Polskie koszykarki grają w ME U20 w Brnie

Newsy dotyczące rozgrywek młodzieżowych

Moderator: Moderatorzy

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Polskie koszykarki grają w ME U20 w Brnie

Postautor: Hersi » 29 czerwca 2005, 13:40

Szóste miejsce w mistrzostwach Europy U20 (rocznik 1985 i młodsze), które rozpoczynają się w piątek w Brnie - to plan minimum postawiony przez Polski Związek Koszykówki przed młodzieżową reprezentacją kobiet. W środę Polki odjechały z Krakowa do Brna.

Trener reprezentacji Roman Skrzecz po cichu marzy jednak o medalu. Przed rokiem Polki zajęły w mistrzostwach Europy szóste miejsce. W Brnie ich rywalkami będą Rosjanki, Włoszki i Niemki. W piątek w pierwszym spotkaniu Polska zmierzy się z silną ekipą Rosji. Mecz finałowy oraz spotkania o miejsca 3, 5 i 7 odbędą się 10 lipca.

Biało-czerwone rozegrały przed mistrzostwami Europy dziewięć spotkań towarzyskich. Trzy pierwsze z Francją zakończyły się porażkami, sześć kolejnych na turniejach w Turcji i Grecji - zwycięstwami zawodniczek Romana Skrzecza.

"Chcemy podtrzymać tę dobrą passę - powiedział PAP trener Roman Skrzecz. - To dobrze, że pierwszy mecz gramy z teoretycznie najsilniejszym zespołem w grupie - Rosją. Rosjanki - według moich informacji - nie grały żadnych spotkań towarzyskich. Włoszki to dla nas niewiadoma. Wiem tylko tyle, że do zespołu dołączyła 20- latka Katarina Ress, która gra już w pierwszej piątce reprezentacji seniorek. Z Niemkami graliśmy na turnieju w Turcji i wiem czego się spodziewać."

"Cel minimum postawiony przez Polski Związek Koszykówki to szóste miejsce. Mam przeczucie, że trudniejsza dla nas będzie walka o ósemkę, dalej będzie już łatwiej" - dodał Roman Skrzecz.

W 12-osobowym składzie są dwie juniorki: rozgrywająca Anna Pietrzak (ur. 1987), która uczestniczyła jako 17-latka w ME U20 przed rokiem, oraz Marta Urbaniak.

Oprócz Pietrzak, cztery inne koszykarki zdobywały doświadczenie w zeszłorocznych mistrzostwach Europy: Katarzyna Krężel, Izabela Piekarska, Edyta Błaszczak i Aleksandra Chomać.

Skład młodzieżowej reprezentacji Polski na ME w Brnie:

rozgrywające: Katarzyna Czubak (AZS PWSZ Gorzów Wlkp.), Anna Pietrzak (MOSM Bytom/ SMS),

skrzydłowe: Anna Baran (UKS 7 Rzeszów), Edyta Błaszczak (AZS UW Warszawa), Katarzyna Krężel (University of Texas at El Paso - USA/ KS Korona Kraków), Magdalena Pawlaczyk (MKS MOS Wrocław), Justyna Podziemska (Casper College - USA/ MKS MOS Wrocław), Karolina Kaczmarek (TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski), Marta Urbaniak (Lotos Gdynia),

środkowe: Aleksandra Chomać (Lotos Gdynia), Magdalena Leciejewska (Lotos Gdynia), Izabela Piekarska (University of Texas at El Paso - USA/ SKS 12 Warszawa)

Terminarz meczów ME U20 w pierwszej fazie grupowej:

1 lipca: Polska - Rosja (godz. 15.45)
2 lipca: Polska - Włochy (godz. 13.30)
3. lipca: Polska - Niemcy (godz. 15.45)

PAP

Awatar użytkownika
Wrona
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Wrona » 29 czerwca 2005, 20:49

Powodzenia!!!!!Walczcie o puchar.....
Obrazek

---AZS POZNAŃ---http://www.azs.poznan.pl

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 29 czerwca 2005, 23:22

Ojjjj... będzie MEGA trudno :? Rosjanki wiadomo, chociaż racja, że pierwszy mecz daje największą szansę na sprawienie niespodzianki - już nie raz zespoły rosyjskie jechały na podobne mistrzostwa tak pewne siebie, że pierwsze spotkanie przebalowywały... może tym razem będzie podobnie. Trzeba się bać Włoszek - po sporym kryzysie w ostatnich latach wszystkich reprezentacji (spowodowanym chyba zbyt wielkim wpływem na ichnią ligę zawodniczek zagranicznych), w ostatnich dwóch sezonach zauważam jakby delikatny zwrot i symptomy powrotu do czołówki europejskiej tego kraju. No a wszystko trzeba zacząć od młodzieży... więc pewnie ten mecz o awans faktycznie będzie trudniejszy niż potem walka o czołową szóstkę.

