Dlaczego koszykarki Lotosu Gdynia grają słabiej w Eurolidze?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 07 listopada 2005, 20:31

Obrazek
Zobacz powiększenie
Fot. Kamil Gozdan / AG

- Tegoroczne transfery nie są nieudane. Chyba że porównuje się sprowadzone przez nas zawodniczki do światowych sław. Ale to nie są koszykarskie mercedesy czy bmw, tylko młode i zdolne dziewczyny, które dopiero mają stać się gwiazdami - mówi prezes Lotosu Gdynia Mieczysław Krawczyk

Kibice Lotosu są rozpieszczeni przez gdyńskie koszykarki, które seryjnie zdobywały mistrzostwo Polski. Znakomicie grały także w Eurolidze. Dwukrotnie były drugie w tych prestiżowych rozgrywkach, nie opuszczały europejskiej czołówki. Lotos nadal jest potęgą w polskiej lidze, choć w tym sezonie coraz więcej osób faworyta w wyścigu o mistrzostwo Polski upatruje w zespole Wisły Kraków. W Eurolidze idzie na razie gdyniankom słabo, ale czy mogło być inaczej, skoro klub dysponuje coraz niższym budżetem, a do tego w tym sezonie popełniono kilka błędnych decyzji?

Oficjalnie nikt w Lotosie nie potwierdza tej wersji, ale klub zatrudnił przecież w tym sezonie słabsze, a także dużo mniej znane koszykarki niż w poprzednich latach. A nie jest przecież tajemnicą, że w sporcie najwięcej płaci się zawodniczkom nie tylko najlepszym, ale też najbardziej rozpoznawalnym. Można oczywiście zbudować dobry zespół z koszykarek, które dopiero zaczynają wspinać się na koszykarski Olimp, ale one także mają już wysoką cenę. Dlatego odmłodzenie zespołu, które w Lotosie nazywają planowanym, było zapewne przymusowe. I to jest jedną z podstawowych przyczyn tego, że era Lotosu, który rządził i dzielił polską koszykówką, może skończyć się nad wyraz gwałtownie. Bo Lotos ma w tym sezonie wiele słabych punktów.

Słabość pierwsza: brak rozgrywających

W ubiegłym sezonie grą Lotosu znakomicie kierowała Amerykanka Elaine Powell. Przed tegorocznymi rozgrywkami trener Krzysztof Koziorowicz mówił, że drużyną ma kierować reprezentantka Polski Paulina Pawlak. Tylko że Pawlak jest znakomita w obronie, ale w grze ofensywnej cały czas sobie nie radzi. Nie zrobiła spodziewanych postępów, a celność rzutu to nadal jej największa wada. Niewiele lepiej radzi sobie Amerykanka Doneeka Hodges. Do Powell brakuje jej wiele, a od Pawlak jest lepsza tylko nieznacznie. Jednak ten duet może z powodzeniem wystarczyć na zdobycie mistrzostwa Polski. Tylko że w Eurolidze nie ma o czym marzyć, bo czołowe zespoły mają na pozycji nr 1 o wiele lepsze zawodniczki. Dlatego nie pozostaje nic innego jak porównywanie się do najsłabszych europejskich zespołów, a do tego w Gdyni nikt nie jest przyzwyczajony.

Słabość druga: brak gwiazdy pod koszem

Gra Lotosu od lat oparta była na znakomitej Małgorzacie Dydek. Środkowa reprezentacji Polski była kołem napędowym drużyny. W najtrudniejszych momentach, gdy zespołowi nie szło, zawsze można było podać piłkę do najwyższej (213 cm), a według wielu w dalszym ciągu najlepszej koszykarki Europy i zespół wychodził z opresji. Dydek znakomicie wykorzystywała swój największy atut, jakim jest wzrost, i zdobywała punkty lub była faulowana. Opoka Lotosu w tym sezonie na razie nie gra (i nie wiadomo, czy zagra w ogóle) i nie ma jej kto zastąpić.

Na pewno nie jest na to jeszcze gotowa 19-letnia Magdalena Leciejewska, która potrafi zebrać kilkanaście piłek w meczu, ale to jej pierwszy sezon w poważnej koszykówce i w tym wieku trudno oczekiwać od niej regularności. Grę na odpowiednim poziomie miała zapewnić doświadczona Rankica Serenac, ale na razie jest największym rozczarowaniem. Także dlatego, że miała najtrudniejsze zadanie ze wszystkich sprowadzonych zawodniczek. Zastąpienie Dydek jest niemożliwe, nawet próba jest zadaniem szalenie trudnym. Serenac na razie to nie wychodzi, ale trzeba pamiętać, że w Eurolidze Lotos zaczął od spotkań z najtrudniejszymi rywalami w grupie. Teraz, przynajmniej teoretycznie, powinno być łatwiej.

