Rozmowa z Aleksandrą Chomać

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Rozmowa z Aleksandrą Chomać

Postautor: Hersi » 12 lipca 2005, 18:52

- Gdyby przed finałami ktoś powiedział, że zdobędziemy srebrny medal, to spojrzałabym się na niego najwyżej średnio... - mówi Aleksandra Chomać, która jako jedna z trzech gdynianek została wicemistrzynią Europy koszykarek do lat 20

Michał Sielski: Gratulacje! Czy srebrny medal mistrzostw Europy do lat 20 to Pani największy sukces w karierze?

Aleksandra Chomać: Jak do tej pory tak, zdecydowanie największy, ale mam nadzieję, że większe osiągnięcia dopiero przede mną.

Jaki nastrój panował w drużynie po wysoko (57:72) przegranym meczu finałowym z Francuzkami? Radość ze srebra czy smutek po porażce?

- Radość, i to wielka, była po tym, jak minimalnie pokonałyśmy Łotwę [55:53 - red.]. Wtedy weszłyśmy do finału i wszystkie byłyśmy zachwycone. A po finale wiadomo: każda z nas przeżywała porażkę, bo jak już grałyśmy o złoto, to chciało się je zdobyć.

Spodziewała się Pani, że reprezentacja zajdzie tak wysoko?

- Wprawdzie zawsze gramy o zwycięstwa, ale gdyby przed finałami ktoś powiedział mi, że zdobędziemy srebrny medal, to spojrzałabym się na niego najwyżej średnio... (śmiech). No i oczywiście wzięłabym ten medal w ciemno!

Zdobyła Pani 63 punkty w 8 meczach, miała też sporo zbiórek. Jak ocenia Pani swój występ?

- Jestem zadowolona, choć mogło być dużo lepiej. Ten ostatni, najważniejszy mecz nie wyszedł mi tak jak chciałam [Chomać nie zdobyła żadnego punktu - red.].

Jakie dalsze plany na wakacje?

- Właśnie wracamy autokarem z Brna i będę miała wreszcie trochę wolnego. Aż tydzień! Spędzę go w domu z rodziną i nie mam żadnych konkretnych planów. Po prostu będę odpoczywać. A 18 lipca muszę już stawić się na zgrupowaniu w Jaworznie, gdzie rozpoczną się przygotowania do Uniwersjady, która rozegrana zostanie w Turcji.

A jak ocenia Pani występ nowych zawodniczek Lotosu Gdynia Marty Urbaniak i Magdaleny Leciejewskiej?

- Zagrały bardzo dobrze i cieszę się, że dołączyły do naszej drużyny. Cieszę się mimo to, że z Magdą będę musiała rywalizować o miejsce w składzie.

LECIEJEWSKA I URBANIAK NIE BYŁY GORSZE

Oprócz Aleksandry Chomać srebrny medal mistrzostw Europy do lat 20 zdobyły jeszcze dwie zawodniczki Lotosu Gdynia. Obie są świeżymi nabytkami i nie prezentowały jeszcze barw gdyńskiej drużyny. Skrzydłowa Marta Urbaniak zagrała we wszystkich 8 meczach i zdobyła w nich 8 punktów. Zdecydowanie lepiej zaprezentowała się środkowa Magdalena Leciejewska, która była jedną z gwiazd mistrzostw. Leciejewska zdobyła aż 90 punktów w 8 spotkaniach i była najskuteczniejszą z Polek.

Rozmawiał Michał Sielski Gazeta Wyborcza

obserwator z Brna

Postautor: obserwator z Brna » 13 lipca 2005, 15:17

obejzalem wszytskie mecze reprezentantek Polski w Bnie i zgadzam sie ze Leciejewska grala bardzo dobrze. Nie rozumiem tylko dlaczego na sile ktos prubuje (dlatego tylko ze jest zawodniczka Lotosu) uczynic ja najskuteczniejsza zawodniczka. W woli scislosci najskuteczniejsza zawodniczka z Polskiej ekipy byla wybrana do piatki All Stars Krezel, ktora dla zespolu polskiego zdobyla w osmiu meczach 116 punktow.

