1 runda Play Off: Energa Toruń - Odra Brzeg 2-0

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Re: 1 runda Play Off: Energa Toruń - Odra Brzeg

Postautor: bart_81 » 25 marca 2010, 08:11

anatol pisze:
rodgers-kibic z torunia pisze:no cóż, podejrzewam, że gdyby w Brzegu była szersza ławka to dziewczyny skutecznie powalczyłyby o półfinał...brawa dla obu drużyn za ten dwumecz 8)

Masz racje! Ale gdyby Toruń miał szerszą ławkę to wygrałby wysoko.Dziś w Enerdze grało 4 i pół zawodniczki.Jeśli Krawiec się nie obudzi to będą duże problemy z Lotosem.I tak uważam,że Buszta wniosla dużo więcej do gry niż Radwan,która dziś zagrala miernie.

Ale przecież Toruń ma szeroką ławkę..a że nie wykorzystał jej w tym meczu to już inna sprawa.
Ja myślę(bo meczu nie widziałem), że po prostu dobra gra Brzegu spowodowała że Omanić bał się na dłużej puszczać do gry np Jasnowską czy Pilav. Ale podkreślam było to spowodowane dobrą grą Odry a nie tym że Toruń nie ma ławki.. :roll:

anatol
Żak

Postautor: anatol » 25 marca 2010, 08:30

bart_81 pisze:
anatol pisze:
rodgers-kibic z torunia pisze:no cóż, podejrzewam, że gdyby w Brzegu była szersza ławka to dziewczyny skutecznie powalczyłyby o półfinał...brawa dla obu drużyn za ten dwumecz 8)

Masz racje! Ale gdyby Toruń miał szerszą ławkę to wygrałby wysoko.Dziś w Enerdze grało 4 i pół zawodniczki.Jeśli Krawiec się nie obudzi to będą duże problemy z Lotosem.I tak uważam,że Buszta wniosla dużo więcej do gry niż Radwan,która dziś zagrala miernie.

Ale przecież Toruń ma szeroką ławkę..a że nie wykorzystał jej w tym meczu to już inna sprawa.
Ja myślę(bo meczu nie widziałem), że po prostu dobra gra Brzegu spowodowała że Omanić bał się na dłużej puszczać do gry np Jasnowską czy Pilav. Ale podkreślam było to spowodowane dobrą grą Odry a nie tym że Toruń nie ma ławki.. :roll:

Ale to że na ławce siedzą zawodniczki,które skończyły już wiek juniorki nie oznacza że są to pełnowartościowe zmienniczki.I myślę że każdy trener zachowałby się podobnie jak Omanic.Te mecze trzeba było wygrać a w jakim stylu to naprawde nieważne.Toruń miał trudną sytuację bo nadażyła się olbrzymia okazja wejścia do czwórki a poza Gajdą i Krawiec dla pozostałych zawodniczek walka o "najwyższe cele" to pierwszyzna.Toruń żeby wogóle włączyć się do walki w czołówce musiał osiągnąć formę wcześniej niż GIGANCI LIGI a teraz po prostu przyszedł dołek i chwała Katarzynkom że pomimo regresu formy wygrały.
Oczywiście gratulacje dla Brzegu za walke ale obiektywnie rzecz biorąc Torunianki były lepsze i wygrał 2:0

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 25 marca 2010, 08:39

Ale to że na ławce siedzą zawodniczki,które skończyły już wiek juniorki nie oznacza że są to pełnowartościowe zmienniczki.I myślę że każdy trener zachowałby się podobnie jak Omanic.Te mecze trzeba było wygrać a w jakim stylu to naprawde nieważne.Toruń miał trudną sytuację bo nadażyła się olbrzymia okazja wejścia do czwórki a poza Gajdą i Krawiec dla pozostałych zawodniczek walka o "najwyższe cele" to pierwszyzna.Toruń żeby wogóle włączyć się do walki w czołówce musiał osiągnąć formę wcześniej niż GIGANCI LIGI a teraz po prostu przyszedł dołek i chwała Katarzynkom że pomimo regresu formy wygrały.
Oczywiście gratulacje dla Brzegu za walke ale obiektywnie rzecz biorąc Torunianki były lepsze i wygrał 2:0[/quote]

