Ostrovia - Polfa 43:98

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 12 grudnia 2004, 09:01

mati pisze:Alicja Perlińska (koszykarka Polfy):
Bardzo się cieszę z wygranej. Myślę, że wychodzimy z dołka. Jak widać postawiliśmy bardziej na obronę i na szybki atak. Pracowaliśmy na treningach i myślę, że wychodziło nam to dobrze. Mam nadzieję, że będzie tak dalej.

Oby Ala miała rację, bo już za tydzień ją i jej koleżanki z drużyny czeka poważniejszy sprawdzian.

Gratulacje dla dziewczyn za udany mecz i za mobilizację, bo ze słabszym przeciwnikiem też trzeba umieć wygrywać i go nie lekceważyć.

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 12 grudnia 2004, 13:43

Mecz pod dyktando jednego zespołu. Widac że dziewczyny powoli odzyskuja szybkość i "witalność" :D
Wynik mógłby być o wiele wyższy ale Alex dawał odpoczywać Głaszcz - nie grała ani minuty (na PLKK jest błąd) oraz Eli - tylko kilka minut. Reszta zawodniczek na dość równym wysokim poziomie no i w końcu na niezłej skuteczności co było naszą "piętą achillesową" w ostatnich meczach.
Za tydzień bardzo ważny mecz, który da odpowiedź czy dołek formy jest za nami. Po wczorajszym meczu jestem optymistą.

Należy jeszcze dodac fakt iż dziewczyny przez cały mecz były dopingowane przez fanatycznych kibiców (Szymona i Kowalika - respect) Calutki mecz bez chwili przerwy - pierwszy raz coś takiego widziałem i słyszałem. Obawiam się jednak że ich gardła nie pozwolą dziś na wypowiedzenie choćby słowa, ale palce nie powinny ich boleć i może sami coś o tym napiszą.
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2004, 13:53 przez Viallos, łącznie zmieniany 1 raz.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 12 grudnia 2004, 13:48

Viallos pisze:Za tydzień bardzo ważny mecz, który da odpowiedź czy dołek formy jest za nami. Po wczorajszym meczu jestem optymistą.

No własnie. Mecz bardzo ważny dla was i dla drużyny przeciwnej. Czy ktoś z Pabianic zawita do nas? Zapraszamy ;-)
i oby wasze zawodniczki nie wyszły z dołka przed następnym meczem ....
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 12 grudnia 2004, 13:56

Z obecnych ligowych zespołów brakuje mi jeszcze wizyt w Gorzowie i Polkowicach właśnie. Tak więc chyba najwyższy czas się spotkać :wink:

Szymon nzl.

Postautor: Szymon nzl. » 12 grudnia 2004, 18:07

Viallos pisze:
Należy jeszcze dodac fakt iż dziewczyny przez cały mecz były dopingowane przez fanatycznych kibiców (Szymona i Kowalika - respect) Calutki mecz bez chwili przerwy - pierwszy raz coś takiego widziałem i słyszałem. Obawiam się jednak że ich gardła nie pozwolą dziś na wypowiedzenie choćby słowa, ale palce nie powinny ich boleć i może sami coś o tym napiszą.

Hmmmm.... jeśli pierwszy raz coś takiego widziałeś i słyszałeś to znaczy że Ty jeszcze mało w życiu swoim widziałeś!!! Pełen looozzzzz! My po prostu jesteśmy kibicami WŁÓKNIARZA PABIANICE i dla nas coś takiego to normalna sprawa. No ale tak, dla Ciebie jest to zupełnie coś nowego i niewyobrażalnego! I ja się nie dziwię wcale. Taka prawda że "polfa fani" siedzą i w milczeniu mecz oglądają!!!
Co do gardeł naszych to się chłopcze nie martw - wiemy jak się leczyć!!!

P.S. A w Polkowicach najprawdopodobniej ciąg dalszy!!!

Kowalik nzl.

Postautor: Kowalik nzl. » 12 grudnia 2004, 18:36

Tak jak napisał Szymon o nasze gardła to Ty sie nie martw. Potrafiliśmy sami o nie zadbać i efekt jest super. Zresztą moglibysmy tak codziennie sobie troche pokrzyczeć i pośpiewać.

Ps. A tak na marginesie to jak dotrzemy do Polkowic to dopiero tam pokażemy na co nas stać, więc możesz zabrać ze sobą kamerę to będziesz miał pamiatke!!!

