ŁKS Łódź - Cukierki Odra Brzeg 77:69

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 17 października 2004, 19:54

Martyna Koc. 17 min. i 0 pkt., Cicha 14pkt.

Ciekawe spostrzeżenie..
..you got to lose, to know how to win..

Awatar użytkownika
Lisu
Kadet

Postautor: Lisu » 18 października 2004, 07:58

A może kolega qiero napisze coś o meczu? Z tego co wiem to szedłem tuż za Tobą po meczu i szkoda że dowiedziałem się że Ty to Ty :) dopiero później :( Jestem ciekaw jak Ci się podobało w Łodzi i czy potwierdzasz teorie że u nas na meczach to tylko "nożem w plecy można zarobić" :D

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 18 października 2004, 08:04

Koszykarki ŁKS pochłonęły cukierki

Poniedziałek, 18 października 2004r.

W pierwszym meczu nowego sezonu ekstraklasy koszykarek ŁKS pokonał w Łodzi Cukierki Odrę Brzeg 77:69. Był to więc udany debiut trenera Witolda Baka.

Obrazek
Milena Owczarek (z piłką) i Birute Dominauskaite (pierwsza z lewej) zdobyły w sumie aż 46 punktów dla ŁKS.

Kibice gospodarzy nie byli pewni, jak zaprezentuje się ich zespół, zwłaszcza że doszło w nim do tak wielu zmian kadrowych.

Na szczęście, ich obawy okazały się bezpodstawne. Spotkanie nie stało na najwyższym poziomie, ale najistotniejsze, że zakończyło się zasłużonym zwycięstwem łodzianek.

Przed meczem podkreślaliśmy, że kluczem do ewentualnych sukcesów ełkaesianek będzie umiejętne połączenie żywiołowości młodych zawodniczek ze spokojem i kulturą gry tych doświadczonych.

W sobotę ten układ funkcjonował bez zarzutu. Klasą błysnęły Milena Owczarek i Birute Dominauskaite. Litwinka udowodniła, że jest specjalistką od rzutów z dystansu (trafiła bowiem aż sześciokrotnie zza linii 6,25 m).

Z kolei wśród młodzieży wyróżniła się Agata Kasprzak, która już w meczach sparingowych pokazała, że potrafi grać w koszykówkę.

ŁKS zdecydowanie dominował przez dwie pierwsze kwarty meczu. Potem łodzianki nieco spuściły z tonu i rywalkom kilkakrotnie udało się zniwelować przewagę. Odra nie była jednak w stanie uczynić nic więcej.

W środę o godz. 18 łodzianki zmierzą się na wyjeździe z Ostrovią i z pewnością są w stanie powalczyć o kolejne zwycięstwo. To dodałoby im wiary w swoje siły przed kolejnymi meczami.

• ŁKS – Cukierki odra brzeg 77:69 (23:15, 22:12, 14:21, 18:21)

ŁKS: Dominauskaite 24, Owczarek 22, Włodarska i Kasprzak po 9, Makowska 8, Arażny 3, Golemska 2. Cukierki: Drozd 19, Pietraszek 14, Chełczyńska 12, Hołowczyc 10, Kędzior 7, Babicka 3, Pietrzak i Dąbkowska po 2.

(bart) - Express Ilustrowany

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 18 października 2004, 08:06

Smaczne Cukierki

Poniedziałek, 18 października 2004r.

Efektownie rozpoczęły rozgrywki Torell Basket Ligi koszykarki ŁKS, wygrywając ośmioma punktami z Cukierkami Odra. Łodzianki prowadziły od pierwszej minuty, a rywalki tylko dwukrotnie doprowadziły do remisu (2:2 i 4:4).

Obrazek
Do najlepszych zawodniczek łódzkiej premiery sezonu należała Milena Owczarek z ŁKS Fot. Krzysztof Szymczak

ŁKS Łódź – Cukierki Odra Brzeg 77:69 (23:15, 22:12, 14:21, 18:21)

ŁKS: Dominauskaite 24, Owczarek 22, Włodarska 9, Kasprzak 9, Makowska 8, Arażny 3, Golemska 2. Trener: Witold Bak.

Cukierki: Drozd 19, Pietraszek 14, Chełczyńska 12, Hołowczyc 10, Kędzior 7, Babicka 3, Pietrzak 2, Dąbkowska 2. Trener: Krzysztof Kubiak.

