Australijskie odkrycie
Na tournée po Australii i Nowej Zelandii przebywała ekipa polskich koszykarek, prowadzona przez trenera kadry Arkadiusza Konieckiego.
- To była pierwsza wyprawa na antypody dla mnie i tego odmłodzonego zespołu - mówi trener reprezentacji. - Przywieźliśmy wiele wrażeń, na pewno mamy za sobą tysiące przebytych kilometrów, a co ważne - spotkaliśmy się z silnymi rywalami. Graliśmy z olimpijkami, z czołówką światową, Australią, Nową Zelandią, Koreą Południową. Na osiem meczów wygraliśmy dwa. W trzech innych też mieliśmy szansę na zwycięstwo, jednak musiałem pamiętać, że pojechaliśmy tam w celach szkoleniowych, aby grała cała trzynastka koszykarek. Dlatego dokonywałem przeróżnych zmian, bo tym razem nie wynik, choć istotny, był najważniejszy, tylko sprawdzian dla całej drużyny.
- Pojechaliście w odmłodzonym składzie. Kto się wyróżnił?
- Dobrą ocenę stawiam całej drużynie. Natomiast najlepsza nota należy się rozgrywającej Alicji Perlińskiej. Pojechaliśmy na południową półkulę w mocno osłabionym składzie, bez grających w USA Dydek oraz Bibrzyckiej, kilka zawodniczek pozostało kontuzjowanych w domu. Perlińska wzięła z powodzeniem ciężar gry na siebie. Dobrze spisywała się też była wiślaczka, grająca w Namur (Belgia) Anna Wielebnowska. Wykazała na parkiecie wiele sił, co dobrze rokuje na jej postawę w kolejnych występach w reprezentacji. Z Wisły była Joanna Czarnecka, duży talent, niemniej musi go poprzeć siłą, wzmocnić się fizycznie zajęciami lekkoatletycznymi.
- Jest Pan także trenerem Wisły Can-Pack. Co nowego na tym podwórku?
- Pozyskaliśmy z ŁKS Katarzynę Kenig i Magdalenę Skorek. Szukamy wzmocnień: wysokich koszykarek na pozycjach cztery-pięć, a także prowadzącej grę.
Rozmawiał: (jot)
źródło: dziennik polski
Seniorki już w kraju
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Szymon pisze:Mikey pisze:ja się tylko zastanawiam czy te gratulacje to jeszce dla nas czy raczej moze do Szymona i Viallosabrzydki pisze:ja rowniez gratuluje![]()
Nie no, po co te nerwy i złość??? Przecież to nie nasza wina że być może Alicja wyląduje u nas (szczerze to nie mam nic przeciw temu). Póki co to jest Waszą zawodniczką!!!
Ja też nie mam nic przeciwko temu aby Ala znalazła się w naszym klubie. A ponadto - Gratulacje dla Ali za udane mecze w reprezentacji
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”