Ale ja pisałem o Pilav i Jasnowskiej! W ich przypadku też powiesz że to niepełnowartościowe zmienniczki? Tylko że jak sie pali grunt pod nogami to się gra tym co najlepsze i (tu sie z Toba zgadzam) każdy trener by tak zrobił. Co nie zmienia faktu że Energa ławkę ma, a o to sie tu rozchodzi..

anatol
Żak

Postautor: anatol » 25 marca 2010, 09:28

bart_81 pisze:Ale to że na ławce siedzą zawodniczki,które skończyły już wiek juniorki nie oznacza że są to pełnowartościowe zmienniczki.I myślę że każdy trener zachowałby się podobnie jak Omanic.Te mecze trzeba było wygrać a w jakim stylu to naprawde nieważne.Toruń miał trudną sytuację bo nadażyła się olbrzymia okazja wejścia do czwórki a poza Gajdą i Krawiec dla pozostałych zawodniczek walka o "najwyższe cele" to pierwszyzna.Toruń żeby wogóle włączyć się do walki w czołówce musiał osiągnąć formę wcześniej niż GIGANCI LIGI a teraz po prostu przyszedł dołek i chwała Katarzynkom że pomimo regresu formy wygrały.
Oczywiście gratulacje dla Brzegu za walke ale obiektywnie rzecz biorąc Torunianki były lepsze i wygrał 2:0

Ale ja pisałem o Pilav i Jasnowskiej! W ich przypadku też powiesz że to niepełnowartościowe zmienniczki? Tylko że jak sie pali grunt pod nogami to się gra tym co najlepsze i (tu sie z Toba zgadzam) każdy trener by tak zrobił. Co nie zmienia faktu że Energa ławkę ma, a o to sie tu rozchodzi..[/quote]
Oczywiście że tak powiem bo Pilav to wielkie nieporozumienie a Jasnowska to bardzo zasłużona zawodniczka ale już od wielu meczy Omanic z niej nie korzysta i trudno oczekiwac zeby w decydujacych momentach poprowadziła Katarzynki do zwycięstwa.Gra się tymi które gwarantuja zwycięstwo to tyle.

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 25 marca 2010, 09:47

[quote="walkerjm"]Wypadałoby jeszcze powiedzieć za co trener Zyskowski dostał "dacha"...... otóż w momencie gdy brutalnie faulowana Małaszewska uderzyła głową o parkiet (po meczu miała nudności i podejrzenia o lekkie wstrząśnienie mózgu), czego wybitny w tym dniu fachowiec od brylantyny nie był w stanie zauważyć - jak zresztą wielu innych zagrań faul zawodniczek Energii[quote]

To są play-offy, tu gra się na całego i nie odpuszcza. W sezonie zasadniczym można poddawać mecze co pokazał choćby Lotos, w walce o medale już nie ma kalkulacji, zdarzają się faule taktyczne, niekiedy dość ostre, ale jak ktoś chce płakać i biadolic że klepią go po rękach to niech zostanie w domu. Poza tym kto jak kto, ale Małaszewska jest powszechnie znana z teatralnych gestów i "flopowania", wymuszania na sędziach gwizdania wydumanych fauli... W Enerdze dziewczyny grają twardo ale fair i nie ma takich cyrków

[quote="walkerjm"]...poproszony przez Zyskowskiego o przerwę w grze (Małaszewska leżała na parkiecie a gra toczyła się dalej) z miejsca wyskoczył do trenera z Brzegu i w perfidny sposób okazał swą wyższość - mimo sięgania trenerowi ledwo do ramienia :lol: [quote]

Pewnie zagłosujesz w wyborach prezydenckich na Sikorskiego :) Otóż sędzia może być niski ale nie może być małym człowiekiem... :) I właśnie to udowodnił Zyskowskiemu, który zapewne niecenzuralnie "prosił" o tą przerwe

walkerjm
Nowy na forum

Postautor: walkerjm » 25 marca 2010, 10:08

jak ktoś chce płakać i biadolic że klepią go po rękach to niech zostanie w domu.

