15 kolejka FGE: ROW Rybnik - AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: 15 kolejka FGE: ROW Rybnik - AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 19 grudnia 2010, 12:17

szansa pisze:
Kuba pisze:obrońcy mogą powiedzieć, że euroliga to zupełnie inna półka. w takim razie spójrzmy na sumaryczne statystyki (bo średnie wyglądają jeszcze komiczniej) Dźwigalskiej w meczach z czołówką ekstraklasy (Orzeł, Wisła, Lotos, Energa)

4 mecze, ok 62minuty, 1/3 za dwa, 3/7 za trzy, 13zbiórek, 2 asysty(rozgrywająca reprezentacji?!), 9strat, 3 przechwyty... :lol: - przepraszam, ale takie cyferki wykręcane przez koszykarkę stawianą przez co poniektórych na równi z czołowymi rozgrywajkami wywołują pusty śmiech...

najlepsze mecze zagrała do tej pory z takimi potentatami jak Rybnik, ŁKS czy Odra... więc wstrzymałbym hurraoptymizm wobec jej występów. bo nie jest on niczym racjonalnie wytłumaczony.

To pełen obraz tej ambitnej koszykarki,ale i tak bedzie grać na ME jako zmienniczka chyba Pawlak.Dobry sezon ma Bednarek,no i przede wszystkim Idczak bo to przyszłość i musi być w reprezentacji.Oczywiście wszystko może się zmienić jesli dojdzie do naturalizacji choć szanse na to są chyba znikome bo czas leci i to szybko.

Wybierając mniejsze zło - bym dał Perlińską na zmienniczkę Pawlak - tyle że Alicja to nie jest 100 % rozgrywajka , może Idczak - ale chyba jednak jeszcze nie teraz. Zresztą zarówno Perlińska jak i Idczak mają zdecydowanie LEPSZY RZUT od Dźwigalskiej - i więcej widzą na boisku , lepszy przegląd gry.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 19 grudnia 2010, 21:38

Kaska zagra slabo gromy na nia ida... zagra dobrze to samo : )

Naszczescie ze tak brzydko powiem "ch.. obchodzi selekcjonera kadry wasze zdanie" i Kaska (jezeli nie bedzie zadnej kontuzji itp) bedzie grala w Kadrze czy wam się to podoba czy nie : )

A przykład statystyk z Euroligi jest załosny :) Mozesz ann podac mi przyklad polki która wykręca w eurolidze eval powyzej 8-10 ?

Widze ze Paulinka Pawlak (w tak słabej grupie) bije "rekordowe" 5,1 pkt na mecz : )

PS rozumiem ze zawodniczki ktore nie maja stycznosci z euroliga "Z PEWNOSCIA !!!!!" trzaskaly by po 10-15 punktów na mecz w ojro ;D
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 19 grudnia 2010, 21:44

żałosna to jest radość waszego kolegi po szalu z dobrego występu Kasi z jedną z najsłabszych drużyn w PLKK.
a że Czubak będzie grać w kadrze, to każdy wie(tak samo jak zapewne Kaczmarczyk lub Piekarska kosztem Majewskiej). jak to sam Endrju kiedyś pisałeś( w odniesieniu do braku Zohnovej w kadrze Czech)... na układy nie ma rady.
dziękuję za uwagę.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 19 grudnia 2010, 21:52

ann pisze:żałosna to jest radość waszego kolegi po szalu z dobrego występu Kasi z jedną z najsłabszych drużyn w PLKK.
a że Czubak będzie grać w kadrze, to każdy wie(tak samo jak zapewne Kaczmarczyk lub Piekarska kosztem Majewskiej). jak to sam Endrju kiedyś pisałeś( w odniesieniu do braku Zohnovej w kadrze Czech)... na układy nie ma rady.
dziękuję za uwagę.

