Play-out

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kto opuści Ford Germaz Ekstraklasę?

Czas głosowania minął 05 kwietnia 2009, 20:52

MUKS Poznań
5
9%
Cukierki Odra Brzeg
0
Brak głosów
Finepharm AZS KK Jelenia Góra
13
23%
ŁKS Siemens AGD Łódź
4
7%
PTK Aflofarm Vicard Pabianice
35
61%

Liczba głosów: 57

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 16 marca 2009, 20:27

Wg mnie sprawa spadku rozegra sie między Włókniarzem, ŁKSem i Jelonką( oby nie :) ). MUKS i Odra raczej nie dadzą się zepchnąć poza miejsca w pierwszej dziesiątce ligi.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 17 marca 2009, 12:53

mi sie wydaje ze bedzie to sprawa łódzkich zespołow. Jelonka zapewne wygra u siebie wszystkie mecze. A przy dobrej skuteczności moze powalczyc z Brzegiem i Muks-em. które dla mnie juz faktycznie sie utrzymały
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
DanielPce
Żak

Postautor: DanielPce » 17 marca 2009, 13:11

zobaczymy co Jelonka pokaże w najbliższą sobotę w Pabianicach.
Jeżeli wygra z nami to już sprawa play-out będzie przesądzona :cry:
Obrazek

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 17 marca 2009, 14:48

przy tym jaka kpina okazał sie pomysł o zawodniczkach do lat 23 w drużynie. Jedyny rozsadny wariant jest utrzymanie wszystkich i ewntualnie dokoptowanie 2-3 zespołów spełnaiajcych wymóg FGE! Poza Liderem i moze Kadusem moze ktos by sie znalazł z klubów I ligi aby spełnił te wymogi.
Kolega z Lotosu napisał ze beda wyniki +50 no to juz masz zespołem który zajmie w tym sezonie osme miejsce takie wyniki niestety osiagniesz. Czyli co liga 6 drużynowa?
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 17 marca 2009, 15:18

Zespół ten takie wyniki osiąga z innych powodów niż te, że obecnie zajmuje 8 miejsce. Jakby grał takim składem od początku to wyglądałby jak SMS w zeszłym roku.

Dodatkowo rozumiem, że chcesz zarżnąć uczestników pucharów grą co trzy dni przez cztery bite miesiące bez najmniejszej przerwy (no może z tydzień na święta). 16 drużyn to 4 kolejki więcej. Ile razy w tym roku grano ligę w środy? Powiesz - nie do wszystkich trzeba jechać w najsilniejszym składzie bo i tak będzie +50 - no to po jaką cholerę tam w ogóle jechać? Niech nam dadzą walkowera, taniej, prościej, szybciej.

12 zespołów to jest maksimum.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 17 marca 2009, 15:35

najlepiej dwóch Wisła i Lotos!
A kto ustawiał lige w srody? Czemu przez 2 miesiace!!!!!!!!!!!!!!!!!! liga nie grała? Kto wpadł (durny) pomysł aby system fianłow PP był tak rozbudowany? A moze było tak ostry start (tak aby Wisła i Lotos szybko sie zgrały), srodek ligi (tu jedni i drudzy maja Eurolige) a na sam koniec Rundy Zasadniczej przyspieszamy( tu przewidziano ze raczej nasze dwa kluby juz beda za burta Euroligi).A co bedzie jak Wisła lub Lotos nie zdobedzie mistrzostwa? Zrobia tak jak z Anwilem ze głowna przyczyna nie mozności gry włocławian w Eurolidze był brak lotniska w obrebie 50 km? Tu tez tak bedzie?

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 17 marca 2009, 15:56

hermes zwaz na to ze nasza liga zaczeła sie wyjatkowo w tym sezonie miesiac wczesniej... jak ty sobie to wyobrazasz w nastepnych sezonach jak liga zacznie sie w polowie pazdziernika ?
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 17 marca 2009, 16:02

hermes46 pisze:najlepiej dwóch Wisła i Lotos!
A kto ustawiał lige w srody? Czemu przez 2 miesiace!!!!!!!!!!!!!!!!!! liga nie grała? Kto wpadł (durny) pomysł aby system fianłow PP był tak rozbudowany? A moze było tak ostry start (tak aby Wisła i Lotos szybko sie zgrały), srodek ligi (tu jedni i drudzy maja Eurolige) a na sam koniec Rundy Zasadniczej przyspieszamy( tu przewidziano ze raczej nasze dwa kluby juz beda za burta Euroligi).A co bedzie jak Wisła lub Lotos nie zdobedzie mistrzostwa? Zrobia tak jak z Anwilem ze głowna przyczyna nie mozności gry włocławian w Eurolidze był brak lotniska w obrebie 50 km? Tu tez tak bedzie?

Ligę w środy trzeba było ustawić, ponieważ liga miała wymuszoną przerwę dla kadr.
Liga nie grała ze względu na przerwę dla kadr czego nie zmienisz i nie przez dwa miesiące a przez miesiąc.
Final 8 Pucharu Polski niczym nie różni się od Final 4, to ciągle jeden weekend. Do Pucharu Polski zgłaszać się wcale nie trzeba, kilka terminów słabszym ekipom odejdzie, silnym tylko 1-2.
Jak Wisła czy Lotos nie zdobędą mistrzostwa to nic się nie zmieni, zamiast nas ktoś inny będzie miał problem. FIBA nie przewiduje w żeńskiej koszykówce takich wymagań. Męską rządzi inna federacja i takie fanaberie wymyśla.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 17 marca 2009, 17:22

miesiac czyli na upartego 4 kolejki!
Jezeli zaczniesz sezon we wrszesniu pierwsza runde bedziesz kończył w połowie stycznia lub na poczatku lutego! (liczac 16 zespołow).play off rozgrywaja 4 najlepsze zespoły a o utrzymanie walcza tez 4 zespoły! Obstawiam ze połowie czerwca poznalibysmy MP i spadkowiczów!

