"...ratujmy co się da!:(..."

Moderatorzy: Nas, Mytek, Bury

Dąbas
Nowy na forum

"...ratujmy co się da!:(..."

Postautor: Dąbas » 29 lipca 2004, 19:50

Drodzy forumowicze!
Niestety źle się dzieje w poznańskim klubie...klub jest najdalej z wszystkich klubów ekstraklasy przyznania licencji na występowanie w sezonie 2004-2005...
Cały czas o swoje zaległe pieniądze za czasów gry w tworze o nazwie "Quay"(pozdrowienia dla prezesa Przybylskiego")walczą m.in Ilona Mądra,Edzia Łapka,Ola Karpińska czy Monika Sibora...trudno im się dziwić,ale...to w znacznym stopniu pogarsza sytuację w jakiej znajduje się obecnie klub z Poznania.Po wycofaniu się ze sponsorowania zespołu p.Grażyny Kulczyk i odejściu czołowych zawodniczek(Panti,Tofi,Gabi itp.)i praktycznie bez środków "do życia" klub jest w bardzo ciężkiej sytuacji.
Mimo to chęć gry w poznańskiej drużynie wyraziły już m.in Beata Krupska-Tyszkiewicz,Monika Ciecierska,oraz Joanna Lorek.O dziwo chęć taką wyrażają również chcące wrócić do Poznania Ola Karpińska i Monika Sibora...one uzupełnione młodymi zawodniczkami takimi jak Natalia Mrozińska mogłyby powalczyć o utrzymanie kobiecej koszykówki w Poznaniu...
...koszykówki która ma wielkie tradycje i mimo wielu kłopotów cały czas istnieje...mam nadzieję,że za kilka miesięcy nie będzie to zdanie mogące zapełnić "archiwum"koszykarskie...
Wiele zależy od decyzji p.Wiesława Zycha,który widać,że chciałby jakoś pomóc naszej drużynie,ale czy będzie miał wystarczające argumenty aby to zrobić?...
Proszę o wpisy osoby,które dobrze życzą Azs-owi Poznań i mimo,że kibicują komuś innemu są teraz sercem z kibicami z Pyrlandii...

Fan KK

Postautor: Fan KK » 29 lipca 2004, 20:20

Nie zapłacą, stracą miejsce

28 lipca 2003 roku w Poznaniu z inicjatywy szefa Wielkopolskiego Związku Koszykówki Wojciecha Chomicza doszło do spotkania prezesa PLKK Wiesława Zycha z prezesem Quay-Sport Zbigniewem Przybylskim i dyrektorem AZS Romanem Haberem. - Podpisaliśmy wówczas porozumienie, na jakich zasadach nastąpi przekazanie udziałów w spółce [PLKK - przyp. red.] z Quay-Sport Poznań do AZS Poznań. Ustaliliśmy, że zaległości wobec PZKosz i FIBA muszą być zapłacone przed podpisaniem umowy u notariusza, a zaległości wobec zawodniczek i trenerów sukcesywnie do końca sezonu - mówi Zych. Co się stanie, jeżeli Quay nie zdoła spełnić tego ostatniego warunku? - Miejsce w ekstraklasie dla AZS przysługuje warunkowo tylko do końca sezonu. Jeżeli Quay nie spłaci zaległości, to AZS być może straci to miejsce - utrzymuje Zych.

Stary Browar-AZS przed tym sezonem przejął miejsce w ekstraklasie od zadłużonego Stowarzyszenia Quay-Sport, którego nie stać było na dalsze finansowanie występów drużyny koszykarek w ekstraklasie. Sprawie tej towarzyszyło sporo emocji - gdyby bowiem tak się nie stało, stolica Wielkopolski zostałaby najprawdopodobniej kolejnym wielkim miastem bez drużyny koszykarskiej występującej w najwyższej lidze. AZS chciał jednak zająć miejsce Quay w PLKK bez przejmowania zobowiązań stowarzyszenia. Polski Związek Koszykówki przekazał sprawę do rozpatrzenia odpowiedzialnej za organizację rozgrywek Polskiej Lidze Koszykówki Kobiet i zasugerował, aby zwróciła ona uwagę m.in. na spłacenie zaległości wobec PZKosz, FIBA Europe oraz zawodniczek i trenerów. Dwa pierwsze warunki zostały zrealizowane, trzecie nie. Dlaczego więc PLKK zgodziła się na grę AZS w ekstraklasie?

Jak to było z przekazaniem?

Dziś w ekstraklasie nie gra już Quay Poznań. Jego miejsce zajął Stary Browar-AZS Poznań. W lipcu tego roku pełnomocnik zarządu PLKK Grzegorz Ziemblicki powiedział "Gazecie": Zgodzimy się na grę drużyny AZS Poznań w ekstraklasie zamiast Quay wtedy, gdy zostaną spełnione warunki postawione przez PZKosz". Chodziło o realizację zobowiązań finansowych Stowarzyszenia Quay-Sport Poznań wobec PZKosz, FIBA Europe oraz wobec zawodniczek i trenerów. Skoro koszykarki nie dostały swoich pieniędzy, dlaczego PLKK zgodziła się na grę AZS w ekstraklasie?

