Córka ambasadora lubi basket

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Waldi
Kadet

Córka ambasadora lubi basket

Postautor: Waldi » 27 grudnia 2004, 02:24

Jestem w Polsce od półtora roku, od kiedy mój tata został ambasadorem Węgier. W zeszłym roku grałam w juniorskiej drużynie w Wołominie. W tym roku zespół przeniósł się do stolicy, a ja awansowałam do pierwszego składu - mówi Zsuzsa Györ, koszykarka AZS-u Uniwersytet Warszawa.

Masz 17 lat, nie jesteś jeszcze studentką, a grasz w drużynie UW. Jak to się stało?

Jestem w Polsce od półtora roku, od kiedy mój tata został ambasadorem Węgier. W zeszłym roku grałam w juniorskiej drużynie w Wołominie. W tym roku zespół przeniósł się do stolicy, a ja awansowałam do pierwszego składu..

Od kiedy uprawiasz koszykówkę?

Zaczęłam grać w wieku dziewięciu lat. Na Węgrzech należałam do klubu, który miał zespół w I lidze.

Skąd u Ciebie zainteresowanie koszykówką?

To nasza rodzinna tradycja. Tata Mihály i mama Magdolna grali rekreacyjnie, natomiast bracia Tamás i Atilla trenowali w warszawskiej Polonii.

Kto jest Twoim koszykarskim idolem?

Michael Jordan. Pomimo że zakończył karierę nadal go podziwiam i na nim się wzoruję. Chciałabym go kiedyś spotkać i uścisnąć mu dłoń.

Gdybyś mogła wybrać drużynę, w której chciałabyś zagrać w przyszłości, to wolałabyś zespół polski czy węgierski?

W sumie nie ma to dla mnie różnicy. Na Węgrzech mógłby to być jedynie MIZO-Pecs.

Czy nasz język jest trudny?

Nie jest łatwy, ale jak byłam mała, to przez sześć lat mieszkaliśmy z rodziną w Polsce. Wtedy nauczyłam się języka.

Podoba Ci się w Polsce?

Bardzo polubiłam wasz kraj. Nie nudzę się. Mam dużo przyjaciółek w szkole i w zespole.

Polacy lubią węgierski gulasz, a co Ty lubisz jeść z naszych potraw?

Bardzo lubię żurek, pierogi z mięsem i słodkie pierogi z jagodami lub truskawkami

» Źródło wiadomości: Życie Warszawy

Rozmawiał Krzysztof Srogosz

www.e-basket.pl

Awatar użytkownika
kyS
Kadet

Postautor: kyS » 27 grudnia 2004, 16:16

wsyztsko ladnie, pieknie, ale gdzie jest zdjecie 8)
Obrazek

CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie
ZnaczyNigdySieNieZaczelo
GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie
SkonczyloSieBoSieNieZaczelo
CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”