EUROLIGA 2014/2015

Ligi Europejskie, Euroliga Kobiet, EuroCup Kobiet, ME oraz pozostałe rozgrywki.

Moderatorzy: ann, Ałgaja, bart_81

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Re: EUROLIGA 2014/2015

Postautor: paulo2907 » 19 listopada 2014, 20:31

Alexa pisze:
fearless pisze:No sorry, ale przestrzeganie 8 osobistych w końcówce nie jest wina trenera.

A jak sie ma bodaj 2 pkt przewagi, czy cos w ten desen, i 21 seknd do konca to sie rysuje akcje na 3 sekundy? (Po ktorej ma sie 0 pkt i nietrafione osobiste, fakt nie do przewidzenia ale po tym jak to w koncowce wygladalo, trzeba bylo taka mozliwosc zalozyc)!

Dodatkowo uporczywe przetrzymywanie Abdi (mam nadzieje, ze nie przekrecam nazwiska) bylo dla mnie calkowitym wyrazem bezsilnosci i braku pomyslu na przynajmnie dowiezienie wyniku...

No to w takim razie konstruktywne votum nieufności - kto w zamian? 8) Jedna porażka - fakt, że frajerska - i niektórzy chcą robić rewolucję...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Alexa
Amator

Postautor: Alexa » 19 listopada 2014, 20:36

Ałgaja pisze:Odnośnie tej niemal ostatniej akcji, tzn. rzutu Abdi, to sądzę że miały grać dłużej, ale akurat Abdi miała dość dużo wolnego miejsca, więc zdecydowała się grać indywidualnie - i nie trafiła. Zresztą bardzo dużo takich akcji, niby za szybko, graliśmy (grała Abdi) w 4 kwarcie z Dynamo, z tym że tydzień temu wszystko z tego trafiała, albo trafiała wolne.

Oczywiscie nie zakladam, ze taka akcje rozrysowal - to byloby samobojstwo - ale dlugie granie w takim momencie powinno byc wygrawerowane w mozgu, ja widze tylko nerwowke ze strony Svitka i zero konstruktywnych uwag!

Alexa
Amator

Postautor: Alexa » 19 listopada 2014, 20:41

paulo2907 pisze:No to w takim razie konstruktywne votum nieufności - kto w zamian? 8) Jedna porażka - fakt, że frajerska - i niektórzy chcą robić rewolucję...

Pewnie sa tacy co by chcieli, ja natomiast wyrazilam jedynie opinie na temat trenera Svitka i jego stylu prowadzenia zespolu, chyba po to wlasnie jest forum? A moze to miejsce na wyrazanie jedynie slusznych pogladow?

Co do pierwszej przegranej, to z kim, ze tak delikatnie zapytam, taki zespol jak Wisla (z takimi nazwiskami) mial dotad przegrac?

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 19 listopada 2014, 20:51

Alexa pisze:Dodatkowo uporczywe przetrzymywanie Abdi (mam nadzieje, ze nie przekrecam nazwiska) bylo dla mnie calkowitym wyrazem bezsilnosci i braku pomyslu na przynajmnie dowiezienie wyniku...

IMO Svitek powinien próbować częściej grać z Justyną na 3ce, jeśli jednak robi to epizodycznie/prawie wcale to sprawa jest prosta - wysoką zawodniczkę na obwodzie ma jedną i musi nią grać, bo inaczej np. Sloot musi kryć Viteckovą i wygląda to rozpaczliwie.

Abdi nam dowiozła wynik w Koszycach, dowiozła z Dynamo, więc Svitek liczył na to, że teraz też da radę. Ciężko wygrać mecz z silnym rywalem jak się ma 3/11 z wolnych w 4 kwarcie i żaden trener tu nie pomoże.
Nie wiem kiedy Allie ostatnio miała 2/6 z osobistych...to najgorszy jej mecz w tym elemencie podczas całej jej dotychczasowej przygody w eurolidze.

Alexa pisze:Co do pierwszej przegranej, to z kim, ze tak delikatnie zapytam, taki zespol jak Wisla (z takimi nazwiskami) mial dotad przegrac?

