Dwie gorzowskie koszykarki w kadrze Polski seniorek

Moderatorzy: thomas72, kyS, tadziu

Awatar użytkownika
kyS
Kadet

Dwie gorzowskie koszykarki w kadrze Polski seniorek

Postautor: kyS » 30 marca 2005, 12:57

Powołania dotarły do Agnieszki Szott i po raz pierwszy do Justyny Żurowskiej.

Żurowska urodziła się w Gryfinie. 20 lat skończyła w Dniu Kobiet. Jej kariera na razie przebiega dokładnie tak jak marzyliby sobie wszyscy młodzi sportowcy - mistrzostwo Polski juniorek i tytuł króla strzelców oraz najwartościowszego gracza na finałowej imprezie, dwukrotnie akademickie mistrzostwo Polski, awans z AZS PWSZ do ekstraklasy, mecze w młodzieżowej kadrze kraju. I wreszcie obecny tak udany sezon. Wiele meczów z więcej niż dziesięcioma punktami i zbiórkami. - Nieczęsto się zdarza, aby już w pierwszym sezonie w elicie, któryś gracz tak się wyróżniał i bez kompleksów walczył z najlepszymi - mówił o swojej zawodniczce trener Dariusz Maciejewski po bardzo udanym dla niej spotkaniu w Poznaniu, gdzie Żurowska zdobyła 23 pkt i miała 10 zbiórek. - Jeśli będzie nadal tak ciężko pracować, a pamiętajmy, że sport udaje jej się bardzo dobrze godzić z uczelnią, to wkrótce czekają ją kolejne nagrody.

Duże wyróżnienie przyszło szybciej niż ktokolwiek się spodziewał. Justyna dostała nagrodę za ciężką pracę w ostatnich sezonach, a szczególnie w tym ostatnim, gdy nie wystraszyła się głębokiej wody jaką jest gra w ekstraklasie i rywalizacji z najlepszymi środkowymi w Polsce. Dostała powołanie do kadry seniorek. - Jest bardzo miły prezent i bardzo wielka niespodzianka dla mnie. Absolutnie się tego nie spodziewałam - powiedziała koszykarka. - Dopiero rok grałam na boiskach ekstraklasy i zaraz taki awans. Trudno nie kryć radości. Spełnia się właśnie jedno z moich ukrytych marzeń.

Żurowska wie, bardzo trudno będzie przebić się jej do podstawowego składu kadry, bo konkurencja jest duża. W tym roku liczy przede wszystkim na jakiś sukces polskiego zespołu do 20 lat. W tej drużynie znów chce się pokazać. A seniorki? - Fajnie byłoby wziąć udział w jakimś zgrupowaniu, aby zobaczyć kadrę od środka - powiedziała zawodniczka. - I oczywiście zostać w reprezentacji także na następne sezony.

Agnieszka Szott 23 urodziny świętowała w ostatnią środę. Dla niej, czołowej zawodniczki ekstraklasy (piąte miejsce w lidze pod względem średniej punktowej i zbiórek), kadra to nie nowina. Zawodniczka AZS PWSZ TelecomMedia nie była jednak do końca pewna, czy trener Koniecki znów na nią postawi, bo w poprzednie wakacje już po pierwszych próbach straciła miejsce w reprezentacji.

Koszykarka otrzymała powołanie, ale czy na pewno zagra w kadrze tego na 100 proc. nie wiadomo. Agnieszka postanowiła, że w tej chwili przede wszystkim zadba o swoje zdrowie. Po kolejnej w karierze kontuzji lekarze zalecili gorzowskiej koszykarce dłuższe wakacje. Po rozgrywkach ligowych za dużo nie odpocznie, bo AZS PWSZ TelecomMedia będzie przygotowywał się do akademickich mistrzostw Europy, które rozpoczną się w Gorzowie 26 czerwca. - Mam nadzieję, że uda mi się porozumieć z trenerem kadry i znajdziemy kompromis, bo gra w reprezentacji jest dla mnie wielkim zaszczytem i wyróżnieniem - powiedziała zawodniczka. - Jeśli chcę jeszcze pograć w koszykówkę na wysokim poziomie to muszę stosować się do zaleceń lekarzy.
iki

zrdolo: www.gazeta.pl
Obrazek

CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie
ZnaczyNigdySieNieZaczelo
GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie
SkonczyloSieBoSieNieZaczelo
CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy

Awatar użytkownika
Konstanty Indelfons Gałcz
Żak
Kontaktowanie: