Finał PP Wisła : Lotos 42:50

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Waldi
Kadet

Postautor: Waldi » 08 marca 2005, 09:25

KIBIC pisze:
Waldi pisze:Byłem na forum Wisły, poprzez odnośnik przeniosło mnie na forum eksperckie ........

:roll:

W skrócie - wg głównych postaci forum eksperckiego to nasze forum jest buracze lub buraczane (dwie wersje chodziły), a prawdziwi fachowcy pisują tylko na lotosiackim. Ot i cała tajemnica :lol:

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 08 marca 2005, 09:30

mati pisze:Trener Zapolski mogłby trochę zwolnić swoje zapowiedzi chamstwa. Wiadomo, że było to perfidne ale nadal nie usprawiedliwia Skerović która tylko albo aż kopnęła w nogę Powell. Zresztą nie wierzę w garbate aniołki. Widać Skerović się musiało zbierać cały mecz na to wydarzenie pracowała. Nie wierzę, że od tak jej przywaliła.
Absolutnie nie!! Wiezrzysz że powell cały mecz była święta?? Nie pierwszy raz oglądałem ją na żywo-to brutalna, agresywna, niezrównowążona osoba, stanowiąca nie od stycznia jak niektórzy sugreruja zagrożenie dla innych swoja niebezpieczna grą. Jak najbardziej popieram trenera Zapolskiegio. Nie ma żadnego usprawiedliwienia. powell powinna być napietnowana i wyrzucona raz na zawsze z ligi. A co do Skerovic myśle ze iskrzyło tam między nią a powell od poczatku meczu i pisanie ze Serbka "uzbierała sobie" jest zupełnie nie na miejscu. Zresztą to kopnięcie jak widac na innym zapisie video było wynikiem wczesniejszego faulu z tyłu jakiego powell dopusciła sie na Skerovic.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 08 marca 2005, 09:32

Waldi pisze:
KIBIC pisze:
Waldi pisze:Byłem na forum Wisły, poprzez odnośnik przeniosło mnie na forum eksperckie ........

:roll:

W skrócie - wg głównych postaci forum eksperckiego to nasze forum jest buracze lub buraczane (dwie wersje chodziły), a prawdziwi fachowcy pisują tylko na lotosiackim. Ot i cała tajemnica :lol:
Jacha oni są ekspertami od wszystkiego począwszy od samej koszykówki a skończywszy na kibicowaniu :lol: :lol: :lol:
Obrazek

Obrazek

Gość

Postautor: Gość » 08 marca 2005, 09:35

No to super!!!!!!! Zawieszą POWELL na 1 mecz a potem bedzie mogła lać inne koszykarki.KOSZYKARKI EKSTRAKLASY LĄCZCIE SIĘ!!!!!!!!Wystąpcie do sądu o zakaz zbliżania sie Powell na odległość ciosu.Bo za chwile więcej was nie będzie mogło wykonaywac swojego zawodu.

Don Igłata
Młodzik

Postautor: Don Igłata » 08 marca 2005, 09:37

majoneez pisze:Cóż, może nie słyszałeć o wyrazach obcych funkcjonujących w mowie naszej polskiej gdzie funkcjonują tak rdzennie polskie zwrty jak "internet" "komputer" "software" itp...
Dla ułatwienia odsyłam cię zatem do słownika Kopalińskiego http://www.slownik-online.pl/kopalinski/s.php
do usług :lol: :wink:

"Słownik Mitów i Tradycji Kultury" PIW 1985 - nie uwzględnia tego wyrazu.
Słownik rosyjsko-polski "sapogi" - buty z cholewami. Moskwa 1973.
W Polsce funkcjonuje raczej przysłowie - "poznać pana po cholewach".
Oraz powiedzenie "słoma z butów wystaje".
Jak z cholewami to pan, a nie kmieć. O i tu nielogiczność.
Poza tym nie każdy musi znać rosyjski.
W mojej mowie sapogi nie funkcjonują, a komputer i internet, to przyznaję - gdzieś słyszałem. A najważniejsze, to po czorta używac obcy wyraz, gdy po prostu to ... buty. A jako spec to przypomnij mi jak po polsku jest internet i komputer, bo coś mi umknęło z pamięci! :lol:
I na temat - dla Powell 3 lata gułagu bez sapogów i komputera.
Ostatnio zmieniony 08 marca 2005, 11:59 przez Don Igłata, łącznie zmieniany 1 raz.

