5 kolejka: Polfa Pabianice - KK AZS Jelenia Góra 60:65

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 25 października 2006, 22:56

Gratulacje dla Natalii i spółki. Wiedziałem ze niespodzianka będzie :)))
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 26 października 2006, 07:43

Pabianiczanki przegrały mecz pod tablicami

Obrazek

W piątej kolejce Ford Germaz Ekstraklasy koszykarki Polfy doznały drugiej w tym sezonie porażki na swoim boisku. Po pełnym dramatycznych zwrotów meczu pabianiczanki przegrały pięcioma punktami z zespołem Kolegium Karkonoskiego, który tylko dzięki powiększeniu ligi pozostał w ekstraklasie.

Przestrzegaliśmy jednak, żeby "z przyzwyczajenia" nie traktować już jeleniogórskich akademiczek jak słabeusza i przestroga ta znalazła uzasadnienie na parkiecie.

Polfa Pabianice - KK AZS Jelenia Góra 60:65 (18:10, 13:24, 16:15, 13:16)

Polfa: Lamparska 21, Blue 16, Krupska-Tyszkiewicz 10, Pałka 9, Perlińska 2, Piestrzyńska 2, Szemraj. Trener: Tomasz Herkt.

AZS: Penn 18, Beachem 16, Scott 14, Małaszewska 12, Dłutowska 3, Kret 2, Gawrońska, Myćka i Wójcik 0. Trener: Rafał Sroka.

Jeden z kanonów nowoczesnej koszykówki, sformułowany przez amerykańskiego trenera Pata Rileya mówi, że mecze wygrywa się obroną. Wczorajszy mecz pokazał inną koszykarską prawdę: mecze wygrywa się "na desce".

Kluczem do zwycięstwa AZS była wprost fantastyczna gra amerykańskiego tercetu pod tablicami. Drużyna z Jeleniej Góry wygrała zbiórki 44-31. Dawno w Pabianicach żaden rywal Polfy nie miał równie wysokiej przewagi w tym elemencie gry. Dwie czarnoskóre zawodniczki Jocelyn Penn (182 cm wzrostu) i Keila Beachem (184 cm) oraz Sabrina Scott (190 cm) skakały wysoko, walczyły agresywnie, łapiąc piłkę z taką ekspresją, jakby chciały ją zgnieść. Łącznie miały 33 zbiórki, odpowiednio 7, 11 i 15. Przez trzy kwarty wspaniałe pojedynki toczyła z nimi Agnieszka Pałka, popisując się efektownymi blokami (aż 6!). Nie wytrzymała jednak fizycznie i w ostatniej sekundzie trzeciej kwarty "spadła" za 5 przewinień. Szkoda, że minutę wcześniej, po czwartym faulu, trener Tomasz Herkt nie posadził jej na ławce, pozwalając odzyskać koncentrację.

Wspierały Pałkę pod tablicami Emilia Lamparska (obie po 10 zbiórek) i zaradna, dobrze grająca jeden na jeden, ale mająca wyraźne zaległości treningowe Octavia Blue (5). Nie były jednak w stanie zmniejszyć przewagi rywalek "na deskach".

Od początku mecz był wyrównany, prowadzenie zmieniało się, ale tylko raz przewaga była wyższa niż 5 punktów (18:10). Kiedy Polfa prowadziła w 36 min 56:51 wydawało się, że wygra. Natalia Małaszewska trafiła jednak za 3, a minutę przed końcem było już 60:61. Do syreny brakowało 26 s, kiedy Magdalena Gawrońska spudłowała oba osobiste, ale... Scott zebrała piłkę i AZS nie pozwolił wydrzeć sobie zwycięstwa.

(mk) - Dziennik Łódzki

Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Gwynbleidd » 26 października 2006, 11:18

k... sedziowie co wy robicie :!: :?: Oby nigdy więcej nie bylo ich na naszej hali :!:

Mecz był do wygrania i naprawde nasze zawodniczki walczyły.Szpila jestes wielka :!: :!: :!: Ala która musiała zejsc za faule pełna smutku który można bylo wywnioskowac po jej minie i Agnieszka która była faulowana-uderzona w twarz a sędzia odgwizdał faul przez nia.

CIekawe tylko gdzie po meczu byli panowie sędziowie :?: :!:

Trener JK robił niezły cyrk :!:
Z Wyrazami Szczerej Niewdzięcznosci,Za To Ze Byłem Z Wami. A Teraz Jesteście Przeciwko MNIE!!!Obrazek

mylo87
Nowy na forum

Postautor: mylo87 » 26 października 2006, 15:34

Pabianice byly slabsze i trzeba sie pogodzic z porazka a nie zwalac wine na sedziow pozdro :)

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 26 października 2006, 16:25

I niestety się zgodzę z przedmówcą. Równie dobrze moglibyśmy dzis rozkminać co bybyło gdyby wczoraj przy stanie -2, w ostatnich minutach sędziowie nie popełnili błędu 24 sek połączonego z błedem kroków. Ewidentna sytuacja, w życiu nie widziałem bardziej oczywistej pomyłki.... Tylko po co? Przegraliśmy bo byliśmy słabsi bo nie mamy tak dobrych graczy jak Lotos, bo Birbe popełniła błąd w końcówce itd itd. Jelenia wygrała i już. Wiem że boli ale nic nie zrobicie a publicznie jadąc na sędziów dołączacie do tych którzy całe zycie tylko to umieją najlepiej :?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 26 października 2006, 17:13

