Przed meczem: ŁKS Łódź - PZU Polfa
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Przed meczem: ŁKS Łódź - PZU Polfa
96. derby koszykarek
Środa, 26 stycznia 2005r.
W sobotę, o godz. 18.30, koszykarki ŁKS podejmują w hali przy al. Unii znacznie wyżej notowany w ekstraklasie zespół PZU Polfa Pabianice.
Korzystając z pomocy legendarnego trenera, a zarazem świetnego kronikarza polskiej koszykówki żeńskiej Henryka Langierowicza możemy dziś przedstawić Czytelnikom "Expressu Ilustrowanego" kilka ciekawych zdarzeń z rozegranych dotychczas bezpośrednich spotkań ligowych między tymi zespołami.
W sobotę będziemy świadkami 96. derbów. Do tej pory pabianiczanki wygrały 48 spotkań, zaś ŁKS 47. Pierwsze derby miały miejsce w 1973 r., kiedy jeszcze grano systemem dwumeczów na boiskach gospodarzy. Z obu tych spotkań obronną ręką wyszły łodzianki, notabene przyszłe mistrzynie Polski, wygrywając 65:42 i 50:39.
W pierwszych pięciu latach pojedynków derbowych górą był ŁKS (10:2), a w ostatnich pięciu latach wynik był całkowicie odwrotny. Pabianiczanki po raz pierwszy wygrały z ŁKS w 1977 r. rezultatem 72:44. Najwyższe zwycięstwo w historii pojedynków tych zespołów odniosły pabianiczanki w ostatnim meczu wygrywając na własnym parkiecie 101:45.
(mst) - Express Ilustrowany
Środa, 26 stycznia 2005r.
W sobotę, o godz. 18.30, koszykarki ŁKS podejmują w hali przy al. Unii znacznie wyżej notowany w ekstraklasie zespół PZU Polfa Pabianice.
Korzystając z pomocy legendarnego trenera, a zarazem świetnego kronikarza polskiej koszykówki żeńskiej Henryka Langierowicza możemy dziś przedstawić Czytelnikom "Expressu Ilustrowanego" kilka ciekawych zdarzeń z rozegranych dotychczas bezpośrednich spotkań ligowych między tymi zespołami.
W sobotę będziemy świadkami 96. derbów. Do tej pory pabianiczanki wygrały 48 spotkań, zaś ŁKS 47. Pierwsze derby miały miejsce w 1973 r., kiedy jeszcze grano systemem dwumeczów na boiskach gospodarzy. Z obu tych spotkań obronną ręką wyszły łodzianki, notabene przyszłe mistrzynie Polski, wygrywając 65:42 i 50:39.
W pierwszych pięciu latach pojedynków derbowych górą był ŁKS (10:2), a w ostatnich pięciu latach wynik był całkowicie odwrotny. Pabianiczanki po raz pierwszy wygrały z ŁKS w 1977 r. rezultatem 72:44. Najwyższe zwycięstwo w historii pojedynków tych zespołów odniosły pabianiczanki w ostatnim meczu wygrywając na własnym parkiecie 101:45.
(mst) - Express Ilustrowany
Cień szansy oczywiście - powiedzmy inaczej - skupmy się na tym, by zagrać jak najlepiej - a wtedy będziemy mieli pewność, że wynik (jaki by nie był) będzie najlepszym z możliwych do uzyskania w tym meczu. Mistrz Adam twierdzi, że nie chce wygrać - tylko skakać najlepiej, poniekąd się z min zgadzam, ale w konkurencjach indywidualnych. W grach zespołowych "granie dobrze" równoznaczne jest do doprowadzenia u przeciwnika do stanu "grania źle". To jest w/g mnie nasz główny kierunek w tym meczu. Jeśli w jakikolwiek sposób szukałbym szansy na dotrzymanie kroku Włókniarzowi - to poprzez skomasowaną destrukcje - celując w mecz o niskim wyniku, niskich procentach i jak największej dezorganizacji. Tylko... realna różnica potencjału jest przygniatająca...
- mati
- Kadet
- Kontaktowanie:
Ja raczej do Chełma nie zawitam. Z kwestii finansowych i bezsensownych pociągów. Jest zatem cień szansy, że przejechał bym się własnie do Łodzi na ten meczyk. Zobaczymy. Ja tam jestem realistycznie za Pabianicami a i serce woła Pabianice. To fakt w wiekszym stopniu przemawia przez ostrovię. Tak czy tak jak wygra ŁKS to płakać nie będę! 
- Mikey
- Senior
- Kontaktowanie:
Ciekawie to moze byc na trybunach jak się nasi ultrasi wykażą powinno byc głośno, kolorowo i interesująco. Po meczu mam nadzieję ze zawiniemy do Trampka na małe co nie co, ze chłopaki z Pabianic będą, bo co do samego meczu to jakoś ciekawość mnie nie zżera a i pan Trześniewski mojego szcególnego entuzjazmu nie budziCavek pisze:Derby zapowiadaja sie bardzo ciekawe. Jak sadzicie czy ŁKS ma chociaz cien szansy? IMO potencjal maja calkiem spory a Trzesniewski moze sie okazac wlasciwym czlowiekiem na wlasciwym miejscu. Chociaz po wypowiedziach niektorych miejscowych fanow ŁKS mozna sadzic ze to nieprawda.....

