Polskie koszykarki grają w ME U20 w Brnie
Moderator: Moderatorzy
Polskie koszykarki grają w ME U20 w Brnie
Szóste miejsce w mistrzostwach Europy U20 (rocznik 1985 i młodsze), które rozpoczynają się w piątek w Brnie - to plan minimum postawiony przez Polski Związek Koszykówki przed młodzieżową reprezentacją kobiet. W środę Polki odjechały z Krakowa do Brna.
Trener reprezentacji Roman Skrzecz po cichu marzy jednak o medalu. Przed rokiem Polki zajęły w mistrzostwach Europy szóste miejsce. W Brnie ich rywalkami będą Rosjanki, Włoszki i Niemki. W piątek w pierwszym spotkaniu Polska zmierzy się z silną ekipą Rosji. Mecz finałowy oraz spotkania o miejsca 3, 5 i 7 odbędą się 10 lipca.
Biało-czerwone rozegrały przed mistrzostwami Europy dziewięć spotkań towarzyskich. Trzy pierwsze z Francją zakończyły się porażkami, sześć kolejnych na turniejach w Turcji i Grecji - zwycięstwami zawodniczek Romana Skrzecza.
"Chcemy podtrzymać tę dobrą passę - powiedział PAP trener Roman Skrzecz. - To dobrze, że pierwszy mecz gramy z teoretycznie najsilniejszym zespołem w grupie - Rosją. Rosjanki - według moich informacji - nie grały żadnych spotkań towarzyskich. Włoszki to dla nas niewiadoma. Wiem tylko tyle, że do zespołu dołączyła 20- latka Katarina Ress, która gra już w pierwszej piątce reprezentacji seniorek. Z Niemkami graliśmy na turnieju w Turcji i wiem czego się spodziewać."
"Cel minimum postawiony przez Polski Związek Koszykówki to szóste miejsce. Mam przeczucie, że trudniejsza dla nas będzie walka o ósemkę, dalej będzie już łatwiej" - dodał Roman Skrzecz.
W 12-osobowym składzie są dwie juniorki: rozgrywająca Anna Pietrzak (ur. 1987), która uczestniczyła jako 17-latka w ME U20 przed rokiem, oraz Marta Urbaniak.
Oprócz Pietrzak, cztery inne koszykarki zdobywały doświadczenie w zeszłorocznych mistrzostwach Europy: Katarzyna Krężel, Izabela Piekarska, Edyta Błaszczak i Aleksandra Chomać.
Skład młodzieżowej reprezentacji Polski na ME w Brnie:
rozgrywające: Katarzyna Czubak (AZS PWSZ Gorzów Wlkp.), Anna Pietrzak (MOSM Bytom/ SMS),
skrzydłowe: Anna Baran (UKS 7 Rzeszów), Edyta Błaszczak (AZS UW Warszawa), Katarzyna Krężel (University of Texas at El Paso - USA/ KS Korona Kraków), Magdalena Pawlaczyk (MKS MOS Wrocław), Justyna Podziemska (Casper College - USA/ MKS MOS Wrocław), Karolina Kaczmarek (TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski), Marta Urbaniak (Lotos Gdynia),
środkowe: Aleksandra Chomać (Lotos Gdynia), Magdalena Leciejewska (Lotos Gdynia), Izabela Piekarska (University of Texas at El Paso - USA/ SKS 12 Warszawa)
Terminarz meczów ME U20 w pierwszej fazie grupowej:
1 lipca: Polska - Rosja (godz. 15.45)
2 lipca: Polska - Włochy (godz. 13.30)
3. lipca: Polska - Niemcy (godz. 15.45)
PAP
Trener reprezentacji Roman Skrzecz po cichu marzy jednak o medalu. Przed rokiem Polki zajęły w mistrzostwach Europy szóste miejsce. W Brnie ich rywalkami będą Rosjanki, Włoszki i Niemki. W piątek w pierwszym spotkaniu Polska zmierzy się z silną ekipą Rosji. Mecz finałowy oraz spotkania o miejsca 3, 5 i 7 odbędą się 10 lipca.
Biało-czerwone rozegrały przed mistrzostwami Europy dziewięć spotkań towarzyskich. Trzy pierwsze z Francją zakończyły się porażkami, sześć kolejnych na turniejach w Turcji i Grecji - zwycięstwami zawodniczek Romana Skrzecza.
"Chcemy podtrzymać tę dobrą passę - powiedział PAP trener Roman Skrzecz. - To dobrze, że pierwszy mecz gramy z teoretycznie najsilniejszym zespołem w grupie - Rosją. Rosjanki - według moich informacji - nie grały żadnych spotkań towarzyskich. Włoszki to dla nas niewiadoma. Wiem tylko tyle, że do zespołu dołączyła 20- latka Katarina Ress, która gra już w pierwszej piątce reprezentacji seniorek. Z Niemkami graliśmy na turnieju w Turcji i wiem czego się spodziewać."
