Kolejna Amerykanka w Jeleniej Górze

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 11 września 2006, 21:53

z tym "pełnym" składem, to bym nei przesadzał ;-) z tego co sie orientuje nie grała Szyćko i Gajewska (o ile w przypadku Gajewskiej jestem pewny, o tyle z Szyszką mam wątpliwości, bo po prostu nie bylem na sparingach)... Ponad to Żyto wciąż zmaga się z bólem barku, a Kaszuwara jest dopiero co po kontuzji... no i brakowalo Coker ;-)

Tym niemniej nie umniejszam Lakiscie zdobycia 30 pkt. bo to mimo wszystko spory wyczyn.

brzydki
Młodzik

Postautor: brzydki » 11 września 2006, 22:03

Szycko nie grala
piszac pelnym, mialem na mysli szerokim (moj blad :wink: )

na mnie 30p przy 30% skutecznosci nie robi wrazenia, widzialem oba mecze i caloksztalt rowniez nie powalal (oba zespoly...). jedyny promyczek to gra A. Pietrzak... jestem ciekaw jak bedzie sobie radzic w lidze

ktoś_kto_wie
Nowy na forum

Postautor: ktoś_kto_wie » 12 września 2006, 11:05

mi jest szkoda dziewczyny bo jest niezla
a Sroka dał dupy bo myslał ze dzieczyna która leciala ze 20 godz. (przypominam ze jest z L.A ) w drugi dzien po przylocie bedzie czarowac !!
i jeszcze jedno tak na prawde to ona nie grala 1n1 tylko 1 na5!!! czemu Sroka zdjał Gawrońska z boiska w momencie kiedy wszystko sie uklada i schodza na 4 ptk .... to mnie zastanawia... Sroka do dymisji niech sie poda....

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 13 września 2006, 09:12

Koszykówka Kobiet.
Lakiste Barkus i Julie Demirer miały być gwiazdami KK AZS Jelenia Góra. Po trzech dniach wróciły do domu. - Są za słabe - tłumaczy wiceprezes klubu Eugeniusz Sroka
Lakiste Barkus i Julie Demirer przyjechały do Jeleniej Góry w nocy z czwartku na piątek. Już następnego dnia obie miały trening, a w sobotę i niedzielę wystąpiły w sparingowych meczach przeciwko CCC Polkowice. To właśnie po tych dwóch spotkaniach działacze zdecydowali się na odesłanie do domu obu Amerykanek, czyli koszykarek, które w ich zamyśle miały być gwiazdami drużyny.

- Zawiedliśmy się na ich umiejętnościach. Nie to wyobrażaliśmy sobie, gdy je sprowadzaliśmy. Jeśli one nie prezentują lepszego poziomu od naszych zawodniczek, to nie ma sensu na nie stawiać - uważa wiceprezes klubu Eugeniusz Sroka.

Co ciekawe, jeszcze przed przyjazdem obu koszykarek trener jeleniogórzanek Rafał Sroka twierdził, że dla zawodniczek występy w meczach z CCC Polkowice nie będą być albo nie być w drużynie z Jeleniej Góry. - Nie będzie to prawdziwy sprawdzian ich umiejętności, bowiem trudno wymagać od koszykarek rewelacyjnych występów po męczącej, całodziennej podróży i gdy brak czasu na aklimatyzację - wypowiadał się Rafał Sroka dla portalu koszykówki żeńskiej www.plkk.pl.

Szybko zmienił zdanie. Już w niedzielę klub podjął decyzję o rozwiązaniu kontraktów.

Do Julie Demirer działacze mieli pretensje, że koszykarka jest nieprzygotowana fizycznie. - To aż przerażające, że zawodniczka przyjechała tak nieprzygotowana. Poza tym jej umiejętności pozostawiają wiele do życzenia. Nie wiem, jak słaba musi być ta liga szwedzka [Demirer ostatnio tam występowała - red.], skoro koszykarka była tam podobno czołową postacią. Demirer w dwóch sparingowych meczach z CCC Polkowice (dwie porażki) zdobyła 6 punktów.

Z kolei jej rodaczka Lakiste Barkus w tych spotkaniach był najskuteczniejszą koszykarką zespołu. W pierwszym meczu zdobyła 30 punktów, w drugim 15. - I co z tego, skoro trafiała na fatalnej skuteczności, a do tego nie zanotowała żadnej asysty - mówi Eugeniusz Sroka.

- Jak miała mieć asystę, skoro trener zabronił jej podawać. Miała grać tylko jeden na jeden i cały czas oddawać rzuty. Sama zawodniczka dzwoniła do mnie i mówiła, że wymagają od niej rzeczy, do których jest nieprzyzwyczajona. Trudno także oczekiwać dobrego występu po Demirer, skoro Barkus nie mogła jej podawać - broni koszykarek ich agent Grzegorz Piekoszewski. - Może trener po prostu nie dogadał się z koszykarkami, bo po angielsku nie mówi zbyt dobrze.