ŁKS przystąpił do rozgrywek w mocno odmłodzonym składzie, bez kluczowych zawodniczek ubiegłego sezonu, m.in. Daivy Jodeikaite, Julii Iwliewej i Alicji Perlińskiej. Wielką niewiadomą było to, jak poradzi sobie w meczu ligowym zespół debiutującego w ekstraklasie Witolda Baka.

Pełniąca od niedawna funkcję prezesa sekcji Jodeikaite mogła być dumna z młodszych koleżanek. Drużyna znakomicie poradziła sobie ze stresem meczowym, grała z rozmachem, „na luzie” i co najważniejsze skutecznie. Koszykarki z Brzegu sądziły być może, że trafią na słaby psychicznie zespół, któremu będzie można narzucić swój styl. Stało się odwrotnie, to ŁKS dyktował warunki, miał inicjatywę i z imponującą pewnością siebie punktował.

Pierwsze punkty dla ŁKS zdobyła Milena Owczarek, a po trafieniu Joanny Chełczyńskiej z Brzegu poprawiła na 4:2 Birute Dominauskaite. Jak się wkrótce okazało, właśnie te dwie łodzianki były w sobotę liderkami drużyny.

Łodzianki wiedząc, że nie mają atutów w strefie podkoszowej, sporo punktów zdobyły z kontry. Słabo broniące rywalki nie potrafiły znaleźć sposobu na szybki atak ŁKS. Silną bronią ŁKS był także rzut z dystansu. Popis dała najlepsza zawodniczka meczu Birute Dominauskaite, która trafiła 6 razy za 3 punkty! Swoje „trójki” dołożyły dwukrotnie Agata Kasprzak (jedna z trzech debiutantek w ŁKS obok Agnieszki Golemskiej i Magdaleny Arażny) oraz po jednej bliźniaczki Milena Owczarek i Magda Włodarska.

Już w 5 minucie ŁKS prowadził 12:4, a po pierwszej ćwiartce 23:15. W drugiej kwarcie było jeszcze lepiej. Przewaga ŁKS rosła: 37:23 (16 minuta), 41:25 (17), 43:25 (19), osiągając dwadzieścia punktów – 45:25 (19).

Uspokojone zaskakująco wysokim prowadzeniem łodzianki za wcześnie uwierzyły, że mecz jest już rozstrzygnięty i oddały inicjatywę po przerwie. Odra zdobyła 13 punktów, tracąc tylko 4 i zrobiło się 49:40. W trudnych chwilach ciężar gry brały na siebie doświadczone Dominauskaite i Owczarek, a trzykrotnie w ważnym momencie, przy stanie 71:63, niemoc zespołu przełamała indywidualną akcją Agnieszka Makowska. Wcześniej, przy stanie 68:63, Anna Kędzior rzuciła za 3, ale piłka zakręciła się na obręczy i wypadła z kosza.

Po rzucie Dominauskaite i Makowskiej ŁKS odzyskał w końcówce kontrolę nad przebiegiem gry i zasłużenie wygrał.

– Pierwsze dwie kwarty były za łatwe dla mojej drużyny i dlatego nastąpiła dekoncentracja, a później próba odzyskania równowagi kosztowała sporo sił – powiedział trener ŁKS Witold Bak. – Cieszę się ze zwycięstwa – dodała prezes Daiva Jodeikaite – ale widać było, że po przerwie trzeba grać agresywniej. Najważniejsze, że dziewczyny wytrzymały do końca.

Marek Kondraciuk - Dziennik Łódzki

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 18 października 2004, 13:51

Lisu pisze:A może kolega qiero napisze coś o meczu? Z tego co wiem to szedłem tuż za Tobą po meczu i szkoda że dowiedziałem się że Ty to Ty :) dopiero później :( Jestem ciekaw jak Ci się podobało w Łodzi i czy potwierdzasz teorie że u nas na meczach to tylko "nożem w plecy można zarobić" :D
No a nie? Bandyci zza kosza już przed meczem w osobie między innymi niejakiego Lisa już mnie chcieli stłuc za brak barw których to nie zabrałem :lol: Takze ja sie qiuero nie dziwię, dopiero delegacja w składzie ja i Viallos namierzyliśmy gościa z Brzegu, także pozdrowienia dla pierwszego odważego w tym sezonie 8)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 18 października 2004, 15:24

Tak, popieram na ŁKSie są "sami źli bandyci" :lol: :lol: :lol: I jeszcze w dodatku słyszałem że zdobyli "pewien bardzo cenny łup" :P
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 18 października 2004, 17:03

Mikey pisze: Takze ja sie qiuero nie dziwię, dopiero delegacja w składzie ja i Viallos namierzyliśmy gościa z Brzegu, także pozdrowienia dla pierwszego odważego w tym sezonie 8)

Taaa namierzyliście :lol: :lol: :lol: :wink:
..you got to lose, to know how to win..