Dokładnie :mrgreen: Tyle w temacie : )))

PS (Czy ty ann od dzisiaj jestes na forum ?? Ze dajesz sie prowokowac głupimy tekstami friela ??? Czy ty go od dzisiaj "znasz"). Proponuje taka opcje "ingore" nacisnac i bedzie po problemie :P
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 19 grudnia 2010, 21:56

Endrju pisze:Kaska zagra slabo gromy na nia ida... zagra dobrze to samo : )

Naszczescie ze tak brzydko powiem "ch.. obchodzi selekcjonera kadry wasze zdanie" i Kaska (jezeli nie bedzie zadnej kontuzji itp) bedzie grala w Kadrze czy wam się to podoba czy nie : )

Przestan za przeproszeniem Endrju p..przyć bo tego się już słuchać nie da :evil: .
Czubak jest cieniarą i nikt- ani Ty ani ona tego nei zmieni ( bo nei stanie się nigdy rozgrywającą z prawdziwego zdarzenia skoro to tej pory gra taką kaszanę).
Wasza nieustanna obrona tej koszykarki jest po prostu już niesmaczna - każdy poza Gorzowem wie, że Kasia nie nadaje się do gry na pewnym poziomie ( mam tu na myśli repę) i tyle. Co to za koszykarka, dla której męką jest zdobywanie pkt, a szczytem możliwości jest rzucenie jednej trójki mw meczu i wyduszenie 2 pkt z wolnych? W dzisiejszych czasach rozgrywajka musi grozić rzutem oponentowi, jnikt nie mówi,że ma zdobywać po 20 pkt w meczu, ale już te 10 pkt na mecz byłoby jak najmilej widziane.

Zresztą tak jak ann kończę dyskusję, bo niestety ale z Wami jak grochem o ścianę - klapki macie na oczach i na jakiekolwiek racjonalne argumenty forumowiczów odpowiadacie " i tak będzie w kadrze" albo bronicie jej zajadle. Dlatego dyskusja na jej temat z Wami nie ma już dalszego sensu.

Z Waszego zespołu do kadry nadaje się Żurowska( pod warunkiem ,że będzie reprezentowała odpowiednią formę ,a nie taką jak na ostatnich ME) Skoblito bo musimy ogrywać młode, ewentualnie Kaczmarczyk.
Piekarskiej powinni w końcu w kadrze powiedzieć paszoł won.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 19 grudnia 2010, 22:10

ann pisze:żałosna to jest radość waszego kolegi po szalu z dobrego występu Kasi z jedną z najsłabszych drużyn w PLKK.
dziękuję za uwagę.

Czubak ma te same umiejętności co rok , dwa , trzy , cztery lata temu - a jednak wtedy nie do pomyślenia było by ona mogła grać w kadrze. A teraz ???
Tak samo nie brałbym do kadry Kaczmarczyk czy Piekarskiej - kosztem choćby Agi Majewskiej - która nie dość że ma dobry rzut , to jeszcze potrafi czysto blokować rzuty rywalek. Wolniejsza (z wiadomych względów) Piekarska ratuje się jedynie faulami...
Ale został jeszcze rok - tyle , że w przeciągu tego roku raczej nikt nowy się już nie pojawi - a DAREK będzie wybierał tylko te NAJLEPSZE a nie te którym ufa. :lol: :lol: :lol:
To tyle odnośnie tematu kadry i supermeczu Kasi Dźwigalskiej przeciwko outsiderowi PLKK 8)

Zgadzam się z Saletrą : Piekarskiej stanowcze ,,paszoł won '' . Do kadry jak już to Żurowska (Ale Leciejewska i Walich na 4 oraz Biba , Mieloch , Mowlik na 3 - nie dadzą za wygraną ) nawet Skoblito coś się nie może odnaleźć w silnym klubie , Walich idzie lepiej. Natomiast Dźwigalska , Kaczmarczyk - nie ten poziom (choć AGA ma jeszcze trochę czasu) natomiast Kruszyna ,,TAK'' ale dopiero za MAJEWSKĄ.. To moje zdanie.
Ostatnio zmieniony 19 grudnia 2010, 22:14 przez Koszykarz (Toruń), łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zancia_a
Kadet

Postautor: zancia_a » 19 grudnia 2010, 22:10

Saletra pisze:Wasza nieustanna obrona tej koszykarki jest po prostu już niesmaczna - każdy poza Gorzowem wie, że Kasia nie nadaje się do gry na pewnym poziomie ( mam tu na myśli repę) i tyle.