W Koszycach kilka dobrych nazwisk jest, w Kursu nazwiska lepsze niż u nas.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 19 listopada 2014, 21:07

Alexa pisze:
paulo2907 pisze:No to w takim razie konstruktywne votum nieufności - kto w zamian? 8) Jedna porażka - fakt, że frajerska - i niektórzy chcą robić rewolucję...

Pewnie sa tacy co by chcieli, ja natomiast wyrazilam jedynie opinie na temat trenera Svitka i jego stylu prowadzenia zespolu, chyba po to wlasnie jest forum? A moze to miejsce na wyrazanie jedynie slusznych pogladow?

Co do pierwszej przegranej, to z kim, ze tak delikatnie zapytam, taki zespol jak Wisla (z takimi nazwiskami) mial dotad przegrac?

Nie będę powtarzać tego, co napisała Ałgaja, nie bronię również Svitka, bo popełniał i popełnia błędy, ale kto jest od nich wolny? W takiej końcówce nawet najmądrzejsze rady mogą uniemożliwić wygraną, jeśli nie trafia się 7 z 10 wolnych, a także pudłuje z czystej pozycji. Można jednak zauważyć, że gra w tym sezonie jest bardziej uporządkowana niż w poprzednim, na ławce trenerskiej nie ma takiego chaosu. Może to efekt "takich nazwisk", ale właśnie czytając Twoje ostatnie zdanie, widzę, że jesteś kolejną osobą, która wpadła w magiczne myślenie, jakoby w Wiśle był jakiś europejski dream team, a tydzień temu przyjechał do Krakowa jakiś tam rosyjski średniak... Przed losowaniem obawiałem się (i nie byłem w tym odosobniony), że po czterech meczach całkiem realnie może być 0-4, nawet uwzględniając, że Koszyce miały wówczas mniej niż połowę składu - ale tam w ostatnich latach to taka norma, a potem mają całkiem ciekawe nazwiska i są groźne dla silniejszych.

Awatar użytkownika
Wiślak PB
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Wiślak PB » 19 listopada 2014, 21:21

Tu nie chodzi o przestrzelone wolne, ale o to, że tych wolnych w ogóle nie powinno być (a przynajmniej nie w tym czasie ).
Takie akcje jak dzisiaj dobitka Lavender po zbiórce w ataku ( przy +8 , gdzie rozgrywamy spokojnie akcje i jest po meczu). Wejście Abdi, gdzie zamiast kraść cenne sekundy wchodzi pod kosz i faul, który mógłby(powinien) być kilka(naście ? ) sekund później.Jak w meczu z Kurskiem w pierwszych trzech kwartach nam rzucają w ostatnich akcjach (sekundach), gdzie bodaj w trzeciej kwarcie pół hali krzyczy faul i znowu to samo...
Takich przykładów mógłbym niestety mnożyć, bo nerwów na tym straciłem sporo.
Na pewnym poziomie po prostu niuanse decydują i o ile może sie zdarzyć jedna taka nieprzemyślana akcja, o tyle u nas to sie nagminnie zdarza. A takiego "popisu taktycznego" jak dzisiaj to ja nie pamiętam.
Nikt mi nie powie, że jest to kwestia szczęścia, umiejętność rywalek czy nieumiejętności naszych zawodniczek, bo po prostu powtarza się to zbyt często!
Ten post o Svitku miałem napisać już kilkukrotnie, zawsze się powstrzymując (bo emocje, bo ktoś powie, że każdy mądry po porażce itp) . Dzisiaj już nie wytrzymałem...

Nie chce pisać, że Svitek jest złym trenerem, bo byłoby to wysoce niesprawiedliwe. Dzięki niemu gramy tak jak gramy i może do takiego stanu meczu (żeby go później koncertowo spieprzyć) także dochodzimy.
Chodzi mi o to, iż cały czas mam nieodparte wrażenie, że pewnego poziomu z nim nie przeskoczymy.
Greebo napisał kiedyś, że jesteśmy silni na słabych ale słabi na silnych. Nie może mi to wyjść z głowy.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki" H. Reyman

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 19 listopada 2014, 21:48

Jakby trafiła te wolne, to byś inaczej pisał po meczu. Także chodzi o te wolne.
Ależ mnie dziś Abdi wkurzała. Jak można grać tak egoistycznie, gdy przestało siedzieć?
Zresztą od początku meczu Wiślaczkom piłka z kosza się wykręcała. Przez cały mecz nie potrafiły odskoczyć Prażankom, ledwo je doszły, to musiały coś zepsuć.
Oj dawno nie wracałem z meczu taki wściekły.