- Może Rafał [trener AZS Jelenia Góra - dop. red.] nie mówi zbyt dobrze po angielsku, ale do treningu potrzebna jest znajomość kilku zwrotów koszykarskich. Z tym nie było problemów - broni syna Eugeniusz Sroka.

Działacze Jeleniej Góry mieli także pretensje do agentów Barkus, że źle zostali poinformowani o jej wzroście. - Na ofercie mieliśmy 175 cm, a koszykarka mierzy nie więcej niż 166 cm. To chyba znaczna różnica - przekonuje Sroka.

- Rzeczywiście zawodniczka ma mniej centymetrów niż w profilu w internecie. Zdarz się, że wzrost jest źle przeliczany, bo w Stanach jest inna numeracja [mierzy się w stopach - dop. red]. Jednak niech działacze nie przesadzają, bo za takie pieniądze, jakie miały zarabiać te koszykarki, trudno oczekiwać cudów - uważa Piekoszewski.

Nieoficjalnie wiemy, że pensja Barkus miała oscylować wokół dwóch tysięcy dolarów miesięcznie, z kolei Demirer miała zarabiać o połowę mniej.

Działacze AZS-u Jelenia Góra zakontraktowali jeszcze jedną Amerykankę - Jocelyn Penn, ale ona ma dolecieć do zespołu dopiero w październiku. Co ciekawe, zawodniczka jest sprowadzana także przez agencję Promotex, reprezentowaną przez Grzegorza Piekoszewskiego. - Boję się, że z nią może być podobnie. Jeśli działacze chcą rozwiązać z nią umowę, lepiej niech zrobią to już teraz - uważa.

Czy słaba gra zawodniczek to jedyny powód rozstania z koszykarkami? Według naszych informacji jeleniogórski klub nie ma teraz wystarczających środków finansowych, aby utrzymać w zespole aż trzy Amerykanki. - To nieprawda - zaprzecza wiceprezes klubu Eugeniusz Sroka. - Już prowadzimy negocjacje z innymi koszykarkami, które wkrótce mają do nas dołączyć - zapowiada.

Czas pokaże, czy działaczom uda się przed początkiem sezonu znaleźć co najmniej trzy klasowe (jak na warunki ekstraklasy) koszykarki. Bo jeśli nie, to klub z obecnym składem spadnie z hukiem z ligi. Znowu.

A przecież nie po to działacze wykupili za 50 tysięcy dziką kartę uprawniającą do startu w ekstraklasie, aby w najwyższych rozgrywkach pograć tylko przez sezon.

www.gazeta.pl
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 13 września 2006, 11:25

brzydki pisze:Szycko nie grala
piszac pelnym, mialem na mysli szerokim (moj blad :wink: )

na mnie 30p przy 30% skutecznosci nie robi wrazenia, widzialem oba mecze i caloksztalt rowniez nie powalal (oba zespoly...). jedyny promyczek to gra A. Pietrzak... jestem ciekaw jak bedzie sobie radzic w lidze

Może i nie robi wrażenia ale Nolan tuż po przyjeździe rzucała przy 30 %. znacznie mniej punktów.
Nie porównuje.
Tylko na kogo liczy JG.
Obrazek

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 13 września 2006, 17:02

Nie wiem, jak słaba musi być ta liga szwedzka [Demirer ostatnio tam występowała - red.], skoro koszykarka była tam podobno czołową postacią.

Przed minionym już sezonem w ostrowie odbył się turniej na który przyjechał zespół Szwedzkiej ekstrklasy 08 Stockholm HR... powalić nas poziomem nie powalił :)
Jednak grało tam kilka dziewczyn, słowaczka skrzydłowa, turczynka rozgrywajka, które moim zdaniem spokojnie poradziłby sobie w naszej ekstraklasie... wystarczyło tylko przyjechać do Ostrowa, zanotować kilka nazwisk... poziom ligi szwedzkiej niewątpliwie jest bardzo niski. Tylko trener Szwedek wytłumaczył po krótce jak jest w ich lidze... działacze dają tylko pieniądze i trener sam sobie w ramach tej kasy szuka zawodniczek i sprawdza skład ;) działacze zapewniają wszystko, przychodzą na mecz... zobaczą słaby mecz trener może wyleciec;) dzisiaj chcą miejsca w pierwszej piątce, jutro mogą chcieć mistrzostwa...

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 15 września 2006, 11:31

AZS Kolegium Karkonoskie ma swój hymn

Kibice AZS-u Kolegium Karkonoskiego Jelenia Góra wyszli wobec swojego klubu z ciekawą inicjatywą. Własnymi siłami przygotowali hymn dla swojej drużyny. Utrzymana, w jakże popularnym ostatnio nurcie hip-hop piosenka, będzie grana przed każdym spotkaniem jeleniogórskiego klubu.