I tu Cię Saletra zaskoczę, bo ja też uważam, że Kasia do repry się nie nadaję z całym szacunkiem jaki mam do niej tak uważam ;)
A jestem z Gorzowa, i co Ty na to?
Ale dajcię się czasami choć trochę nam pocieszyć gdy ta zagra taki mecz jak w Rybniku w końcu to rodowita GORZOWIANKA.

Koszykarz (Toruń) pisze:Tak samo nie brałbym do kadry Kaczmarczyk czy Piekarskiej - kosztem choćby Agi Majewskiej - która nie dość że ma dobry rzut , to jeszcze potrafi czysto blokować rzuty rywalek.

A i tu się zgodzę Majewska pokazuje, że grać umie od kiedy przeszła do Polkowic bo w Wiśle może za wielu szans ne dostawała. A Piekara się nadaje...
Kozak w necie - pizda w świecie!
Obrazek

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 19 grudnia 2010, 22:21

zancia_a pisze:
Saletra pisze:Wasza nieustanna obrona tej koszykarki jest po prostu już niesmaczna - każdy poza Gorzowem wie, że Kasia nie nadaje się do gry na pewnym poziomie ( mam tu na myśli repę) i tyle.

I tu Cię Saletra zaskoczę, bo ja też uważam, że Kasia do repry się nie nadaję z całym szacunkiem jaki mam do niej tak uważam ;)
A jestem z Gorzowa, i co Ty na to?
Ale dajcię się czasami choć trochę nam pocieszyć gdy ta zagra taki mecz jak w Rybniku w końcu to rodowita GORZOWIANKA.

Koszykarz (Toruń) pisze:Tak samo nie brałbym do kadry Kaczmarczyk czy Piekarskiej - kosztem choćby Agi Majewskiej - która nie dość że ma dobry rzut , to jeszcze potrafi czysto blokować rzuty rywalek.

A i tu się zgodzę Majewska pokazuje, że grać umie od kiedy przeszła do Polkowic bo w Wiśle może za wielu szans ne dostawała. A Piekara się nadaje...

Zancia - mi też się serce radowało jak nasza Torunianka - Emilia Tłumak porowadziła Toruń niedawno do zwycięstwa z wami. Taki sam argument jak twój - bo rodowita itp , w dodatku po kontuzji , urodzeniu dziecka - zapewne temat repry już dla Szpili zamknięty .

Co do Kaśki Dźwigalskiej - wiadomo że obok Żurowskiej - to taki wasz symbol Gorzowa - ale właśnie - by grać w repie - potrzebne są jednak pewne umiejętnośći - Dźwigalska ich nie ma niestety... Mimo wszystko ale Pawlak , Gajda ,czy choćby ostatnio Perlińska czy Idczak - bez względu na renomę rywala (czy to Wisła , czy ŁKS) ale potrafia i rzucić za 3 pkt i podać a u Dźwigalskiej bardzo mało tego.

feri
Młodzik

Postautor: feri » 20 grudnia 2010, 01:54

Kuba pisze:przepraszam, ale takie cyferki wykręcane przez koszykarkę stawianą przez co poniektórych na równi z czołowymi rozgrywajkami wywołują pusty śmiech...

tymi?

