18 kolejka: Włókniarz Pabianice - AZS Poznań

forum dyskusji o sprawach pozaboiskowych

Moderatorzy: rzymi, Lisu, Marco

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 02 lutego 2007, 23:07

Chłopie a w Lesznie co masz! Koszykarki i żużlowcy i na tym sie lista sportów na najwyższym poziomie kończy! Więc nie próbuj mi wmówić że Poznań to sportowa prowincja. Wiadomo w dawnych latach bylo lepiej i tak dalej, ale nie ma co zalamywać rąk bo i tak jest u nas o niebo lepiej niż w innych miastach w których kiedyś byl sport na najwyższym poziomie a obecnie nie ma nawet w niższych ligach!

I zakonczmy ten offtopic! Bo nie w tym tu rzecz!
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 02 lutego 2007, 23:31

Seba pisze:A wiecie co najśmieszniejsze w przypadku naszego miasta... ;)... że słyszałem od wielu działaczy koszykarskich głównie narzekania na Lecha... że gdyby nie Lech to by było SUPER;) hehe... jak widać zawsze znajdzie się winny własnej nieudolności :(

Marco - naprawdę w porównaniu do tego, co było jeszcze 12-15 lat temu, to obecnie można mówić o prowincji :( Mało zostało takich sportów w których nadal zostaliśmy ścisłą czołówką w Polsce... zwłaszcza przypominając sobie przeszłość :cry:

Pamiętam, pamiętam. To były czasy. Człowiek nie wiedział na co iść i jak zaplanować dzień, żeby wszystko zaliczyć.
A wszystko oczywiście na najwyższym poziomie, europejskie puchary itd...
Niestety, chyba to se ne vrati... :cry:
SIAMO SEMPRE CON VOI - LECH POZNAŃ
Obrazek

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 02 lutego 2007, 23:37

MARAS pisze:Chłopie a w Lesznie co masz! Koszykarki i żużlowcy i na tym sie lista sportów na najwyższym poziomie kończy! Więc nie próbuj mi wmówić że Poznań to sportowa prowincja. Wiadomo w dawnych latach bylo lepiej i tak dalej, ale nie ma co zalamywać rąk bo i tak jest u nas o niebo lepiej niż w innych miastach w których kiedyś byl sport na najwyższym poziomie a obecnie nie ma nawet w niższych ligach!

Mistrzu - proponuję Poznań przyrównywać do Łodzi czy Krakowa, a nie do Leszna. Choć jak tak dalej pójdzie to i Leszno Poznań przebije...
I żeby było jasne - w Poznaniu spędziłem i spędzam nadal kawał życia i z tym miastem jestem związany. I też mi zależy, żeby tutaj wreszcie coś się ruszyło do przodu.

Obrazek

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 03 lutego 2007, 00:05

patrese pisze:
MARAS pisze:Chłopie a w Lesznie co masz! Koszykarki i żużlowcy i na tym sie lista sportów na najwyższym poziomie kończy! Więc nie próbuj mi wmówić że Poznań to sportowa prowincja. Wiadomo w dawnych latach bylo lepiej i tak dalej, ale nie ma co zalamywać rąk bo i tak jest u nas o niebo lepiej niż w innych miastach w których kiedyś byl sport na najwyższym poziomie a obecnie nie ma nawet w niższych ligach!

Mistrzu - proponuję Poznań przyrównywać do Łodzi czy Krakowa, a nie do Leszna. Choć jak tak dalej pójdzie to i Leszno Poznań przebije...
I żeby było jasne - w Poznaniu spędziłem i spędzam nadal kawał życia i z tym miastem jestem związany. I też mi zależy, żeby tutaj wreszcie coś się ruszyło do przodu.

Do Mistrza mi jeszcze daleko! No i bardzo dobrze że jesteś emocjonalnie związany z Poznaniem, to sie chwali, też nie rozumiem tylko ironii jaką wyrażasz wobec Pozania w swoich wypowiedziach :?