Myśle że już nic i nikt tu nie pomoze! Ale swoja droga dobrze im tak! Mieli cały rok na to zeby spłacic zadłużenie. I Haber dobrze wiedział o tym że taki był warunek dalszych wystepów w ekstraklasie!

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 30 lipca 2004, 01:45

nigdy jakos nie darzylem sympatia tych tworow z Poznania (Quay, Browar) i jakos za nimi plakal nie bede. WPoznaniu byla zawsze Olimpia i mam nadzieje ze powroca do Ekstraklasy.

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 30 lipca 2004, 08:29

A ja tam jestem z kibicami z Poznania (naprawdę). Klubu i jego historii powstania owszem nie lubię, ale kibice to co innego. Oni są szczerzy, kochają sport, emocje, mecze oraz... kkforum. To, że nie lubię klubu to pestka - także oczywiście wolę Olimpię ale... "lepszy rydz niż nic". Poznaniowi należy się STBL (choć tak naprawdę to nie jestem za przyznaniem licencji AZS-wiadomo za co). Trudna sprawa... na szczęście nie mam na to żadnego wpływu zatem i czyste sumienie... to tak: AZS - nie, kibice - tak.

TRZYMAJCIE SIĘ!!!

Awatar użytkownika
Bury
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Bury » 30 lipca 2004, 09:36

Niestety w Poznanskiej koszykówce nie dzieje sie zbyt dobrze... Potrzebny by byl dobry sponsor i to na dluzszy czas niz na rok... ale zeby to zrealizowac to niestety trzeba by tez popatrzyc na poznanskie kluby okiem sponsora. A wiec na mecze by musialo przychodzic wiecej kibicow niz do tej pory bylo na AZS-ie gdzie na finalowych meczach mozna sie bylo ledwie doliczyc 700 osob. A prawda jest niestety bolesna ze jesli ktos sie bedzie chcial wlaczyc w sponsorowanie druzyny to nie zrobi to dla tak malej ilosci kibicow. Popatrzymy np. na Lecha Poznań, który teraz podpisuje kolejne kontrakty sponsorskie ale tez zaciska pasa. I takie zacisniecie pasa przydalo by sie tez wladzom AZS-u, tak aby posciagali mlode perspektywiczne zawodniczki ale tez mieli dwie, trzy doswiadczone koszykarki, od ktorych mlodziez moze sie wiele nauczyc. Oczywiscie tez pozostaje sprawa splaty zobowiazan bylym koszykarkom Quay-a,a przy sponsorze i zacisnieciu pasa to jest mozliwe.
Mam nadzieje jednak ze AZS dojdzie do ugody z bylymi zawodniczkami, ktore dostana zalegle pieniadze, a w przyszlym sezonie zobaczymy AZS w ekstraklasie z wieksza iloscia kibicow.A moze za pare lat tak derby Poznania w ekstraklasie: Olimpia - AZS? Pozdrowionka dla wszystkich kibicow koszykowki kobiet.

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 24 sierpnia 2004, 07:29

W niedzielę odwiedziłem Poznań (pozdro Dąbas!) i słynny Stary Browar - muszę przyznać, że prezentuje się okazale i widać ogromny wkład finansowy w tą inwestycję. Szkoda, że w takim mieście, takiej aglomeracji tak trudno o znalezienie przysłowiowej "bańki" na zespół koszykarek. Wiadomo, piłka nożna (Lech) na czele, ale uważam, że problem nie tkwi w tym, że nie można znaleźć tej kasy na koszykarki tylko problem jest w tym, że ta kasa znalazła by się ale zarządzają nią nie odpowiedni ludzie, którym przechodzi forsa przez palce (łatwo przyszło - łatwo poszło) i przez to jest taki problem... Mam jednak nadzieję, że 10-12 września (?) AZS Poznań wpadnie na turniej do Brzegu i w październiku przystąpi do rozgrywek STBL.

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 24 sierpnia 2004, 13:11

[quote="MARIO"]10-12 września (?) AZS Poznań wpadnie na turniej do Brzegu quote] Co to za turniej powiedz mi o nim coś więcej?
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 25 sierpnia 2004, 18:14

MARAS pisze:
MARIO pisze:10-12 września (?) AZS Poznań wpadnie na turniej do Brzegu quote] Co to za turniej powiedz mi o nim coś więcej?

Turniej 10-12 września owszem będzie, ale bez AZS-u Poznań :oops:
Pojawią się natomiast zespoły CCC Polkowice, Wisły Can-Pack Kraków, AZS PWSZ Gorzów Wlkp oraz Ostrovia Ostrów Wlkp. Prawdopodobnie także jeden z zespołów z ligi rosyjskiej...

Wróć do „AZS Poznań”