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 08 marca 2005, 09:47

Mikey pisze:
mati pisze:Trener Zapolski mogłby trochę zwolnić swoje zapowiedzi chamstwa. Wiadomo, że było to perfidne ale nadal nie usprawiedliwia Skerović która tylko albo aż kopnęła w nogę Powell. Zresztą nie wierzę w garbate aniołki. Widać Skerović się musiało zbierać cały mecz na to wydarzenie pracowała. Nie wierzę, że od tak jej przywaliła.
Absolutnie nie!! Wiezrzysz że powell cały mecz była święta?? Nie pierwszy raz oglądałem ją na żywo-to brutalna, agresywna, niezrównowążona osoba, stanowiąca nie od stycznia jak niektórzy sugreruja zagrożenie dla innych swoja niebezpieczna grą. Jak najbardziej popieram trenera Zapolskiegio. Nie ma żadnego usprawiedliwienia. powell powinna być napietnowana i wyrzucona raz na zawsze z ligi. A co do Skerovic myśle ze iskrzyło tam między nią a powell od poczatku meczu i pisanie ze Serbka "uzbierała sobie" jest zupełnie nie na miejscu. Zresztą to kopnięcie jak widac na innym zapisie video było wynikiem wczesniejszego faulu z tyłu jakiego powell dopusciła sie na Skerovic.

Gdyby byl faul to Wisla wykonywalaby dodatkowy rzut osobisty, a przeciez po tej akcji Lotos wyprowadzal pilke spod wlasnego kosza.

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 08 marca 2005, 09:50

Hersi pisze:
Mikey pisze:

Gdyby byl faul to Wisla wykonywalaby dodatkowy rzut osobisty, a przeciez po tej akcji Lotos wyprowadzal pilke spod wlasnego kosza.

a nie przyszli CI w tej sytuacji do glowy sedziowie ktorzy pokazali jak sedziuje???
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Awatar użytkownika
KOZIOL
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: KOZIOL » 08 marca 2005, 09:53

Juz nie moge sie doczekac godziny 12 chce zobaczyc ten werdykt, czy jest jakas sprawiedliwosc w plkk czy jej nie ma, czy jest faworyzowanie lotosu czy go nie ma, czy jest cicha zmowa ze jest tylko lotos i nikt poza nim czy jej nie ma. No zobaczymy o 12. a jak ktos nie bedzie zadowolony z decyzji plkk to prosze tu macie adres do prezesa plkk pana Zycha i nie wahajcie sie tylko piszcie do niego o swoim niezadowoleniu.
Wiesław Zych prezes PLKK
prezes@plkk.pl

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 08 marca 2005, 10:31

Mikey chodzilo mi oto, że one musialy się tasować przez całe spotkanie. Poprostu nie wierzę, ze ten kopniak tak rozbudzil Powell. Zbierało się zbierało i Powell nie wytrzymala. Co nie oznacza, ze jej bronię. Zachowala się tak jak p. Łabędz powiedzial po chamsku i nie ma żadnych usprawiedliwień jej zachowania! Chociaż moim zdaniem jak już to trzeba również jakąś karę nałożyć Skerovic za prowokowanie tej sytuacji!

