- Gdyby przed finałami ktoś powiedział, że zdobędziemy srebrny medal, to spojrzałabym się na niego najwyżej średnio... - mówi Aleksandra Chomać, która jako jedna z trzech gdynianek została wicemistrzynią Europy koszykarek do lat 20
Michał Sielski: Gratulacje! Czy srebrny medal mistrzostw Europy do lat 20 to Pani największy sukces w karierze?
Aleksandra Chomać: Jak do tej pory tak, zdecydowanie największy, ale mam nadzieję, że większe osiągnięcia dopiero przede mną.
Jaki nastrój panował w drużynie po wysoko (57:72) przegranym meczu finałowym z Francuzkami? Radość ze srebra czy smutek po porażce?
- Radość, i to wielka, była po tym, jak minimalnie pokonałyśmy Łotwę [55:53 - red.]. Wtedy weszłyśmy do finału i wszystkie byłyśmy zachwycone. A po finale wiadomo: każda z nas przeżywała porażkę, bo jak już grałyśmy o złoto, to chciało się je zdobyć.
Spodziewała się Pani, że reprezentacja zajdzie tak wysoko?
- Wprawdzie zawsze gramy o zwycięstwa, ale gdyby przed finałami ktoś powiedział mi, że zdobędziemy srebrny medal, to spojrzałabym się na niego najwyżej średnio... (śmiech). No i oczywiście wzięłabym ten medal w ciemno!
Zdobyła Pani 63 punkty w 8 meczach, miała też sporo zbiórek. Jak ocenia Pani swój występ?
- Jestem zadowolona, choć mogło być dużo lepiej. Ten ostatni, najważniejszy mecz nie wyszedł mi tak jak chciałam [Chomać nie zdobyła żadnego punktu - red.].
Jakie dalsze plany na wakacje?
- Właśnie wracamy autokarem z Brna i będę miała wreszcie trochę wolnego. Aż tydzień! Spędzę go w domu z rodziną i nie mam żadnych konkretnych planów. Po prostu będę odpoczywać. A 18 lipca muszę już stawić się na zgrupowaniu w Jaworznie, gdzie rozpoczną się przygotowania do Uniwersjady, która rozegrana zostanie w Turcji.
A jak ocenia Pani występ nowych zawodniczek Lotosu Gdynia Marty Urbaniak i Magdaleny Leciejewskiej?
- Zagrały bardzo dobrze i cieszę się, że dołączyły do naszej drużyny. Cieszę się mimo to, że z Magdą będę musiała rywalizować o miejsce w składzie.
LECIEJEWSKA I URBANIAK NIE BYŁY GORSZE
Oprócz Aleksandry Chomać srebrny medal mistrzostw Europy do lat 20 zdobyły jeszcze dwie zawodniczki Lotosu Gdynia. Obie są świeżymi nabytkami i nie prezentowały jeszcze barw gdyńskiej drużyny. Skrzydłowa Marta Urbaniak zagrała we wszystkich 8 meczach i zdobyła w nich 8 punktów. Zdecydowanie lepiej zaprezentowała się środkowa Magdalena Leciejewska, która była jedną z gwiazd mistrzostw. Leciejewska zdobyła aż 90 punktów w 8 spotkaniach i była najskuteczniejszą z Polek.
Rozmawiał Michał Sielski Gazeta Wyborcza
Rozmowa z Aleksandrą Chomać
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
-
obserwator z Brna
obejzalem wszytskie mecze reprezentantek Polski w Bnie i zgadzam sie ze Leciejewska grala bardzo dobrze. Nie rozumiem tylko dlaczego na sile ktos prubuje (dlatego tylko ze jest zawodniczka Lotosu) uczynic ja najskuteczniejsza zawodniczka. W woli scislosci najskuteczniejsza zawodniczka z Polskiej ekipy byla wybrana do piatki All Stars Krezel, ktora dla zespolu polskiego zdobyla w osmiu meczach 116 punktow.
obserwator z Brna pisze:obejzalem wszytskie mecze reprezentantek Polski w Bnie i zgadzam sie ze Leciejewska grala bardzo dobrze. Nie rozumiem tylko dlaczego na sile ktos prubuje (dlatego tylko ze jest zawodniczka Lotosu) uczynic ja najskuteczniejsza zawodniczka. W woli scislosci najskuteczniejsza zawodniczka z Polskiej ekipy byla wybrana do piatki All Stars Krezel, ktora dla zespolu polskiego zdobyla w osmiu meczach 116 punktow.
Ale jaką miała Krężel skuteczność? 30%. Nie chcę się chwalić, ale ja mam już lepszą w TKKF-ie
-
obserwator z Brna
jak bys dobrze sprawdzil to 39 z kawalkiem. A poza tym nie porownuj procentow bo one obie graja na innych pozycjach. A patrzac obiektywnie spod kosza jest latwij trafic. wiec moze przyznaj sie ze boli Cie to ze ktos grajacy w Stanach mogl zobyc wiecej punktow niz ktos z Lotosu. Pozdrawiam bardzo obiektywnych kibicow Gdyni. A poza tym kazdej zawodniczce z tego skladu naleza sie slowa uznania bo wzajemnie sie uzupelnialy i tworzyly zgrana druzyne.
obserwator z Brna pisze:jak bys dobrze sprawdzil to 39 z kawalkiem. A poza tym nie porownuj procentow bo one obie graja na innych pozycjach. A patrzac obiektywnie spod kosza jest latwij trafic. wiec moze przyznaj sie ze boli Cie to ze ktos grajacy w Stanach mogl zobyc wiecej punktow niz ktos z Lotosu. Pozdrawiam bardzo obiektywnych kibicow Gdyni. A poza tym kazdej zawodniczce z tego skladu naleza sie slowa uznania bo wzajemnie sie uzupelnialy i tworzyly zgrana druzyne.
Tak się złożyło, że wysiliłem się i przejrzałem staty trochę wcześniej. I nie patrzę na rzuty tylko za 2, ale również i za 3
-
oserwator z Brna
tylko tak sie sklada ze Leciejewska nie rzuca za 3 pnk wiec nie badz az tak dokladny. Mozesz miec swoje zdanie (malo mnie ono interesuje) wiec koncze z Toba konwersacje a Leciejewska jest na tyle dobra ze da sobie rade bez Twojej reklamy. A nawiasem mowiac ktos kto przprowadzal wywiad piszac najskuteczniejsza podal punkty Magdy a nie jej procent wiec chyba nie dokonca twoje wypowiedzi pasuja do tematu. Pozdrawiam
Ja wcale nie bronię, ani nie reklamuję Leciejewskiej, nie mam nawet ku temu powodów, tyle, że dziwi mnie, a może i śmieszy, że robi się na siłę bohaterkę z Krężel, a spogladając na statsy i słysząc opinie od obiektywnych osób, które były na ME w Brnie to śmiem twierdzić, że tak nie jest. Mógłbym zresztą znacznie więcej napisać, ale to nie moja sprawa, więc na tym zakończę swój wywód.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A ja tylko skromne dwa słowa - proponuję po raz któryś nie brać poważnie tego, co wypisują dziennikarze związani z Lotosem, bo nie od dziś wiadomo, że poziom obiektywności "tego czegoś" jest żaden, a profesjonalizm jeszcze mniejszy (m.in. teksty o nowej zawodniczce Lotosu... która potem przemieniła się we własną siostrę... hihihi... która pewnie nawet nie gra w kosza
). Wykłucać się na tle takiego artykułu to kompletna strata czasu!
Pozdrowionka
Pozdrowionka
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”