Spartak mistrzem, Bibrzycka wybrała Jekaterynburg
Koszykarki Spartaka Moskwa wywalczyły mistrzostwo Rosji pokonując w finale faworyzowany zespół CSKA Samara 3-2. Agnieszka Bibrzycka, choć nie zagrała w ostatnim meczu finału w Samarze, wygranym przez Spartak 88:72, jest mistrzynią Rosji
Koszykarki Spartaka Moskwa wywalczyły mistrzostwo Rosji pokonując w finale faworyzowany zespół CSKA Samara 3-2.
Polka zdobyła ze Spartakiem mistrzostwo Euroligi i mistrzostwo Rosji, ale nie zostaje w Moskwie w następnym sezonie.
- Wybrałam ofertę UMMC Jekaterynburg, nie tylko ze względów finansowych, ale i z powodu trenera, który powiedział, że chce mnie w nowo budowanej drużynie - powiedziała Bibrzycka, która przyleciała już z Moskwy do Gdyni.
Nowym szkoleniowcem zespołu UMMC będzie Francuz Laurent Buffard, który prowadzi jeszcze zespół Olympic Valenciennes w finale ligi francuskiej przeciwko CJM Bourges. Buffard podpisał dwuletni kontrakt z UMMC już w lutym 2007 roku.
- Rozmawiałam z dziewczynami tuż po meczu finałowym z Samarą. Cieszę się razem z nimi, bo choć nie grałam w finale, to czuje się częścią tej drużyny. Ze Spartakiem rozstałam się w dobrej atmosferze. Generalnie jestem zadowolona z sezonu, choć nie grałam tak dużo jak myślałam. Jechałam do Rosji z obawami, a po sezonie w Spartaku mogę powiedzieć, że to był dobry wybór i że obawy były niepotrzebne. Mam nadzieję, że z Jekaterynburgiem osiągnę podobne sukcesy jak ze Spartakiem. Tak podpowiada mi intuicja - powiedziała Bibrzycka.
Polska skrzydłowa ma przed sobą miesiąc odpoczynku, bo dopiero pod koniec czerwca reprezentacja Polski koszykarek rozpoczyna przygotowania do baraży o mistrzostwa Europy. Bibrzycka w tym roku postanowiła zrobić sobie przerwę w występach w zawodowej lidze koszykarek WNBA.
- Muszę trochę odpocząć przed grą w reprezentacji. Na razie odwiedzam znajomych w Gdyni, a za kilka dni jadę z przyjaciółmi do Egiptu. Miesiąc szybko minie - dodała Bibrzycka.
Gazeta.pl
Bibrzycka wybrała Jekaterynburg!
Moderatorzy: ann, Ałgaja, bart_81
- hellraiser
- Junior
Re: Bibrzycka wybrała Jekaterynburg!
Nie jestem zaskoczony.
Buffard chciał Bibe "od zawsze" jeszcze gdy prowadził USVO.
Buffard chciał Bibe "od zawsze" jeszcze gdy prowadził USVO.

2009/2010
Bibka kolejny sezon w Jekach... w artykule co nie co o innych kontraktach w UGMK .. http://bibrzycka.e-nba.pl/index.php?sub ... m=&ucat=1&
Wróć do „Rozgrywki w Europie/ME”