SPAM

Wasze pomysły oraz propozycje co do KKforum, ogłoszenie o zmianach, ostrzeżeniach i innych sprawach organizacyjnych.

Moderator: Moderatorzy

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

SPAM

Postautor: qBK » 08 grudnia 2006, 16:41

Może jestem heretykiem, ale postuluję, żeby rozważyć możliwość zablokowania pisania postów dla niezalogowanych.

W ostatnich tygodniach zauważyłem już sporo spamu na wielu forach phpBB. Na KKForum w ostatnim tygodniu widziałem już roboty w tym dziale, w podforum "foto" i "kosz młodzieżowy". (np. tu - o ile nikt nie skasował; ostatni post:
http://kosz.webd.pl/kkforum/viewtopic.php?t=1428 ).

Wiele forów działa nawet na zasadzie nie wyświetlania czegokolwiek bez zalogowania i mają się całkiem dobrze. Myślę że jeśliby pozostawić normalne przeglądanie forów i wymuszać logowanie tylko przy postach nikt by się nie oburzył.
Poza tym kolejny plus to koniec animowości bohaterów, którzy piszą bzdety i nie raczą nawet się podpisać.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 09 grudnia 2006, 11:07

Problem logowania powraca jak bumerang - co nie znaczy, że nie ma podstaw do ponownego go rozważenia. Fakty są takie, że już teraz w wielu podforach mogą pisać wyłącznie zalogowani.

O zamknięciu podfor dla "gości" aktualnie decydują moderatorzy poszczególnych działów. Albo decydują się na walkę ze spamatakiem - albo zamykam czasowo-czy też na stałe ich forum dla gości. Właściwie to jest całkowicie w ich gestii. Najważniejszym działem jest w tym kontekście "młodzieżowa" - ale tam Paźdzoch właśnie się "unetowił" i powinno być ok.

Awatar użytkownika
BartekO
Żak

Postautor: BartekO » 06 lutego 2007, 19:01

Zakaz pisania dla gości nie rozwiąże tej sytuacji. Spamboty mogą rejestrować się na forum i normalnie zakładać po kilkanaście tematów. Przekład: KLIK

Wyeliminować tych spamerów mógłby tylko kod potwierdzający przy rejestracji, mam nadzieje, że można takie coś wprowadzić.
AZS PWSZ GORZÓW WLKP

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 06 lutego 2007, 19:04

kod przy rejestracji od dawna już jest - jak i cały szereg innych utrudnień...

Awatar użytkownika
BartekO
Żak

Postautor: BartekO » 06 lutego 2007, 19:15

No więc chyba zabronienie pisania dla gości rozwiąże sprawę...
AZS PWSZ GORZÓW WLKP

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 06 lutego 2007, 19:37

nie rozwiąże, bo się rejestrują "maszyny"

Awatar użytkownika
Siero
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Siero » 06 lutego 2007, 19:38

BartekO pisze:No więc chyba zabronienie pisania dla gości rozwiąże sprawę...
jestem za :wink: trzeba coś z tym zrobić :!: :?
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/

Awatar użytkownika
BartekO
Żak

Postautor: BartekO » 06 lutego 2007, 19:39

simon - ale popatrz: maszyny nie mogą odczytywać kodów z obrazka a poprawne wpisanie go będzie warunkiem do ukończenia rejestracji, goście też nie będą mogli pisać więc nie ma mowy o jakimkolwiek spamowaniu przez maszyny
AZS PWSZ GORZÓW WLKP

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 06 lutego 2007, 20:54

Tak, ale całkowite zamknięcie forum dla gości to też nie rozwiązanie. Zostaniemy wtedy hermetyczni. Nie będą sie pojawiali nowi uzytkownicy. W ostatnim czasie zastosowane zostało kilka sposobow utrudniających spamowanie. A z pozostałymi radzą sobie narazie jakoś moderatorzy
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 06 lutego 2007, 21:53

dokładnie:

nie da Ci logowanie ani utrudniator
tego co może, dać Ci moderator

Awatar użytkownika
BartekO
Żak

Postautor: BartekO » 06 lutego 2007, 22:06

No i tym pozytywnym akcentem zakończyliśmy dyskusje nt. spambotów ;) Mam nadzieje, że nie zrobią z forum tego co zrobiły ze stroną do której link podałem wyżej :?
AZS PWSZ GORZÓW WLKP

Awatar użytkownika
cesare
Żak

Postautor: cesare » 16 lutego 2007, 11:51

ehh jak by nie było będzie źle .. nie będzie nowych gości .. lub będą pojawiać się spamboty, które myślę, że nie tylko mi działają na nerwy 8)

a jestem moderatorem na jednym forum bukmacherskim i tam ani razu nie pojawił się żaden spam .. od czego to jest uzależnione ?
Gorzów To jest Potęga !
Gorzów Najlepszy Jest !
Gorzów Trzeba Szanować!
Gorzów Nasz AZS i ZKS! :D:)

Awatar użytkownika
Spajdi
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: Spajdi » 25 maja 2007, 20:50

Po prostu mieliście szczęście, przyczyną jest pewnie niska pozycja page rank.

A co do spambotów to ostatnio są plagą, jednak na uniemozliwienie botom rejestracji jest kilka sposobów.
Microsoft gives you Windows.
GNU/Linux gives you the whole house.

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: qBK » 27 lipca 2007, 18:19

Sugerowałbym zamknięcie forum Foto dla niezalogowanych... Co chwile pojawiają się tam jakieś spamy... [edit] Ewentualnie w czynie społecznym mogę zostać moderatorem tego otoż działu, bo dość często jestem na forum ;)

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 30 lipca 2007, 08:29

może uda się nie zamykać? qBK jesteś dodany, ale (do wszystkich) moderatorami tego działu są i tak wszyscy moderatorzy jakiegokolwiek innego forum. Prosimy zatem o aktywne włączenie się w wywalanie spamu w działach oznaczonych "moderatorzy".

Wróć do „Propozycje-Ogłoszenia-Organizacja forum”