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 18 października 2004, 18:11

Lisu pisze:A może kolega qiero napisze coś o meczu? Z tego co wiem to szedłem tuż za Tobą po meczu i szkoda że dowiedziałem się że Ty to Ty :) dopiero później :( Jestem ciekaw jak Ci się podobało w Łodzi i czy potwierdzasz teorie że u nas na meczach to tylko "nożem w plecy można zarobić" :D

uff, dopiero się otrząsnąłem, ledwo uszedłem z życiem... :D a tak poważnie to nigdy wcześniej nie słyszałem, że w Łodzi "nożem w plecy można zarobić".

PS. Podobała mi się atmosfera na trybunach, u nas dawno takiej nie było.:)

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 18 października 2004, 19:46

PS. Podobała mi się atmosfera na trybunach, u nas dawno takiej nie było.

Ciekawe, że ci którzy byli w Łodzi mają o wiele, wiele lepsze zdanie o kibicach i atmosferze hali ełksy niż Ci, którzy nigdy nie byli - a "wiedzą doskonale" co się tam dzieje...
Dzięki za odwiedziny, szkoda że nasze poznanko trzeba odłożyć na nastęny raz :) - "co się odwlecze to nie uciecze" :D :D Obrazek

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 18 października 2004, 20:31

heh no ja na konferencji sie dowiedzialem ze z Brzegu jestes ale nie skojarzylem, dpiero pozniej jak z Lisem gadalem ale ty juz sie zmyles :D hehe

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 18 października 2004, 22:54

qiero pisze:
uff, dopiero się otrząsnąłem, ledwo uszedłem z życiem... :D a tak poważnie to nigdy wcześniej nie słyszałem, że w Łodzi "nożem w plecy można zarobić".

PS. Podobała mi się atmosfera na trybunach, u nas dawno takiej nie było.:)
Ciesze sie ze podobała Ci sie zarówno atmosfera na trybunach (choć ponoc w Poznaniu na AZSie jest lepsza 8) ) no i ze pomimo porażki miło wspominasz pobyt (mam nadzieję ze w rewanżu się spotkamy)-pozdrawiam
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 19 października 2004, 00:16

EŁKSA BIAŁO-CZERWONI!!!!! POZDRO!!!!

Awatar użytkownika
Lisu
Kadet

Postautor: Lisu » 19 października 2004, 08:27

qiero pisze:...nigdy wcześniej nie słyszałem, że w Łodzi "nożem w plecy można zarobić"

Jak to? Skandal! To my tak ciężko pracujemy nad naszą reputacją a Ty nie słyszałeś że na ŁKSie przyjezdnych z nożami ganiają, że samochód to trzeba w Pabianicach zostawiać żeby Ci go nie zdemolowali pod halą a zawodniczki przyjezdne wciągamy na trybuny i ... :twisted:

qiero pisze: EŁKSA BIAŁO-CZERWONI!!!!! POZDRO!!!!

Prosze mi tu bez wazeliniarstwa. :lol: To że akurat Ciebie nie "ożeniliśmy z kosą" nic nie znaczy! :lol:

Szymon pisze:Tak, popieram na ŁKSie są "sami źli bandyci"

No tak bo na Włókniarzu to sami "dobrzy bandyci" :D :wink:

Mikey pisze: Ciesze sie ze podobała Ci sie zarówno atmosfera na trybunach (choć ponoc w Poznaniu na AZSie jest lepsza )

Ależ oczywiście że w Poznaniu jest lepsza przecież tamtejsi kibice AZSu są "the best" ! :wink:

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 19 października 2004, 09:04

Lisu pisze:
qiero pisze: EŁKSA BIAŁO-CZERWONI!!!!! POZDRO!!!!

Prosze mi tu bez wazeliniarstwa. :lol: To że akurat Ciebie nie "ożeniliśmy z kosą" nic nie znaczy! :lol:

Bo najlepszy w Polsce jest - ŁÓDZKI WIDZEW RTS!!!

Tak lepiej?

Awatar użytkownika
Lisu
Kadet

Postautor: Lisu » 19 października 2004, 09:08

:lol: :lol: :lol:

Sorki za rozmywanie tematu ale polecam:

http://www.lksfans.pl/zdjecia/rozne/robotnicze.jpg

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”