Słabość trzecia: brak wzmocnień

W piątek klub rozwiązał kontrakt z Czeszką Kateriną Krizovą. - Była kontuzjowana, a potem nie mogliśmy się doczekać, aż dojdzie do formy. I chyba jeszcze długo musielibyśmy czekać. Cóż... Nie każdy transfer może się udać - wzdycha prezes Lotosu Mieczysław Krawczyk. W tym sezonie siła Lotosu nie zmieniła się tylko na dwóch pozycjach, z pierwszej piątki pozostały: niska skrzydłowa Agnieszka Bibrzycka i silna skrzydłowa Ewelina Kobryn. Na pozostałych pozycjach grają koszykarki słabsze.

- Tegoroczne transfery nie są nieudane. Chyba że porównuje się sprowadzone przez nas zawodniczki do światowych sław. Ale to nie są koszykarskie mercedesy czy bmw, tylko młode i zdolne dziewczyny, które dopiero mają stać się gwiazdami i wyrobić sobie markę - podkreśla Krawczyk.

Na początku przyszłego roku Lotos ma wzmocnić jeszcze amerykańska gwiazda WNBA. Nawet wtedy gdyński zespół nie będzie jednak odgrywał czołowej roli w Europie. Celem numer jeden nadal będzie mistrzostwo Polski. A jeśli przez najbliższe dwa, trzy lata skład znacząco się nie zmieni, będzie można ocenić, czy odmłodzenie składu przyniosło długofalowe efekty.

Michał Sielski (Gazeta Wyborcza)

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 07 listopada 2005, 22:11

Bardzo dobry tekst - uczciwy i otwarty. Niezwykle sporadycznie czytamy w prasie materiały, które o kk piszą "do rzeczy" - brawo Michał Sielski i... GW

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 07 listopada 2005, 23:58

No to łądnie Kriżową już wywalili ciekawe czy Cikosową też wywałą :?
Bo też nie gra rewelki! :roll:
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 08 listopada 2005, 00:14

simon pisze:Bardzo dobry tekst - uczciwy i otwarty. Niezwykle sporadycznie czytamy w prasie materiały, które o kk piszą "do rzeczy" - brawo Michał Sielski i... GW

Tekst fajny, ale w jednym miejscu brak spójności... najpierw prezes pisząc o Krizovej wzdycha, że "nie każdy transfer musi się udać" i dorabia trochę ideologii do jej słabych umiejętności... potem mówi: "Tegoroczne transfery nie są nieudane..." ... hmmm... przynajmniej częściowo jednak są - na pewno tak było z zawodniczką, która w polskiej lidze już grała i wyleciała już raz w połowie sezonu, bo nawet w słabiutkim quayu nie pokazała nic ciekawego. Dziwny transfer ... co do reszty... ehhh... problem w Lotosie tego typu, że taka np Gatialova powinna znależć się w klubie rok temu, wtedy miałaby się od kogo uczyć, mogłaby częściej wejść na parkiet, bo meczów na looozie było więcej (z uwagi na przewagę nad konkurencją). Obecnie jest stawiana lekko pod ścianą... wiele nie potrafi, będzie oceniana przez pryzmat nie tego, co może ewntualnie z niej wyrosnąć za 5 lat, ale przez pryzmat WIELKIEGO LOTOSU i obecnych wyników... Niestety podobna sytuacja także z kilkoma innymi (Lecią także)... Presja wielka, a margines pomyłki praktycznie żaden - kilka słabszych spotkań i niestety boję się, że zrobi się gorąco... albo co gorsza ławkowo :( Paradoksalnie dla dobra polskiej koszykówki pozostaje się modlić, by Lotosu nie było stać przez te dwa, trzy lata o któych mówi prezes, na sprowadzenie gwiazd z zagranicy - wtedy dwie pierwsze słabości szybko się powinny zniwelować przy wydatnej pomocy wspominanych w artykule Pawlak i Leci... Oby jednak słabość trzecia nie wybiła się już w tym sezonie na plan pierwszy.

A wzloty i upadki zespołów w każdym sporcie to normalność... sensacji ani powodów do smutku, czy radości nie ma co szukać także w tym przypadku. Mam nadzieję, że Lotos nie zostanie opuszczony przez tych, którzy cieszyli się te kilka lat sukcesami - ponoć hala na ostatnim meczu Euroligi była dość pustawa (opinia kogoś kto oglądał... ja niestety nie).
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

KIBIC
Junior

Postautor: KIBIC » 08 listopada 2005, 00:20

MARAS pisze:No to łądnie Kriżową już wywalili ciekawe czy Cikosową też wywałą :?