Póki co to Omanic płakał, biadolił i oczerniał naszą Denson, nawet na konf prasowej!!!, oraz Wasza toruńska prasa (brudna gra Brzegu - toruńska wyborcza po 1 meczu...), ja tylko stwierdziłem fakt co się wydarzyło

Pewnie zagłosujesz w wyborach prezydenckich na Sikorskiego :)

Z pewnością na Sikorskiego !!!!! a nie tak jak Wam zaśpiewa Ojciec Dyrektor - na małego zakompleksionego....... w dodatku nie imponują mi ludzie zakładający podsłuchy i zamieniający demokrację w państwo policyjne. nie o to walczyliśmy w latach 80 tych.....

Otóż sędzia może być niski ale nie może być małym człowiekiem... :)

Sędzia bezsprzecznie do wysokich nie należał, a w dodatku okazał się być małym człowieczkiem poprzez swoje krzywdzące decyzje - być może leczył kompleksy niespełnionego koszykarza i chciał pokazać utytułowanemu Zyskowskiemu, co można zrobić mając gwizdek i układy.....
Prawdziwy mężczyzna powinien być honorowy, ten jednak z pewnością nie zna nawet takiego słowa

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 25 marca 2010, 12:56

anatol pisze: No właśnie - gdyby babcia - sam sobie zaprzeczasz.A co do Małaszewskiej to też nie przesadzajcie.Kiedyś Jeziorna dużą część meczu leżała na parkiecie a teraz tą role przejęła Małaszewska i zgodnie z przepisami sędziowie nie mogą przerywać akcji bo ktos sie przewrócił bo w ten sposób nie przeprowadzonoby żadnej kontry.No i jeszcze jedno aż mi prawie żal tej delikatnej drużyny z Brzegu jak te agresywne Torunianki fałlował bezbronne Brzeżanki.No i nie zapomnij powiedzieć tego Krawiec bo to jej i nie tylko jej Denson złamał nos.Jakoś nie krytykowałeś gdy po tym ciosie zamiast przeprosić Monikę to cała drużyna przybijała 'piątki' Deson.

Małaszewska nie przewróciła się sama i nie położyła się na parkiecie bez powodu, tylko była brutalnie faulowana i tu chodzi o to, że sędzia tego faulu nie gwizdnął, a nie że nie przerwał kontry Energi.

Co do sprawy Denson nie wypowiadałem się wtedy na ten temat, bo sytuacji nie widziałem. Strasznie się uczepiliście tych "piątek" które przybijała Denson koleżanką z drużyny. Może u Was to jakaś nowość i tego nie praktykujecie, ale u nas każda zawodniczka, która schodzi z boiska, cokolwiek by zrobiła źle czy dobrze przybija "piątkę" ze wszystkimi koleżankami z drużyny.

anatol pisze:Oczywiście gratulacje dla Brzegu za walke ale obiektywnie rzecz biorąc Torunianki były lepsze i wygrał 2:0

Tu się nie zgodzę. Oba meczy były bardzo wyrównane, a Energa wygrała dzięki szczęściu i paru innym aspektom niekoniecznie związanych bezpośrednia ze sportową rywalizacją. Odrze niestety szczęście nie sprzyjało, nie wiadomo jak zakończyłby się wczorajszy pojedynek gdyby mogły zagrać Żyłczyńska i Małaszewska.
Ostatnio zmieniony 25 marca 2010, 13:04 przez Roberto930, łącznie zmieniany 2 razy.

anatol
Żak

Postautor: anatol » 25 marca 2010, 13:46

Marudny jesteś ale niech ci będzie - Małaszewską brutalnie sfaulowali a Krawiec i Gburczyk same sobie nosy połamały.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: 1 runda Play Off: Energa Toruń - Odra Brzeg 2-0

Postautor: matrix » 25 marca 2010, 17:08

Wyjaśnienie
Trener Zyskowski miał wielkie pretensje do Elmedina Omanicia za wywołanie nagonki na Brittany Denson. W wywiadzie dla 'Pomorskiej” znalazło się dwuznacznie stwierdzenie: "Jest tam Denson, która złamała w karierze już kilka nosów, w Niemczech nawet było śledztwo prokuratury w tej sprawie”.
Szkoleniowiec Energi miał na myśli podobne wydarzenie w lidze niemieckiej, a nie konkretnie środkową drużyny Odry.
www.pomorska.pl
PS. Tak więc pretensje raczej proszę pod inny adres... 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 25 marca 2010, 17:35

anatol pisze:Marudny jesteś ale niech ci będzie - Małaszewską brutalnie sfaulowali a Krawiec i Gburczyk same sobie nosy połamały.

