ODRA BRZEG - WISŁA KRAKÓW 82:69

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 20 lutego 2005, 19:42

Cukierki Odra Brzeg - Wisła Can-Pack Kraków 82:69

Adam Konarski, Brzeg 20-02-2005 , ostatnia aktualizacja 20-02-2005 19:23

Koszykarki brzeskich Cukierków sprawiły na zakończenie sezonu zasadniczego niespodziankę, pokonując faworyzowaną Wisłę Can-Pack Kraków 82:69

Przed meczem niewielu brzeskich kibiców wierzyło w zwycięstwo swojego zespołu, szczególnie mając w pamięci porażkę Cukierków w Krakowie różnicą aż 51 punktów!

- Graliśmy tym razem bez stresu - mówił po spotkaniu szkoleniowiec Cukierków Krzysztof Kubiak. - Już w piątek wiedzieliśmy, że nawet w przypadku porażki nie stracimy piątego miejsca przed play off. Mogliśmy pierwszy raz w tym sezonie podejść do meczu rozluźnieni - dodawał trener.

Można było się spodziewać, że taka postawa Cukierków wobec potencjału drużyny z kilkakrotnie większym budżetem spowoduje pogrom podobny do tego, jaki miał miejsce w Krakowie. Rywalki były zmotywowane, bo to one musiały wygrać, jeżeli chciały być pewne drugiej pozycji w tabeli przed play off. Czarny scenariusz się jednak nie sprawdził. Brzeżanki, grając bardzo ambitnie, często lądowały na parkiecie, walcząc o każdą piłkę i od połowy pierwszej kwarty nie pozwoliły wiślaczkom nawet na chwilę odebrać sobie prowadzenia w tym meczu.

- Po takim zwycięstwie zespół będzie mentalnie bardzo dobrze przygotowany do play off. Wisła miała dużą przewagę wzrostu pod koszem, której nie umiała wykorzystać - kończył rozradowany Kubiak.

- Zostawiłyśmy kawał zdrowia na boisku - przyznała zdobywczyni 23 punktów dla Brzegu Anna Kędzior. - Serca do gry nigdy nam nie brakowało, co potwierdziłyśmy dzisiaj. Czeka nas kilka dni odpoczynku, a później mocne przygotowania do walki z Polkowicami - kończyła skrzydłowa.

Brzeżanki mają przerwę do 12 marca, wtedy pojadą do Polkowic na pierwsze dwa mecze play off. Rywalizacja z CCC będzie trwała do trzech zwycięstw.

Cukierki Odra Brzeg - Wisła Can-Pack Kraków

82:69 (20:16, 16:16, 17:13, 29:24)

Odra: Kędzior 23, Koc 20, Drozd 11, Proszczenko 10, Pietraszek 10, Chełczyńska 6, Babicka 2.

Wisła: Tillis 19, Skerovic 18, Johnson 14, Perovanovic 8, Kress 4, Trafimava 3, Gburczyk 3, Czepiec.

źródło: Gazeta Wyborcza
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
czarny
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: czarny » 20 lutego 2005, 19:53

Komentarz na TVP3:

co prawda mecz Meblotapu, ale...

do najwiekszej niespodzianki doszło w Brzegu, gdzie Wisła z takimi zakupami przed sezonem przegrała z zespołem Odry, który walczy o utrzymanie :lol: :lol: :lol:
Obrazek

you're as good as your last performance

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 20 lutego 2005, 20:25

czarny pisze:Komentarz na TVP3:

do najwiekszej niespodzianki doszło w Brzegu, gdzie Wisła z takimi zakupami przed sezonem przegrała z zespołem Odry, który walczy o utrzymanie :lol: :lol: :lol:
no i Wisła jest 3 a Brzeg 5 - czyli Wisła "jakoś się utrzymała" :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 20 lutego 2005, 20:33

Szymon pisze:
Wisła: Tillis 19, Skerovic 18, Johnson 14, Perovanovic 8, Kress 4, Trafimava 3, Gburczyk 3, Czepiec.

Kolejny mecz Wisły w którym Polki odgrywają conajwyżej "trzecioplanową" rolę :( :(
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 21 lutego 2005, 11:20

czarny pisze:Komentarz na TVP3:

O tak, to stwierdzenie bardzo mi sie podobalo :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 21 lutego 2005, 12:06

Zapewne Pan Komentator był w śpiączce przez kilka miesięcy :D
ULUBIEŃCY BOGÓW UMIERAJĄ MŁODO, LECZ PÓŹNIEJ ŻYJĄ WIECZNIE W ICH TOWARZYSTWIE

Wojtek
Żak

Postautor: Wojtek » 21 lutego 2005, 14:49

Zgasiły gwiazdy

Naszpikowany reprezentantkami kilku państw zespół wicelidera ekstraklasy musiał przełknąć gorycz porażki z ambitnie grającymi zawodniczkami Cukierków Odry.

Początek meczu nie wskazywał na taki obrót sprawy. Miejscowe nie potrafiły się wstrzelić w kosz Wisły, a wynik trzymała Anna Kędzior. Po "trójce" Iciss Tillis w 6. min krakowianki prowadziły już 13:8, jednak wówczas do akcji wkroczyły Nadieżda Drozd (dwie trójki) i Joanna Chełczyńska. Odra bardzo dobrze grała też w obronie i wygrała tę kwartę.
W kolejnej nadal dobrze funkcjonowała brzeska strefa obronna, znakomicie pod tablicą grała Martyna Koc, miejscowe przeprowadzały także pomysłowe akcje w ataku. W Wiśle jedynie obie Amerykanki próbowały ratować sytuację, jednak z Shannon Johnson doskonale radziła sobie Olena Proszczenko. Przewaga Cukierków sięgała już nawet 9 pkt, w końcówce kwarty "trójkami" zmniejszyły ją jednak Tillis i Natalia Trafimava.

