Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 28 grudnia 2010, 16:14

Mnie już w tym klubie nic nie ździwi. Nie tak to sobie wyobrażałem - patrząc na skład i słabość zagranicznych - wydawało się że Gulak ma sporę szansę grać dużo więcej. Jednak EDO od początku stawiał na Mazić mimo że ta notorycznie zawodziła.
Potem ustawianie na ,,4'' Tłumak bądź Murphy - przez to przegrana w Polkowicach .

Oby ta ,,jedyna '' wysoka okazała się konkretnym wzmocnieniem. Bo pod koszem będzie cienko. Rok temu też mieliśmy 3 wysokie : Gulak , Fliuker i Egenti. I wystarczyło . Teraz może być podobnie - ale nie może to być DREWNO a zawodniczka skoczna , dynamiczna - wspomagająca centry i w ataku i w obronie.
Po przerwie noworocznej niektóre dziewczyny muszą w końcu się obudzić ze snu - przede wszystkim Ala Gladden - bo to co gra - to po prostu żenada jest. Blokada psychiczna to mało powiedziane...(żeby nie trafic w połowie sezonu ani razu za 3 pkt !!!! ) :shock: :shock: :shock:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 grudnia 2010, 17:03

"Chorwacka skrzydłowa miała jeden z najlepszych kontraktów". No i tutaj każdy może dopisać swój komentarz,bo mi po takim czymś ręce opadają i bardzo chciałbym wierzyć,aby to pan redaktor przesadził niż toruńscy działacze 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Gość-1147
Młodzik

Postautor: Gość-1147 » 29 grudnia 2010, 11:59

.

Basket-ball (Ligue féminine) / Charleville attend Gulak
( Publié le mardi 28 décembre 2010 à 09H34 )

[ Koszykówka (Liga żeńska) / Charleville czeka na Gulak
( Opublikowano we wtorek 28 grudnia 2010 o g. 09:34 )
]

Charleville-Mézières (ARDENNES). Les Flammes carolos, qui ont repris l'entraînement hier, ont recruté l'internationale polonaise.

LE Père Noël n'a pas oublié les Flammes carolos. A la recherche d'une intérieure depuis le départ de Bojana Vulic (Erevan), les dirigeants ardennais ont signé Patrycja Gulak-Lipka (28 ans - 1,93 m), en provenance d'Energa Torun (Pologne).
« [ 1 ] Nous souhaitions une joueuse qui offre une rotation supplémentaire sans déstabiliser Kristen Mann ni Djéné Diawara [ 1 ], affirme Romuald Yernaux. [ 2 ] Nous serions satisfaits si elle nous apportait cinq à six points en jouant dix à quinze minutes par match [ 2 ] ».
Formée à Lotos Gdynia, l'intérieure internationale polonaise, qui a disputé treize rencontres en championnat (5,7 points - 2,8 rebonds en 15 minutes) et six en Eurocoupe (4,3 points - 3 rebonds en 11 minutes) cette saison, [ 3 ] participera à son premier entraînement demain [ 3 ].

Au repos le Jour de l'an
[ 4 ] Hormis Kristen Mann qui, rentrée aux Etats-Unis, avait l'autorisation de différer son retour de vingt-quatre heures, les Flammes carolos sont à pied d'œuvre depuis hier après-midi [4 ]. Sous la direction du préparateur physique Stéphane Limouzin, la séance de rentrée s'est résumée à un rappel athlétique. « Les filles sont parties en vacances sans programme d'entretien, explique l'entraîneur du FCBA. Il ne s'agit pas de laxisme, mais il n'existe ainsi ni problème de tricherie dans l'investissement ni risque de blessure dans des conditions difficiles pour courir. La coupure s'est révélée bénéfique, car elles ont pu accorder du temps aux gens qu'elles apprécient. Elles ont quitté Charleville avec une victoire et sont revenues avec le sourire ».
Après avoir bouclé la première partie du championnat avec cinq succès, l'équipe ardennaise, qui bénéficiera d'une journée de repos le Jour de l'an seulement, vise à être prête le 5 janvier pour le déplacement à Calais. « Les fêtes sont la pire période pour un sportif, car l'alimentation et le sommeil sont bouleversés, confie Stéphane Limouzin. Même si le travail n'a rien à voir avec la reprise estivale, il faut trouver le juste équilibre entre volume et intensité afin de prévenir les blessures. Mais quelques filles ont bossé de leur plein gré pendant la trêve ».
L'objectif de l'année 2011 consistera à entériner le maintien. Une aventure à laquelle Carine Contessi, qui termine sa convalescence, devrait enfin participer. « Nous l'intégrerons, comme la nouvelle intérieure, mais nous attendons qu'elle soit prête, annonce Romuald Yernaux. [ 5 ] Nous allons chercher à construire sur les mêmes bases que depuis deux à trois ans afin d'obtenir les cinq victoires nécessaires au maintien [ 5 ] ».

