Promocja sportu poprzez nagość?!
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Promocja sportu poprzez nagość?!
Na dość nowatorski pomysł wpadły władze Sharp Torell Basket Ligi. Włodarze żeńskiej ligi chcą wprowadzić w życie uchwałę regulującą długość oraz obcisłość stroi koszykarek! Uzasadnieniem władz jest promocja żeńskiej koszykówki w kraju. Obcisłe stroje w jakich grała żeńska reprezentacja Australii na Olimpiadzie w Sydney w 2000 roku, bardziej przypominające stroje lekkoatletyczne niż koszykarskie, wywołało w poprzednich latach sporo dyskusji w grupie koszykarek. Nigdy jednak dotychczas nie myślano o wprowadzeniu tego typu strojów do Polskiej Ligi. Teraz władze STBL chcą nie tylko sprawić, by stroje były bardziej obcisłe, ale również znacznie ukrócić koszulki tak, by odsłaniały pępki.
- Przyznaję, że jest do dość ciekawy pomysł – mówi prezes CCC Polkowice, Krzysztof Korsak - Jestem za wszystkimi pomysłami, które mogłyby wypromować w naszym kraju żeńską koszykówkę. – uzasadnia prezes.
Innego zdania są jednak koszykarki: – Obecne stroje już krępują nam ruchy, a co dopiero gdy będziemy mieć odsłonięte pępki? – twierdzi Anna Kędzior Miss STBL w sezonie 2002/2003, obecnie koszykarka Cukierków Odry Brzeg – Chyba zrezygnuję z koszykówki, jeśli ten plan wejdzie w życie.
Ogólnie zdania na ten temat są podzielone, jednak większość zawodniczek jest przeciw wprowadzeniu tego pomysłu w życie. Nie ma co ukrywać, że pomysł sprawiłby, że hale wypełniałyby się do ostatniego miejsca, ale przecież kibice powinni chodzić na salę po to, by oglądać mecze koszykówki a nie półnagie kobiety. W niedzielę na radzie zarządu PLKK zostaną podjęte wstępne decyzje w tej sprawie.
Anna Kędzior, zawodniczka Cukierki Odra Brzeg, Miss STBL w sezonie 2002/2003:
Uważam ten pomysł za bezsensowny. Mnie osobiście już obecne stroje sprawiają wiele problemów w grze, a gdyby przeszedł jeszcze ten pomysł ze skróceniem koszulek, to praktycznie nie dałoby się grać. Prędzej zrezygnuję z koszykówki, niż będę grała w takich strojach, a co dopiero mają powiedzieć dziewczyny, które mają kłopoty z nadwagą...
Krzysztof Korsak, prezes CCC Aquaparku Polkowice:
Jestem za wprowadzeniem bardziej obcisłych strojów, podobnych do tych, w jakich występowały reprezentantki Australii na Olimpiadzie w Sydney. Uważam, że pomysł ten wypromuje żeńską koszykówkę w naszym kraju, dzięki czemu do hal zacznie przychodzić więcej kibiców. Piękno przecież trzeba pokazywać. A protesty koszykarek? To jest praca, i jeśli pracodawca wymaga to pracownik musi to spełnić i kropka.
Gazeta Polkowicka
- Przyznaję, że jest do dość ciekawy pomysł – mówi prezes CCC Polkowice, Krzysztof Korsak - Jestem za wszystkimi pomysłami, które mogłyby wypromować w naszym kraju żeńską koszykówkę. – uzasadnia prezes.
Innego zdania są jednak koszykarki: – Obecne stroje już krępują nam ruchy, a co dopiero gdy będziemy mieć odsłonięte pępki? – twierdzi Anna Kędzior Miss STBL w sezonie 2002/2003, obecnie koszykarka Cukierków Odry Brzeg – Chyba zrezygnuję z koszykówki, jeśli ten plan wejdzie w życie.
Ogólnie zdania na ten temat są podzielone, jednak większość zawodniczek jest przeciw wprowadzeniu tego pomysłu w życie. Nie ma co ukrywać, że pomysł sprawiłby, że hale wypełniałyby się do ostatniego miejsca, ale przecież kibice powinni chodzić na salę po to, by oglądać mecze koszykówki a nie półnagie kobiety. W niedzielę na radzie zarządu PLKK zostaną podjęte wstępne decyzje w tej sprawie.
Anna Kędzior, zawodniczka Cukierki Odra Brzeg, Miss STBL w sezonie 2002/2003:
Uważam ten pomysł za bezsensowny. Mnie osobiście już obecne stroje sprawiają wiele problemów w grze, a gdyby przeszedł jeszcze ten pomysł ze skróceniem koszulek, to praktycznie nie dałoby się grać. Prędzej zrezygnuję z koszykówki, niż będę grała w takich strojach, a co dopiero mają powiedzieć dziewczyny, które mają kłopoty z nadwagą...
