Zmiany w Meblotapie
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Zmiany w Meblotapie
Koszykówka. Ekstraklasa kobiet. Od 1 stycznia w ekstraklasie koszykarek rozpoczyna się okres transferowy. Meblotap AZS musi go wykorzystać na wzmocnienia i wiele wskazuje na to, że pierwszy mecz w nowym roku z Cukierkami Odrą w Brzegu Chełmianki zagrają w poważnie zmienionym składzie
Żaden chyba zespół Torell Basket Ligi na otwarcie styczniowego okienka transferowego nie czekał tak niecierpliwie jak Meblotap. Drużyna nie dość, że przed sezonem została zebrana w ostatniej chwili i nie przeszła normalnego okresu przygotowawczego, to musiała grać w zaledwie siedmio- lub ośmioosobowym składzie i to bez prawdziwej środkowej. Ustawiona z konieczności na tej pozycji Ludmiła Zdziesińska walczyła bardzo dzielnie, ale często niewiele mogła zdziałać, grając przeciwko wyższym rywalkom, od dawna specjalizującym się w grze podkoszowej. Chełmianki z reguły wyraźnie przegrywały walkę na tablicach i musiały wkładać więcej wysiłku w przeprowadzenie swoich akcji.
W najbliższych dniach rozstrzygnie się, w jakim składzie będzie grał Meblotap od stycznia. Już wiadomo, że z zespołem rozstają się dwie zawodniczki - Anna Szyćko i Kimya Murray. Szyćko skończył się kontrakt i dalszą część sezonu postanowiła spędzić w zespole CCC Polkowice. Z nowym klubem uzgodniła już wszystkie warunki. Z Murray zrezygnował chełmski klub, bo musiał zrobić miejsce, na boisku i w budżecie, dla swojego najciekawszego nabytku - Shaquali Williams. Nowa rozgrywająca ma 24 lata, mierzy 168 cm i ma za sobą występy w WNBA w zespole Los Angeles Sparks, ostatnio była zawodniczką Seattle Storm. Williams przyjaźni się z grającą w Meblotapie Lauren Bull, odwiedziła ją w Polsce i od kilku tygodni trenowała już z chełmskim zespołem. Zdecydowała się na grę w naszej drużynie do końca sezonu. 2 lub 3 stycznia przyjedzie wraz z Bull po przerwie świątecznej i podpisze kontrakt. Trener Meblotapu Todor Mołłow był pod wrażeniem jej umiejętności i nie ukrywał, że chciałby ją mieć w zespole. Podkreśla też jej wybitne cechy motoryczne. Pod tym względem przypomina mu znakomitą zawodniczkę Lotosu Gdynia Deannę Nolan, która poza walorami koszykarskimi wyróżnia się niesłychaną dynamiką. - Shaquala będzie dużym wzmocnieniem i wraz z Natalią Marczanką utworzą świetną parę rozgrywających - mówi sekretarz AZS Robert Żołnierowicz. Rozwiązanie kontraktu z Murray było w tej sytuacji uzasadnione finansowo, a także sportowo, bo Meblotapowi brak środkowej, ale ma dosyć zawodniczek obwodowych.
Sprawa zawodniczki podkoszowej jest najpilniejsza, ale też najtrudniejsza do załatwienia. Na rynku transferowym jest najmniej koszykarek grających na pozycji środkowej. W dodatku po zaangażowaniu dwóch Amerykanek Meblotapowi potrzebna jest zawodniczka z europejskim paszportem. Klub jest obecnie w kontakcie z kilkoma agencjami. Najbardziej zaawansowane rozmowy dotyczą Chorwatki grającej ostatnio w Hiszpanii i Rosjanki, która spędziła cztery lata na studiach w USA, grając w lidze akademickiej. Pojawiła się też oferta od dwóch centerek z Ukrainy. Szef AZS nie ukrywa, że na decyzję o kontrakcie duży wpływ będą miały warunki finansowe, wiadomo bowiem, że środkowe należą do najdroższych koszykarek. Poszukiwania wzmocnień powinny zakończyć się w tym tygodniu. W najbliższym meczu z Cukierkami Odrą 8 stycznia w Brzegu Meblotap powinien zagrać już z pełną obsadą na wszystkich pozycjach.
