1 runda Play Off: Energa Toruń - Odra Brzeg 2-0

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

anatol
Żak

Re: 1 runda Play Off: Energa Toruń - Odra Brzeg

Postautor: anatol » 21 marca 2010, 20:48

matrix pisze:
Roberto930 pisze:Nie spodziewałem się, że napiszesz cokolwiek dobrego na temat trenera Zyskowskiego. :P
To wczoraj "nie pajacował" jak zwykłeś o Nim pisać? :o

to widocznie mnie nie znasz... 8) Trener Zyskowski zachowywał się przy linii nadzwyczaj elegancko i w granicach przyzwoitości....może miał na uwadze,że spotkanie prowadzi eksportowy sędzia w osobie pana Trawickiego? :shock: Szanse na półfinał Odra ma jeszcze spore,a ja dodam,ze we wczorajszym meczu podobała mi się gra koszykarek zazwyczaj drugiego planu czyli Justyny Daniel ze strony Odry i Magdy Radwan ze strony Torunia....

No to dobrze że Magda chociaż końcówkę ma lepszą bo cały sezon słabiutki.

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 21 marca 2010, 20:57

matrix pisze:Energa Toruń toczyła ciężki bój z Odrą Brzeg [foto i wideo]
(...)

Mi się bardzo podoba wypowiedz trenera Zyskowskiego w tym materiale video. Najpierw sprostował bzdury, które wygadywał Omanic na temat Denson i jej domniemanej sprawy w niemieckiej prokuraturze, a potem go jeszcze zripostował i przypomniał o jego "wybrykach" :twisted:

Saletra pisze:
Roberto930 pisze:To wczoraj "nie pajacował" jak zwykłeś o Nim pisać? :o

Hm, to chyba moje słowa :)))

Mi się jednak bardziej nasuwają posty matrixa 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 21 marca 2010, 21:54

anatol pisze:No to dobrze że Magda chociaż końcówkę ma lepszą bo cały sezon słabiutki.

nie zgadzam się absolutnie!!!! Magda jest jedną z najrówniej grających Polek w Naszym zespole i absolutnie nie zawodzi moich przedsezonowych oczekiwań związanych z jej grą. Może nie jest gwiazdą,która punktuje przyzwoicie w każdym meczu,ale tylko ślepiec nie widzi pracy tej dziewczyny w defensywie,gdzie potrafi skutecznie obrzydzić życie każdej rywalce. Naprawdę cenię takich graczy,a Magdzie dziękuję,że włączyła się punktowo w odpowiednim momencie wczorajszego spotkania.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 22 marca 2010, 15:16

anatol pisze:No to dobrze że Magda chociaż końcówkę ma lepszą bo cały sezon słabiutki.

W koszykówce nie chodzi tylko rzucanie po 30 punktów na mecz. Liczy sie wiele innych czynników wpływajacych na postawe na boisku. Magda Radwan jest jedna z nielicznych polek w toruńskiej drużynie która ... nie zawodzi. Nawet po nieudanym całkowcie meczu z Lotosem w Toruniu gdzie zagrała dobrze przepraszała za ...słaba postawe.
Dla mnie jest jedna z pierwszych zawodniczek do podpisania kontraktu na przyszły sezon.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 22 marca 2010, 18:49

anatol
Żak

Postautor: anatol » 22 marca 2010, 22:19

matrix pisze:

nie zgadzam się absolutnie!!!! Magda jest jedną z najrówniej grających Polek w Naszym zespole i absolutnie nie zawodzi moich przedsezonowych oczekiwań związanych z jej grą. Może nie jest gwiazdą,która punktuje przyzwoicie w każdym meczu,ale tylko ślepiec nie widzi pracy tej dziewczyny w defensywie,gdzie potrafi skutecznie obrzydzić życie każdej rywalce. Naprawdę cenię takich graczy,a Magdzie dziękuję,że włączyła się punktowo w odpowiednim momencie wczorajszego spotkania.