PS maskotką drużyny z Pragi można dzieci straszyć :-/

Awatar użytkownika
Wiślak PB
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Wiślak PB » 19 listopada 2014, 21:57

danpe_ pisze:Jakby trafiła te wolne, to byś inaczej pisał po meczu. Także chodzi o te wolne.

Jakbyś przeczytał coś poza pierwszym zdaniem, to byś inaczej pisał po moim poście.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki" H. Reyman

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 19 listopada 2014, 22:21

Nie wmawiaj mi co przeczytałem, a co nie.

Zdania nie zmienię, przegrały faktycznie frajersko, to od razu włącza się niektórym jojcenie, normalnie jakby na to czekali od iluś miesięcy...

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 19 listopada 2014, 22:27

A Energa zupełnie przyzowity wynik przywiozła z jaskini lwa - hali Fene. Biba na tę okoliczność zrobiła eval +19, rywalki zmiotła McCoughtry (eval 34), a mimo to Energa wracać może ze Stambułu z podniesionym czołem - porażka 13-oma punktami wstydu na pewno nie przynosi. Dla mnie największym zaskoczeniem jest postawa Mauriety Reid, która rozgrywa świetny sezon w Toruniu, no ale styl torunianek leży jej idealnie.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 19 listopada 2014, 22:31

do usunięcia
Ostatnio zmieniony 19 listopada 2014, 22:33 przez paulo2907, łącznie zmieniany 1 raz.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 19 listopada 2014, 22:32

danpe_ pisze:Nie wmawiaj mi co przeczytałem, a co nie.

Zdania nie zmienię, przegrały faktycznie frajersko, to od razu włącza się niektórym jojcenie, normalnie jakby na to czekali od iluś miesięcy...

Zgadza się. Mam wrażenie, że gdyby Wisła wygrała, to niektórzy forumowicze nie napisaliby tutaj niczego, bo jaki sens jest nie narzekać...

Awatar użytkownika
Wiślak PB
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Wiślak PB » 19 listopada 2014, 22:58

Życze Wam i sobie, żeby moje jojcenie, w dłuższej perspektywie, pozostało tylko jojceniem a nie krakaniem...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 19 listopada 2014, 23:03

Alexa pisze:
Co do pierwszej przegranej, to z kim, ze tak delikatnie zapytam, taki zespol jak Wisla (z takimi nazwiskami) miał dotąd przegrać?

Ty tak serio?

Greebo napisał kiedyś, że jesteśmy silni na słabych ale słabi na silnych. Nie może mi to wyjść z głowy.

Zgadza się napisał, ale ten sam Greebo już napisał w tym sezonie ze widzi zmianę u trenera, i tą opinie podtrzymuje po tym meczu. Jak dla mnie po dzisiejszym meczu akurat Svitka ciężko się czepiać owszem. Oczywiście było parę błędów w końcówce których można było uniknąć, można było tez posadzić Abdi na ławce (choć tu jednak problemem jest brak dla niej wysokiej zmienniczki na SF) ale jednak tym co zaważyło były ewidentnie osobiste. 3/11 w ostatniej kwarcie to jakiś dramat, a wątpię by Svitek kazał je specjalnie pudłować.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 20 listopada 2014, 16:09

reaktywacja pisze:A Energa zupełnie przyzowity wynik przywiozła z jaskini lwa - hali Fene. Biba na tę okoliczność zrobiła eval +19, rywalki zmiotła McCoughtry (eval 34), a mimo to Energa wracać może ze Stambułu z podniesionym czołem - porażka 13-oma punktami wstydu na pewno nie przynosi. Dla mnie największym zaskoczeniem jest postawa Mauriety Reid, która rozgrywa świetny sezon w Toruniu, no ale styl torunianek leży jej idealnie.

a jaki to jest styl? Mam nadzieję, że oglądałeś na własne oczki mecze w HSW z Gorzowem -24, Artego -21 i Gdynią -29;
Bum

Wróć do „Rozgrywki w Europie/ME”