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 13 lipca 2005, 15:25

obserwator z Brna pisze:obejzalem wszytskie mecze reprezentantek Polski w Bnie i zgadzam sie ze Leciejewska grala bardzo dobrze. Nie rozumiem tylko dlaczego na sile ktos prubuje (dlatego tylko ze jest zawodniczka Lotosu) uczynic ja najskuteczniejsza zawodniczka. W woli scislosci najskuteczniejsza zawodniczka z Polskiej ekipy byla wybrana do piatki All Stars Krezel, ktora dla zespolu polskiego zdobyla w osmiu meczach 116 punktow.

Ale jaką miała Krężel skuteczność? 30%. Nie chcę się chwalić, ale ja mam już lepszą w TKKF-ie :wink:

obserwator z Brna

Postautor: obserwator z Brna » 13 lipca 2005, 15:41

jak bys dobrze sprawdzil to 39 z kawalkiem. A poza tym nie porownuj procentow bo one obie graja na innych pozycjach. A patrzac obiektywnie spod kosza jest latwij trafic. wiec moze przyznaj sie ze boli Cie to ze ktos grajacy w Stanach mogl zobyc wiecej punktow niz ktos z Lotosu. Pozdrawiam bardzo obiektywnych kibicow Gdyni. A poza tym kazdej zawodniczce z tego skladu naleza sie slowa uznania bo wzajemnie sie uzupelnialy i tworzyly zgrana druzyne.

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 13 lipca 2005, 16:09

obserwator z Brna pisze:jak bys dobrze sprawdzil to 39 z kawalkiem. A poza tym nie porownuj procentow bo one obie graja na innych pozycjach. A patrzac obiektywnie spod kosza jest latwij trafic. wiec moze przyznaj sie ze boli Cie to ze ktos grajacy w Stanach mogl zobyc wiecej punktow niz ktos z Lotosu. Pozdrawiam bardzo obiektywnych kibicow Gdyni. A poza tym kazdej zawodniczce z tego skladu naleza sie slowa uznania bo wzajemnie sie uzupelnialy i tworzyly zgrana druzyne.

Tak się złożyło, że wysiliłem się i przejrzałem staty trochę wcześniej. I nie patrzę na rzuty tylko za 2, ale również i za 3 :wink: I w sumie to wychodzi niewiele ponad 30 % :wink:

oserwator z Brna

Postautor: oserwator z Brna » 13 lipca 2005, 16:18

tylko tak sie sklada ze Leciejewska nie rzuca za 3 pnk wiec nie badz az tak dokladny. Mozesz miec swoje zdanie (malo mnie ono interesuje) wiec koncze z Toba konwersacje a Leciejewska jest na tyle dobra ze da sobie rade bez Twojej reklamy. A nawiasem mowiac ktos kto przprowadzal wywiad piszac najskuteczniejsza podal punkty Magdy a nie jej procent wiec chyba nie dokonca twoje wypowiedzi pasuja do tematu. Pozdrawiam

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 13 lipca 2005, 16:26

Ja wcale nie bronię, ani nie reklamuję Leciejewskiej, nie mam nawet ku temu powodów, tyle, że dziwi mnie, a może i śmieszy, że robi się na siłę bohaterkę z Krężel, a spogladając na statsy i słysząc opinie od obiektywnych osób, które były na ME w Brnie to śmiem twierdzić, że tak nie jest. Mógłbym zresztą znacznie więcej napisać, ale to nie moja sprawa, więc na tym zakończę swój wywód.
Pozdrawiam

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 13 lipca 2005, 16:31

A ja tylko skromne dwa słowa - proponuję po raz któryś nie brać poważnie tego, co wypisują dziennikarze związani z Lotosem, bo nie od dziś wiadomo, że poziom obiektywności "tego czegoś" jest żaden, a profesjonalizm jeszcze mniejszy (m.in. teksty o nowej zawodniczce Lotosu... która potem przemieniła się we własną siostrę... hihihi... która pewnie nawet nie gra w kosza :lol: ). Wykłucać się na tle takiego artykułu to kompletna strata czasu!

Pozdrowionka
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”