No teraz to troche zaszalałeś.Jeżeli Radwan ma być tą pierwszą Polką to Toruń w przyszlym roku nie będzie miał nawet szansy powalczenia o czwórkę.Ja nie przeczę,że gra równo ale gra słabo.A pojedyńcze jaskółki /lepsze występy/ wiosny nie czynią.Magda to z pewnością typowy zmiennik i z pewnością wielkiego wpływu na końcowy wynik zespołu nie będzie miała.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 22 marca 2010, 22:58

matrix pisze:
anatol pisze:Magda jest jedną z najrówniej grających Polek w Naszym zespole

No teraz to troche zaszalałeś.Jeżeli Radwan ma być tą pierwszą Polką to Toruń w przyszlym roku nie będzie miał nawet szansy powalczenia o czwórkę.Ja nie przeczę,że gra równo ale gra słabo.A pojedyńcze jaskółki /lepsze występy/ wiosny nie czynią.Magda to z pewnością typowy zmiennik i z pewnością wielkiego wpływu na końcowy wynik zespołu nie będzie miała.

w jakim sensie zaszalałem? Nie napisałem przecież,że jest najlepszą,bo to pierwszeństwo dzierżą dwie reprezentantki Polski przecież... :lol: . Nie oznacza to jednak,że Magda jest ważnym ogniwem zespołu powtarzam zespołu,bo tylko taka odpowiednia konstelacja zawodniczek może przynieść sukces. :shock:

anatol
Żak

Postautor: anatol » 22 marca 2010, 23:02

matrix pisze:
matrix pisze:
anatol pisze:Magda jest jedną z najrówniej grających Polek w Naszym zespole

w jakim sensie zaszalałem? Nie napisałem przecież,że jest najlepszą,bo to pierwszeństwo dzierżą dwie reprezentantki Polski przecież... :lol: . Nie oznacza to jednak,że Magda jest ważnym ogniwem zespołu powtarzam zespołu,bo tylko taka odpowiednia konstelacja zawodniczek może przynieść sukces. :shock:

Dwie reprezentantki czyli kto?Pytam bo nie wiem jak ocenić wpływ tych REPREZENTANTEK na wynik ENERGI,bo z tego uśmieszku wnioskuje że te reprezentantki sa slabe może nawet slabsze od Magdy.Tylko skąd ten dobry wynik zespolu.Napewno nie za sprawą Magdy.Ale może teraz błyśnie i poprowadzi Toruń nie tylko do zwycięstwa z Odrą ale potem z Lotosem.

koszykarz

Postautor: koszykarz » 23 marca 2010, 07:18

Gajda , Krawiec , Gulak , Radwan to podstawa jest. Do tego Gladden i Egenti - czyli 6 koszykarek . Ale podejrzewam , że nasi działacze - jak co roku będą szukać jeszcze lepszych :lol: :lol: :lol:

Co do POLEK - szczerze mówiąc nie widze wielu które mogłyby być wzmocnieniem - a które nie kosztowałyby mniej niż np: Gladden. Bo ja wolę naszą amerykańską ALE niż jakąś Polkę która będzie windowała ceny...

Jeśli chcemy się włączyć do walki o medale - to stety lub niestety - ale najwiękcej zależy od armii zaciężnej z zagranicy...

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 23 marca 2010, 07:44

anatol pisze:Dwie reprezentantki czyli kto?Pytam bo nie wiem jak ocenić wpływ tych REPREZENTANTEK na wynik ENERGI,bo z tego uśmieszku wnioskuje że te reprezentantki sa slabe może nawet slabsze od Magdy.Tylko skąd ten dobry wynik zespolu.Napewno nie za sprawą Magdy.Ale może teraz błyśnie i poprowadzi Toruń nie tylko do zwycięstwa z Odrą ale potem z Lotosem.

Jako odpowiedz zacytuję słowa Chauncey'a Billupsa - koszykarza NBA który zdobywał mistrzostwo z Detroit Pistons i który nazywany jest generałem i "Mr Big Shot"

"Dzieciom powinno wpajać się podstawy gry, aby zaraz na początku zrozumiały, że liczy się zespół, nie jeden zawodnik, który rzuca 20-40 punktów. Tu najważniejsza jest postawa całej drużyny, wspólne zgranie i koleżeństwo. Tego powinno uczyć się jak najwcześniej. Koszykówka w stylu AND1, która weszła na scenę 6 lub 7 lat temu psuje grę. To nie koszykówka. To fajna sprawa, kiedy idziesz pograć do parku. Sądzę, że w dzisiejszych czasach młodzież zbyt często myśli, że rzucając wiele punktów zdominuje mecz. Ale to nie dominacja. To oznacza, że zdobywasz punkty, a to tylko jeden aspekt gry. A czy powstrzymujesz swojego rywala? Zbierasz piłki? Walczysz o stracone piłki? Wiecie, chodzi o te małe rzeczy..."

