Przed meczem: AZS Poznań vs. ŁKS Łódź

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 08 stycznia 2005, 08:48

Seba pisze:
Hersi pisze:(...)W spotkaniu przeciwko ŁKS na ławce rezerwowych AZS zabraknie Piotra Neydera, dotychczasowego drugiego szkoleniowca akademiczek. AZS pożegnał się z nim pod koniec grudnia. - Nie będę komentował tej decyzji. Przyczyn było kilka, m.in. finansowe, organizacyjne. Będę musiał sobie radzić sam - przyznaje trenerAZS Roman Haber.

Podobno jednymi z powodów pożegnania drugiego trenera były błędy wocenie przydatności niektórych zawodniczek dla zespołu i odsuwanie ich od występów na boisku... ale może to tylko plotki, a ofiarą decyzji trenera Habera (bo to chyba jednak on tam podejmował takie decyzje) jest Piotr Neyder. Ciekawe jak teraz będą wyglądały treningi zespołu, bo w głównej mierze ponoć to Nayder prowadził zajęcia... ja nie wiem - nie widziałem :) Oby w końcu choć na chwilkę pobytu na parkiecie mogły liczyć teraz Olimpijki wypożyczone do AZSu :?

taki maly offtopic: szczerze mowiac to jestem troche zaskoczony odejsciem[choc po odejsciu Herkta, innych zawodniczek, sponsora itd... tez bylem] drugiego trenera. wyjasnienia sa jak zwykle niejasne i ogolnikowe...moim zdaniem jednymi z powodow odejscia Neydera mogly byc jego "ekscesy" ktore czasami wyprawial ponoc:wbiegal na boisko itp... ale o to najlepiej spytac Mira, bo to on byl kilka razy obecny na treningach......
reloaded :]

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 08 stycznia 2005, 09:56

Wyjazdowe mecze koszykarek

Sobota, 8 stycznia 2005r.

Koszykarki ŁKS i PZU Polfy rozegrają swoje mecze na parkietach rywalek. Łodzianki zmierzą się dzisiaj w Poznaniu z wicemistrzowskim AZS, zaś pabianiczanki zagrają w Gorzowie Wielkopolskim z AZS.

Poza leczącą uraz ręki Agatą Kasprzak, w szeregach ełkaesianek wystąpią wszystkie zawodniczki. Rehabilitacja młodej środkowej przebiega zadowalająco i już pod koniec miesiąca powinna ona rozpocząć zajęcia z piłką. Początkowe prognozy były znacznie mniej optymistyczne.

Kibice ŁKS zastanawiają się, czy ich ulubienice będą w stanie przełamać fatalną passę siedmiu kolejnych porażek. Nie będzie to łatwe, bo rywalki prezentują się ostatnio znacznie lepiej, niż na początku sezonu. Najbardziej znanymi koszykarkami w zespole trenera Romana Habera są: Beata Krupska-Tyszkiewicz, Monika Ciecierska oraz dobrze znana w Łodzi Joanna Lorek.

(bart) - Express Ilustrowany

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 08 stycznia 2005, 09:58

Wyjazdy ŁKS i PZU Polfy

Koszykarki ekstraklasy wznawiają dziś rozgrywki po przerwie świątecznej. Obie drużyny z województwa łódzkiego wystąpią na wyjazdach.

Dziś o godz. 17 wicemistrza kraju AZS Poznań podejmować będzie ŁKS (w pierwszej rundzie 62:66, najwięcej: Ciecierska i Lorek po 17 – Owczarek 14, Makowska 13). O tej samej godzinie w Gorzowie tamtejszy AZS PWSZ TelecomMedia spotka się z PZU Polfą Pabianice (57:83 (Szott 16 – Pantelejewa 17, Perlińska i Głaszcz po 16).

Obie nasze drużyny są osłabione. W ŁKS nie ma przechodzącej rehabilitację po operacji dłoni Agaty Kasprzak, a w Polfie rekonwalescentki Sylwii Wlaźlak, chorej Renaty Piestrzyńskiej oraz kontuzjowanych Agnieszki Jaroszewicz i Marzeny Głaszcz.

(mk) - Dziennik Łódzki

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 08 stycznia 2005, 10:01

Musi być wiara

Koszykarskie rozgrywki w ekstraklasie kobiet wkraczają w decydującą fazę. Po jedenastu kolejkach spotkań poznański AZS zajmuje ósmą lokatę w tabeli z dorobkiem 15 punktów. Identyczny bilans jak akademiczki maja jeszcze dwie drużyny – Cukierki Odra Brzeg oraz ŁKS Łódź. Właśnie z tym drugim zespołem poznanianki zagrają dzisiaj o godz. 17.00 w Arenie.