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 03 lutego 2007, 11:40

patrese pisze:Już bez przesady z tą nadmierną ilością rozrywek w Poznaniu. Jakie poznańskie kluby tak naprawdę liczą się w Polsce i walczą o najwyższe cele? Tylko proszę mi hokeja na trawie nie podawać za przykład...
Poznań to prowincja i tyle. Takie kluby z tradycjami jak Olimpia czy Warta gdzie są w tej chwili? Lech to już tylko piłka nożna. Gdzie sponsorzy, zainteresowanie, wyniki? Wstyd dla miasta takiego jak Poznań, który z roku na rok dołuje coraz bardziej. Pamiętacie 15 lat temu ile drużyn w Poznaniu było na topie? Degrengolada totalna...

po prostu LOL. Skoro jak sam piszesz ze jestes zwiazany z Poznaniem to chyba nie musze przytaczac Ci nazw kin, centrów handlowych, tych wszystkich pubów, klubów i piernik wie czego jeszcze :?: jest tego od groma - temu sie nie da zaprzeczyć. Ludzie w dzisiejszych czasach w zdecydowanej wiekszosci wola iśc na impreze, do kina lub na zakupy niż na JAKIEKOLWIEK widowisko sportowe - a wiem to z wlasnego doswiadczenia: i tego z lat szkolnych, i tego teraz z uczelni.

slow "Poznan to prowincja i tyle" komentowal nie bede, bo moim zdaniem tylko ..... eee, odpuszcze sobie, czasem lepiej dac spokoj niz tlumaczyc jak "dziad krowie na rowie" :?
z reszta Marco juz odpowiednio te slowa skomentowal.

acha - zeby nie bylo, ze jestem jakims "poznanskim nacjonalistą" - nie. Widze z tym miescie wiele paradoksów i bledow, ale prowincji to one z mojego miasta nie czynia.
reloaded :]

Awatar użytkownika
BasketFan
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: BasketFan » 03 lutego 2007, 12:15

No Panowie kibicowie, trzeba się zmobilizować i pomóc mocno naszym dziewczynom, bo to kolejny bardzo,bardzo ważny mecz :!: :!:
Grupy z Poznania napewno możemy sie spodziewać, bo oni od dawna jeżdzą za swoją drużyna i robią dobry doping :!: :D
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyn

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 03 lutego 2007, 13:44

Mytku drogi... widać wyraźnie, że tekst Patrese o prowincji odnosi się tylko i WYŁĄCZNIE do sportu poznańskiego;)... może Ty, jako osoba młodsza, nie pamiętająca obrazu tego sportu choćby jeszcze w połowie lat 90-tych, masz inne zdanie, ale zapytaj grupę powiedzmy stu 35-40latków o opinię na temat obecnego widzenia sportu w naszym mieście i mogę się z Tobą założyć o co chcesz, że 90% z nich odpowie podobnie, jak Patrese... NIESTETY :( Chcesz czy nie rzeczywistość jest taka, że z miasta absolutnie przodującego we większości dyscyplin (zespołowych... ale nie tylko) obsuneliśmy się baaaardzo znacznie :( Faktycznie wystarczy podać przykład koszykówki - trzy czołowe zespoły w lidze żeńskiej (Olimpia dwa mistrzostwa i medale przez 8 lat z rzędu), Lech rządzący wraz ze Śląskiem w lidze męskiej... a w piłce... trzy zespoły z Poznania w e-klasie... z potężnym Lechem na czele. Rozumiem, że czasy się zmieniły, ale to tylko część prawdy... druga - bardziej bolesna to fakt, że sporo zaniedbana... choćby to, że przez tyle lat nie może powstać w naszym mieście PROFESJONALNA sala w której mogłyby odbywać się mecze koszykówki :( A pewnie Mytku nie wiesz, że budowa taka była już zaczynana, a resztki tego projektu można "podziwiać" przy ulicy Niestachowskiej :( Ehhh...

Pozdrowionka!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 03 lutego 2007, 14:25

Mytek dobrze wie o "szkielecie" przy Niestachowskiej, bo sam mu o tym mówiłem i nawet kiedy jakiś czas temu byliśmy sie temu przyjrzeć z bliska!

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 03 lutego 2007, 14:45

Dokładnie mam na myśli to co Seba. Poznań niestety staje się sportową prowincją. Jeżeli Tobie Mytek, do szczęścia nie potrzeba nic więcej niż przeciętna koszykówka i siatkówka w wydaniu żeńskim, tak samo zresztą jak i piłka nożna, to nie ma co dyskutować. Myślę, że w Poznaniu należy nam się coś więcej. Szkoda, że europejskie puchary możemy sobie oglądać co najwyżej w pubie, których jest tu mnóstwo i w tym się z Tobą zgadzam w 100%. :)
P.S. Przepraszam za dyskusję w tym temacie. Ale tak jakoś wyszło...
Pozdrawiam.