A Ty za to jesteś niezwykle pamiętliwy. Przypominam, że ten temat dotyczy meczu w PO Odra-Energa, więc piszę o wydarzeniach związanych z tym spotkaniem. Ty za to ciągle będziesz wracał do Denson, bo innych argumentów nie masz. Nie mam więc ochoty toczyć z Tobą dalszych dyskusji, bo to walenie grochem o ścianę. Ty wiesz, że Denson złamała w tym sezonie 2 nosy i to Ci wystarcza. Ok, ale mnie to już nie obchodzi.

___
matrix pisze:Wyjaśnienie
Trener Zyskowski miał wielkie pretensje do Elmedina Omanicia za wywołanie nagonki na Brittany Denson. W wywiadzie dla 'Pomorskiej” znalazło się dwuznacznie stwierdzenie: "Jest tam Denson, która złamała w karierze już kilka nosów, w Niemczech nawet było śledztwo prokuratury w tej sprawie”.
Szkoleniowiec Energi miał na myśli podobne wydarzenie w lidze niemieckiej, a nie konkretnie środkową drużyny Odry.
http://www.pomorska.pl
PS. Tak więc pretensje raczej proszę pod inny adres... 8)

Heh, ten "trener" i te "gazety" nie mają nawet odrobiny honoru. Jeżeli byliby to choć trochę przyzwoici ludzie to naprawdę sprostowaliby te informację i być może nawet przeprosili, a nie odwracali kota ogonem, ale cóż...

___
(...)trener Elmedin Omanić. - To zespół nieobliczalny, który potrafi zagrać bardzo agresywną koszykówkę. Jest tam Denson, która złamała w karierze już kilka nosów, w Niemczech nawet było śledztwo prokuratury w tej sprawie, a u nas nie dostała żadnej kary

(...)Na konferencji było gorąco, bo trener Odry zaatakował Omanicia, za jego wypowiedzi po adresem Brittany Denson. Przypomnijmy: opiekun Energi w wywiadzie dla „Pomorskiej” przypomniał, jak Amerykanka w kilku wypadkach złamała nosy rywalkom z parkietu i podobną sprawą w lidze niemieckiej zainteresowała się tamtejsza prokuratura. - Nagonka Omanicia na Denson przyniosła efekt, bo sędziowie każde jej zagranie w defensywie odgwizdywali jako faul. Nie mogła nic zrobić - przekonywał Zyskowski.

- Nie wiem, dlaczego polscy trenerzy wolą nie mówić o pewnych rzeczach. Informacja na temat dochodzenia była w serwisie internetowym eurobasket.com, więc to żadna tajemnica i sensacja - odparował Omanić(...)

(...)Trener torunianek Elmedin Omanić: - W Niemczech sprawą Denson zajęła się nawet prokuratura. U nas nikt jej nie ukarał. (...)

http://www.torun.gazeta.pl

To są dwuznaczne stwierdzenia? Żal mi tych ludzi...
Ostatnio zmieniony 25 marca 2010, 18:01 przez Roberto930, łącznie zmieniany 1 raz.

koszykarz

Postautor: koszykarz » 25 marca 2010, 17:39

a ja myślałem że to ODRA słynie z brutalnej gry a tu proszę - Energa za taką robi :lol: :lol: :lol:

No i łzy Denson spowodowane nagonką ? Proszę was - ona tak gra od zawsze - to jej styl. a że cierpią zawodniczki - no cóż... Niech zmiemni styl - albo...dyscyplinę ( są zapasy , boks) :lol: :lol: :lol:

koszykarz

Postautor: koszykarz » 25 marca 2010, 17:42

no i może zdaniem kibiców w Brzegu - to może ODRA zasłużyla na półfinał może co ? :lol: :lol: :lol:
Proszę was - skład macie na miejsca 6-8 więc cieszcie się z tego co macie...
3 Amerykanki + niechciane nigdzie POLKI - to skład ODRY . I tak gracie lepiej niż przypuszczano
Życzę wam jednak 5 miejsca - choć to raczej zarezerwowane jest dla kogoś z duetu Wisła / CCC

