiatrakami
Żak

Postautor: walczacy z wiatrakami » 26 stycznia 2009, 13:07

ajaja pisze:No to Krawczyk dopiął swego i w starciu wiceprezesów pokonał Chomicza

rozumiem, że wszystko co złe w polskim koszu to wina Krawczyka i Gdyni?

wyluzujcie trochę bo to juz przestaje być śmieszne :evil:

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 26 stycznia 2009, 13:27

O ile nie mam w zwyczaju bronic Gdyni to teraz to zrobie. To że PZKosz podjął taką a nie inną decyzję wydaje mi sie jak najbardziej słuszne.

A i nie jest to wina Krawczyka tylko klubu z Gorzowa i kilku innych miast, które wysłały zapytania na jakiej podstawie zawodnczki nieuprawnione reprezentowały MUKS. Wina co najwyzej leży po stronie pana Jabłońskiego, który chciałbyc za sprytny. No cóż, przekombinował.
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

romek
Amator

Postautor: romek » 26 stycznia 2009, 13:37

WGiD rozpatrując
kwestię udziału w grze w barwach MUKS Poznań zawodniczek DURAK i SKOBEL
dysponował opinią Przewodniczącego Komisji Regulaminowej PZKosz, która jednak nie może
być wiążąca dla ani dla WGiD, ani dla Zarządu PZKosz. Prawo interpretacji Regulaminu
Współzawodnictwa Sportowego PZKosz przysługuje jedynie Zarządowi PZKosz

To cytat z pisma PZKOSZ do MUKS zamieszczonego na blogu trenera Curyla. Wynika z tego, że Przewodniczący Komisji Regulaminowej wydał opinię pozytywną, a zarząd zinterpretował to inaczej. Skoro przepisy są takie, że da się je zinterpretować na krańcowo różne sposoby, to należy je zmienić lub uściślić, no ale przynajmniej w ten sposób Gorzów usunął jedną z przeszkód do zdobycia upragnionego tytułu.

Awatar użytkownika
Tedan
Amator

Postautor: Tedan » 26 stycznia 2009, 13:50

Regulamin jest regulaminem.

Ale z drugiej strony patrząc, czy to jest w pełni MUKSu wina że Skobel i Durak zostały zatwierdzone przez Wielkopolski :roll: :?:
W/g mnie jest to spora furtka dla MUKSu do odwołania, jeżeli działali w dobrej wierze. MUKS powinien znać prawo, ale nie musi, inaczej w przypadku OZKosz.
Jeżeli centrala będzie nieugięta, to domagać się odszkodowania od Wielkopolski za burdel i niechlujstwo. :evil:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

romek
Amator

Postautor: romek » 26 stycznia 2009, 14:28

Jeszcze jedna ciekawostka regulaminowa. Zawodniczka,żeby grać w klubie musi mieć licencję okresową, jeżeli gra w dwóch klubach na zasadzie umów patronackich to musi mieć dwie licencje okresowe. Licencje wydaje PZKOSZ, jeżeli wydał je Skobel i Durak przed półfinałami to zaakceptował umowy, jeżeli nie miały licencji, to sprawa jest jasna.

Wróć do „Koszykówka młodzieżowa”