BASKET QUIZ! Pytania - tydzień siódmy

Wykaż się wiedzą o baskecie, sam wygraj ligę...

Moderatorzy: BARTOLINO, Moderatorzy

Seba
Oldboy

BASKET QUIZ! Pytania - tydzień siódmy

Postautor: Seba » 01 marca 2005, 15:06

Walka powoli zaczyna wkraczać w decydującą fazę, utworzyła się dość wyraznie czołówka, która narzeka na zbyt łatwe pytanka. Pora więc najwyższa trochę utrudnić im życie ;)

PYTANIE 19 (za trzy punkty): Co prawda w Poznaniu przed wojną i w pierwszych latach powojennych prym wiodły inne zespoły koszykarskie - Warta i AZS (który dwa razy nawet stawał na podium mistrzostw Polski), to jednak właśnie do drużyny bohaterek tej zagadki - Lecha, należy zdobycie dla naszego miasta pierwszego w historii seniorskiego tytułu MP w kobiecej koszykówce (rok 1957). Jednak początki klubu nie były tak świetlane. Gdy w latach 1930-1932 zawiązywała się jako KPW sekcja gier sportowych dziewczęta uprawiały głównie siatkówkę, zgłaszając się co prawda do mistrzostw regionu w koszykówce, ale bez sukcesów. Nie dziwi to, gdy wezmie się pod uwagę, że zespół ten stanowiły wyłącznie siatkarki, które naszą dyscyplinę sportu traktowały jedynie, jako przetarcie przed letnim sezonem wolejbala (w koszykówkę grało się wtedy tylko w okresie wiosny do poczatku lata). W jednym jednak sezonie przed wojną Kolejarkom udało się wygrać mistrzostwa regionu, pokonując faworyzowaną Wartę, i pojechać do Warszawy na turniej finałowy mistrzostw Polski. Odniosły tam największy sukces w historii swoich przedwojennych występów. Najlepsza spośród nich - Jolanta Sommerówna została zauważona przez trenerów kadry i jako pierwsza poznanianka, kolejarka dostąpiła zaszczytu reprezentowania barw narodowych w meczu eliminacyjnym do mistrzostw Europy z Francją (rozegranym na neutralnym terenie w Londynie). Po tym sezonie i sukcesie zespół Lecha (pod nazwą KPW) nadal startował w mistrzostwach regionu, pod warunkiem, że nie kolidowało to z rozgrywkami siatkarskimi, nigdy jednak nie osiągając podobnie dobrych wyników, jak w tym jednym roku...

I pytanie właśnie - który to był rok i które miejsce w mistrzostwach Polski koszykarek zdobyły wtedy siatkarki KPW Poznań?

PYTANIE 20 (za dwa punkty): W polskiej lidze żeńskiego basketu w ostatnich piętnastu latach występowało kilka zawodniczek, które zdobywały najbardziej zaszczytny tytuł w koszykówce - mistrzyni olimpijskiej. Proszę wymienić conajmniej cztery takie zawodniczki i podać polskie kluby w których one występowały.

PYTANIE 21 (za jeden punkt): Urodziła się 8 marca 1985 roku w Gryfinie. W 2003 roku na Finałach Mistrzostw Polski Juniorek w Ostrowie Wlkp. została królem strzelców oraz wybrana MVP turnieju. Wraz ze swoją drużyną sięgnęła po tytuł Mistrza Polski Juniorek 2003 r. Została dostrzeżona przez trenera Kadry U20. Obecnie gra na parkietach ekstraklasy. O kim mowa?

Odpowiedzi tradycyjnie można wysyłać do północy w niedzielę 6 marca!
Pozdrawiam i życzę wszystkim POWODZENIA!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 07 marca 2005, 20:54

PODSUMOWANIE:

Najwięcej problemów, jak się można było spodziewać sprawiło trochę "zabójcze" pytanie numer 19. Wszyscy uczestnicy zabawy strzelali, ale tylko jednemu udało się trafić tak rok, jak i miejsce, które wtedy zajęły siatkarki Lecha (KPW). Ten największy sukces w latach międzywojennych, to osiągnięcie podczas turnieju finałowego MP czwartej lokaty. Wynik ten miał zaś miejsce w 1934 roku. Również z odpowiedzią na zagadkę numer 20 nie było tak prosto. Okazało się, że bardzo ciekawe pytanie autorstwa Pepsa, w przypadku dwóch mistrzyń olimpijskich, występujących potem w naszej lidze, dostarczyło sporo trudności Forumowiczom. Tych najbardziej utytułowanych koszykarek było pięć - z podaniem trzech (Elena Szwajbowicz /Olimpia/, Katie Smith / Lotos/, Shannon Johnson /Wisła/) nie było żadnych kłopotów. Natomiast dość zaskakująco pojawiły się one w przypadku zawodniczki, która grała w Polsce całkiem nie tak dawno - Elen Shakirovej (Lotos). Domyślam się, że kłopoty spowodowane były tym, ze zawodniczka ta zdobywała mistrzostwo olimpijskie pod nazwiskiem Bunatyants. Piątą zawodniczką była T. Biełoszapko / IO 1980, Moskwa, ZSRR; Start Lublin. Żadnych niespodzianek natomiast nie przyniosły odpowiedzi na pytanie numer 21. Tą polską koszykarką, która tak znakomicie wypadła w 2003 roku podczas finałów mistrzostw Polski juniorek w Ostrowie była oczywiście Justyna Żurowska (AZS-PWSZ Gorzów Wlkp.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 07 marca 2005, 21:07

WYNIKI:

Tydzień 7:
1. Qiero 6pkt; (GRATULACJE!)
2. Kołysanka 5pkt;
3. Charles Manson, Wojteg (obaj nie wymienili niestety Elen Shakirovej... ale za to pytanie i tak jeden punkt) i Mario (autor pytania o Justynę Żurowską) po 4pkt;
6. Peps 3pkt (auto pytania nr 20 - szkoda, że nie zdecydował się wziąść udziału jak dotąd i powalczyć z pozostałymi pytaniami);
7. Simon i Mati po 1pkt.

Wydaje mi się, że Mario mi jakoś odpowiedział (pewnie przez komórkę), ale nie mogę nigdzie znależć tych odpowiedzi :( Prosiłbym więc o uzupełnienie.... ehhhh... Po tym podam klasyfikację po siedmiu tygodniach zabawy. A pytania na ten tydzień może dziś wieczorem (póznym), albo jutro przed południem.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 15 marca 2005, 13:10 przez Seba, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 08 marca 2005, 08:41

Seba obiecałeś mi punkt jak chodzi o Żurowską! Prawda forumowicze. Wstawcie się za mną. Ten brutal poprostu bezczelnie zabrał mi jeden punkt z jedynego chyba pytania na jakie znałem odpowiedz w historii naszej zabawy! :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 08 marca 2005, 23:39

:oops: :oops: :oops: Ależ oczywiście - mój błąd! Już masz przyznany ten punkt... po prostu sposób nadsyłania mi odpowiedzi (mail, priv, gg, komórka) spowodował, że w tym tygodniu się pogubiłem ;) A tak w kwestii formalnej - masz już Mati przecież punkty za zagadkę z delfinkiem.. hehe.

Pozdro i do jutra!

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 09 marca 2005, 18:58

Seba pisze:Wydaje mi się, że Mario mi jakoś odpowiedział (pewnie przez komórkę), ale nie mogę nigdzie znależć tych odpowiedzi :( Prosiłbym więc o uzupełnienie.... ehhhh... Po tym podam klasyfikację po siedmiu tygodniach zabawy. A pytania na ten tydzień może dziś wieczorem (póznym), albo jutro przed południem.

Pozdrawiam!

Seba ja tradycyjnie smsowałem, ale tylko na jedno pytanko, które wymyślałem :wink:
..you got to lose, to know how to win..

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 15 marca 2005, 13:09

Wyniki łączne po siedmiu tygodniach zabawy:
1. Qiero 45pkt;
2. Kołysanka 43pkt;
3. Mario 32pkt;
4. Wojteg 31pkt;
5. Charles Manson 21pkt;
6. Szymon 19pkt;
7. Simon 6pkt;
8. Waldi 5pkt;
9. Mati 4pkt;
10. Peps 3pkt
11. KyS 1pkt.
Ostatnio zmieniony 15 marca 2005, 23:57 przez Seba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 15 marca 2005, 23:42

Seba w kwestii formalnej, to w generalce nie uwzgledniłeś Pepsa!
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 15 marca 2005, 23:59

Szymon pisze:Seba w kwestii formalnej, to w generalce nie uwzgledniłeś Pepsa!

Upssss :oops: Już zmienione! ;)

Wróć do „Fantasy PLKK oraz Basket Quiz”