Przed meczem: Dynamo Moskwa - Wisła Kraków

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Przed meczem: Dynamo Moskwa - Wisła Kraków

Postautor: Wojteg » 21 lutego 2005, 21:45

Dynamo Moskwa faworytem w rywalizacji z Wisłą Can-Pack Kraków

Koszykarki Wisły Can-Pack Kraków wyjechały w poniedziałek do Moskwy, gdzie we wtorek zagrają pierwszy mecz pierwszej rundy play off Euroligi z miejscowym Dynamem. Zdecydowanym faworytem jest zespół rosyjski.

"Dynamo to jedna z najlepszych drużyn Euroligi i będzie zapewne walczyć o pierwsze miejsce w rozgrywkach, my natomiast gramy ostatnio słabo, czego przykładem sobotnia porażka w lidze - powiedział trener wiślaczek Wojciech Downar-Zapolski. - W sporcie szanse na sukces są zawsze. Ale realnie oceniając, faworytem będzie Dynamo. Mam nadzieję, że uda mi się zmobilizować zawodniczki do ambitnej walki i nie przegramy w katastrofalnych rozmiarach".

Wisła awansowała do grona 16 najlepszych drużyn w Europie i prawdopodobnie na tym zakończy swe występy w Eurolidze. Wygranie rywalizacji z Dynamem (gra się do dwóch zwycięstw) graniczyłoby z cudem. Nawet sam trener nie wierzy w cuda, bo nie zebrał prawie żadnych informacji o moskiewskiej drużynie.

"Nie udało mi się ściągnąć kasety wideo z występami Dynama i jedziemy do Moskwy trochę w ciemno - dodał Wojciech Downar- Zapolski. - O naszym rywalu prawie nic nie wiemy. Występowały tam kiedyś obecne nasze zawodniczki Shannon Johnson i Maryna Kress, które przekazały mi informacje o tym zespole, ale niewiele mi one dadzą, bo przecież moskiewska drużyna zmieniła skład. Może Dynamo nas zlekceważy i wtedy nasze szanse wzrosną".

Przebudowana i wzmocniona przed sezonem Wisła nie spełnia oczekiwań przede wszystkim w polskiej lidze. Po rundzie zasadniczej zajęła dopiero trzecie miejsce. Natomiast debiutujące w Eurolidze krakowianki awansowały do play off, co można uznać za sukces, ale w większości spotkań grały słabo. Nie nastraja to optymistycznie przed meczami z Dynamem Moskwa.

We wtorek pierwszy mecz Wisły z Dynamem, drugi w piątek w Krakowie, ewentualnie trzeci 3 marca w Moskwie.

PAP

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 21 lutego 2005, 22:36

Po prawie dwunastogodzinnej podróży wiślaczki w poniedziałek dotarły do stolicy Rosji. We wtorek w pierwszym meczu fazy play-off Euroligi zmierzą się z Dynamem Moskwa.

Po całodniowej podróży (z Balic krakowska ekipa odleciała do Monachium o piątej nad ranem) zawodniczki były tak zmęczone, że trener Wojciech Downar-Zapolski zrezygnował z wieczornego treningu. - Zagramy bez obciążenia i na pewno nie położymy się. Postaramy się o niespodziankę albo sensację - odważnie wypowiada się przed spotkaniem trener.

Jak Downar-Zapolski zamierza zmotywować zespół po kompromitującej porażce z Cukierkami Brzeg (69:82)? - Płacimy frycowe w Eurolidze. Mamy zawodniczki pięciu nacji w zespole, raz gramy lepiej, raz gorzej - odpowiada trener.

- Myślami jestem już przy Pucharze Polski [5/6.03 w Krakowie], gdzie będziemy chcieli zmazać plamę za ostatni występ ligowy - dodaje Downar-Zapolski.

Dynamo w rozgrywkach grupowych Euroligi wygrało 9 z 12 meczów. W składzie moskwiczanek jest znakomita amerykańska rozgrywająca Sue Bird (złota medalistka IO w Atenach), czeska skrzydłowa Kamila Vodickova (169 pkt w Eurolidze) oraz turkmeńska środkowa Elena Szakirowa.

Wisła wraca do Polski w środę wieczorem. Rano krakowianki czeka City Tour po stolicy Rosji.

Wak Gazeta Wyborcza

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 22 lutego 2005, 07:52

Wszyscy pełni obaw

Wtorek, 22 lutego 2005r.

Po ostatniej wpadce w lidze na mecz play off z Dynamem Moskwa czekamy w Krakowie pełni obaw. Jeżeli krakowianki nie potrafiły sobie poradzić z przeciętnym krajowym przeciwnikiem, to jakie szanse mają w obliczu konfrontacji z jedną z najlepszych drużyn Europy? Oczywiście różne niespodzianki się zdarzają, ale tym razem na wiele nie liczymy.

- Mam świadomość tego w jakiej sytuacji jesteśmy po tej ostatniej kompromitacji - mówi trener Wojciech Downar-Zapolski. - Ja wbrew prasowym opiniom wiem, że ten zespół ma potencjał, ale niestety niewiele zawodniczki zrobiły, by w tym sezonie regularnie perezentować poziom do jakiego są predysponowane. I stąd tyle słabych meczów, zawodów sprawionych kibicom.

- Jak ocenia pan wasze szanse w potyczce z Dynamem?

- Dynamo, to utytułowany zespół europejski, zdecydowany faworyt tej potyczki. Jeżeli zagramy na maksimum swoich możliwości, to bez względu na końcowy wynik nie powinniśmy się wstydzić tego występu. Natomiast tragedia byłaby, gdyby zespół nie zdołał się skoncentrować na tak ważną potyczkę. My niby spełniliśmy plan jaki w Eurolidze w tym debiutanckim sezonie sobie wyznaczyliśmy. Awansowaliśmy do play off. Teraz trzeba by się pokazć w Europie w meczu z tak utytułowanym rywalem.

Ten mecz powinien mieć szczególne znaczenie dla Shannon Johnson, która w ubiegłym sezonie występowała w Dynamie, a teraz trafiła do Wisły. Tyle, że w obecnej formie chyba nie będzie w stanie się na koleżankach odegrać. W Moskwie nie zagra kontuzjowana Katarzyna Kenig.

Dynamo ma w swoim składzie kilka gwiazd światowego formatu. Liderką ekipy jest amerykańska rozgrywająca Sue Bird, wielkimi gwiazdami Czeszka Kamila Vodicková i Elena Baranowa. Z okresu gry w Lotosie polscy kibice pamiętają zapewne Natalię Wodopianową. Jako ciekawostkę należy potraktować grę w tym zespole zawodniczki z Konga, Mwadi Mabiko.

Największym osiągnięciem Dynama jest udział w Final Four w 2000 r. Rosjanki zajęły tam czwarte miejsce.

jk - Gazeta Krakowska

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 22 lutego 2005, 08:35

Jako ciekawostka - plakat

Obrazek

Cavek
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Cavek » 22 lutego 2005, 08:38

Hersi super plakacik :) Realnie patrzac na mozliwosci zespolow jaki przewidujesz wynik w Moskwie ?

ravvafan
Nowy na forum

Postautor: ravvafan » 22 lutego 2005, 14:25

Mnie ciekawi pojedynek Sue Bird-Shannon Johnson.Obie będą chcieli sobie coś udowodnić.
VICTORIA RAVVA TO NAJPIĘKNIEJSZA SPORTSMENKA ŚWIATA!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”