Powyższy artykuł - zamieszczony na regionalnym portalu - mówi o przygotowaniach drużyny "Les Flammes Carolo Basket" z Charleville do wznowienia rozgrywek po świątecznej przerwie.

Z artykułu wynika, że:
[ odpowiednie fragmenty zaindeksowałem cyframi w tekście oryginalnym ]

a) oczekiwania wobec Patrycji nie są zbyt wygórowane (ja - Gość-1147 - myślę, że to będzie chyba dobrze dla niej, bo nie będzie tam grała pod presją "bycia gwiazdą").

Jak oświadczył Romuald Yernaux (trener zespołu), chcieli pozyskać zawodniczkę, która da możliwość dodatkowej rotacji pod koszem, bez naruszania pozycji (roli) dwóch czołowych zawodniczek drużyny, czyli Kristen Mann i Djéné Diawara. [ 1 ]

Trener Yernaux powiedzieł też, że byliby zadowoleni (usatysfakcjonowani), gdyby Patrycja zdobywała 5 - 6 punktów grając 10 - 15 minut w meczu. [ 2 ]

b) Patrycja w dniu 29 grudnia weżmie udział w swoim pierwszym treningu z drużyną. [ 3 ]

c) zespół w dniu 27 grudnia po południu wznowił treningi w prawie pełnym składzie. Nie ma jedynie Kristen Mann, która otrzymała zgodę, by powrócić z USA trochę (24 godziny) później. [ 4 ]

d) celem zespłu z Charleville w 2011 roku jest utrzymanie się w lidze, a do tego potrzeba jeszcze co najmniej pięciu zwycięstw. [ 5 ]

źródło: http://www.lunion.presse.fr/article/spo ... tend-gulak

----------------------------------------------------------------------------------------------
52348
.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 grudnia 2010, 14:29

Jeżeli chodzi o odejścia z klubu, na Mazic i Gulak-Lipce ma się zakończyć. - Żadna z pozostałych nie zgłosiła chęci rozwiązania kontraktu - podkreśla Krystek. Możliwość odejścia istniała w przypadku Natalii Małaszewskiej, która gra mało i notuje bardzo słaby sezon. 14 meczów i średnio 12 minut na parkiecie to zdecydowanie poniżej jej oczekiwań. Samą Małaszewską w swoim zespole chętnie widzieliby włodarze klubu z Rybnika, ale problemem są finanse
.

Na odejściach ruchy kadrowe w toruńskiej Enerdze najprawdopodobniej się nie zakończą, gdyż do Grodu Kopernika ma przybyć nowa koszykarka. Trener Elmedin Omanic poszukuje silnej skrzydłowej, a wybór padnie najprawdopodobniej na jakąś zawodniczkę zza oceanu. W poprzednim sezonie taki manewr udał się ze środkową Tyeshą Fluker. Czy i tym razem włodarze klubu z Torunia będą mieli "nosa"?
http://www.sportowefakty.pl

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 29 grudnia 2010, 15:11

A ja powiem tak - na pozycje 1-3 mamy aż ....8 zawodniczek : Agata , Monia , Vera , Natalia , Magda , Alicia , Lizi i Szpila - po co aż tyle ? A na pozycjach 4-5 w zasadzie tylko 5 zostały ledwie 2 a dojdzie jedna. Oby to nie było za mało . I nie może to być byle jaki królik z kapelusza - bo na fajerwerki raczej może już nie być czasu - zwłaszcza że nasze środkowe mają dość chimeryczną formą (trener czasami też - gdy nie korzysta z ich usług )
Myślę żę nowa zawodniczka powinna być przed 13 stycznia tak by mogła wspomóc zespół w Fiba Cup - a pauzować powinna któraś z dwójki Gladden / Murphy - przecież i tak grają na tej samej pozycji - więc lepiej by był wariant z jedną z nich i Amerykanką na ,,4'' . Gladden zresztą jest bez formy więc sprawa jasna. Grunt by trafić w ,,10''

PS . Śmieszy mnie gadanie że Małaszewska notuje bardzo słaby sezon. ... No siedząc na ławce na pewno - występując na parkiecie - raczej nie . Gadanie bez sensu - słabszy sezon maja np: Krawiec i Gladden - bo mimo że sporo grają - grają słabo..