Obrazek

Awatar użytkownika
czuken
Młodzik

Postautor: czuken » 03 lutego 2007, 14:48

W Lesznie jeszcze mamy kregle na wysokim poziomie(najlepsi w Polsce :D ),szermierke i szybownictow .Ha 8)

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 03 lutego 2007, 15:02

Ja bym tak daleko nie posuwal sie w twierdzeniu że Poznan jest sportową prowincją. A Łódź? Dwa kluby pilkarskie w pierwszej lidze (bez szans na tytuł i puchary-raczej), pierwsza liga kobiet w kosza i mistrz kraju w rugby... W Poznaniu jest za to najfajniejszy stadion piłkarski i mocna druzyna z aspiracjami na puchary, kosz kobiet tez na wysokim poziomie. Ja wiem czy to tak diametralna róznica? A Szczecin, Lublin, Gdańsk, Wrocław? Co tam jest lepiej niż w Poznaniu. Prawda jest taka ze teraz sport rozwija się w małych miastach, miasteczkach i tam dominuje jedna jedyna druzyna; vide siatkowka kobiet chociazby: Piła, Kalisz, Muszyna, Bielsko-Biała...Co tam jest oprócz tej siatki?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 03 lutego 2007, 16:26

Mikey pisze:Ja bym tak daleko nie posuwal sie w twierdzeniu że Poznan jest sportową prowincją. A Łódź? Dwa kluby pilkarskie w pierwszej lidze (bez szans na tytuł i puchary-raczej), pierwsza liga kobiet w kosza i mistrz kraju w rugby... W Poznaniu jest za to najfajniejszy stadion piłkarski i mocna druzyna z aspiracjami na puchary, kosz kobiet tez na wysokim poziomie. Ja wiem czy to tak diametralna róznica? A Szczecin, Lublin, Gdańsk, Wrocław? Co tam jest lepiej niż w Poznaniu. Prawda jest taka ze teraz sport rozwija się w małych miastach, miasteczkach i tam dominuje jedna jedyna druzyna; vide siatkowka kobiet chociazby: Piła, Kalisz, Muszyna, Bielsko-Biała...Co tam jest oprócz tej siatki?

Po części się z Tobą zgadzam choć akurat przykład Wrocławia nie jest zbyt dobry. Ale reasumując - czy to jest ten właściwy kierunek rozwoju sportu na najwyższym poziomie właśnie w mniejszych ośrodkach? Potem powstają takie efemerydy jak Pniewy, Wronki itp. W Muszynie jest wielka siatkówka teraz, a za rok ten klub może już przestanie istnieć...
W Poznaniu Lech, Olimpia, Warta rządziły i dzieliły w Polsce przez wiele lat. Dlatego w odniesieniu do tego pozwalam sobie stwierdzić, że Poznań staje się sportową prowincją. Bo teraz żadna drużyna nie jest na tzw. topie.
Komedia, w jakiej pan Kulczyk jako główny sponsor Lecha zagrał główną rolę, jest chyba nie do pobicia.
Mówisz o dużych aspiracjach Lecha. Prawda, tylko że te aspiracje kończą się ostatnio zwykle na Pucharze Intertoto... O wynikach tam osiągniętych już może nie będę wspominał, bo nie chciałbym jeszcze bardziej się dołować...

Obrazek

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 03 lutego 2007, 16:58

Mikey - naprawdę pocieszenie średnie, że gdzieś indziej (Wrocek) tez wiedzie się średnio :? Nie ma co patrzeć na innych tylko zajmować się swoim podwórkiem. Dziwi mnie to, że tam, gdzie w skali Polski pieniądze nagromadzone w ilościach mieszczących się w ścisłej czołówce, miasto rozwijające się, a także, jak napisał Mytek, mnóstwo nowych inwestycji kulturalno-rozrywkowych, ciągle sport zajmuje miejsce na drugim planie :( Bo tak szczerze mówiąc nie rozumiem dlaczego mając np bardzo obiecujący zespół siatkarek (z Kasią Skowrońską na czele), czy też choćby i medal koszykarek AZSu, nie znalazły się naprawdę wcale nie takie ogromne pieniądze, by uczynić z tych drużyn teamy czołówki europejskiej, stanowiące (jak kiedyś koszykarze Lecha czy koszykarki Olimpii) magnes dla tysięcy poznaniaków, by zapełnić w końcu zupełnie teraz nie wykorzystaną dla sportu Arenę :(

