SPAM
Moderator: Moderatorzy
SPAM
Może jestem heretykiem, ale postuluję, żeby rozważyć możliwość zablokowania pisania postów dla niezalogowanych.
W ostatnich tygodniach zauważyłem już sporo spamu na wielu forach phpBB. Na KKForum w ostatnim tygodniu widziałem już roboty w tym dziale, w podforum "foto" i "kosz młodzieżowy". (np. tu - o ile nikt nie skasował; ostatni post:
http://kosz.webd.pl/kkforum/viewtopic.php?t=1428 ).
Wiele forów działa nawet na zasadzie nie wyświetlania czegokolwiek bez zalogowania i mają się całkiem dobrze. Myślę że jeśliby pozostawić normalne przeglądanie forów i wymuszać logowanie tylko przy postach nikt by się nie oburzył.
Poza tym kolejny plus to koniec animowości bohaterów, którzy piszą bzdety i nie raczą nawet się podpisać.
Pozdrawiam
W ostatnich tygodniach zauważyłem już sporo spamu na wielu forach phpBB. Na KKForum w ostatnim tygodniu widziałem już roboty w tym dziale, w podforum "foto" i "kosz młodzieżowy". (np. tu - o ile nikt nie skasował; ostatni post:
http://kosz.webd.pl/kkforum/viewtopic.php?t=1428 ).
Wiele forów działa nawet na zasadzie nie wyświetlania czegokolwiek bez zalogowania i mają się całkiem dobrze. Myślę że jeśliby pozostawić normalne przeglądanie forów i wymuszać logowanie tylko przy postach nikt by się nie oburzył.
Poza tym kolejny plus to koniec animowości bohaterów, którzy piszą bzdety i nie raczą nawet się podpisać.
Pozdrawiam
Problem logowania powraca jak bumerang - co nie znaczy, że nie ma podstaw do ponownego go rozważenia. Fakty są takie, że już teraz w wielu podforach mogą pisać wyłącznie zalogowani.
O zamknięciu podfor dla "gości" aktualnie decydują moderatorzy poszczególnych działów. Albo decydują się na walkę ze spamatakiem - albo zamykam czasowo-czy też na stałe ich forum dla gości. Właściwie to jest całkowicie w ich gestii. Najważniejszym działem jest w tym kontekście "młodzieżowa" - ale tam Paźdzoch właśnie się "unetowił" i powinno być ok.
O zamknięciu podfor dla "gości" aktualnie decydują moderatorzy poszczególnych działów. Albo decydują się na walkę ze spamatakiem - albo zamykam czasowo-czy też na stałe ich forum dla gości. Właściwie to jest całkowicie w ich gestii. Najważniejszym działem jest w tym kontekście "młodzieżowa" - ale tam Paźdzoch właśnie się "unetowił" i powinno być ok.
Zakaz pisania dla gości nie rozwiąże tej sytuacji. Spamboty mogą rejestrować się na forum i normalnie zakładać po kilkanaście tematów. Przekład: KLIK
Wyeliminować tych spamerów mógłby tylko kod potwierdzający przy rejestracji, mam nadzieje, że można takie coś wprowadzić.
Wyeliminować tych spamerów mógłby tylko kod potwierdzający przy rejestracji, mam nadzieje, że można takie coś wprowadzić.
AZS PWSZ GORZÓW WLKP
- Siero
- Senior
- Kontaktowanie:
jestem zaBartekO pisze:No więc chyba zabronienie pisania dla gości rozwiąże sprawę...
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/
- elen
- Kadet
- Kontaktowanie:
Tak, ale całkowite zamknięcie forum dla gości to też nie rozwiązanie. Zostaniemy wtedy hermetyczni. Nie będą sie pojawiali nowi uzytkownicy. W ostatnim czasie zastosowane zostało kilka sposobow utrudniających spamowanie. A z pozostałymi radzą sobie narazie jakoś moderatorzy
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
ehh jak by nie było będzie źle .. nie będzie nowych gości .. lub będą pojawiać się spamboty, które myślę, że nie tylko mi działają na nerwy
a jestem moderatorem na jednym forum bukmacherskim i tam ani razu nie pojawił się żaden spam .. od czego to jest uzależnione ?
a jestem moderatorem na jednym forum bukmacherskim i tam ani razu nie pojawił się żaden spam .. od czego to jest uzależnione ?
Gorzów To jest Potęga !
Gorzów Najlepszy Jest !
Gorzów Trzeba Szanować!
Gorzów Nasz AZS i ZKS!
:)
Gorzów Najlepszy Jest !
Gorzów Trzeba Szanować!
Gorzów Nasz AZS i ZKS!
Wróć do „Propozycje-Ogłoszenia-Organizacja forum”