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 25 marca 2010, 17:57

koszykarz pisze:a ja myślałem że to ODRA słynie z brutalnej gry a tu proszę - Energa za taką robi :lol: :lol: :lol:

No i łzy Denson spowodowane nagonką ? Proszę was - ona tak gra od zawsze - to jej styl. a że cierpią zawodniczki - no cóż... Niech zmiemni styl - albo...dyscyplinę ( są zapasy , boks) :lol: :lol: :lol:

O widzę, że Ty bardzo obeznany jesteś. Ciekawi mnie jedna rzecz. Ile meczy z udziałem Denson widziałeś, żeby wypowiadać się na temat Jej stylu. Strzelam, że dwa.
Nie chodzi mi tu o to, że nie gra agresywnie, bo gra (chociaż po wypadku z Gburczyk mocno się opanowała), ale Ty mógłbyś się już powstrzymać od takich komentarzy...

koszykarz pisze:no i może zdaniem kibiców w Brzegu - to może ODRA zasłużyla na półfinał może co ? :lol: :lol: :lol:
Proszę was - skład macie na miejsca 6-8 więc cieszcie się z tego co macie...
3 Amerykanki + niechciane nigdzie POLKI - to skład ODRY . I tak gracie lepiej niż przypuszczano
Życzę wam jednak 5 miejsca - choć to raczej zarezerwowane jest dla kogoś z duetu Wisła / CCC

Po tych dwóch meczach widać, że od półfinału nie była daleka. A Energa na ten półfinał też jakoś szczególnie nie zasłużyła. Gdyby Lotos Wam się nie podłożył, to na 3 miejscu byłby najprawdopodobniej Polkowice (gdyby miały szansę na pewno by z Tęczą nie przegrały w ostatniej kolejce), a wtedy Wy gralibyście w 1/4 z Wisłą i chyba nikt nie ma wątpliwości jak by się to skończyło. Ale Lotos wolał wpuścić Was do 1/2 i mieć łatwiejszą drogę do finału.
Nazwiska i pieniądze nie grają co udowodniła w tym sezonie Odra. W Brzegu na pewno wszyscy są zadowoleni z postawy naszych zawodniczek i nie chodzi tu o to, że nie awansowaliśmy do 1/2, tylko w jakich okolicznościach do tego doszło.
Ja za to Wam życzę zaszczytnego 4 miejsca w lidze i tak to się prawdopodobnie skończy, bo z Lotosem, Gorzowem i prawdopodobnie Wisłą więcej nie zwojujecie.

BTW Posty da się edytować..

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 25 marca 2010, 18:23

Sorry że się tak troche wtrącam w sprawy Brzesko-Toruńskie, ale koszykarz pisze takie rzeczy że mam ochotę cos odpisac 8)
Czy Odra zasłużyła czy nie..niewiele brakowało a by się tam znalazła..i co z tego że ma skład na miejsca 6-8. Jakby każdy zajmował miejsca adekwatne do składów to sport ogólnie bylby mało ciekawy i przewidywalny, a na tym własnie polega piekno sportu, że zdarzają się niespodzianki..

A juz stwierdzenie, że Denson od zawsze tak gra bo to jej styl jest grubo przesadzone i nie na miejscu, zwłaszcza że zapewne koszykarzu nie sledzisz jej kariery.

Poza tym kiedys trener Orczyk powiedział, że zawodniczki AZSu grają jak piłkarki ręczne, też zarzucając nam bardzo agresywną grę..taka jest dzisiejsza koszykówka, a że Denson czasem za bardzo macha łokciami..cóż na pewno nie robi tego specjalnie..

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 25 marca 2010, 18:24

Robert jestem pod wrazeniem gry Odry. W pewnych granicach taki rodzaj gry bardzo mi sie podoba i odpowiada! Gdyby jeszcze lepiejej brzeżanki grały w ataku byłyby groźne dla wszystkich.
Jednak do dzis mam w pamieci mecz w sesji zasadniczej w Toruniu. Radośc wrecz szał oraz przebijanie piatek przez Britanny, po brutalnym ataku na Monike Krawiec!
Zysek to przebiegły lis, który umie poprowadzic dobrze druzyne. Taki był jako zawodnik i taki jest jako trener.

Koszykarz poza paroma przykłądami Toruń tez ma taki skład! Nie chciane w Wsile, Lotosie ot cały skład.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”