POWODZENIA!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

plp

Postautor: plp » 30 czerwca 2005, 15:59

nooooo znawca koszykowki sie odezwal uwielbiam kiedy ludzie pisza na temat z ktorego nie sa orlami gdybym byl wlascicilem tej stronki to bym zakazl temu panu sie wpisywac bo juz nie po raz pierwszy pisze glupoty...

Awatar użytkownika
GURU
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: GURU » 30 czerwca 2005, 16:55

plp pisze:nooooo znawca koszykowki sie odezwal uwielbiam kiedy ludzie pisza na temat z ktorego nie sa orlami gdybym byl wlascicilem tej stronki to bym zakazl temu panu sie wpisywac bo juz nie po raz pierwszy pisze glupoty...

O kim ty mówisz? Bo jesli mówisz o Sebie to jestes w wielkim błedzie, bo to jeden z najwiekszych znawców koszykówki na tym forum (oprócz mnie oczywiście :lol: :lol: :lol: )
IDŹ SWOJĄ DROGĄ NIE DAJ SATYSFAKCJI WROGOM

Waldi
Kadet

Postautor: Waldi » 30 czerwca 2005, 16:55

plp pisze:nooooo znawca koszykowki sie odezwal uwielbiam kiedy ludzie pisza na temat z ktorego nie sa orlami gdybym byl wlascicilem tej stronki to bym zakazl temu panu sie wpisywac bo juz nie po raz pierwszy pisze glupoty...

:shock: :lol: I całe szczęście, że nie jesteś właścicielem tej stronki,... znawco :twisted: :lol: [-(

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 30 czerwca 2005, 20:55

:lol: Ależ ja nie jestem żadnym znawcą :lol: Od pewnego czasu się nie uważam za choćby trochę zorientowanego (hehe), bo nie widzę ani juz tylu spotkań w Europie, ani nawet meczów naszej ekstraklasy ;) Przynajmniej jednak potrafię się podpisać... Nie wiem z którą częścią zupełnie pozbawionego konkretów wpisu się tak nie zgadzasz, więc polemika nie ma sensu :))) Co do Włoszek... widziałem sporo spotkań ligi włoskiej, widziałem kilka sparingów kadry, jeden mecz młodzieżówki (tvsat to skarb.. hehe)... stąd też moja opinia o tym zespole. Oczywiście ja się nie znam, ale uważam, że za trzy, cztery lata zespół ten zdobędzie medal na ME :)))

Pozdrawiam wiecznie mających problemy :D :D :D :D :D

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 01 lipca 2005, 07:07

Proponuję wniosek o dopuszczenie do wpisów traktujących o tytułowej tematyce forum jedynie niezalogowanych, jako lepiej zorientowanych. My skupmy się na gadaniu o p.... Np proponuję rozpatrzenie tezy:

"gdyby ryby miały skrzydła
wzbudzałyby zachwyt bydła..."

co ta ten temat myślicie?

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 01 lipca 2005, 14:44

Pierwsze mecze:

Niemcy - Włochy 65:77

Niemcy: Penno 20, Austmann 12, Weber, Doharty 7, Koop 6, Steidle 4, Hootman 3, Kammer, Wagner, Bavendam 2
Włochy: Battisodo 20, Bagnara 18, Santucci 10, Bonafede 8, Ress 6, Zanoni 5, Pastore, Giorgi 4, Racca 2.