"Cel minimum postawiony przez Polski Związek Koszykówki to szóste miejsce. Mam przeczucie, że trudniejsza dla nas będzie walka o ósemkę, dalej będzie już łatwiej" - dodał Roman Skrzecz.
W 12-osobowym składzie są dwie juniorki: rozgrywająca Anna Pietrzak (ur. 1987), która uczestniczyła jako 17-latka w ME U20 przed rokiem, oraz Marta Urbaniak.
Oprócz Pietrzak, cztery inne koszykarki zdobywały doświadczenie w zeszłorocznych mistrzostwach Europy: Katarzyna Krężel, Izabela Piekarska, Edyta Błaszczak i Aleksandra Chomać.
Skład młodzieżowej reprezentacji Polski na ME w Brnie:
rozgrywające: Katarzyna Czubak (AZS PWSZ Gorzów Wlkp.), Anna Pietrzak (MOSM Bytom/ SMS),
skrzydłowe: Anna Baran (UKS 7 Rzeszów), Edyta Błaszczak (AZS UW Warszawa), Katarzyna Krężel (University of Texas at El Paso - USA/ KS Korona Kraków), Magdalena Pawlaczyk (MKS MOS Wrocław), Justyna Podziemska (Casper College - USA/ MKS MOS Wrocław), Karolina Kaczmarek (TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski), Marta Urbaniak (Lotos Gdynia),
środkowe: Aleksandra Chomać (Lotos Gdynia), Magdalena Leciejewska (Lotos Gdynia), Izabela Piekarska (University of Texas at El Paso - USA/ SKS 12 Warszawa)
Terminarz meczów ME U20 w pierwszej fazie grupowej:
1 lipca: Polska - Rosja (godz. 15.45)
2 lipca: Polska - Włochy (godz. 13.30)
3. lipca: Polska - Niemcy (godz. 15.45)
PAP
Ojjjj... będzie MEGA trudno
Rosjanki wiadomo, chociaż racja, że pierwszy mecz daje największą szansę na sprawienie niespodzianki - już nie raz zespoły rosyjskie jechały na podobne mistrzostwa tak pewne siebie, że pierwsze spotkanie przebalowywały... może tym razem będzie podobnie. Trzeba się bać Włoszek - po sporym kryzysie w ostatnich latach wszystkich reprezentacji (spowodowanym chyba zbyt wielkim wpływem na ichnią ligę zawodniczek zagranicznych), w ostatnich dwóch sezonach zauważam jakby delikatny zwrot i symptomy powrotu do czołówki europejskiej tego kraju. No a wszystko trzeba zacząć od młodzieży... więc pewnie ten mecz o awans faktycznie będzie trudniejszy niż potem walka o czołową szóstkę.
POWODZENIA!
POWODZENIA!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']
-
plp
plp pisze:nooooo znawca koszykowki sie odezwal uwielbiam kiedy ludzie pisza na temat z ktorego nie sa orlami gdybym byl wlascicilem tej stronki to bym zakazl temu panu sie wpisywac bo juz nie po raz pierwszy pisze glupoty...
O kim ty mówisz? Bo jesli mówisz o Sebie to jestes w wielkim błedzie, bo to jeden z najwiekszych znawców koszykówki na tym forum (oprócz mnie oczywiście
IDŹ SWOJĄ DROGĄ NIE DAJ SATYSFAKCJI WROGOM
Pozdrawiam wiecznie mających problemy
Pierwsze mecze:
Niemcy - Włochy 65:77
Niemcy: Penno 20, Austmann 12, Weber, Doharty 7, Koop 6, Steidle 4, Hootman 3, Kammer, Wagner, Bavendam 2
Włochy: Battisodo 20, Bagnara 18, Santucci 10, Bonafede 8, Ress 6, Zanoni 5, Pastore, Giorgi 4, Racca 2.
Łotwa - Turcja 64:52
Łotwa: Dreimane, Zike 14, Kurpniece 10, Alpe-Luka 7, Jekabsone, Brumermane 6, Babkina 3, Lisnere, Teilane 2.
Turcja: Alben 20, Bakircioglu 15, Yavuz 7, Ivegin 4, Siyahdemir, Tabakci, Cagiar 2
Mecz Polska - Rosja live
http://www.fibaeurope.com/netcasting/
Niemcy - Włochy 65:77
Niemcy: Penno 20, Austmann 12, Weber, Doharty 7, Koop 6, Steidle 4, Hootman 3, Kammer, Wagner, Bavendam 2
Włochy: Battisodo 20, Bagnara 18, Santucci 10, Bonafede 8, Ress 6, Zanoni 5, Pastore, Giorgi 4, Racca 2.