No i według mnie Magda Radwan odpowiedzialna jest na parkiecie właśnie za te małe rzeczy. Każda drużyna musi być zbilansowana, muszą być zawodniczki które seriami potrafią zdobywać punkty ale też takie które pilnują najlepszych strzelców rywali, walczą w obronie, blokują, stawiają zasłony... Magda dodatkowo charakterologicznie doskonale wpasowała się do zespołu i to też niezwykle ważne. Ona ale także reszta rezerwowych dokładają swoją cegiełkę do zwycięstw, walcząc z pierwszą piątką na treningach, mobilizując w czasie spotkań, dlatego z dużą pewnością uważam, że bez Magdy nie byłoby tego 3 miejsca po sezonie zasadniczym. Nie lansuje się zagraniami pod publiczkę tylko robi swoje, do tego utrzymuje wysoką, RÓWNĄ formę przez cały sezon.

Jordan nie zdobywałby mistrzostwa bez Pippena, Rodmana i reszty, Energa nie osiągnęłaby najlepszego wyniku w historii bez Radwan, Waligórskiej i reszty :)

anatol
Żak

Postautor: anatol » 23 marca 2010, 09:44

koszykarz pisze:Gajda , Krawiec , Gulak , Radwan to podstawa jest. Do tego Gladden i Egenti - czyli 6 koszykarek . Ale podejrzewam , że nasi działacze - jak co roku będą szukać jeszcze lepszych :lol: :lol: :lol:

Co do POLEK - szczerze mówiąc nie widze wielu które mogłyby być wzmocnieniem - a które nie kosztowałyby mniej niż np: Gladden. Bo ja wolę naszą amerykańską ALE niż jakąś Polkę która będzie windowała ceny...

Jeśli chcemy się włączyć do walki o medale - to stety lub niestety - ale najwiękcej zależy od armii zaciężnej z zagranicy...

Zapomniałeś o Emili która z pewnością wróci do następnego sezonu.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 23 marca 2010, 10:00

dywagacje pt "kto zostanie z nami na przyszły sezon" nie mają najmniejszego sensu. Zwlaszcza w przypadku Energi, która ma problemy z wypłacalnością i dziewczyny mogą nie chcieć zostawać na przyszły rok. teraz grają, by zrobić wynik (bo co by miały robic?), który można wpisac do CV i jeszcze podbijac stawkę, ale po sezonie moze juz nie byc tak kolorowo. nie traktujcie tego jako atak na Was, czy Waszą drużynę. Chciałbym jednak uzmysłowić, że takie rozważania są pozbawione głębszego sensu. jasne - może się okazać, że zatrzymacie całą drużynę u siebie, wzmocnicie się kimś jeszcze. ale dziś nikt nie wie nic na temat przyszłości swojej drużyny. poza tym, nie zapominajmy, że mamy do czynienia z kobietami 8) a kobieta zmienną jest i to co dziś jest białe, jutro może być czarne :mrgreen:

pozdrawiam :)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 23 marca 2010, 14:57

Kuba mam dziwne wrazenie ze sytuacja finansowa prawie wszystkich klubów jest podobna lub taka sama. Inni mówia głosno o swoich problemwach, inni udaja ze jest ok.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 23 marca 2010, 16:55

z postu Kuby wnioskuję,że w Polkowicach jest koszykarskie Eldorado... 8) obecną sytuacją nawet nie można się sugerować,bo nastąpi moment,że zmieni się ona diametralnie(dobry sportowy wynik może w tym tylko pomóc) nawet na zasadzie takiej,którą przytoczył prezes Krawczyk stwierdzając,ze czasami trzeba zrobić jeden krok w tył!!!,aby następnie pójść do przodu. :shock: Sezon się nie skończył i wszelkie dywagacje co będzie dalej(choć klubowi działacze już zapewne o tym myślą) odłóżmy przynajmniej na jakiś czas...
Anatol....te koszykarki to Agata Gajda i Monika Krawiec. Znasz lepsze Polki to zakontraktuj je do Torunia!!! 8)

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 23 marca 2010, 17:09

koszykarz pisze:Gajda , Krawiec , Gulak , Radwan to podstawa jest. Do tego Gladden i Egenti - czyli 6 koszykarek . Ale podejrzewam , że nasi działacze - jak co roku będą szukać jeszcze lepszych :lol: :lol: :lol:

Akurat Gladden to na pewno bedzie sie już bardziej cenić po tak dobrym sezonie i za te pieniądze za które ją sprowadziliscie to raczej jej nie zatrzymacie. To samo tyczy sie np Egenti..zresztą jest to sytuacja powszechna w klubach które nie mają budżetu ala Wisła np.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”