Łotwa - Turcja 64:52

Łotwa: Dreimane, Zike 14, Kurpniece 10, Alpe-Luka 7, Jekabsone, Brumermane 6, Babkina 3, Lisnere, Teilane 2.
Turcja: Alben 20, Bakircioglu 15, Yavuz 7, Ivegin 4, Siyahdemir, Tabakci, Cagiar 2

Mecz Polska - Rosja live
http://www.fibaeurope.com/netcasting/

KIBIC
Junior

Postautor: KIBIC » 01 lipca 2005, 15:20

Seba pisze::lol: Ależ ja nie jestem żadnym znawcą :lol: Od pewnego czasu się nie uważam za choćby trochę zorientowanego (hehe), bo nie widzę ani juz tylu spotkań w Europie, ani nawet meczów naszej ekstraklasy ;) Przynajmniej jednak potrafię się podpisać... Nie wiem z którą częścią zupełnie pozbawionego konkretów wpisu się tak nie zgadzasz, więc polemika nie ma sensu :))) Co do Włoszek... widziałem sporo spotkań ligi włoskiej, widziałem kilka sparingów kadry, jeden mecz młodzieżówki (tvsat to skarb.. hehe)... stąd też moja opinia o tym zespole. Oczywiście ja się nie znam, ale uważam, że za trzy, cztery lata zespół ten zdobędzie medal na ME :)))

Pozdrawiam wiecznie mających problemy :D :D :D :D :D

jak nie jesteś znawca skoro wszedzie tak pięknie cytujesz przepisy i paragrafy :wink: :lol: 8)
a już w tematach dotyczących lotosu najwięcej :lol: :lol:

ale ja już wiem dlaczego :!: :evil: 8)
http://www.lechiarugby.pl !!

(\_/)
(O.o)
(> <)

This is Bunny.
Copy Bunny into your signature
to help him on his way to world Domination :lol:

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 01 lipca 2005, 15:49

KIBIC pisze:jak nie jesteś znawca skoro wszedzie tak pięknie cytujesz przepisy i paragrafy :wink: :lol: 8)
a już w tematach dotyczących lotosu najwięcej :lol: :lol:

ale ja już wiem dlaczego :!: :evil: 8)

Gdybyś myślał to dałbyś radę oddzielić mój zawód wyuczony od hobby (o którym pisałem i co zacytowałeś)... niestety jak widzę myślenie Ci już nie grozi :wink: :lol: 8)

A co do prawa i tematów związnych z Lotosem.. smutno sie składa, że w Polsce jedynie w przypadkach związanych z tym klubem zachodzi potrzeba częstych zastosowań kodeksu karnego i nie tylko... więc nie mam wyboru 8)

Gość

Postautor: Gość » 01 lipca 2005, 16:43

Polska - Rosja 65:70 (13:24, 10:17, 23:14, 19:15 )

Polska: Krężel 17, Leciejewska 9 (16 zb.), Podziemska 10, Chomać 8 (11 zb.), Czubak 8, Błaszczak 6, Piekarska 5, Kaczmarek 2, Pietrzak 0, Baran 0, Pawlaczyk 0, Urbaniak 0

Awatar użytkownika
SMS_fan
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: SMS_fan » 01 lipca 2005, 16:48

Przepraszam za poprzedni wpis, zapomniałem się zalogować.

Polska - Rosja 65:70 (13:24, 10:17, 23:14, 19:15 )

Polska: Krężel 17, Leciejewska 9 (16 zb.), Podziemska 10, Chomać 8 (11 zb.), Czubak 8, Błaszczak 6, Piekarska 5, Kaczmarek 2, Pietrzak 0, Baran 0, Pawlaczyk 0, Urbaniak 0

Rosja: Kuzina 25 (9zb.), Lotnikova 17, Lobanova 10, Koshurina 8, Merzlyakova 6, Gritsaeva 4 (11 zb.), Berzegova 0, Ivanova 0, Tumanis 0, Tolikova 0, Zhuk 0, Sholokhova 0

Mimo pogoni nie udało się odrobić 18-punktowj straty z pierwszej połowy.
Skuteczność za 2 i 3 po ok. 32%

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 01 lipca 2005, 17:24

Ukraina - Węgry 85:48

Ukraina: Pokoiova 21, Gorbunova 18, Kovalenko 11, Zaritska, Sazonenko 9, Dubrovina 7, Pazyuk, Prystupa 5.
Węgry: Vida 16, Koncz 11, Bujdos 9, Takacs 4, Varda, Karasz, Berta, Zsoldos 2

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 01 lipca 2005, 18:54

No i mamy sporą niespodziankę - Czeszki w pierwszym swoim meczu uległy Chrwatkom 54:56 (punkty dla gospodyń Johnova 18, Ondrejova 8, Kramperova 7, Sujanova 6, Konvickova 5, Stehlikova 5, Komzkova 3, Skorova 2 - dla Chrwacji punkty zdobywały: Mazic 17, Ciglar 11, Bosilj 9, Tosic 6, Bura 6, Anic 4, Matic 3)

Wróć do „Koszykówka młodzieżowa”