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 12 grudnia 2004, 19:36

Koszykarki Ostrovii znów dostały srogą lekcję basketu. Tym razem w roli nauczycielek wystąpiły zawodniczki Polfy Pabianice

Zapewne żaden z kibiców nie przypuszczał, że Ostrovia pokona bardziej utytułowane rywalki z Pabianic. Tym bardziej, że zespół gospodarzy przystąpił do gry bez kontuzjowanej Karoliny Żurkowskiej oraz Joanny Górzyńskiej, która już jest na urlopie macierzyńskim. Pod koszami dominowała więc rumuńska koszykarka znana z występów w Starym Browarze-AZS Poznań, Gabriela Toma. Wprawdzie starała się ją zatrzymać Danuta Przybylak, ale szybko złapała trzy faule i usiadła na ławce rezerwowych. Jej miejsce zajęła młodziutka Judyta Banaszkiewicz. Nic dziwnego zatem, że w 6. min po rzucie za trzy pkt Julii Korzeniewskiej pabianiczanki prowadziły 18:7. Przewaga zawodniczek z Pabianic rosła z każdą minutą. - My i tak nie grałyśmy na maksymalnych obrotach - mówiła rozgrywająca Polfy Alicja Perlińska. Bez wysiłku więc koszykarki zespołu gości do przerwy prowadziły 46:19.

Po przerwie obraz gry niewiele się zmienił. Koszykarki z Pabianic szybkimi i składnymi akcjami rozbijały obronę Ostrovii. Natomiast ostrowianki zaledwie co trzecią lub co czwartą akcję kończyły zdobyciem punktów.

W meczu z Polfą swoje pierwsze punkty w ekstraklasie zdobyła młoda Paulina Misiek. Zadebiutowała także Aleksandra Łuczak, która dwa razy rzucała, ale niecelnie.

- Nasz zespół gra na miarę swoich możliwości. Musimy wzmocnić drużynę, bo jeśli tego nie zrobimy, to nie utrzymamy się w ekstraklasie - powiedział trener Ostrovii Jacek Wawrzyniak. - Mocno pracujemy na treningach, ale w konfrontacji z Polfą byłyśmy bezradne - tłumaczyła ostrowska koszykarka Danuta Przybylak.

OSTROVIA OSTRÓW 43
POLFA PABIANICE 98
Kwarty: 9:30, 10:16, 9:23, 15:29

Ostrovia: Przybylak 11, Mądra 5 (1x3), Kaczmarek 4, Szymańska 4, Górczak 0 oraz Biela 8 (2x3), Banaszkiewicz 4, Misiek 4, Siwczak 3, Anioła 0, Łuczak 0.

Polfa: Pantelejewa 24 (1x3), Toma 18 (1x3), Iwliewa 14, Perlińska 11 (1x3), Korzeniewska 5 (1x3) oraz Trześniewska 8, Lamparska 8, Błaszczyk 4, Krystofowa 4, Jaroszewicz 2, Głaszcz 0.

gg Gazeta Wyborcza

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 12 grudnia 2004, 20:34

W spotkaniu pabianiczanek z Ostrovią w zespole gości zabrakło Sylwii Wlaźlak oraz Renaty Piestrzyńskiej. Szybko okazało się, ze nieobecność tych zawodniczek miała kolosalny wpływ na przebieg spotkania. PZU Polfa - po rzutach Gabrieli Tomy - szybko uzyskała prowadzenie 6:0, choć w 4 min Ostrovia zmniejszyła stratę do czterech punktów (7:11).

Od tego momentu pabianiczanki zagrały jednak dobrze w obronie pozwalając rywalkom na oddanie tylko jednego celnego rzutu. Gospodynie były bezradne wobec szybkiej gry pabianiczanek, które bezlitośnie wykorzystywały nie tylko swoje umiejętności, ale przede wszystkim przewagę wzrostu. Po 10 minutach gry było więc 30:9 dla PZU Polfy.

Początek drugiej kwarcie pabianiczanki niespodziewanie przegrały 4:6, dla w następnych minutach wszystko wróciło do normy, czyli ponownego wysokiego prowadzenia PZU Polfy. Później już ani przez moment prowadzenie PZU Polfy nie było zagrożone. Ostatnie punkty w tej kwarcie zdobyła Elżbieta Trześniewska wykorzystując dwa rzuty wolne.