Ale liczę że po nowym roku Monia i Ala pokażą swój najlepszy basket :P :P :P

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 grudnia 2010, 16:06

Koszykarz (Toruń) pisze:I nie może to być byle jaki królik z kapelusza - bo na fajerwerki raczej może już nie być czasu - zwłaszcza że nasze środkowe mają dość chimeryczną formą (trener czasami też - gdy nie korzysta z ich usług )

no ja myślę,że po odejściu dziewczyny(Mazić) ze sporymi poborami budżet się troszeczkę odciążył i można pozyskać kogoś wartościowego.Odnośnie Małej i Pati G. jeszcze parę słów.Pamiętam wypowiedź Edo po meczu z Widzewem,że zmienniczki dostały szansę i przewaga topniała.Czy 6 minut Natalii przy 17 bezproduktywnej Bortelovej w tym meczu można nazwać szansą? 8) Liczę,że Natalia pokaże swój charakter i wywalczy na parkiecie(specjalnie to wytłuściłem) "swoje minuty".

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 31 grudnia 2010, 16:33

Monika Krawiec:
"-Wielkim sukcesem dla mnie jest zdobycie brązowego medalu podczas mistrzostw Polski w koszykówce.Staram się nie doszukiwać porażek na siłę.Nie myślę o tym,co się nie udało.Zamiast tego skupiam się na tym,co jest teraz i na przyszłości.W tym roku Toruń nie odniósł wielkiej porażki,dlatego nie muszę żadnej z nich wymieniać"

www.nowosci.com.pl

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 stycznia 2011, 18:13

Przeniosłem dyskusję tutaj ...

No rzeczywiście - MAMA jak coś pisze to zawsze konkretnie , rzeczowo - prawdopodobnie odc samego źródła. Fajnie.

Witam innych Toruńczyków którzy uaktywnili się...

No mi się wydaje , że faktycznie jedna zawodniczka to trosze za mało. Choć jak ktoś mądrze napisał - lepsza jedna na parkiecie niż dwie grzejące ławę.

Mamy ledwie 2 wysokie - czy jednak ,,4'' załatwi wszystkie problemy ? Wątpie - ale najpierw oceńmy tą pierwszą która będzie.
Jeśli ,,mama ''pisze , że ,,nie będziemy płakać z nowych angaży '' - wnioskować należy że może być więcej niż 1 zawodniczka.
No jeśli jest kasa na nie - to OK - co do ligi przecież faktycznie - nic jeszcze nie stracone - ale póki co jesteśmy trochę z tyłu od czołówki. Jednak wydaje mi się , że jedynie Wisła może być poza jako takim zasięgiem - z resztą będzie można walczyć...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 stycznia 2011, 18:17

Koszykarz (Toruń) pisze:jedynie Wisła może być poza jako takim zasięgiem- z resztą będzie można walczyć...

nie tylko Omanić twierdzi,że z każdym można walczyć.Energa,jeśli wzmocni się 2 zagranicznymi to ktoś z obecnego składu odejdzie,bo jakoś w 7 zawodniczek przy 6 Polkach(regulaminowy wymóg) nie wierzę. 8)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 stycznia 2011, 18:22

matrix pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:- z resztą będzie można walczyć...

nie tylko Omanić twierdzi,że z każdym można walczyć.Energa,jeśli wzmocni się 2 zagranicznymi to ktoś z obecnego składu odejdzie,bo jakoś w 7 zawodniczek przy 6 Polkach(regulaminowy wymóg) nie wierzę. 8)

a no tak - stawiam na Bortelovą lub Gladden.

Osobiście to bym podziękował Bortelovej - bo Gajda z Małaszewską mogą zagrać na ,,1'' a Krawiec z Gladden na ,,2'' , do tego Szpili z Lizi na ,,3'' , dwie nowe na ,,4'' oraz Jelena i Vera na 5. Do tego Magda Radwan i Olszak - i w sumie ładnie się to układa.
Nie można dopuścić , że jedna zagraniczna nie mieści się w meczowej 12 - bo to strata kasy...