Jestem za wprowadzeniem bardziej obcisłych strojów, podobnych do tych, w jakich występowały reprezentantki Australii na Olimpiadzie w Sydney. Uważam, że pomysł ten wypromuje żeńską koszykówkę w naszym kraju, dzięki czemu do hal zacznie przychodzić więcej kibiców. Piękno przecież trzeba pokazywać. A protesty koszykarek? To jest praca, i jeśli pracodawca wymaga to pracownik musi to spełnić i kropka.
Gazeta Polkowicka
Hmmm... myślę, że czasem lepiej jest w ciekawy sposób trochę ukryć, niż pokazać więcej. Nie mam pojęcia kto wymyslił te odkryte pępki naszych koszykarek, ale widać w domu mu się nie układa
. Moim zdaniem najlepszym pomysłem są stroje podobne do tych, w jakich od wielu lat występują Australijki i Brazylijki. Nie sprawiają one żadnego problemu również tym zawodniczkom, które mają problemy z wagą. Zakrywają tyle samo, co nasze obecne, a zdecydowanie mniej krępują ruchy. No i są o wiele bardziej estetyczne dla publiczności... zwłaszcza męskiej.
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']
Nasza liga z pewnością zrobiłaby się bardziej kolorowa i ciekawa, gdyby zawodniczki wzięły przykład z Lauren Jackson i koleżanek.

Ostatnio zmieniony 22 czerwca 2004, 13:42 przez Seba, łącznie zmieniany 3 razy.
...no i zarobi się więcej oczywiście - same plusy tych nowych strojów. Jeżeli jednak już ten dziwny pomysł ma przejść to może dobrym rozwiązaniem byłaby w pierwszym sezonie możliwość wyboru przez dany klub rodzaju stroju, w którym grałyby jego koszykarki.
Myślę, że przy tej okazji została poruszona o wiele ważniejsza sprawa niż długość koszulek, a mianowicie tendencja malejąca jeżeli chodzi o zapełnienie hal kibicami. Może gdyby pan Korsak i inni polscy działacze bardziej zajęli się jakością i przygotowaniem spotkań, organizacją konkursów dla widzów czy promocją drużyny w lokalnych mediach, to nie trzeba byłoby zmuszać nikogo do niczego. A tak jest problem, bo i hale puste i koszykarki nie bardzo chętne na rozbieranki...
Adam pisze:Krzysztof Korsak, prezes CCC Aquaparku Polkowice:
...no i zarobi się więcej oczywiście - same plusy tych nowych strojów. Jeżeli jednak już ten dziwny pomysł ma przejść to może dobrym rozwiązaniem byłaby w pierwszym sezonie możliwość wyboru przez dany klub rodzaju stroju, w którym grałyby jego koszykarki.
Myślę, że przy tej okazji została poruszona o wiele ważniejsza sprawa niż długość koszulek, a mianowicie tendencja malejąca jeżeli chodzi o zapełnienie hal kibicami. Może gdyby pan Korsak i inni polscy działacze bardziej zajęli się jakością i przygotowaniem spotkań, organizacją konkursów dla widzów czy promocją drużyny w lokalnych mediach, to nie trzeba byłoby zmuszać nikogo do niczego. A tak jest problem, bo i hale puste i koszykarki nie bardzo chętne na rozbieranki...
I tu się z Tobą Adamie zgadzam. Też myśle że władze klubów powinny zająć się promowaniem drużyn w inny sposób. Żeby sprowadzic większość liczbe widzów na hale trzeba jakoś im umilić czas tam spędzony, właśnie przez organizacje różnego rodzaju konkursów.
A mnie sie te stroje bardzo podobaja i glosuje ZA.
http://80.53.62.26/viewforum.php?f=6
Wiecej zdjec nagich australijek
Nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo.
-
Fan KK
Fan KK pisze:Ale o czym Wy tu piszecie panowiePrzecież to są kobiety a nie małpy w zoo albo clowny w cyrku
I jeżeli ten pomysł przejdzie to uważam że bedzie to jedno z największych głupstw popełnionych przez osobe która to zatwierdzi.
Uważasz, że tak wygląda cyt "małpa w zoo, albo clown w cyrku" ?
Ja myślę, że tak piękne, kolorowe stroje nie tylko zwiększyłyby atrakcyjność koszykówki kobiet, liczbę osób na trybunach, ale też dodałyby uroku samym zawodniczkom, ułatwiając im jednocześnie poruszanie się w mniej krępujących ruchy kostiumach!
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”