Po zmianie stron spotkanie wciąż miało jednostronny przebieg. W 35min PZU Polfa wygrywała już 83:37, dlatego obaj trenerzy postanowili dać szansę występu dublerkom. Pabianiczanki bardzo chciały zdobyć 100 punktów, lecz w końcówce meczu Marta Błaszczyk i Julia Iwliejewa nie trafiły do kosza.

Po meczu Tadeusz Aleksandrowicz, trener PZU Polfy cieszył się, że znów zagrały dobrze w obronie. - W postawie moich podopiecznych wiele było agresji, wyrywanych piłek. Gra bardzo szybka mogła się podobać - dodaje pabianicki szkoleniowiec.

jw Gazeta Wyborcza

OSTROVIA - PZU POLFA PABIANICE 43:98 (9:30, 10:16, 9:23, 15:29)

Ostrovia: Przybylak 11, Biela 8, Mądra 5, Kaczmarek, Misiek, Szymańska, Banaszkiewicz po 4, Siwczak-Dajksler 3 oraz Łuczak, Górczak.

PZU Polfa: Pantelejewa 24, Toma 18, Iwliejewa 14, Perlińska 11, Trześniewska, Lamparska po 8, Krystofova, Błaszczyk po 4, Jaroszewicz 2 oraz Głaszcz.

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 12 grudnia 2004, 21:28

kibic pisze:No nie możliwe mati zauważyłeś brak kontuzjowanej Zurkowskiej ona była już z kontuzją na meczu w Brzegu podobno byłeś tam i nic nie zauważyłeś choćby to że nie wyszła w pierwszej 5.

Po pierwsze nie rozumiem co tu było do zauwazenia...nie wiedziałem o kontuzji Karoliny...dowiedziałem się przed meczem z Polfą...widac nie jestem tak spostrzegawczy jak ty :roll: I słuchaj nie lubię głupich uwag w swoją stronę...powiedz mi czy ja mam podchodzić do dzialaczy i się pytać czy karolina ma kontuzję? akurat taką rzecz po fakcie powinna być telefonem obkupiona z klubu do mnie...a więc sory!

Należy jeszcze dodac fakt iż dziewczyny przez cały mecz były dopingowane przez fanatycznych kibiców (Szymona i Kowalika - respect) Calutki mecz bez chwili przerwy - pierwszy raz coś takiego widziałem i słyszałem.

Naturalnie w jednej z ostrowskich gazet będzie o Was krótki tekst i zdjęcie...wszyscy respekt czują...zrobiliście taka furrorę ze masakra...jak to mówią ludzie..." poprostu rewelacja Ci goscie" :wink:

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 13 grudnia 2004, 00:24

Szymon nzl. pisze:
Hmmmm.... jeśli pierwszy raz coś takiego widziałeś i słyszałeś to znaczy że Ty jeszcze mało w życiu swoim widziałeś!!!

no comment - widziałem taki doping o jakim ty nawet sobie nie śniłeś - ale żyj w nieświadomości - przynajmniej umrzesz szczęśliwy :lol:

My po prostu jesteśmy kibicami WŁÓKNIARZA PABIANICE i dla nas coś takiego to normalna sprawa.

Jeszcze na początku sezonu nie była to taka normalna sprawa. Wobec tego cieszę się że powracacie do normalności. :wink:

I ja się nie dziwię wcale. Taka prawda że "polfa fani" siedzą i w milczeniu mecz oglądają!!!

"PZU Polfa fani" bym powiedział :) mają zupełnie inne sprawy aniżeli darcie gardełek - dobrze natomiast że są też "Włókniarz fani" bo oni też są potrzebni.

Co do gardeł naszych to się chłopcze nie martw - wiemy jak się leczyć!!!

A co do tego to nie mam wątpliwości heheheheh

P.S. A w Polkowicach najprawdopodobniej ciąg dalszy!!!

Czekam na jeszcze :wink:

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 13 grudnia 2004, 08:05

Polfa spacerkiem po zwycięstwo

Poniedziałek, 13 grudnia 2004r.

Jak było do przewidzenia, koszykarki PZU Polfa Pabianice bez najmniejszych problemów odniosły wysokie zwycięstwo nad młodą, mało doświadczoną drużyną gospodarzy Ostrovią Ostrów Wlkp. Ze strony pabianiczanek był to, można powiedzieć, sportowy spacerek.