2010-10-31 Wisła Can Pack Kraków - Utex Row Rybnik
P. Pawlak
czas: 18:59
PKT: 0
za 2: 0/3 0%
za 3: 0/1 0%
asysty: 3
przechwyty: 1
zbiórki: 5
eval: 4

2010-11-07 Energa Toruń - Utex Row Rybnik
A. Gajda
czas: 21:12
PKT: 7
za 2: 2/6 33%
za 3: 1/4 25%
asysty: 5
przechwyty: 1
zbiórki: 3
eval: 8

PS. "To tylko Rybnik"

friel
Kadet

Postautor: friel » 20 grudnia 2010, 02:19

Nie mogę nawet Endrju a może przede wszystkim on dał się wciągnąć i nawet próbować mnie obrazić :D a przecież już na początku pisałem że "dam się sprowokować "
Podoba mi się to i Koszykarz też to chyba zauważył ,dać wam rzucić mięso podpiąć jedną maluteńką napinką i szarpanina jak pod krzyżem ? ale gdzie ten "krzyż" ? w kieszeni trenera a tu można tylko bić pianę bo to on wybiera
Dziewczyna zagrała fajny mecz i tyle .nie zmienia faktu że wszyscy mamy (różne) zdanie na jej temat i tyle :)

Ps. ale Feri ładnie skontrował całkiem całkiem
Ps.2 Teraz dopiero usłyszałem wypowiedz trenera Orczyka i z serca (żadnych jadów czy złośliwości) przykładam się do życzeń trenera dla tych "wiernych kibiców" bo ja też chciałbym by koszykówka w Rybniku została
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 20 grudnia 2010, 06:12

Saletra pisze:
Endrju pisze:Kaska zagra slabo gromy na nia ida... zagra dobrze to samo : )

Przestan za przeproszeniem Endrju p..przyć bo tego się już słuchać nie da :evil: .
Czubak jest cieniarą i nikt- ani Ty ani ona tego nei zmieni ( bo nei stanie się nigdy rozgrywającą z prawdziwego zdarzenia skoro to tej pory gra taką kaszanę).
Wasza nieustanna obrona tej koszykarki jest po prostu już niesmaczna - każdy poza Gorzowem wie, że Kasia nie nadaje się do gry na pewnym poziomie ( mam tu na myśli repę) i tyle..

Moze ja to odwróce: Skończ Ty(Wy) pie***ć bo się uwzieliście na Kaske i próbujecie ja jechac za kazdym razem.
Piszecie o tym tak jakby ona byla jak ty to mówisz CIENIARĄ... i zabierała miejsce w kadrze ZAJE*** Rozgrywajacej !!

A PRAWDA JEST ZE W POLSCE NIE MA DOBRYCH ROZGRYWAJACYCH I WBIJCIE SOBIE TO DO MÓZGOWNICY !! (wiekszosc pewnie zdaje sobie z tego sprawe)

A jezeli Kaska jest slaba rozgrywajaca... i inne rozgrywajki też nie są o wiele lepsze... To w kadrze znajdzie się osoba, do której trener ma najwieksze zaufanie.

NA UKŁADY NIE MA RADY !! 8)

AMEN ; )

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 20 grudnia 2010, 07:16

Ja uważam, że przydatność do kadry nie powinno się mierzyć tylko i wyłącznie punktami czy asystami, bo liczy się też obrona. Jestem ciekaw takiej rzeczy... Hmm, może ktoś by się pokusił o zestawienie, ile rywalki na pozycji Dźwigalskiej, zdobywały punktów grając przeciwko niej, a ile przeciwko Gajdzie czy Pawlak!!?? Wtedy byłaby jakaś bardziej miarodajna ocena, bo Dźwigalska może sobie rzucać te 2 pkt na mecz ale niech za to nie pozwoli rzucić rywalce więcej :) I wtedy taki gracz jest pożyteczny i przydatny. Ważne jest też funkcjonowanie w obronie zespołowej, to niestety już ciężkie do zmierzenia.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 20 grudnia 2010, 07:42