- Szymon
- Oldboy
- Kontaktowanie:
Mikey pisze:Ciekawie to moze byc na trybunach jak się nasi ultrasi wykażą powinno byc głośno, kolorowo i interesująco. Po meczu mam nadzieję ze zawiniemy do Trampka na małe co nie co, ze chłopaki z Pabianic będą, bo co do samego meczu to jakoś ciekawość mnie nie zżera a i pan Trześniewski mojego szcególnego entuzjazmu nie budzi
Nie tym razem. Chłopaki z Włókniarza będą na Wielkiej Krokwi!
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

- mati
- Kadet
- Kontaktowanie:
Szymon pisze:Mikey pisze:Ciekawie to moze byc na trybunach jak się nasi ultrasi wykażą powinno byc głośno, kolorowo i interesująco. Po meczu mam nadzieję ze zawiniemy do Trampka na małe co nie co, ze chłopaki z Pabianic będą, bo co do samego meczu to jakoś ciekawość mnie nie zżera a i pan Trześniewski mojego szcególnego entuzjazmu nie budzi
Nie tym razem. Chłopaki z Włókniarza będą na Wielkiej Krokwi!
No własnie. I przez takich Małyszmoanów jak wy najprawdopodobniej koszykarki nasze a co bardzo prawdopodobne też redaktorzy ostrovia.pl pojadą na mecz zwykłym buskiem! W tak daleką podróż przez tych skoczków ich mać
- Mikey
- Senior
- Kontaktowanie:
No jęsli nic nie bedzie tez sie nic nie stanie, zrtesztą uważam ze powinna byc kara za ostatnie wyczyny naszych pańLisu pisze:Mikey pisze:Ciekawie to moze byc na trybunach jak się nasi ultrasi wykażą powinno byc głośno, kolorowo i interesująco.
Nie liczyłbym za bardzo na "ultrasów" na trybunach raczej nie będzie derbowej atmosfery ale mogę się zawsze mylić, może młodzi nas czymś zaskoczą.

-
gość
Brawo kibice Włókniarza!Szymon mógłbyś już sobie darować posta o tym, że zamiast derby wybierasz się na Małysza....Terminy naszły się odpowiednio nie?Takto w Łodzi możnaby w głowe dostać ,a tak dzięki bogu są skoki w Zakopanem i jest alibi.Swoją drogą to kiedy Ty i koledzy byliście na ełksie?Oczywiście w sektorze dla przyjezdnych i nie w garniturze?
P.S.I aby nie było wątpliwości nie jestem kibolem ełksy.[/b][/u]
- Mikey
- Senior
- Kontaktowanie:
Ciekawe czim kibicem wobec tego jesteś o ile wogóle jakimkolwiek...Głupoty gadasz a jeśli jestes taki kozak to przyjedź do nas w barwach klubu z którym mamy kosę, zobaczymy ile jestes wartgość pisze:Brawo kibice Włókniarza!Szymon mógłbyś już sobie darować posta o tym, że zamiast derby wybierasz się na Małysza....Terminy naszły się odpowiednio nie?Takto w Łodzi możnaby w głowe dostać ,a tak dzięki bogu są skoki w Zakopanem i jest alibi.Swoją drogą to kiedy Ty i koledzy byliście na ełksie?Oczywiście w sektorze dla przyjezdnych i nie w garniturze?

-
GOŚĆ
Co ja widze !!!Uderzyłem w kibola MRKS-u ,a tu go ełkaesiak broni!!!No fajna sprawa nie sądziłem ze kiedys takich czasów dozyje...Ale bardzo wyobraz sobie Twoja postawa mi się podoba!A co do Twoich żalów do mnie to dla Twojej wiadomości to byłem w Twojej hali kilkanaście razy w szaliku klubu z którym macie kose...w szaliku Włókniarza Pabianice!Ostatni raz na pamiętnym derbyA.D.99 na którym jak zapewne wiesz po odparciu dwóch ataków z Waszej(tz.ŁKS-u) strony musieliśmy sie zerwać z hali i to był koniec jako takich kiboli Włókniarza.Po tej porażce już nigdy się nie podnieśliśmy.Ale zostawmy już te czasy.To już legenda i mówiąc szczerze jestem jak najbardziej za aby takie sceny jak wtedy miały miejsce nigdy się już nie powtórzyły.Nie jestem za tym aby było tak sielankowo jak np. w Gdyni ale myśle że kosz pań to nie miejsce do tego typu zdarzeń i myśle że sie kolego ze mną zgodzisz.A co do ataku na Szymona to wsumie masz racje że może nie potrzebnie tylko jegodotyczył mój post.Denerwuje mnie obecna sytuacja(choć pewnie nieobecni i w dodatku anonimowi głosu nie mają),że na derby w łodzi nie ma kolorowych kibiców z Pabianic!
Mimo wszystko fajnie że jeszcze ktoś pamięta że był (Szymon powie jest!) taki klub jak MRKS "WŁÓKNIARZ" i że istnieli ludzie którzy dali by się za niego pokroić!I oby tacy jeszcze trwli nadal!Pozdro dla kumatych kiboli kosza w całej Polsce!
Mimo wszystko fajnie że jeszcze ktoś pamięta że był (Szymon powie jest!) taki klub jak MRKS "WŁÓKNIARZ" i że istnieli ludzie którzy dali by się za niego pokroić!I oby tacy jeszcze trwli nadal!Pozdro dla kumatych kiboli kosza w całej Polsce!
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”