Rozmowa z Dorotą Piątkowską

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
natalia
Młodzik
Kontaktowanie:

Rozmowa z Dorotą Piątkowską

Postautor: natalia » 11 października 2005, 13:24

Po półtorarocznej przerwie do gry w chełmskim Meblotapie wraca Dorota Piątkowska. 28-letnia koszykarka nie traci nadziei na powrót do formy sprzed kontuzji. – Mamy wyrównany zespół, możemy powalczyć nawet o piąte miejsce – zapowiada.

Dorota swoją przygodę z basketem zaczęła w rodzinnych Pabianicach. To tam w czwartej klasie szkoły podstawowej na trening kazała jej przyjść ówczesna nauczycielka wychowania fizycznego.

- Już wtedy byłam o głowę, a nawet dwie większa od rówieśniczek – mówi mierząca dziś 186cm zawodniczka.

Walory fizyczne i talent młodej dziewczyny dostrzegali wówczas trenerzy juniorów MTK Pabianice. Już wtedy Dorota zaczęła ocierać się o ekstraklasę, a w międzyczasie z juniorkami zdobyła mistrzostwo Polski.

- Dla młodej dziewczyny to było niezapomniane przeżycie grać w najlepszej drużynie w kraju – wspomina Dorota.

W seniorskim zespole z Pabianic koszykarka spędziła cztery sezony, potem na krótko trafiła do Łodzi, by w końcu na dwa lata przeprowadzić się do AZS Toruń.

- Najmilej wspominam grę w AZS. Toruń to bardzo ładne miasto, spokojne i miłe. W Łodzi nie było tak dobrej atmosfery . Jedyny plus to taki, że miałam bliżej do domu – mówi koszykarka.

W końcu w 2003 roku Piątkowska trafiła do Chełma. Podczas wyjazdowego meczu Meblotapu w Toruniu Dorotę zauważył trener Sławomir Depta.

- Chełm od razu mi się spodobał. Choć nie jest taki ładny jak Toruń, to na pewno pod względem estetycznym przewyższa Pabianice. Takich rzeczy jak kwiaty na wysepkach przy rondach, czy ozdobne kamienie, nie spotyka się w moim rodzinnym mieście. Chełm jest mały, ale za to przytulny – stwierdziła Dorota.

Skrzydłowej Meblotapu nie było wówczas dane zbyt dobrze poznać Chełm. W lutym 2003r. doznała groźnej kontuzji. Na meczu w Łodzi zerwała więzadła krzyżowe.

- Byłam załamana, czekała mnie bowiem długa rehabilitacja. Wróciłam do Pabianic, ale szybko skończyły mi się pieniądze. Ówczesne władze Meblotapu nie płaciły regularnie, a z czasem w ogóle przestały płacić. Musiałam, więc szukać pracy – wspomina Dorota.

Przez ponad rok Piątkowska pracowała w jednym z największych Centrów Handlowych w Polsce, w Rzgowie pod Łodzią.

- Sprzedawałam młodzieżowe ciuchy, przede wszystkim bluzeczki, było ciężko. Kiedy mogłam to trenowałam, chciałam jak najszybciej wrócić do koszykówki, a jednocześnie zdawałam sobie sprawę, że z tym urazem nie ma żartów. Było warto czekać. Sport daje mi więcej satysfakcji niż praca za ladą – śmieje się skrzydłowa.

Dorota wynajmuje w Chełmie niewielkie mieszkanie. Z Pabianic przywiozła ze sobą chłopaka Adama i groźnie wyglądającą suczkę rasy Amstaf o imieniu Astra. – Ona tylko dużo szczeka i straszy kłami, ale tak naprawdę jest przemiła i w życiu nikomu krzywdy nie zrobiła. Jednak jak spaceruje z nią wieczorami po parku to naprawdę czuję się bezpiecznie – zauważa Dorota.

W Chełmie Dorota większość czasu poświęca na treningi. Kiedy tylko może z chęcią gotuje. Lubi zwłaszcza makaron, koniecznie z sosem grzybowym – Jak nie mam czasu na gotowanie, chodzimy na pizzę do „Kozaka”. Z dziewczynami z zespołu spotykamy się zazwyczaj na herbacie i ciastkach – opowiada Dorota. – Teraz nie mam na to zbyt wiele czasu, ale gdy byłam kontuzjowana lubiłam czytać książki. Pamiętam zwłaszcza książkę o historii Chin – mówi.

Dorota z optymizmem patrzy na sezon, który rozpoczął się w miniony weekend. – Mamy wyrównany zespół, potrzebujemy tylko zgrania. Myślę, że stać nas nawet na piąte miejsce, choć najważniejsze będzie utrzymanie się w ekstraklasie – kończy Dorota.

rozmawial: Karol Garbacz

źródło- nowy tydzien chelmski
Obrazek
Obrazek
Natalia Marczanka- najlepsza rozgrywająca w PLKK :)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”