Łotwa - Turcja 64:52
Łotwa: Dreimane, Zike 14, Kurpniece 10, Alpe-Luka 7, Jekabsone, Brumermane 6, Babkina 3, Lisnere, Teilane 2.
Turcja: Alben 20, Bakircioglu 15, Yavuz 7, Ivegin 4, Siyahdemir, Tabakci, Cagiar 2
Mecz Polska - Rosja live
http://www.fibaeurope.com/netcasting/
Seba pisze::lol: Ależ ja nie jestem żadnym znawcąOd pewnego czasu się nie uważam za choćby trochę zorientowanego (hehe), bo nie widzę ani juz tylu spotkań w Europie, ani nawet meczów naszej ekstraklasy
Przynajmniej jednak potrafię się podpisać... Nie wiem z którą częścią zupełnie pozbawionego konkretów wpisu się tak nie zgadzasz, więc polemika nie ma sensu
)) Co do Włoszek... widziałem sporo spotkań ligi włoskiej, widziałem kilka sparingów kadry, jeden mecz młodzieżówki (tvsat to skarb.. hehe)... stąd też moja opinia o tym zespole. Oczywiście ja się nie znam, ale uważam, że za trzy, cztery lata zespół ten zdobędzie medal na ME
))
Pozdrawiam wiecznie mających problemy![]()
![]()
![]()
![]()
jak nie jesteś znawca skoro wszedzie tak pięknie cytujesz przepisy i paragrafy
a już w tematach dotyczących lotosu najwięcej
ale ja już wiem dlaczego
http://www.lechiarugby.pl !!
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature
to help him on his way to world Domination
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature
to help him on his way to world Domination
KIBIC pisze:jak nie jesteś znawca skoro wszedzie tak pięknie cytujesz przepisy i paragrafy![]()
![]()
![]()
a już w tematach dotyczących lotosu najwięcej![]()
ale ja już wiem dlaczego![]()
![]()
Gdybyś myślał to dałbyś radę oddzielić mój zawód wyuczony od hobby (o którym pisałem i co zacytowałeś)... niestety jak widzę myślenie Ci już nie grozi
A co do prawa i tematów związnych z Lotosem.. smutno sie składa, że w Polsce jedynie w przypadkach związanych z tym klubem zachodzi potrzeba częstych zastosowań kodeksu karnego i nie tylko... więc nie mam wyboru
-
Gość
Przepraszam za poprzedni wpis, zapomniałem się zalogować.
Polska - Rosja 65:70 (13:24, 10:17, 23:14, 19:15 )
Polska: Krężel 17, Leciejewska 9 (16 zb.), Podziemska 10, Chomać 8 (11 zb.), Czubak 8, Błaszczak 6, Piekarska 5, Kaczmarek 2, Pietrzak 0, Baran 0, Pawlaczyk 0, Urbaniak 0
Rosja: Kuzina 25 (9zb.), Lotnikova 17, Lobanova 10, Koshurina 8, Merzlyakova 6, Gritsaeva 4 (11 zb.), Berzegova 0, Ivanova 0, Tumanis 0, Tolikova 0, Zhuk 0, Sholokhova 0
Mimo pogoni nie udało się odrobić 18-punktowj straty z pierwszej połowy.
Skuteczność za 2 i 3 po ok. 32%
Polska - Rosja 65:70 (13:24, 10:17, 23:14, 19:15 )
Polska: Krężel 17, Leciejewska 9 (16 zb.), Podziemska 10, Chomać 8 (11 zb.), Czubak 8, Błaszczak 6, Piekarska 5, Kaczmarek 2, Pietrzak 0, Baran 0, Pawlaczyk 0, Urbaniak 0
Rosja: Kuzina 25 (9zb.), Lotnikova 17, Lobanova 10, Koshurina 8, Merzlyakova 6, Gritsaeva 4 (11 zb.), Berzegova 0, Ivanova 0, Tumanis 0, Tolikova 0, Zhuk 0, Sholokhova 0
Mimo pogoni nie udało się odrobić 18-punktowj straty z pierwszej połowy.
Skuteczność za 2 i 3 po ok. 32%
No i mamy sporą niespodziankę - Czeszki w pierwszym swoim meczu uległy Chrwatkom 54:56 (punkty dla gospodyń Johnova 18, Ondrejova 8, Kramperova 7, Sujanova 6, Konvickova 5, Stehlikova 5, Komzkova 3, Skorova 2 - dla Chrwacji punkty zdobywały: Mazic 17, Ciglar 11, Bosilj 9, Tosic 6, Bura 6, Anic 4, Matic 3)
Wróć do „Koszykówka młodzieżowa”