Mikey, ale kiedy np. Pałka dostaje cios w twarz a baran z gwizdkiem który stoi dosłownie metr od akcji gwiżdże faul Pałki to chyba można się wkurwić :twisted: :twisted: :twisted: :?:
I uważam że należy pisać o tak ewidentnych "wielbłądach"!!! Może ktoś w końcu przeczyta i wyśle tych pajaców z gwizdkami na szkolenia albo do "oczologa" :!: :!: :!: A najlepiej ich poprostu p... :!: :!:

Bo chyba nie powiesz mi że sędziowanie w żeńskiej koszykówce stoi na dobrym poziomie :?: :?: :?:
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

baba
Nowy na forum

Postautor: baba » 26 października 2006, 20:28

Szymon pisze:Mikey, ale kiedy np. Pałka dostaje cios w twarz a baran z gwizdkiem który stoi dosłownie metr od akcji gwiżdże faul Pałki to chyba można się wkurwić :twisted: :twisted: :twisted: :?:
I uważam że należy pisać o tak ewidentnych "wielbłądach"!!! Może ktoś w końcu przeczyta i wyśle tych pajaców z gwizdkami na szkolenia albo do "oczologa" :!: :!: :!: A najlepiej ich poprostu p...ć :!: :!:

Bo chyba nie powiesz mi że sędziowanie w żeńskiej koszykówce stoi na dobrym poziomie :?: :?: :?:

A po co Pałka skakala mając 4 przewinienia?Zawsze sędzia może coś takiego gwizdnąć.Myśle,że tylko powtórka na wideo moglaby wyjaśnić tą sytuacje.Jeśli Agniecha miala ręce nie w pionie to nawet nasz najlepsze chęci nie pomogą.

Kibic MRKS-U
Amator

Postautor: Kibic MRKS-U » 26 października 2006, 21:10

mylo87 pisze:Pabianice byly slabsze i trzeba sie pogodzic z porazka a nie zwalac wine na sedziow pozdro :)
Ostatnio zmieniony 26 października 2006, 21:15 przez Kibic MRKS-U, łącznie zmieniany 1 raz.
Niezwyciężone niebiesko-biało zielone !

Kibic MRKS-U
Amator

Postautor: Kibic MRKS-U » 26 października 2006, 21:11

No przyznam ze nasze dziewczyny sie nie popisaly ale to co te ......... sędziowie odwalali to był szczyt :evil: :!:

SORY ZA TEN WPIS NA GÓRZE ALE COSIK MI SIE POPRZESTAWIAŁO :wink: POZDRO PABIANICE:)
Ostatnio zmieniony 26 października 2006, 21:16 przez Kibic MRKS-U, łącznie zmieniany 2 razy.
Niezwyciężone niebiesko-biało zielone !

Awatar użytkownika
Neofik
Amator

Postautor: Neofik » 26 października 2006, 21:12

A ja powiem tyle:
Pomijam wynik meczu, bo uważam, że JG wygrała zasłużenie. Włókniarz nie powinien dopuścić do tego, żeby błędy sędziów wypaczyły wynik.
Natomiast Ci goście mają niewiele współnego ze znajomością przepisów, a już napewno daleko im do dobrego sędziowania.
Kilka przykładów:
a) bodajże koniec drugiej kwarty - rzut JG przed końcem kwarty - goście nie zaliczają bo uważają, że po czasie.
b) 1 kwarta - akcja 0,5m od sędziego na aut wybija Szpila - piłka dla nas :)
c) sytuacja z Pałeczką ewidentna
d)a już 3sek Amerykanki to pomijam bo nagminne
Można mnożyć jeszcze tych przykładów . wiele na jedną jak i na drugą stronę.
Nie wiem czy w PZKosz. mają jakiś obserwatorów ale ci pseudosędziowie powinni sędziować juniorki najwyżej
J...ć Ogólnopolski Związek Fryzjerów, Ich Matki, Żony i Kochanki - Taka refleksja po meczu

Awatar użytkownika
Iza
Młodzik

Postautor: Iza » 27 października 2006, 06:03

Neofik pisze:Nie wiem czy w PZKosz. mają jakiś obserwatorów ale ci pseudosędziowie powinni sędziować juniorki najwyżej

Ja się nie zgadzam :twisted: :twisted: :twisted: zabierają się za coś czego nie potrafią...zupełnie jak mandaryna...
....::::Baby can you listen to me::::....
....:::No metter who you like, love is more important::::....

Awatar użytkownika
Neofik
Amator

Postautor: Neofik » 27 października 2006, 06:06

Iza pisze:
Neofik pisze:Nie wiem czy w PZKosz. mają jakiś obserwatorów ale ci pseudosędziowie powinni sędziować juniorki najwyżej

Ja się nie zgadzam :twisted: :twisted: :twisted: zabierają się za coś czego nie potrafią...zupełnie jak mandaryna...

A to fakt.
J...ć Ogólnopolski Związek Fryzjerów, Ich Matki, Żony i Kochanki - Taka refleksja po meczu

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”