Obrazek
Kosz rywalek atakuje Olga Pantelejewa. Fot. Kamil Jóźwiak

Dariusz Raczyński, II trener PZU Polfa: – Potraktowaliśmy pojedynek z Ostrovią, jako swoisty rodzaj treningu. Zgodnie z założeniem taktycznym trenera Tadeusza Aleksandrowicza, nasza drużyna miała w tym spotkaniu dopracować grę w obronie i wychodzenie z niej do szybkiego kontrataku. I ten plan był konsekwentnie realizowany.

Postanowiliśmy także dać trochę odpoczynku kilku naszym czołowym koszykarkom.

Dla przykładu: cały mecz na ławce dla rezerwowych przesiedziała Marzena Głaszcz, zaś Elżbieta Trześniewska przebywała na parkiecie tylko 10 minut.

Tym razem w skład pierwszej piątki weszły: Olga Pantelejewa, Alicja Perlińska, Julia Korzeniewska, Gabriela Toma i Julia Iwliewa.

Mecz z Ostrovią był dobrym przetarciem przed czekającą nas w sobotę (18 bm.) na wyjeździe konfrontacją z CCC Aquaparkiem Polkowice.

W styczniu czekają nas dalsze dwa mecze na wyjeździe: ze Stalą Gorzów i Wisłą Kraków. Aby wystartować z dobrej pozycji w play off nie możemy sobie pozwolić na porażkę w tych spotkaniach.

• Ostrovia Ostrów Wlkp. – PZU Polfa Pabianice 43:98 (9:30, 10:16, 9:23, 15:29)

Punkty dla PZU Polfa: Pantelejewa 24, Toma 18, Iwliewa 14, Perlińska 11, Trześniewska 8, Lamparska 8, Korzeniewska 5, Krystofova 4, Błaszczyk 4, Jaroszewicz 2.

Najwięcej punktów dla Ostrovii zdobyły: Przybylak 11, Bila 8 i Mądra 5.

Pozostałe wyniki 10. kolejki spotkań ligi:

AZS Poznań – Wisła Can-Pack Kraków 70:77 (24:17, 12:20, 24:18, 10:22), CCC Polkowice – Lotos Gdynia 61:80 (20:19, 18:21, 10:31, 13:9), PWSZ Gorzów Wlkp. – Meblotap AZS PWSZ Chełm 76:47 (22:21, 17:17, 20:5, 17:4)

(m. st.) - Express Ilustrowany

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 13 grudnia 2004, 08:10

Nie miały natomiast kłopotów koszykarki PZU Polfy Pabianice. W meczu z ostatnią drużyną w tabeli podopieczne trenera Kazimierza Aleksandrowicza zdeklasowały rywalki już w pierwszej kwarcie, wygrywając 30:9. Każdą z następnych kwart pabianiczanki zwyciężyły i były bliskie osiągnięcia granicy 100 punktów.

Obrazek
Olga Pantelejewa zdobyła najwięcej punktów dla PZU Polfy Pabianice podczas meczu w Ostrowie. Fot. Grzegorz Gałasiński

Pabianiczanki utrzymały pozycję wicelidera tabeli, teraz czeka je trudny mecz z czwartym w tabeli zespołem CCC Polkowice.

• Ostrovia Ostrów Wlkp. – PZU Polfa Pabianice 43:98 (9:30, 10:16, 9:23, 15:29)

Ostrovia: Przybylak 11, Biela 8, Mądra 5, Kaczmarek 4, Szymańska 4, Misiek 4, Banaszkiewicz 4, Siwczak-Dajksler 3,Górczak 0, Łuczak 0, Anioła 0.

PZU Polfa: Pantelejewa 24, Toma 18, Iwljewa 14, Perlińska 11, Trześniewska 8, Lamparska 8, Korzeniewskaja 5, Krystofova 4, Błaszczyk 4, Jaroszewicz 2, Głaszcz 0.

- Dziennik Łódzki

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 13 grudnia 2004, 08:32

Czas na zmiany

Koszykarki Ostrovii fatalnie zaprezentowały się w meczu z Polfą Pabianice. Jeśli równie kiepską formę zaprezentują za tydzień w meczu z ŁKS Łódź, to mogą od razu zapomnieć o korzystnym wyniku.

