Wiem, że news nas nie dotyczy, ale nie mogłem się powstrzymać...
Gazeta Wyborcza/MS/13 września 2005 06:25
Reprezentacja Polski: W osiem lat na dno
- Od 1997 roku popularność koszykówki maleje. Byłem niedawno na meczu ze Szwecją w Dąbrowie Górniczej, na trybunach siedziało może z 400 osób – powiedział „Gazecie Wyborczej” Andrzej Pluta, były kapitan reprezentacji Polski.
W niedzielę Polska przegrała w barażowym turnieju o utrzymanie w dywizji A ze Szwecją 55:67. Oznacza to, że w kolejnych eliminacjach zagra w europejskiej drugiej lidze z rywalami pokroju Luksemburga, Malty czy Cypru. A to już dno. Prezes Marek Pałus wcześniej zapowiadał jednak, że zespół w dywizji B nie wystartuje, za to będzie przygotowywał się do Mistrzostw Europy w 2009 roku, które zostaną rozegrane w Polsce.
- Spadek do niższej dywizji to tragedia, choć z tego, co słyszałem, to w Polskim Związku Koszykówki twierdzi, że tragedii nie ma, bo celem są ME w 2009 roku. To teraz mamy mieć cztery lata praktycznie bez reprezentacji? To źle wpłynie nie tylko na wizerunek koszykówki, ale w ogóle na wszystkich: zawodników, kluby i kibiców – mówi Pluta.
Reprezentacja Polski: W osiem lat na dno
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: Reprezentacja Polski: W osiem lat na dno
simon pisze:z tego, co słyszałem, to w Polskim Związku Koszykówki twierdzi, że tragedii nie ma, bo celem są ME w 2009 roku. To teraz mamy mieć cztery lata praktycznie bez reprezentacji? To źle wpłynie nie tylko na wizerunek koszykówki, ale w ogóle na wszystkich: zawodników, kluby i kibiców – mówi Pluta.
No to w takiej sytuacji proszę o dyskusje, czy po wypowiedziach o "sukcesie" na ME koszykarek i w świetle tego materiału - w PZKoszu są jeszcze ludzie normalni?
To jest po prostu żałosne. Jedyne co mi się nasuwa to to, że ci panowie po prostu za wszelką cenę chca ochronic swoje nieudolne dupy...
Bo przecież publiczne przyznanie, że spadamy na pysk (w obydwu przypadkach) równałoby się z przyznaniem się do całego szeregu błędów i bzdurnych decyzji, od personaliów zaczynając poprzez organizację lig po system szkolenia. Wtedy musieliby przyznać że sami też zawiedli na całej linii, a na to Pałus i spółka nie mają ani odwagi, ani czci ni honoru. Jednym słowem bezdenni szmaciarze robią dobre miny do złej gry.
-
Żołnierz1
Drax pisze:To jest po prostu żałosne. Jedyne co mi się nasuwa to to, że ci panowie po prostu za wszelką cenę chca ochronic swoje nieudolne dupy...Bo przecież publiczne przyznanie, że spadamy na pysk (w obydwu przypadkach) równałoby się z przyznaniem się do całego szeregu błędów i bzdurnych decyzji, od personaliów zaczynając poprzez organizację lig po system szkolenia. Wtedy musieliby przyznać że sami też zawiedli na całej linii, a na to Pałus i spółka nie mają ani odwagi, ani czci ni honoru. Jednym słowem bezdenni szmaciarze robią dobre miny do złej gry.
To prawda. Starsi panowie,a w głowie pustka..... Wyj....... to całe towarzystwo. Te machloje i wałki doprowadziły do takich sytuacji. Tu nie da się kupić meczu. Powiedzieć sędziemu,że w zamian coś dostanie. Do kogo pije? Domyście się.
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”