Majac do dyspozycji tylko statystyki nie ma możliwości takiego porównania bo w kluczowych meczach dla Gorzowa gra ona mało, więc trzeba by w każdej akcji patrzyć przeciwko komu broniła. W Eurolidze raz zagrała więcej niż 20 minut - w Schio i to raczej dobry omen nie jest, bo Familia punktowała (za wyjątkiem 4 kwarty) az miło, a ich rozgrywająca (czyli Liron Cohen) rozegrała swój najlepszy mecz w sezonu, będąc najlepsza na parkiecie (19pky, 8as, 5zb). Ale tez nie jest powiedziane ze kryła ja Dzwigalska - mogla to robić Richards.

Ale ogolnie to nie rozumiem dyskusji. Dzwigalska jest słaba (najlepszym dowodem sa .. czyny Maciejewskiego, czyli ilość minut ex-Czubak na parkiecie w eurolidze, w meczach w których miał możliwość pełnej rotacji) i żadne statsy z meczu z Rybnikiem tego nie zmienią, bo ogrywanie Suknarowskiej nie jest wielkim osiągnięciem (tak jak ogrywanie Kułagi przez Jelavic). Tym niemniej skoro Gajda grac w tej kadrze nie zamierza, to Dzwigalska powinna w niej sie zmiescic. Bo wyboru nie ma prawie żadnego, a w 12-stce powinno znaleźć się miejsce dla min 3 pan potrafiących grac na pozycji nr 1 - właśnie ze względu na słabość tej pozycji. Znajomośc taktyki trenera tez powinna tu byc atutem.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Jack Napier
Amator

Postautor: Jack Napier » 21 grudnia 2010, 14:50

Greebo pisze:Ale ogolnie to nie rozumiem dyskusji. Dzwigalska jest słaba (najlepszym dowodem sa .. czyny Maciejewskiego, czyli ilość minut ex-Czubak na parkiecie w eurolidze, w meczach w których miał możliwość pełnej rotacji) i żadne statsy z meczu z Rybnikiem tego nie zmienią, bo ogrywanie Suknarowskiej nie jest wielkim osiągnięciem (tak jak ogrywanie Kułagi przez Jelavic). Tym niemniej skoro Gajda grac w tej kadrze nie zamierza, to Dzwigalska powinna w niej sie zmiescic. Bo wyboru nie ma prawie żadnego, a w 12-stce powinno znaleźć się miejsce dla min 3 pan potrafiących grac na pozycji nr 1 - właśnie ze względu na słabość tej pozycji. Znajomośc taktyki trenera tez powinna tu byc atutem.

Przyjemnie "uslyszec" glos rozsadku w calej tej dyskusji o rozgrywajacych w kadrze. Cala sprawa nie polega na wytykaniu Dzwigalskiej jej slabosci (a tych - przyznaje, ze nie brakuje) ale na szukaniu alternatyw. I tych wlasnie brakuje. Sytuacja podobna troche do tej ktora ma Iza Piekarska ... centerka kiepska ale nie ma lepszych. Jedyna, ktora moim zdaniem moglaby ja zastapic jest na dzien dzisiejszy Majewska. Wracajac do Dzwiglaskiej ... wytykanie jej slabych statystyk w Eurolidze jest absurdem bo jej kontrkandydatki w ogole tam nie graja i nigdy nie graly. 14 minut. Tyle minut lacznie na parkietach Euroligi spedzila 30 letnia... Agata Gajda (dla Wisly 2007/08). To mniej niz Dzwiglaska w swoim ostatnim meczu (17 minut w Brnie). Jak Agacie poszlo w te 14 minut ?