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 08 marca 2005, 10:51

O czym Wy piszecie? Skerovic dostała "dacha" i to kara absolutnie adekwatna do bezmyślnego kopnięcia (którego nie tłumaczę, po którym jednak jak sądzę nawet mikro siniaczek, otarcie itp. nie został) i gdyby nie późniejszy czyn Powel to wydarzenie przeszłoby bez echa, podobnie jak dziesiątki podobnych w TBL.
Powel natomiast prowokowana (pewnie w każdym meczu ligowych z 5 zawodniczek śmiało może powiedzieć, że były "prowokowane", nie biją jednak zazwyczaj za to) napadła na nią z piąchami łamiąc szczękę itd. czyli powodując głębokie obrażenia ciała - zwykły czyn przestępczy.

Wiem, że „sposób widzenia zależy od miejsca siedzenia”, ale różnicujcie i ważcie jednak szkodliwość czynu.

W "sprawie majoneeza" zaś: – doskonale wiem co to są „Sapogi” choć nie twierdzę, że to rodzimy wyraz. Jak sądzę jest on jednak na tyle dobrze zasymilowany poprzez zawiły bieg naszej historii (która mi się nie podoba, ale jest po prostu faktem), że Majo chcąc podkreślić prymitywność, dno, bezmyślność, prostactwo – ludzi o których pisze używając w/w słowa, zapożyczył go sobie żartobliwie, zamieniając „buty” na twór powiedzmy bardziej prosty czy też prostacki. Mnie osobiście ani to ziębi, ani parzy a nie chce mi się szukać teraz na siłę rodzimego odpowiednika „bana”, „linka”, „reset’u”, „maila” itp. itd. i potem dyskutować o tym. Ten kto nie wie co to są sapogi, kufajka, ćaj ( ) czy też trojka niech się po prostu tego dowie i dobra…

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 08 marca 2005, 11:34

Piją i biją
Co się dzieje z koszykarkami Lotosu?
Skandal, wstyd, szok - te słowa najczęściej pojawiają się w komentarzach po finale koszykarskiego Pucharu Polski kobiet.

Zamiast o popisowych akcjach zawodniczek Lotosu Gdynia i Wisły Can-Pack Kraków, wszyscy dyskutują o krwawej bijatyce Elaine Powell (29 l.) z Jeleną Skerović (24 l.).

Na niespełna dwie minuty przed końcem rozgrywanego w Krakowie meczu (Lotos wygrał 50:42) atakująca kosz gdynianek Skerović została potrącona przez Powell i upadła na parkiet. Leżąc kopnęła Amerykankę, na co ta wpadła w furię. Rzuciła się z pięściami na rywalkę, uderzając ją kilka razy mocno w twarz. Wybuchła awantura i mecz został przerwany na kilka minut. Powell wykluczono z gry, a Skerović z zakrwawioną twarzą również musiała opuścić parkiet. Ma złamaną kość jarzmową, grozi jej operacja.

- Przez cały mecz coś wisiało w powietrzu - opowiada kapitan Lotosu, Agnieszka Bibrzycka. - Atmosfera była niezwykle nerwowa, bo sędziowie dopuścili do bardzo ostrej gry. W końcu Powell nie wytrzymała. Rozmawiałam z nią po meczu i żałowała swojego zachowania. Mówiła, że Skerović prowokowała ją od początku spotkania i po prostu puściły jej nerwy.

Prezes Lotosu, Mieczysław Krawczyk, jest zaskoczony zachowaniem Amerykanki.

- Od tej strony zupełnie jej nie znałem - przyznał. - Zachowanie Powell było naganne i my jako klub bardzo z tego powodu ubolewamy. Zawodniczce jest wstyd, zdaje sobie sprawę, że jako kobieta i jako ściągnięta zza oceanu gwiazda powinna służyć zupełnie innym przykładem. Nie chcę jej usprawiedliwiać, ale dziewczyna niedawno przeżyła rodzinną tragedię. Nie otrząsnęła się jeszcze po śmierci matki i to na pewno miało znaczenie.

