Po czterech miesiącach gry w izraelskim Anda-Spirit Ramat Hasharon do krótki wypoczynek do Gdyni przyjechała Joanna Cupryś, była kapitan zespołu koszykarek Lotosu VBW Climy Gdynia i była reprezentantka Polski. Przed jej wyjazdem mieliśmy obawy o jej bezpieczeństwo. W końcu jechała do kraju, gdzie zamachy bombowe są na porządku dziennym. - Też miałam jakieś obawy. Rzeczywistość okazała się zupełnie inna. Po ulicach mogę się poruszać zupełnie swobodnie - zapewnia popularny "Pająk".
- Jest, jak w innych krajach. Chyba nie widziałam nikogo z bronią. Jest ładnie, ciepło. Przed wyjazdem były u mnie wątpliwości, bo przecież wyciąga się wnioski z tego, co słyszy się w telewizji. Później, jak porozmawiałam z Limorką i Cześką (Limor Mizrachi i grająca razem z Cupryś Chasity Melvin - przyp. aut.), to został mi nakreślony zupełnie inny obraz tego kraju. Aż nie chciało mi się wierzyć. Nie mówię, że takich incydentów nie ma w ogóle. Podczas mojego pobytu na samym początku zdarzył się jeden wybuch, w którym zginęło kilka osób. Ale zdarzyło się to w miejscu, gdzie nie było żadnej kontroli. Zazwyczaj kontrole są wszędzie, w sklepie, restauracji, czy centrum handlowym. Sprawdzają wszystko, nawet torby i samochody.
- Wysoka blondynka musi wzbudzać w Izraelu duże zainteresowanie...
- Nie, raczej tak nie jest. W Izraelu mieszkają ludzie, którzy przyjechali tutaj z całego świata. Jest tam chociażby wiele Riosjanek, które też są wysokimi blondynkami. O, chociażby w mojej drużynie. Grają u mnie dwie Rosjanki. Są i wysokie i jasnowłose. Zatem na pewno nie jestem osamotniona.
- Co było na miejscu dla ciebie największym problemem?
- Na początku chyba to, że ciągle dostawałam z klubu nieodpowiedni samochód. Pierwsze pięć mi dostarczonych miało automatyczną skrzynię biegów, a ja chciałam auto z ręczną skrzynią biegów. Automaty mają to do siebie, że spalają dużo paliwa. Teraz jest już dobrze, dostałam hyundaia getz i jestem zadowolona.
- Koreańska firma jest sponsorem twojego zespołu?
- Sponsorem jest pewien pan, którego żona Anda zmarła na raka piersi. Dlatego na koszulkach nosimy napis Anda-spirit. Ten człowiek stara się namawiać kobiety do badań profilaktycznych, przestrzega przed tym zagrożeniem. W godle naszej drużyn są słowa: miłość, nadzieja i siła.
- Może największym zagrożeniem w takim razie dla ciebie jest tamtejszy klimat, flora i fauna?
- Nic z tego. W tej chwili jest tam około 20 stopni w skali Celsjusza, czyli bardzo przyjemnie. Żadnych skorpionów, ani tym podobnych stworzeń też tam nie uświadczyłam. Z zwierząt najwięcej widziałam tam... kotów. Nie jakiś tam dzikich, przerośniętych, ale takich zwykłych.
- Czy istnieje zatem dla ciebie zagrożenie ze strony rywalek podczas ligowej rywalizacji?
- Również nie. Do tej pory wygrałyśmy wszystkie mecze, niektóre nawet różnicą 50 punktów. Celem stawiane przed zespołem są najwyższe, łącznie z awansem do najlepszej czwórki w Pucharze Europy. Na razie zespoły rywalek nie były za silne. Czułam się jak kiedyś, w Lotosie. Jak w domu.
Autor: Krystian Gojtowski Głos Wybrzeża
Miłość, nadzieja i siła (Joanna Cupryś)
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
- mati
- Kadet
- Kontaktowanie:
Re: Miłość, nadzieja i siła (Joanna Cupryś)
Hersi pisze:W godle naszej drużyn są słowa: miłość, nadzieja i siła.
To mi się podoba
Hersi pisze:Na razie zespoły rywalek nie były za silne. Czułam się jak kiedyś, w Lotosie. Jak w domu.
Hehe...ale to zamiata poprostu. Fajnie powiedziane
Hersi pisze:- Co było na miejscu dla ciebie największym problemem?
- Na początku chyba to, że ciągle dostawałam z klubu nieodpowiedni samochód. Pierwsze pięć mi dostarczonych miało automatyczną skrzynię biegów, a ja chciałam auto z ręczną ...
Największe zmartwienie blondynki
P.S
Ops przepraszam "wysokiej blondynki"
- mati
- Kadet
- Kontaktowanie:
U nas zawodniczki nie mają problemów z samochodami i każda jeździ Rołwerem 
Hersi pisze:- Co było na miejscu dla ciebie największym problemem?
- Na początku chyba to, że ciągle dostawałam z klubu nieodpowiedni samochód. Pierwsze pięć mi dostarczonych miało automatyczną skrzynię biegów, a ja chciałam auto z ręczną skrzynią biegów. Autor: Krystian Gojtowski Głos Wybrzeża
Straszne zmartwienie, chyba niektorym sie juz w d...ch poprzewracalo z dobrobytu. Biedactwo najwiekszy problem to brak samochodu, no ale szosty z kolei juz byl dobry.
-
Gość
MuFa pisze:Hersi pisze:- Co było na miejscu dla ciebie największym problemem?
- Na początku chyba to, że ciągle dostawałam z klubu nieodpowiedni samochód. Pierwsze pięć mi dostarczonych miało automatyczną skrzynię biegów, a ja chciałam auto z ręczną skrzynią biegów. Autor: Krystian Gojtowski Głos Wybrzeża
Straszne zmartwienie, chyba niektorym sie juz w d...ch poprzewracalo z dobrobytu. Biedactwo najwiekszy problem to brak samochodu, no ale szosty z kolei juz byl dobry.
Ej, Mufa, nie przesadzaj! Wiesz, to, ze w tym Izraelu ludzie sa tacy niekumaci i nie rozumieja co to znaczy samochod z raczna skrzynia biegow, to juz chyba nie jest Cupryśki wina, nie???
-
Gość
simon pisze:Dla mnie tam automat nie był problemem - no tak, ale nie było to w Izraelu...![]()
![]()
Swoją drogą to Cupryśka faktycznie zastała w nowym klubie skandaliczne warunki... wozy z automatem... jak można tak traktować zawodniczki... wracaj Asia do nas! tutaj napewno nie dostaniesz bryczki z automatem!
![]()
Anonymous pisze:simon pisze:Dla mnie tam automat nie był problemem - no tak, ale nie było to w Izraelu...![]()
![]()
Swoją drogą to Cupryśka faktycznie zastała w nowym klubie skandaliczne warunki... wozy z automatem... jak można tak traktować zawodniczki... wracaj Asia do nas! tutaj napewno nie dostaniesz bryczki z automatem!
![]()
tak, tylko, ze u nas to nie dostanie zadnej bryczki, ani takiej z automatem ani bez automatu, moze najwyzej dostanie rower z 20toma przerzutkami buhahahaha
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
no to miałem na myśli - ale wchodzi w grę jeszcze migawka na wszystkie linie
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”