- Pomysł bardzo się nam spodobał, dlatego postanowiliśmy, że podczas rozgrzewki to właśnie ta piosenka będzie umilała czas naszym kibicom, a także zagrzewała do boju jeleniogórskie koszykarki – powiedział w rozmowie z nami Rafał Sroka, szkoleniowiec AZS-u.

http://mp3.wp.pl/i/sciagnij?id=145896

Osobiscie za hymn klubu uznaję to co kibic moze zaspiewac, a nie wysluchac. No ale to juz kwestie gustu.
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

zawodniczka
Żak

Postautor: zawodniczka » 15 września 2006, 12:04

hmmm.........Hymn nawet spoko

że tak powiem lepszy niz kibicow Lotosu :lol: :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 15 września 2006, 13:54

Marco TS pisze:
Osobiscie za hymn klubu uznaję to co kibic moze zaspiewac, a nie wysluchac. No ale to juz kwestie gustu.
Ot i cały sens hymnów. Nic dodac nic ująć. Wisła śpiewa "Jak dlugo na Wawelu" (sorki jesli cos przekręciłem), my mamy "Milości jedyna ma" i nie wyobrażam sobie zeby ktos na Galerze nie znał hymnu ŁKS! Jeśli Jelenia bedzie śpiewac go na meczach to chwala im-będziemy mogli mowic o hymnie, jesli będzie to jedynie leciec z głośników to możemy najwyżej mowic o piosence promocyjnej. A czy jest lepszy od piosenki Lotosu? :D Tam powalała mnie ta "puma" :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MIREq
Żak

Postautor: MIREq » 15 września 2006, 17:29

no wszystko co Lotosu to jakos nie zabałdzo wpada w ucho i w oko:P! A co do Jeleniej jusz słyszałem ten wałek hooo i jeszcze wcześniej tylko z innym bitem:) ale osobiście to bez rewelacji! ale ogólnie bardzo mi sie podoba inicjatywa;)
\o/\o/\o/\o/\o/\o/\o/\o/\o/\o/

zawodniczka
Żak

Postautor: zawodniczka » 15 września 2006, 21:45

A mi sie zdaje zeautor tego tytulu przesadzil z hymnnem i mysle ze kibice jeleniej gory tak jak to powi8edzial Mikey zrobili z tego piosenke promocyjna.Moze sie myle wiec jak cos niech jakis kibic z Jeleniej mnie poprawi.

a Moze LOTOS wymysli nowy hymnn :lol:

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 22 września 2006, 10:51

Białorusinka wzmocni AZS KK

Obrazek
W Jeleniej Górze od wczoraj jest Oksana Dołgorukowa wielokrotna reprezentantka Białorusi z RTI Mińsk.
Ta 33 - letnia zawodniczka o wzroście 1,85 m, grająca z równym powodzeniem na pozycji 2,3 i 4, czyli rzucającego obrońcy oraz niskiej i wysokiej skrzydowej jest znana na krajowych parkietach. Trzy lata temu występowała razem z siostrą bliźniaczką o nazwisku: Dubajska (1,86 m) w AZS Lublin (obecnie Meblotap Chełm) i miała bardzo dobre notowania.

Jak twierdzi, zdecydowała się na przyjazd do Polski i występowanie w Jeleniej Górze, bowiem jej siostra podpisała kontrakt z Cukierkami Brzeg i będą się mogły spotykać w naszym kraju. Zresztą już się spotkają, bowiem AZS KK jedzie w ten weekend na turniej do Brzegu, gdzie wystapią: prócz gospodyń i jeleniogórzanek, drużyna z Lipska (Niemcy) oraz Duda Leszno, AZS Gorzów i ŁKS Łódź.
Więcej informacji: Sport - Koszykówka - AZS KK
www.jelonka.com
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

sawa_JGora
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: sawa_JGora » 22 września 2006, 12:55

ciekawe co pokaże na turnieju w Brzegu :):) mam nadzieje że zagrzeje miejsce w składzie dłużej niż amerykanki... :P

Awatar użytkownika
Lisu
Kadet

Postautor: Lisu » 22 września 2006, 14:13

Mikey pisze:Ot i cały sens hymnów. Nic dodac nic ująć. Wisła śpiewa "Jak dlugo na Wawelu" (sorki jesli cos przekręciłem), my mamy "Milości jedyna ma" i nie wyobrażam sobie zeby ktos na Galerze nie znał hymnu ŁKS!

:shock:

Ja też sobie nie wyobrażałem do tego momentu. Hymnem ŁKSu od lat jest "W naszym mieście Łodzi".

Przepraszam za OT.

sawa_JGora
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: sawa_JGora » 22 września 2006, 19:56

Lakiste Barkus znalazła nowy klub...

Lakiste Barkus, z której nie tak dawno zrezygnowali szkoleniowcy i działacze AZS-u Kolegium Karkonoskiego Jelenia Góra, długo nie pozostawała bez pracy. - Lakiste Barkus od października do grudnia 2006 roku będzie występowała w Dallas Diesel - poinformował nas dyrektor generalny tego klubu Willie McCray.

Amerykanka zdążyła już zadebiutować w nowym zespole. Podczas sparingowego meczu zdobyła 21 punktów, miała także 3 asysty, 3 przechwyty i 4 zbiórki.
Drużyna Dallas Diesel występuje w lidze WBCBL.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”