Tak więc dwie wysokie a odchodzi zawodniczka która jest nam najmniej przydatna czyli Bortelova - trzeba być twardym.

Agata z Natalią spokojnie wystarczą i sobie poradzą.

Lada chwila powinno być znane nazwisko nowej zawodniczki - ale do meczu z Lesznem można nie zdążyć -

PS. Mam nadzieję , że coś z mojego scenariusza się sprawdzi 8)

adrenalina
Amator

Postautor: adrenalina » 03 stycznia 2011, 20:33

Panowie i Panie, a skąd Wy macie takie newsy?? Ja słyszałem z kolei, że Mirna jakoś nie opuściła nas jeszcze do końca ;-)
Były pewne plany co do "pewnej" zawodniczki, ale decyzja kto to będzie, należy do trenera i powinna zostać podjęta na dniach...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 stycznia 2011, 20:40

adrenalina pisze: Ja słyszałem z kolei, że Mirna jakoś nie opuściła nas jeszcze do końca ;-)

i to mnie boli najbardziej,bo nie pierwszy już raz w tym klubie pewnych rzeczy całkowicie nie rozumiem!!!,ale decydujące zdanie ma ten kto ma...skład przez te kilkanaście meczów też się wykrystalizował i nawet laik zauważy kto w tej ekipie jest zbędny i na jakich pozycjach Toruń potrzebuje wzmocnień.
PS. Adrenalina zapomniałeś dodać,że decyzje kto opuści klub,a kto nie też zależą od trenera. 8) być może chorwacka gwiazda "wystopuje" nieco z apanażami i zgodzi się grać za darmo,a ewentualnego dolca dostanie na przykład za celny rzut osobisty? :lol:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 stycznia 2011, 21:36

Czuję się jak w domu
Patrycja Gulak-Lipka opowiada o nowym klubie i kulisach rozstania z Energą

Krystian Góralski,
Rozmowa z PATRYCJĄ GULAK-LIPKĄ, byłą zawodniczką Energi Toruń, która w nowym roku będzie grała we Francji.

Dlaczego rozstałaś się z Energą?

Przede wszystkim jest to bardzo trudna decyzja, jeśli nie najtrudniejsza w mojej dotychczasowej karierze, ale czuję, że niezbędna. O odejściu zadecydowały głównie aspekty sportowe. Sezon nie do końca układał się po mojej myśli. Zdecydowanie rzadziej przebywałam na parkiecie, niż to bywało w poprzednich sezonach. Moje ambicje podpowiadały, że stać mnie na więcej. Stąd pojawił się pomysł, aby szukać nowej drużyny, gdzie będę mogła się troszkę odbudować.

Odchodzisz w pokojowej atmosferze?

Zdecydowanie tak. Nie jestem osobą konfliktową. Miałam szczerą rozmowę z klubowymi działaczami. Przedstawiłam swoje powody, dlaczego chcę odejść z drużyny. Zostały one spokojnie przyjęte i mam nadzieję, że zrozumiane. Nie robiono mi żadnych przeszkód. Była tylko nadzieja, że jeszcze zmienię zdanie.

Spędziłaś w Toruniu sporo czasu. Jak wspominasz ten czas?

Te dwa i pół sezonu, to bardzo miły okres w mojej karierze. Z zespołem najpierw wywalczyłyśmy piąte miejsce. W kolejnym sezonie zdobyliśmy brązowy medal. Bardzo sobie go cenię. Nie ma co ukrywać, że zadomowiłam się tutaj na dobre W Toruniu czuję się jak u siebie. Na pewno będzie miło wrócić do domu po zagranicznych wojażach.

Gdzie się przenosisz i jak długo zamierzasz tam być?

Przenoszę się do Charleville-Mezieres. Jest to miasto położone na północnym wschodzie Francji. Spędzę tam najbliższe trzy i pół miesiąca. Umowę podpisałam do końca bieżącego sezonu.

Jaka jest sytuacja Twojego nowego zespołu w lidze?

Jest to beniaminek francuskiej ekstraklasy, który, jak na razie, dość dobrze sobie radzi. Celem zespołu jest na pewno utrzymanie się w lidze oraz awans do fazy play off, do której promuje się osiem najlepszych ekip. Cele są bardzo realne. Mój drużyna aktualnie zajmuje dziewiątą lokatę.

Gra poza granicami kraju nie jest dla Ciebie nowością. We Francji jednak nie grałaś. Masz jakieś obawy przed nowym miejscem?