Ostrowscy kibicie nie spodziewali się cudu i zwycięstwa z Polfą Pabianice. Niestety, nie doczekali się nawet przyzwoitej gry swojej drużyny. Koszykarki Ostrovii nie miały pomysłu, jak rozmontować obronę pabianiczanek. Nie potrafiły również wyprowadzić szybkiego ataku, po którym mogły zdobywać łatwe punkty. Podopieczne Jacka Wawrzyniaka kiepsko spisywały się także w obronie. Z taką formą, pewnie miałyby problemy, aby pokonać nie jeden zespół pierwszoligowy.

Po tym pojedynku działacze Ostrovii wynni chyba podjąć męską decyzję. Albo wzmocnią drużynę, by ta mogła powalczyć o utrzymanie, albo – jeśli nie ma w klubie pieniędzy – wycofają ją z rozgrywek.

(9:30, 10:16, 9:23, 15:29)
Ostrovia: Przybylak 11, Biela 8, Mądra 5, Kaczmarek 4, Szymańska 4, Misiek 4, Banaszkiewicz 4, Siwczak-Dajksler 3, Łuczak 0, Górczak 0, Anioła 0.
Polfa: Pantelejewa 24, Toma 18, Ivlieva 14, Perlińska 11, Lamparska 8, Trześniewska 8, Korzenevska 5, Krystofova 4, Błaszczyk 4, Jaroszewicz 2, Głaszcz 0.

BIN - Gazeta Poznańska

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 13 grudnia 2004, 09:40

Hersi pisze:
Po tym pojedynku działacze Ostrovii wynni chyba podjąć męską decyzję. Albo wzmocnią drużynę, by ta mogła powalczyć o utrzymanie, albo ? jeśli nie ma w klubie pieniędzy ? wycofają ją z rozgrywek.
BIN - Gazeta Poznańska

Ludzie przecież to pisał jak się nie mylę Rychu Bińczak. Ten koles nie ma kompletnie pojęcia o sporcie. A jedyne co umie to przyjść na mecz i narzekać. Nie no sory jeszcze umie siedzieć ziewać...i oczywiście komentować jak to trzeba grac. Jak zwykle najmądrzejszy on ze swoim kolegą glubiakiem (gg z wyborczej bodajże)... a tak w regionie są to zwykłe pismaki, które nie mają pojęcia o niczym. Żreują tylko na taniej sensacji bo o p... to oni pisać potrafią. Już nie raz pomylili nawet fakty, które były bardzo istotne. Jeżeli on pisze o męskiej decyzji to chyba mógłby napisać: dać sobie spokój z dziennikarstwem? czy dalej robić to co mam głęboko gdzieś ale za to przecież mam taaaaaką kase :roll:

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 13 grudnia 2004, 10:00

Hersi pisze:Czas na zmiany

Koszykarki Ostrovii fatalnie zaprezentowały się w meczu z Polfą Pabianice. Jeśli równie kiepską formę zaprezentują za tydzień w meczu z ŁKS Łódź, to mogą od razu zapomnieć o korzystnym wyniku.

Ostrowscy kibicie nie spodziewali się cudu i zwycięstwa z Polfą Pabianice. Niestety, nie doczekali się nawet przyzwoitej gry swojej drużyny. Koszykarki Ostrovii nie miały pomysłu, jak rozmontować obronę pabianiczanek. Nie potrafiły również wyprowadzić szybkiego ataku, po którym mogły zdobywać łatwe punkty. Podopieczne Jacka Wawrzyniaka kiepsko spisywały się także w obronie. Z taką formą, pewnie miałyby problemy, aby pokonać nie jeden zespół pierwszoligowy.

Po tym pojedynku działacze Ostrovii wynni chyba podjąć męską decyzję. Albo wzmocnią drużynę, by ta mogła powalczyć o utrzymanie, albo – jeśli nie ma w klubie pieniędzy – wycofają ją z rozgrywek.

Wiecie, tak sie zastanawiam, co to za lokalny pismak, który namawia do wycofania drużyny z rozgrywek. OK, Ostrowia była dużo słabsza od nas ale było widac, że dziewczyny walczą i starają się. Oczywiscie nie zawsze to wychodziło ale to jeszcze nie jest powód do takich nawoływań!!!! Życze Ostrowii utrzymania w lidze i na pewno nikt z nas nie chciałby żeby ta drużyna wycofała sie z ligi!!!!
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”