:evil:
http://www.lechiarugby.pl !!

(\_/)
(O.o)
(> <)

This is Bunny.
Copy Bunny into your signature
to help him on his way to world Domination :lol:

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 08 listopada 2005, 13:43

A wzloty i upadki zespołów w każdym sporcie to normalność... sensacji ani powodów do smutku, czy radości nie ma co szukać także w tym przypadku.

Mam nadzieję, że Lotos nie zostanie opuszczony przez tych, którzy cieszyli się te kilka lat sukcesami - ponoć hala na ostatnim meczu Euroligi była dość pustawa (opinia kogoś kto oglądał... ja niestety nie).

Wiesz - w myśl zasady "co Cię nie zabije - to Cię wzmocni" to nawet pozytywne - zwłaszcza, że ni ma nic gorszego dla atrakcyjności nośników sportowych jak stagnacja (obojętne czy na dole, czy na górze).

A to separuje zwykle kibiców od widzów - taka "szkoła życia" jest udziałem wszystkich, którzy byli na szczycie, potem "na pudle" potem walczyli o "4" o "play-off" wreszcie o utrzymanie (choć wcale nie wiem dokąd i kiedy dojdzie Lotos). Na różnych etapach oczka tego "sita" są różnego przekroju - a dla tego ostatniego rzutu to nawet historia klubu już się liczy... Zobaczymy teraz czy "stare dzieje" nadal będą w niełasce (bo przecież nie liczyło się to co było dawno temu) - czy wspomnienia o w/wymienionym v-ce Mistrzu Europy mimo upływającego czasu nadal będą istotne.

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 08 listopada 2005, 15:04

KIBIC pisze:
MARAS pisze:No to łądnie Kriżową już wywalili ciekawe czy Cikosową też wywałą :?

Chciałeś coś przez to powiedzieć???? :lol:

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 08 listopada 2005, 15:23

MARAS pisze:
KIBIC pisze:

zapewne ze jak tak piszą o jego klubie to falszywie pisza :) i na dodatek zlosliwe pisza :lol:
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Re: Dlaczego koszykarki Lotosu Gdynia grają słabiej w Euroli

Postautor: Kowalik » 08 listopada 2005, 15:56

Wojteg pisze:
- Tegoroczne transfery nie są nieudane. Chyba że porównuje się sprowadzone przez nas zawodniczki do światowych sław. Ale to nie są koszykarskie mercedesy czy bmw, tylko młode i zdolne dziewczyny, które dopiero mają stać się gwiazdami - mówi prezes Lotosu Gdynia Mieczysław Krawczyk

Rozwiązanie kontraktu z Krizovą jest doskonałym poparciem słów Krawczyka :lol: .
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!

KIBIC
Junior

Postautor: KIBIC » 08 listopada 2005, 21:10

Marco TS pisze:
MARAS pisze:
KIBIC pisze:

zapewne ze jak tak piszą o jego klubie to falszywie pisza :) i na dodatek zlosliwe pisza :lol:

Czytasz też basketmanię to wiesz co o tym myślę 8)

(\_/)
(O.o)
(> <)

This is Bunny.

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 08 listopada 2005, 21:20

KIBIC pisze:
Marco TS pisze:
MARAS pisze:
KIBIC pisze:

Ja tam na basketmanie nie wchodze bo kiedyś coś ostrego na Lotos napisałem i mi dał bana wasz administrator! :twisted:

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 08 listopada 2005, 21:28

MARAS pisze:

Ja tam na basketmanie nie wchodze bo kiedyś coś ostrego na Lotos napisałem i mi dał bana wasz administrator! :twisted:

Maras, a co sie dziwisz, przecież na śledziomani można tylko dobrze o olejach pisać :!:
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

KIBIC
Junior

Postautor: KIBIC » 08 listopada 2005, 22:05

Obrazek

(\_/)
(O.o)
(> <)

This is Bunny.

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 08 listopada 2005, 22:14

KIBIC pisze:Obrazek

a gdzie szósty (a właściwie jedenasty) palec Johny'ego :? :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 08 listopada 2005, 22:52

MARAS pisze:
KIBIC pisze:
Marco TS pisze:
MARAS pisze:
KIBIC pisze:

ja tam ciupie jak trzeba :))) i nawet sam prosilem keidys o bana jak im sie nie podoba i co??? Zero reakcji :)
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”