Jak pokierować młodziutką,zdolną zawodniczką?

Newsy dotyczące rozgrywek młodzieżowych

Moderator: Moderatorzy

zocha
Nowy na forum

Jak pokierować młodziutką,zdolną zawodniczką?

Postautor: zocha » 23 lutego 2010, 23:01

Witam, ponieważ nie mam odpowiedniej wiedzy i doświadczenia więc chciałbym zasięgnąć pomocy u osób znających się na temacie.Moja niespełna 11-sto letnia córka jest od trzech lat zakochana w koszykówce. Z tego co mówią trenerzy i widać na turniejach jest naprawdę dobra,lecz chce być lepsza.Dopóki zadawalało ją 10 h w tygodniu treningu było OK , lecz jej było mało i na dzień dzisiejszy trenuje 16 h/tygodniowo / uczy się świetnie, więc niebardzo mogę ingerować w jej "miłość" Córka na dzień dzisiejszy ma 170cm wzrostu...ciągle rośnie ...i to w bardzo szybkim tempie. Chcę podzielać jej zamiłowania lecz sama nie wiem czy powinnam poszukać dla niej dobrej szkoły sportowej czy też odczekać / bo jest jeszcze bardzo młoda 11 lat / .

Tom
Nowy na forum

Re: Jak pokierować młodziutką,zdolną zawodniczką?

Postautor: Tom » 24 lutego 2010, 11:43

Idealnego wyjścia nigdy nie ma. Nie można też nigdy przewidzieć jak potoczy się rozwój córki w danym środowisku i czy trener umiejetnie pokieruje jej rozwojem. Myślę że trzeba kierować się troską o dobro dziecka, jej wszechstronnym rozwojem i stawiac na sport i naukę jednoczesnie. Co do szkół sportowych, to różnie bywa...w niektórych z nich stawia się tylko lub przede wszystkim na sport. To rodzi juz pewne niebezpieczeństwa...
Myślę że warto popytać tu i tam, co o konkretnej szkole i klubie sądzą rodzice, zawodniczki i trenerzy z całej Polski. Na tej podstawie łatwiej podjąć decyzję.
Jesli przy okazji mogę coś polecić, to zapraszam córkę na Camp "W drodze do PLKK". To dla takich dziewczat uzdolnionych jak ona, jest on robiony. Bedzie mogła też przy okazji skonfrontować swoje umiejętności z dziewczynami lubiącymi grać w basket i nauczyć się czegoś nowego. Do tego będzie mogła porozmawiać z profesjonalistkami z PLKK, na czym ten zawód tak na prawdę polega. Info o Campie w temacie poniżej oraz na wielu stronach internetowych. Wystarczy wpisać tylko "W drodze do PLKK". Zapraszam i życzę pomyślności w dalszej karierze Córki!

flash
Młodzik

Re: Jak pokierować młodziutką,zdolną zawodniczką?

Postautor: flash » 26 lutego 2010, 15:43

16 godzin treningu w tygodniu dla niespełna 11-latki? Do tego może jeszcze mecze??? Kto jest jej trenerem??? Jakiś ignorant chyba...
bball

Wróć do „Koszykówka młodzieżowa”