mp Gazeta Wyborcza
Żaden chyba zespół Torell Basket Ligi na otwarcie styczniowego okienka transferowego nie czekał tak niecierpliwie jak Meblotap. Drużyna nie dość, że przed sezonem została zebrana w ostatniej chwili i nie przeszła normalnego okresu przygotowawczego, to musiała grać w zaledwie siedmio- lub ośmioosobowym składzie i to bez prawdziwej środkowej. Ustawiona z konieczności na tej pozycji Ludmiła Zdziesińska walczyła bardzo dzielnie, ale często niewiele mogła zdziałać, grając przeciwko wyższym rywalkom, od dawna specjalizującym się w grze podkoszowej. Chełmianki z reguły wyraźnie przegrywały walkę na tablicach i musiały wkładać więcej wysiłku w przeprowadzenie swoich akcji.
W najbliższych dniach rozstrzygnie się, w jakim składzie będzie grał Meblotap od stycznia. Już wiadomo, że z zespołem rozstają się dwie zawodniczki - Anna Szyćko i Kimya Murray. Szyćko skończył się kontrakt i dalszą część sezonu postanowiła spędzić w zespole CCC Polkowice. Z nowym klubem uzgodniła już wszystkie warunki. Z Murray zrezygnował chełmski klub, bo musiał zrobić miejsce, na boisku i w budżecie, dla swojego najciekawszego nabytku - Shaquali Williams. Nowa rozgrywająca ma 24 lata, mierzy 168 cm i ma za sobą występy w WNBA w zespole Los Angeles Sparks, ostatnio była zawodniczką Seattle Storm. Williams przyjaźni się z grającą w Meblotapie Lauren Bull, odwiedziła ją w Polsce i od kilku tygodni trenowała już z chełmskim zespołem. Zdecydowała się na grę w naszej drużynie do końca sezonu. 2 lub 3 stycznia przyjedzie wraz z Bull po przerwie świątecznej i podpisze kontrakt. Trener Meblotapu Todor Mołłow był pod wrażeniem jej umiejętności i nie ukrywał, że chciałby ją mieć w zespole. Podkreśla też jej wybitne cechy motoryczne. Pod tym względem przypomina mu znakomitą zawodniczkę Lotosu Gdynia Deannę Nolan, która poza walorami koszykarskimi wyróżnia się niesłychaną dynamiką. - Shaquala będzie dużym wzmocnieniem i wraz z Natalią Marczanką utworzą świetną parę rozgrywających - mówi sekretarz AZS Robert Żołnierowicz. Rozwiązanie kontraktu z Murray było w tej sytuacji uzasadnione finansowo, a także sportowo, bo Meblotapowi brak środkowej, ale ma dosyć zawodniczek obwodowych.
Sprawa zawodniczki podkoszowej jest najpilniejsza, ale też najtrudniejsza do załatwienia. Na rynku transferowym jest najmniej koszykarek grających na pozycji środkowej. W dodatku po zaangażowaniu dwóch Amerykanek Meblotapowi potrzebna jest zawodniczka z europejskim paszportem. Klub jest obecnie w kontakcie z kilkoma agencjami. Najbardziej zaawansowane rozmowy dotyczą Chorwatki grającej ostatnio w Hiszpanii i Rosjanki, która spędziła cztery lata na studiach w USA, grając w lidze akademickiej. Pojawiła się też oferta od dwóch centerek z Ukrainy. Szef AZS nie ukrywa, że na decyzję o kontrakcie duży wpływ będą miały warunki finansowe, wiadomo bowiem, że środkowe należą do najdroższych koszykarek. Poszukiwania wzmocnień powinny zakończyć się w tym tygodniu. W najbliższym meczu z Cukierkami Odrą 8 stycznia w Brzegu Meblotap powinien zagrać już z pełną obsadą na wszystkich pozycjach.
