Głównym w tej chwili problemem dla trenera koszykarek PZU Polfa Tomasza Herkta jest obsada w zespole tzw piątki, czyli centra. Ma nią być jedna z czołowych zawodniczek WNBA (USA).
Zdzisław Grabarczyk, dyrektor PZU Polfa: – Mamy już wstępnie, za pośrednictwem menedżera, ustaloną Amerykankę na tę pozycję. Prowadzimy z nią nawet bezpośrednie rozmowy telefoniczne. Nazwiska tej zawodniczki nie ujawniam, dopóki trener Tomasz Herkt jej nie zaakceptuje, co będzie sygnałem do zawarcia z nią kontraktu.
Dzisiaj, zgodnie z zapowiedzią wiceprezesa ŁKS, Marcina Witowskiego, miała się odbyć konferencja prasowa, na której miano przedstawić nowych sponsorów koszykarek z al. Unii.
Niestety, do takiego spotkania dzisiaj nie dojdzie. Przełożone ono zostało na następny tydzień, a to z tego względu, że prezes Witowski przebywa na szczegółowych badaniach medycznych w jednym z bydgoskich szpitali.
Powróciły już natomiast ze zgrupowania w Sarbinowie koszykarki ŁKS. Dzisiaj wszystkie zawodniczki (jest ich 12) z pierwszoligowej kadry przejdą badania wydolnościowe w Zakładzie Medycyny Sportowej Twoje Zdrowie.
Nie dojechała jeszcze do Łodzi, wcześniej awizowana, koszykarka z Rosji, z zespołu występującego w ekstraklasie tego kraju, z Jekaterinburga.
Mirosław Trześniewski, I trener ŁKS: – Najpierw obejrzymy na kasecie nagrania meczów z udziałem kandydatki z Jekaterinburga. Zarówno tych rozgrywanych o mistrzostwo Rosji, jak i podczas występów w turniejach zagranicznych. Na tej podstawie będziemy mogli, w jakimś tam stopniu, poznać koszykarskie możliwości tej zawodniczki na pozycji centra. Jeżeli ocena wypadnie pozytywnie, to podejmiemy rozmowy w sprawie podpisania z nią kontraktu.
(m.st.) - Express Ilustrowany
W Polfie czekają na Amerykankę, a w ŁKS na Rosjankę
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
-
gosc
gosc pisze:Proszę wziąć pod uwagę gazetę, w której są napisane te rewelacje. Dyrektor mówi o jakiejś Amerykance (nie podając nawet jej nazwiska) a dziennikarze z Expresu już wiedza, ze jest to czołowa koszykarka z WNBA.
![]()
Jakbyś nie wiedział, że dziennikarze tej gazety wiedzą wszystko i to najlepiej
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”