Rozmowa z Andrzejem Nowakowskim, trenerem CCC Polkowice

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Zyzia
Żak

Rozmowa z Andrzejem Nowakowskim, trenerem CCC Polkowice

Postautor: Zyzia » 10 marca 2005, 12:35

Chłopcy się postawili

? Jak przebiegały przygotowania do pierwszych meczów play?off z Cukierkami Odrą Brzeg, które rozegracie już w najbliższy weekend we własnej hali?

- W sumie mieliśmy trzy tygodnie na przygotowania. Najpierw było trochę przerwy ? całe 4 dni, potem badania na wrocławskim AWF-ie, a następnie pojechaliśmy na obóz do Polanicy. Mamy za sobą tydzień ćwiczeń, które miały podtrzymać formę dziewczyn i przygotować je taktycznie do walki w play?off. Sporo było analizy naszej gry na wideo. Niestety, grypa panująca w Czechach pokrzyżowała nam plan sparingów ? zespół z Hradec Kralove ostatecznie nie dojechał na zaplanowane mecze. Dziś natomiast ? na zakończenie przygotowań ? gramy u siebie sparingowe spotkanie ze Ślęzą.

? Ale z tego, co wiem, podczas obozu Pana koszykarki zagrały jednak mecz towarzyski, tyle że z... mężczyznami?

- To prawda. Dwa razy zmierzyliśmy się z walczącym o awans do II ligi zespołem Doralu Kłodzko. Oba mecze były bardzo wyrównane, zakończyły się wynikiem bliskim remisu. Chłopcy postawili nam twarde warunki, jeśli idzie o motorykę i walkę na tablicach, a jednocześnie grali strefą, tak jak prosiliśmy. Dzięki temu poćwiczyliśmy konkretne elementy gry przed play?off.

? Czy często praktykuje się takie pojedynki damsko-męskie?

- Z tego, co wiem, zespół CCC pierwszy raz grał przeciwko mężczyznom. W pierwszym meczu dziewczyny były jeszcze trochę zagubione, bo to jednak trochę inna koszykówka. Nie wiedziały, na co je stać. Ale z biegiem czasu było naprawdę dobrze i z tych sparingów jestem bardzo zadowolony.

? Ze strony mężczyzn nie było jakichś prób zaczepek?

- Nie (śmiech). Chłopcy potraktowali spotkania bardzo poważnie i świetnie wywiązali się z roli sparingpartnera.

? Co jest kluczem do zwycięstwa z Cukierkami?

- Ograniczenie umiejętności rzutowych rywalek za 3 punkty i walka na tablicach. Na pewno w tych elementach możemy im sprostać. Zaangażowanie naszych dziewcząt nie powinno być żadnym problemem, bo one po prostu żyją już tymi meczami i bardzo chcą je wygrać.

? Wczoraj był Dzień Kobiet. Miał Pan jakiś prezent dla swoich podopiecznych?

- Niestety, na wolny dzień nie było szans, bo mieliśmy swoje zadania do wykonania. Ja jednak uznaję to święto, szanuję i zawsze respektuję. Były więc życzenia i sporo słodkości.

Michał Lizak - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”