Już dziś może okazać się, że Lotos w tym sezonie nie będzie już mógł skorzystać z usług Amerykanki.

- Koszykarce grozi dyskwalifikacja od 1 meczu do 2 lat i grzywna od 3 do 15 tysięcy złotych - zdradza Grzegorz Ziembicki z Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet. - Kończymy zbierać materiały dowodowe i decyzję podejmiemy dziś o godzinie 12.

Działacze Wisły domagają się surowej kary.

- Wysłaliśmy pismo do PLKK, w którym domagamy się ukarania Powell - mówi prezes Wisły, Ludwik Miętta-Mikołajewicz. - Moim zdaniem powinna zostać zdyskwalifikowana do końca sezonu. Tak brutalnych zachowań nie można tolerować. Prawie 45 lat jestem w koszykówce, ale czegoś takiego nie widziałem.

Prezes Wisły zamierza również złożyć dzisiaj w prokuraturze rejonowej doniesienie o przestępstwie. Za pobicie Skerowić koszykarce Lotosu grozi od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności.

Prowadziła po pijaku
To nie pierwsze kłopoty wychowawcze Lotosu z amerykańskimi gwiazdami. Dwa tygodnie temu Deanna Nolan (26 l., na zdj.) została przyłapana na jeździe pod wpływem alkoholu. Miała prawie 1 promil we krwi.

autor: Michał Chojecki, Maciej Krzyżanowski Super Express

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 08 marca 2005, 11:35

Jeżeli chodzi o kopnięcie Skerovic to było to takie - "ot poprostu - spadaj" i taj jak Simon napisał jest wiele tego typu zachowań na parkietach i do niczego podobnego dotychczas nie doprowadziły (choćby starcie Leo z Nolan w meczu w Pabach było o wiele groźniejsze).

Co do sposobu gry prezentowanej przez Powell to dokładnie ją obserwujcie:
1. przy próbie przechwytu i podczas wyprowadzania piłki gdy jest naciskana - jedną ręką uderza w ręce przeciwniczek
2. gdy ktoś biegnie za nią z tyłu - automatycznie jeden łokieć wędruje do tyłu - a może przeciwniczka się nadzieje
3. jej walka o pozycje też nie ma wiele wspólnego z tym co regulują przepisy gry w koszykówkę

Te wszystkie sytuacje to oczywiste faule na które polscy sędziowie jej pozwalają. Czas z tym skończyć. Posunąłbym sie dalej - to właśnie taki sposób gry jaki ona prezentuje jest prowokacją. To właśnie ona przez swoje zachowanie - brutalne dodam - podnosi ciśnienie krwi niejednej zawodniczce. I w związku z tym nie ma żadnego usprawiedliwienia jej zachowania, ponieważ jej boiskowe prowokacje są dużo większego kalibru niż czyn popełniony przez Skerovic.

Jeżeli kara wymierzona przez PLKK będzie mniejsza niż dyskwalifikacja do końca sezonu to będzie "śmiech na sali".
Skoro jest niezrównoważona po śmierci matki to powinna dostać dożywotni zakaz gry, bo kto wie do czego jest jeszcze zdolna.

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 08 marca 2005, 11:36

Co się dzieje z Elaine?
(8 Marca 2005)

W atmosferze skandalu kończył się finałowy mecz Pucharu Polski w koszykówce kobiet. W ostatnich minutach potyczki Lotosu z Wisłą Can-Pack doszło do rękoczynów z udziałem Elaine Powell i Jeleny Skerović.

Do incydentu doszło miejsce niecałe dwie minuty przed końcem meczu. Skerović, po celnym rzucie, została potrącona przez Powell. Zawodniczka Wisły trąciła Amerykankę w nogi. Powell rzuciła się na krakowiankę i dwukrotnie pięścią uderzyła ją w twarz. Skerović zeszła z parkietu krwawiąc, a gdynianka została zdyskwalifikowana.