mp Gazeta Wyborcza
Ktos musi byc pierwszy... I ja czuje ze tym pierwszym bedzie Meblotap...GURU pisze:Widze ze Meblotap zbiera posiłki zeby zdobyć brzeską twierdze , której jeszcze nikt w tym sezonie nie zdobył. I cos przewiduje ze im sie to nie uda, ale w sporcie zdarzają sie różne wypadki.![]()
Natalia Marczanka- najlepsza rozgrywająca w PLKK
Zobaczymy jak to będzie - Meblotap już na samiutkim początku gra dwa mecze, które właściwie musi wygrać - jeśli przegra oba - to "po zawodach", jeśli przegra jeden to zachowuje szanse ale już naprawdę niewielkie - mówię oczywiście w kontekście awansu do "8"... Po tych (ew.) zwycięstwach okaże się piętnastego czy sprawa awansu jest już zamknięta czy pozostaje jeszcze otwarta. Nie ukrywam, że dopinguję oczywiście Brzeg w następnym meczu

- mati
- Kadet
- Kontaktowanie:
simon pisze:Zobaczymy jak to będzie - Meblotap już na samiutkim początku gra dwa mecze, które właściwie musi wygrać - jeśli przegra oba - to "po zawodach", jeśli przegra jeden to zachowuje szanse ale już naprawdę niewielkie - mówię oczywiście w kontekście awansu do "8"... Po tych (ew.) zwycięstwach okaże się piętnastego czy sprawa awansu jest już zamknięta czy pozostaje jeszcze otwarta. Nie ukrywam, że dopinguję oczywiście Brzeg w następnym meczu![]()
No własnie czas pracował by na korzyść Meblotapu ale tego czasu nie ma. Ja oczywiście dopingował będę Brzeg i Łódź! A tak jak simon zauwazył jak chełmska drużyna przegra te dwa spotkania to ja mówił bym powoli nara. A ciężkie będzie przed Wami zadanie. Brzeg nie da sobie wyrwać zwycięstwa, bardziej szykował bym się na waszym miejscu na Łódź. Ale mam nadzieję, że ŁKS sprawi mi tą radość i wygra.
Ja wiem jednak, że nawet przegrana Meblotapu nie załatwia naszych zmartwień. Wierzę jednak, że dziewczyny są w stanie powalczyć jak nie z CCC to w Poznaniu na pewno.
pozdro dla kibicow z Ostrovii
Dzięki i nawzajem
GURU pisze:Nie ma sie z czego cieszyć. Widze jestes bardzo zadowolony ze rozegraliście juz dwa mecze z najsłabszą druzyną. która teraz sie wzmacnie i po rozegraniu sie moze być silniejsza od was.
nie no GURU ja Cie bardzo przepraszam z tego, ze sie ciesze ze zwyciestw swojej druzyny, wiem to karygodne, ty masz w zwyczaju zalamywac sie w takich sytuacjach. A na serio to chyba lepiej jak w lidze jest wyrownany poziom, bo staje sie wtedy bardziej nieprzewidywalna, co powodujem, ze wiecej ludzi przychodzi na mecze. Nie wiem jak Ci, ale mi to sie juz troche znudzilo to ciagle wygrywanie LOTOSU (sory KIBIC, ale taka jest prawda).
ps nie musisz sie martwic o druzyne z Gorzowa
ps2 tamten wpis to byl dzolk, a jak siepwal ten "ziom" z twojego obrazka "zamiast podejsc z rezerwa, z dystansem" to sie podniecasz nie potrzebnie

CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie
ZnaczyNigdySieNieZaczelo
GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie
SkonczyloSieBoSieNieZaczelo
CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy
simon pisze: Nie ukrywam, że dopinguję oczywiście Brzeg w następnym meczu![]()
Dzieki simon za duchowe wsparcie naszej druzyny i wiare w jej zwyciestwo chociaz zdaje sobie sprawe ze to tylko w kontekscie lepszej pozycji twojej druzyny przed faza play-off. Wlasnie mecz Z Odra bedzie pierszym powaznym sprawdzianem Meblotapu i mam nadzieje ze po emocjonujacym meczu brzeska twierdza nie zostanie zdobyta az do meczu z Lotosem a moze dluzej
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”