2008:
Obrazek

2007:
Obrazek

Nie o to jednak chodzi ... chodzi o to kto bedzie dawal zmiany Paulinie Pawlak bo ktos musi dac jej zlapac oddech :) Pole manewru jest bardzo waskie ... Maciejewski powolal Idczak, Bednarek .. Pietrzak. Zobaczmy jak te dziewczyny wypadaja przy Dzwigalskiej:

Obrazek

zbiorki na minute Dzwiglaska 0.138/Idczak 0.115, asysty na minute 0.133/0.130. Ogolnie Idczak gorsza skutecznosc rzutow we wszystkich kategoriach. Prawie 2x wiecej strat na mecz. Przechwyty i bloki na remis (choc Kaska osiaga to samo w 13 minut mniej).

Obrazek

Jej obecnosc w kadrze to troche kuriozum dla mnie bo uwazam, ze Ania nie potrafi nawet porzadnie kozlowac oraz bronic. Tych pojedynkow gorzowsko - polkowickich bylo w ostatnich latach troche wiec mozna tez bylo sie przyjrzec. O ile Ania w ogole grala, bo przy Bortelovej i Bobbitt w skladzie jej rola byla juz marginalna. Mniej strat ale Kaska odrabia to w przechwytach.

Obrazek

Alicja duzo wiecej rzuca ... i prawie na takim samym %. Tutaj duzy plus dla niej bo utrzymaniej skutecznosci 55%+ to nie jest taka prosta sprawa. Slabo za 3 ale dobrze z osobistych. Gorzej zbiera. Asysty na minute 0,109 czyli tez gorzej od Kaski. Straty/przechwyty na plus dla Dzwigalskiej.

Jeszcze kilka innych porownan:

Obrazek

63% z osobistych? WTF? :)

Obrazek

Agata slabiej rzuca, zbiera, asystuje. Wiecej fauluje i traci pilek. Gajda przegrywa w zasadzie we wszystkich statystykach poza przchwytami ale porownanie strat/przechwytow ponownie dla Dzwigalskiej.

... i jeszcze kilka porownan:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

6% za 3? Niezly zjazd w porownaniu do poprzedniego sezonu :)

Obrazek

Erin Phillips ... co klasa to klasa.

Obrazek
Obrazek

Podsumowujac... w kadrze "na moje oko" bedzie Pawlak, Dzwigalska oraz Bednarek. Paulina zdecydowanie najbardziej doswiadczona w miedzynarodowym towarzystwie, Dzwigalska coraz bardziej a Bednarek zasuzyla sobie na to solidna gra w lidze. Oczywisicie powyzsze porwnania to tak nie uwzgledniajac bledow popelnianych przez statystykow PLKK oraz faktow takich jak to, ze np. Dzwigalska gra w duzo lepszym klubie niz np. Idczak a Pawlak ma na swojej pozycji ostra konkurencje w Krakowie. Zreszta ... Darek prowadzi swoje tajemnicze statystyki, ma swoj system oceny zawodniczek (za co mu chwala) i tam musi mu wychodzic ta Dzwigalska dosc wysoko skoro sam ja wyszkolil i teraz na nia stawia. I latem na ME na pewno zabierze. Dziewczynie do klasy Sue Bird ciuteczke brakuje ... jej obecnosc w kadrze nie jest tylko po znajomosci z trenerem jak to niektorym sie wydaje. Po prostu innym grajkom do Bird brakuje jeszcze ciutke wiecej ... a na bezrybiu i rak ryba :)

Aha .. i zeby nie bylo zupelnie poza tematem to dodam, ze niezly meczyk Kaska zagrala z Rybnikiem ;)

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 21 grudnia 2010, 16:47

Ciekawe zestawienie i miło, że Ci się chciało wszystko przytoczyć.

Ja jednakże nie zgodzę się z Greebo- nie powoływałbym Dźwigalskiej lecz właśnie.......Idczak.

1) Idczak ma 21 lat , Kasia ma 25. Niby cztery lata różnicy, ale Werę Maciejewski może zaprogramować jeszcze na swoje granie, a Kaśkę już nei za bardzo. Skoro przez tyle lat nic nie pokazała, to co nagle szał jakościowy?