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 17 marca 2009, 17:35

hermes46 pisze:miesiac czyli na upartego 4 kolejki!
Jezeli zaczniesz sezon we wrszesniu pierwsza runde bedziesz kończył w połowie stycznia lub na poczatku lutego! (liczac 16 zespołow).play off rozgrywaja 4 najlepsze zespoły a o utrzymanie walcza tez 4 zespoły! Obstawiam ze połowie czerwca poznalibysmy MP i spadkowiczów!

A finał MP odbywałby sie w Polskim skladzie :lol: :lol: :lol:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 17 marca 2009, 17:55

Forsujesz pomysł, który już sam w sobie jest zupełnie karkołomny. Endrju ma rację - przecież WNBA rusza na przełomie maja i czerwca, a wcześniej są jeszcze przygotowania drużyn. No i począwszy od tego roku ME będę rozgrywane w czerwcu, a przypomnę, że za dwa lata są w Polsce, więc jak sobie wyobrażasz wówczas play offy?? :lol: :shock: najlepsze zespoły bez 8-9 zawodniczek?? Poza tym 16 drużyn to byłby całkowity niewypał. Między czołówką a outsiderami różnice byłyby zbyt duże. Z tego co pamiętam to ten wariant był już zresztą przerabiany w pierwszej połowie lat 90-tych, łącznie z podziałem na grupy, który sugerował Kristofer. Średnio interesowałem się wtedy ligą kobiecą, ale przypuszczam, że jakieś konkretne racje stały za odejściem od tej ilości drużyn...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 17 marca 2009, 18:14

Endrju pisze:

A finał MP odbywałby sie w Polskim skladzie :lol: :lol: :lol:

I jakieś dwa pierwsze miesiące ligi też. Ależ byśmy się wtedy zgrywali, ła.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

koszykarz

Postautor: koszykarz » 17 marca 2009, 18:47

ale w tym roku terminarz okazał się jednym wielkim nieporozumieniem...

Najpierw grano co 3 dni (środa - sobota) , potem co tydzień , prerwa świąteczna miesiąc - a w Toruniu tak się złożyło że nie było meczu przez 2 miesiące w środku sezonu - potem na gwałt wciśnięty PP - a teraz runda zasadniczna i play off - w odstępie 3 dni ledwie...

BURDEL jednym słowem :lol:

To może Toruń mógł rozwiązać kontrakty z Amerykankami pod koniec grudnia a potem z powrotem je zakontraktować ???

Najpierw mecze z TOP4 - potem mecze z outsiderami....

Na przyszły rok powinno się to bardziej zbilansować i nie robić tak że Wisła z Lotosem grają na koniec rundy bo to niczemu nie służy. i przynajmniej nie będzie podtekstów że ktoś się podłoży itp...

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 17 marca 2009, 19:10

W lidze jest dziś 13 zespołów i jakoś nie ma pogromów - oczywiście się przytrafia czasem - ale jak było zespołów 10 to też były, na to nie ma wpływu ilość zespołow tylko ich poziom. Jakoś dziwnie się składa zaś, że nic się "eksportowym" nie stało "kuku" a dzięki temu jest (może być - lub raczej powinna być gdyby grało w lidze założone 14 zamiast bezsensownej trzynastki) bardzo ciekawa końcówka tak na górze jak i na dole tabeli. Jakby spadały 2 zespoły, rywalizacja byłaby fajna i długa.

Co do zespołów "eksportowych" to gra w pucharach nie jest obowiązkowa, natomiast obliguje do komponowania szerokiegi i wymiennego składu - i tyle w temacie. Trudno - jak się chce to trzeba spełnić określone warunki. Nie widzę podstaw do kreowania ligi pod kątem "nie zmęczenia się" zespołów pucharowych.

Co do grania od września do czerwca - to oczywiście jeśli będziemy wciąż grać środa/sobota po to by robić następnie półtoramiesięczne przerwy - oraz miejsce dla fascynującej rywalizacji w PP tudziesz sparingów wysokie/niskie czy tam północ/południe - do wyboru wariant - to oczywiście nie zdążymy w normalnym czesie nigdy.

Dla mnie najciekawsszy wariant to długa liga z częstymi meczami i maksymalnym obciążeniem poprzez przepisy - dłuuugo nie może być "pozamiatane" bo wtedy wieje nudą i syndromem Rybnika. Do tego "święte" terminy meczów bez żadnych wtorków rano czy piątków o 16 - a argument "nie męczenia" pucharowiczów jest równie cenny co ewentualny wniosek o krótszą ligę bo mamy w ŁKS zawodniczki mocno zaawansowane wiekowo i sobie nie dają rady... - skład jak sądzę nie wynika z losowania tylko z planowania.

koszykarz

Postautor: koszykarz » 17 marca 2009, 20:02

zgadzam się z Simonem. To żaden argument że terminarz robiono pod kątem ,,niemęczenia'' się drużyn Pucharowych..

a przepis play off o zaliczeniu meczy z rundy zasadniczej to GŁUPOTA !!

Co to robi ? Skróci rozgrywki - góra o tydzień - co pod kątem repry - raczej nic nie daje...

a tak to drużyny słabsze - Poznań , Toruń , Leszno - dodatkowo będą musiały grać z nożem na gardle bo od 0-2...

To finał ligi proponuję za rok - by wliczyć wyniki rundy zasadniczej oraz dodatkowo PP. To Wisła rozpoczynała by od 3-1. :lol: :lol: :lol:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”