Mam już doświadczenie z występowania w zagranicznych klubach. Wcześniej grałam w Stanach Zjednoczonych i w Hiszpanii. Natomiast we Francji bywałam, ale tylko na pojedyncze mecze, bądź turnieje. Bardzo się cieszę, że wyjechałam do ligi francuskiej. Zawsze mnie tutaj ciągnęło. Szkoda tylko, że będę tutaj sama, z dala od męża. Tęsknota będzie mi na pewno doskwierać. Żałuję też, że nie znam języka francuskiego, bo na pewno by się to przydało. Na szczęście większość dziewczyn i pracowników klubu mówi po angielsku.

Jest szansa, że zobaczymy Cię kiedyś jeszcze w barwach toruńskiego zespołu?

Nigdy nie wiadomo, jak się ułożą kolejne sezony. W Toruniu jest mój dom, więc powrót mógłby być idealnym układem.

Na co będzie stać Energę po Twoim odejściu?

Na pewno na dobrą walkę do końca sezonu i to o miejsca w okolicach czołowej czwórki. Po moim odejściu zespół na pewno będzie wzmocniony jakąś nową koszykarką. Jeśli tylko okaże się trafionym nabytkiem, to sukces na pewno będzie. Trzymam kciuki za koleżanki z Energi.

Na zakończenie chciałabyś coś przekazać toruńskim kibicom?

Cieszę się, że mogę skierować słowa podziękowania wszystkim fanom, którzy tłumnie przybywali na mecze i kibicowali naszemu zespołowi. Dziękuję za wspólne dwa i pół sezonu. Jednocześnie życzę Wam kolejnych niezapomnianych chwil i wrażeń, które na pewno zagwarantują wam „Katarzynki”.

Dziękuję za rozmowę.
http://www.nowosci.com.pl

PS.O Patrycji Gulak-Lipce to ja mogę tylko i wyłącznie mówić w pozytywnych słowach.Szkoda,że forma była słabsza,ale tych minut na typowe "rozkręcenie" też było przymało.Powód? Mam nadzieję,że każdy zainteresowany się domyśli( dobrze się stało-dwa moje posty pojawiły się koło siebie 8) )Patrycji życzę powodzenia w nowym klubie i oczywiście odbudowania formy!!! Pati jeszcze,jako zawodniczka toruńskiego klubu do naszego miasta wróci,a przynajmniej ja bardzo bym tego chciał.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 stycznia 2011, 22:26

Ja pierdziele - po co Mazić zostaje ??? Starczy już pieniędzy wyrzuconych w błoto. Nie dość że ZA DARMO dostała 3 wylaty - to jeszcze mało ??? Dość już miała szans. KREW mnie w każdym meczu zalewa jak myli się z osobistych czy pudłuje z klarownych sytuacji. BEZNADZIEJNY TRANSFER - oczekiwania były dużo wyższe. Miała być pierwszopiątkową zawodniczką - a niekiedy zasługiwała na to by wogóle nie grać... A nie grała GULAK :shock:

Zresztą jeśli dojdzie NOWA KOSZYKARKA - to i tak jedna zagraniczna musi odejść - bo w składzie może być najwyżej 6.

Czy działacze postradali zmysły ??? Mazić powinna być pierwsza do odejścia - nie dziwie się że nie ma atmosfery w drużynie - skoro ona za nic nie robienie dostaje kase .

Ale OK - może zostać - tyle , że za połowę mniejsze pieniądze - bo karygodny był jej kontrakt w porównaniu do gry.

A zresztą - niech se grają Mazić , Bortelova - tylko że są to pieniądze wyrzucane w BŁOTO !!! :evil: :evil: :evil:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 stycznia 2011, 22:35

ja powiem do tego jedno. Nie tak dawno były plany budowania w Toruniu drużyny w oparciu o krajowe koszykarki,a zagraniczne miały być przysłowiowymi wisienkami na cieście.Teraz zapanowało istne międzynarodowe szaleństwo nie zawsze z pożytkiem dla wyników drużyny.Mam tylko nadzieję na dobry końcowy efekt,bo taki sponsor,jak Energa S.A. nie zdarza się z dnia na dzień i warto o tym niekiedy pamiętać w chlapaniu pieniędzmi na lewo i prawo.A o ambicji,umiejętnościach i braniu kasy też już coś kiedyś pisałem.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”