Maras - widzieliście te ruiny kilkaset metrów od centrum Poznania i nóż Wam się w kieszeni nie otwierał? Bo mnie tak! Skandalem jest to, że miasto umożliwia Kulczykowi za grosze budowanie kolejnych starych browarów, a miejsce, które z uwagi na pięknie połozone stadiony Olimpii (lekkoatletyczny i żużlowo-piłkarski), mogłoby stać się centrum sportu Poznania, straszy zarośniętymi resztkami potęgi milicyjnej :( Najłatwiej można oczywiście, zamiast się dogadać, zrzucać winę na innych (miasto na policje i odwrotnie) :(

Sorka za offtopic!... ale sprawa i dyskusja jednak istotna...

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 03 lutego 2007, 18:43

w sumie to mzoe i troche macie racje - ja sportem jako takim zaczalem sie interesować gdzies w 1995/6 roku - pilkarskie eliminacje do EURO'96 w Anglii - jakos tak to bylo. Wniosek z tego taki, ze nie pamietam czasów swietnosci Olimpii, Warty czy Lecha - ale to co jest teraz jest mysle na w miare zadowalajacym poziomie - dla mnie to nie prowincja :wink:

Offtopic sie zrobił ciekawy, wiec pociągne go dalej:
o ile dobrze licze to jest u nas 4-5 ogromne centra handlowe. Buduje sie kolejny - o kretynskiej nazwie "Pestka" (przy trasie Pestki w dodatku :lol: ) - co wiecej.....200 metro od innego "byczego" centrum - Plazy. No glupota sięgająca nieba moim zdaniem :!:
Ale co innego chcialem napisac:
jesli ktos z forumowiczow z Poznania czytuje "Glos wielkopolski" to niech przewertuje artukuły z poznanskich stron z tego tygodnia - w ktoryms dniu(nie pamietam dokladnie - chyba wtorek lub sroda ) popjawił sie artukuł odnośnie budowy krytego lodowiska niedaleko Areny, bliżej Jarachowskiego. Artykuł ten poruszył tez temat nowej hali sportowej w mieście. A więc sa plany by taka hala powstala...kolo Areny. Mniejsza o miejsce - ale pomysł dobry. Niestety pozornie. Wedlug artykulu nowa hala miałaby mieć 10 tysiecy miejsc na widowni (a wiec dwa razy wiecej niz ma Arena) i hala ta NIE byłaby wykorzystywana do rozgrywania meczow ligowych przez poznańskie kluby - w tym AZS. Jak to przeczytalem to po prostu rece mi opadły :?
reloaded :]

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 03 lutego 2007, 19:09

Mytek - jakieś bodajże pięć lat temu głośno było o planie budowy kilku hal w Polsce, których przed nikim byśmy nie musieli się wstydzić. Wśród tych miast oczywiście był Poznań, przewidziane już nawet było miejsce... Wiesz chyba ile z tych planów zrealizowano :( Można sobie napisać o planach budowy hali choćby i pokroju Max Schmelling Halle w Berlinie na 17 tysięcy ludzi... nie ma się co jednak łudzić, że coś z tego wyjdzie :? Od 15 lat za to wszyscy powtarzają, że brak u nas sali SPORTOWEJ na 2-2,5 tysiąca ludzi... no i na tym powtarzaniu się niestety kończy. No a z drugiej strony SKANDAL jakiego dopuszczono się na legendarnej Chwiałce - zamiana balkonu w komerchę, gdzie grubasy gubią sadło to krok, który pokazuje wyraźnie kierunek zmian w naszym mieście. Niestety masz rację - następny moloch handlowy kilkaset metrów koło trzech poprzednich (bo zapomniałeś, że obok "Pestki" jest już też Makro... no a rzut beretem Kaufland) jest ważniejszy niż obiekt sportowy, na którym może aż tyle nie da się zarobić, ale którego od lat brakuje :(

Wróć do „Kibice”