Łukasz Klin: Panie trenerze, spotkaliśmy sie po spotkaniu AZSu Olimpią Poznań. Dwie historie: dzisiaj zupełnie odmienna rzeczywistość. Jak Pan ocenia spotkanie Olimpii i AZSu po tylu latach?
Roman Haber: Myślę, że był to fragment przygotowania do dalszej części rozgrywek, do startu, dostały szanse młode zawodniczki, pięć podstawowych nie grało, grało te pozostałych osiem; no dla mnie był to pogląd i raz, że zobaczyłem te zawodniczki Olimpii, bo jesteśmy partnerskim klubem, także było widać, że są dziewczyny młode, zdolne, które mogąwskoczyć w nastepnym sezonie, jeżeli bedzie nasza drużyna, istniała do naszego składu naszego składu. Myśle, że pożyteczne dla jedej i dla drugiej bo były to ciekawe zadowy, było troche kibiców, rodziców, także myśle, że ciekawe spotkanie; no zwycięstwo nasze musiało być, trzydzieści punktów to myśle, że to jest taka znośna porażka.
LK: To miał być turniej, tak jak Pan wcześniej wspomniał niestety zespól z Leszna nie dojechał, ale oprócz meczu z Olimpia zagraliście również z Kadusem Bydgoszcz i dwa sparingi z Polfą Pabianice. Jak Pan ocenia te mecze i czy zawodniczki występujące w tych meczach maja szanse na dłużej pojawiać się na parkiecie, na meczach ligowych?
RH: No napewno był to sprawdzian dla pozostałych zawodniczek, no dzisiaj z Polfą wyszła w piątce Sibora, zagrała pierwszą kwarte przyzwoicie, zbobyła osiem punktów, nieźle prowadziła, później grala Beata Krupska więc myśle, ze jest to zmienniczka; wyszło w tym roku tak jak wyszło, że akurat dwie zawodniczki, zktórymi żeśmy rozmawiali wyraziły chęć: dla jednej jest miejsce na boisku, dla drugiej, no bo po prostu troche mniej tego czasu i miejsca, ale myśle, że jedna i druga potrafią grać koszykówke. Sibora jest zawodniczką z Poznania, więc myślę, że bedzie miała jeszcze mozliwość i szanse grania, w następnym sezonie. Beata wiadomo, że to jest "polska koszykówka", jakiś filar, ileś lat grania. No i był to sprawdzian i dla Lorkowej również, myślę, że dobrze dzisiaj Jarkowska zagrała: raz z Polfą rzuciła siedemnaście punktów, podjęła walke, także mecz był ciekawy; a odnośnie turnieju myślę, że były to łatwe zwycięstwa, można było sięprzyjrzeć zawodniczkom rezerwowym: jakie jeszcze mankamenty, jakie błędy, co poprawić, żeby były lepszymi koszykarkami.
wywiad przeprowadzony przez Łukasza Klina a zarejestrowany przez mnie.....