Dla obu ekip to bardzo ważny pojedynek. Komplet punktów w tym meczu praktycznie przesądzi o zachowaniu przez jedną z drużyn miejsca w ekstraklasie w przyszłym sezonie. Jest jeszcze szansa na to, aby powalczyć o wyższą lokatę – piątą, a nawet czwartą. Warunkiem jest oczywiście zwycięstwo w dzisiejszym pojedynku. Z takim też nastawieniem walczyć będą podopieczne trenera Romana Habera. Poznański szkoleniowiec tak ocenia nadchodzące spotkanie: – Musimy wygrać i to w przekonywującym stylu. Analizowaliśmy wspólnie pierwszy, przegrany mecz w Łodzi i doszliśmy do wniosku, że należy zagrać przede wszystkim z wiarą we własne siły. Na pewno nie jesteśmy gorszym zespołem niż ŁKS. Jeżeli tylko podstawowe zawodniczki zespołu – Krupska-Tyszkiewicz, Aleliunaite-Jankowska i Mrozińska zagrają na normalnym, czyli dobrym poziomie, wtedy o losy pojedynku nie będzie trzeba się martwić. Wierzę, że mój zespół zaprezentuje się na parkiecie jako solidny kolektyw i jestem przekonany, że wygramy ten mecz – mówił Roman Haber.

Trener AZS swój optymizm opiera na niezłej grze zespołu podczas towarzyskich potyczek z Polfą Pabianice, które odbyły się pod koniec grudnia 2004 roku. Poznanianki twardo walczyły z wyżej notowanym przeciwnikiem, raz przegrywając i raz wygrywając.

Łodzianki są w podobnej sytuacji jak drużyna ze stolicy Wielkopolski. Zespół trenera Witolda Bąka po kilku kolejnych porażkach ligowych, chciałby odbudować się przede wszystkim pod względem psychicznym. Łodzianki, podobnie jak poznanianki, z pewnością stać na lepszą grę niż dotychczas. Dlatego ŁKS na pewno będzie dzisiaj twardo walczył o zwycięstwo i nie ułatwi zadania ekipie gospodarzy.

JAC - Gazeta Poznańska

Obrazek

W meczu z ŁKS-em wiele będzie zależało od postawy m. in. Moniki Ciecierskiej. Fot. S. Siewior

bis

Postautor: bis » 08 stycznia 2005, 19:42

Seba pisze:
Hersi pisze:(...)W spotkaniu przeciwko ŁKS na ławce rezerwowych AZS zabraknie Piotra Neydera, dotychczasowego drugiego szkoleniowca akademiczek. AZS pożegnał się z nim pod koniec grudnia. - Nie będę komentował tej decyzji. Przyczyn było kilka, m.in. finansowe, organizacyjne. Będę musiał sobie radzić sam - przyznaje trenerAZS Roman Haber.

Podobno jednymi z powodów pożegnania drugiego trenera były błędy w ocenie przydatności niektórych zawodniczek dla zespołu i odsuwanie ich od występów na boisku... ale może to tylko plotki, a ofiarą decyzji trenera Habera (bo to chyba jednak on tam podejmował takie decyzje) jest Piotr Neyder. Ciekawe jak teraz będą wyglądały treningi zespołu, bo w głównej mierze ponoć to Nayder prowadził zajęcia... ja nie wiem - nie widziałem :) Oby w końcu choć na chwilkę pobytu na parkiecie mogły liczyć teraz Olimpijki wypożyczone do AZSu :?

Nie masz racji Seba. Neyder pracuje w banku w Szamotułach (jest dyrektorem) i na porannych treningach nie było go nigdy. A nie zawsze nadążał na popołudniowe. A specem od treningów jest w AZS maser...

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 08 stycznia 2005, 19:50

bis pisze:Nie masz racji Seba. Neyder pracuje w banku w Szamotułach (jest dyrektorem) i na porannych treningach nie było go nigdy. A nie zawsze nadążał na popołudniowe. A specem od treningów jest w AZS maser...

Spoko, spoko (jak mawiali w pewnym kultowym filmie;) )... nie mówiłem, że wiem, czy że mam rację... ale tylko "ponoć" ;) Jak widać plotki bywają bardzo fałszywe. Ja na treningu AZSu nigdy nie byłem i nigdy nie będę więc wielkie dzięki za przybliżenie sytuacji. Swoją drogą dziwne to zwyczaje - nie prowadzić samemu treningów... ale to nie nowość - często podobnie postępował np Tomek Herkt, gdy zajęcia prowadził Grzegorz Szajek. Myślę, że ja jednak gdybym był trenerem wolałbym osobiście zadbać o popierd... na treningach własnych zawodniczek ;) hehe.

Pozdro!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”