- To zdarzenie na pewno nie pozostanie bez konsekwencji - zapewnia Ludwik Miętta-Mikołajewicz, prezes Wisły. - Nasza zawodniczka doznała bardzo poważnych obrażeń. U Jeleny stwierdzono złamanie kości jarzmowej z przemieszczeniem. Jest mocno opuchnięta. Szczegółową diagnozę będzie można postawić po zejściu opuchlizny. Najprawdopodobniej Jelena nie zagra do końca sezonu. Wystąpimy do Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet o ukaranie Powell. Podobny wniosek złożymy również w prokuraturze. To, czy i jak zostanie ukarana Amerykanka, zależy od tych instytucji.

Jakie kosekwencje czekają Powell, dowiemy się dzisiaj. - Na razie zbieramy dokumentację dotyczącą całego zdarzenia - informuje Grzegorz Ziemblicki, pełnomocnik zarządu PLKK. - Analizujemy raport komisarza, raport sędziowski, materiały filmowe, protokół spotkania. Dziś w południe odbędzie się posiedzenie, na którym zapadną decyzje w sprawie ukarania Elaine Powell. Do tego czasu nie kometujemy tej sprawy. Zgodnie z regulaminem, za takie zachowanie, zawodniczce grozi zawieszenie od jedengo meczu do dwóch lat oraz kara finansowa w wysokości od trzech do piętnastu tysięcy złotych. Zawodniczka ma prawo się odwołać od decyzji. Wówczas sprawa trafia do Polskiego Związku Koszykówki.

- Przyznam, że w całej karierze trenerskiej, gdy prowadziłem drużynę narodową i zespoły klubowe, nie spotkałem się z takim zachowaniem - mówi Tadeusz Huciński, były trener kadry narodowej. - Powell postąpiła nagannie. Musi zostać ukarana. Po to są regulaminy Polskiego Związku Koszykówki i wewnątrzklubowe. Kara powinna być wysoka.

- Zanim podejmiemy decyzje o ukaraniu Elaine, musimy znać decyzję Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet - powiedział nam Mieczysław Krawczyk, prezes Lotosu. - Muszę jak najszybicej podjąć współpracę z psychologiem odnośnie Elaine. Jej zachowanie było naganne i zupełnie niezrozumiałe. Coś w niej puściło. Przeżywa trudne chwile. Być może nie może dojść do siebie po śmierci matki. Na pewno wyciągniemy wobec niej konsekwencje, ale dopiero gdy będziemy znali wszystkie okoliczności.

Autor: Tomasz Łunkiewicz Glos Wybrzeza

Gość

Postautor: Gość » 08 marca 2005, 11:51

NIE MA LITOSCI DLA CZARNEJ NIOC NAS NIE OBCHODZI ZE JAJ MATKA TO I TAMTO
MA BYC WYWALONA ZA POBICIE BIALEJ NAJLEPIEJ JAKBY JA ARESZTOWALI A W WIEZIENIU SIE NIA ZAJMA

Gość

Postautor: Gość » 08 marca 2005, 11:55

Wszyscy współczuli Powell po śmierci matki,ale to nie daje jej prawa okaleczać innych,kto wie jakie konsekwencje wynikną u Skerovic po tym bandyckim napadzie.Szkoda,że nie można oglądać transmisji obrad wladz PLKK,TAK JAK MA TO MIEJSCE W PRZYPADKU KOMISJI ŚLEDCZEJ.Boje sie,żeby sie nie okazało,że Powell to wszystko ujdzie prawie na sucho.Krawczyk ma olbrzymie wpływy.Zaraz sie okarze,że dobro polskiej koszykowki ma wieksze znaczenie,niż sprawiedliwość,że wynik LOTOSU w eurolidze jest ważniejszy niz bezpieczenstwo na parkietach polskich.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”