2) Idczak rownież mnie denerwuje, bo sprawia wrażenie jakby grała od niechcenia, z wykrzywioną, niezadowoloną miną plus tak jakby była skupiona w meczu na 50-60proc. Potrzebowałaby chyba trenera z bardoz twardą ręką, który skończyłby z tym jej rozpasaniem. Tysiąc razy wolałbym ją, gdyż można ją ukształtować. Do 30-stki ma 9 la, więc moze pograć jeszcze w paru imprezach więc śmiało warto w nią inwestować, bo okres niemalże 10 letni to kupa czasu. Kaśce zostaje do trzydziestki tylko pięć lat więc szkoda czasu i atłasu.

3) Idczak faktycznie kretyńsko traci piłkę i robi to zbyt często -należałoby nad tym popracowac ostro w kadrze, lecz nie tylko z nią ale..... z calą resztą. Wszystkie nasze panie mają tendencje do częstych strat i chyba trzeba to ćwiczyć nieustannie na treningu, aby do takich sytuacji nei dochodziło. Na poprzednich ME zawodniczki można było za te durne straty zatrzasnąć.

4) Dla mnie pierwsza rozgrywajka to Paula - niestety ale nia mamy lepszych. Też się nie za bardzo nadaje, ale "krawiec tak kraje jak materiał staje". Także Pawlaczkina na zmiane z Idczaque i jedziemy, bo innego wariantu nie mamy za bardzo. Gdyby Kryśka nie zakończyła grać w Dexii, to bym ją namówił na grę. Nawet na 20 minut w meczu by się bardco przydała.

5) Także Kasie można wziąć na Ojro jako..... 3 rozgrywajkę odpowiedzialną za atmosferę w zespole, która jednak nie wychodzi na parkiet. Za Piekariewą, bezwzględnie Pałka i tu się zupełnie nie ma co zastanawiać.

6) Miło, że Żańcia prezentuje zdrowo rozsądkowe podejście i to faktycznie duze zaskoczenie in plus :)

7) a propo Miro Orczyka i sytuacji ROW-u po części Orczyk .....san jest sobie winny.
Przeanalizujmy- od początku bytu Rybnika w e-klasie Miro ściągał "armię zaciężną". No dobrze, a przez tyle lat ile to wychowanek Row ograł w e-klasie nadających się do gry? Ile młodych Polek wypromowało sie w tym zespole? Czyżby całe 0?

Do kogo zatem pretensje i rozpacz? Gdyby klub co sezon stawiał na grupy młodziezowe i najzdolniejszę zawodniczkę ( jedną na cały sezon) ogrywał w e-klasie to po czterech ( założmy bo nie pamiętam teraz od ilu lat Rybnik gra na najwyzszym poziomie) miałby przy spełnieniu tego założenia cztery " normalne " koszykarki, otrzaskane ekstraklasowo, którym nie trzęsłyby się łapy z każdym wejściem na parkiet i które coś tam by do gry wnosiły.

A tak to odchodzi armia zaciężna i co? Oczywiście spalona ziemia. No ale faktycznie to takie trudno mieć jakąkolwiek długofalową wizję prowadzenia zespołu a już arcytrudne ogrywać ta jedną zawodniczkę na cały sezon.
Skoro to było takie trudne dla Orczyka, to niech teraz nie biadoli tylo sie przyzna, że plugawie sprawę skaszanił.
Jak się nie ogrywa rodzimych koszykarek, to jak się skończy kasa na armię zaciężną zostaje się właśnie z niczym i sprowadza się najgorsze koszykarki w e-klasie takie jak Ola Semmler( szkoda mi jej bo 1,5 roku temu po ciążulce całkiem nieźle sobie radziła Potem to juz niestety tylko regres i ohydnie egoistyczna gra).

Za głupotę trzeba kiedyś zapłacic i teraz Miro ma bardzo wysoki rachunek do zapłacenia, a kart kredytowych już mu żadne bank nie chce przyznać. Zobaczymy jak sobie poradzi.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”