- Jestem zaskoczony grą Cukierków - mówił obecny na meczu Arkadiusz Koniecki, trener kadry. - Bardzo podoba mi się gra Koc, której też jednak przytrafiły się niepotrzebne straty pod koniec drugiej kwarty.
Trener przyjechał do Brzegu obserwować kandydatki do reprezentacji, którymi w Cukierkach - jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy - są Kędzior i Agnieszka Pietraszek.
Trzecią odsłonę "trójką" rozpoczęła Kędzior, a Wisła zaprezentowała niemoc rzutową. Po 3 minutach gry przewaga Cukierków wynosiła 11 pkt (43:32), jednak znów brzeżanki na chwilę straciły głowę, popełniły kilka strat, co natychmiast wykorzystały rywalki, zdobywając 6 pkt w ciągu 40 sekund. Cukierki szybko jednak opanowały nerwy i mimo "trójek" Jeleny Skerovic utrzymały prowadzenie po rzutach Pietraszek, Kędzior i Koc.

Po przerwie Wisła ruszyła do odrabiania strat, a na parkiecie rozgorzała jeszcze bardziej zacięta walka. Przyjezdne dzięki Skerovic (kolejne dwie "trójki"), Johnson i Tillis powoli zmniejszały dystans. W 36. min było tylko 65:63 dla Cukierków. Po akcjach Kędzior i Pietraszek oraz popisowej kontrze Proszczenko i Drozd na 1,5 min przed zakończeniem spotkania ta przewaga wzrosła do 10 pkt. Wisła próbowała przerywać akcje brzeżanek, jednak kończyło się to faulami, a miejscowym nie drżały ręce przy rzutach osobistych. Niespodzianka ku radości zawodniczek i żywiołowo dopingujących ich kibiców stała się faktem, a porażka kosztowała Wisłę utratę drugiej pozycji.
- Nie spodziewałem się porażki - powiedział trener Wojciech Downar-Zapolski. - Mieliśmy zagrać rozsądnie, a było słabo. Cukierki pokonały nas ambicją i walecznością, których brakowało mojej drużynie.

- Przy całym szacunku dla Cukierków, nie miałyśmy prawa przegrać tego meczu - stwierdziła Patrycja Czepiec z Wisły. - Przykro mi, że nie pokazałyśmy najlepszej koszykówki, na jaką stać mój zespół. Zabrakło nam dziś waleczności.
- Na pewno pomógł nam wynik z Poznania - skomentował Krzysztof Kubiak, trener Cukierków. - Dziewczyny zagrały bez stresu, pewnie, Wisła natomiast nie potrafiła wykorzystać swojej przewagi wzrostu. Ta wygrana na pewno podbuduje zespół przed play-off.
W play-off, który rozpocznie się 12 marca, rywalkami Cukierków będą koszykarki CCC Polkowice. Gra się do trzech zwycięstw. W innych parach zagrają: Lotos z ŁKS-em, Polfa z AZS-em Gorzów i Wisła z AZS-em Poznań. Meblotap i Ostrovia walczyć będą o utrzymanie.
Opinia
Anna Kędzior, koszykarka Cukierków:
- Dowiaduję się od pana, że moją osobą interesuje się trener reprezentacji. Bardzo mnie to cieszy i jest na pewno dużym zaszczytem. Co do dzisiejszego meczu, powiem szczerze, że nie wierzyłam w naszą wygraną z Wisłą. Kiedy dowiedziałyśmy się, że w piątek CCC wygrał w Poznaniu i mamy piąte miejsce, minął stres, ręka była pewniejsza. Byłyśmy też waleczniejsze od wiślaczek, zostawiłyśmy kawał zdrowia na boisku. Zawsze podkreślam też rolę naszych kibiców, dla których chce się grać. Teraz jestem bardzo szczęśliwa, a ta wygrana bardzo nas podbudowała.

Trzy pytania do Arkadiusza Konieckiego, trenera kadry kobiet
- Co sprowadziło pana do Brzegu?
- Często tu przyjeżdżam na mecze, bo mam blisko z Wrocławia. Jeżdżę po klubach i przyglądam się zawodniczkom, które widziałbym w reprezentacji.
- To oznacza, że wypatrzył pan takie w zespole Cukierków?
- Tak. Mam na oku dwie koszykarki, którymi interesuję się od dłuższego czasu. Dziś chciałem im się przyjrzeć po raz kolejny w meczu z wymagającymi rywalkami. Brzeski zespół bardzo pozytywnie wszystkich zaskoczył swoim finiszem w lidze.
- Może pan zdradzić nazwiska tych koszykarek?
- Dziś jest na to za wcześnie i dlatego nic więcej nie powiem, ale one wiedzą, że to o nie chodzi.

Tadeusz Wyspiański
twyspianski@nto.pl

MuFa
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: MuFa » 22 lutego 2005, 15:32

Wojtek pisze:- Może pan zdradzić nazwiska tych koszykarek?
- Dziś jest na to za wcześnie i dlatego nic więcej nie powiem, ale one wiedzą, że to o nie chodzi.

Ależ tajemniczy ten selekcjoner. :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 22 lutego 2005, 17:25

Dokładnie i nikt nie wie o kogo chodzi :D

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 22 lutego 2005, 18:08

qiero pisze:Dokładnie i nikt nie wie o kogo chodzi :D

:lol: Dobra pytanie do naszego Quizu ;) O jakie dwie zawodniczki chodzi trenerowi Konieckiemu.. 8)
..you got to lose, to know how to win..

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 23 lutego 2005, 22:51

yyy, Mario, prosze o podpowiedź :D

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”