WNBA 2007

Informacje na temat najlepszej zawodowej ligi świata - WNBA, Wszystko o MŚ, rozgrywkach na innych kontynentach

Moderatorzy: rzymi, Ałgaja, przemoe

sergiusz
Nowy na forum

start sezonu

Postautor: sergiusz » 19 maja 2007, 11:57

WNBA: Finaliści otworzą sezon

Katie Douglas (Connecticut Sun)
Fot. FIBA
Ubiegłoroczni uczestnicy finału play-off WNBA, Sacramento Monarchs i Detroit Shock, otworzą 11 sezon ligi w historii. Polscy fani żeńskiej koszykówki mają sposobność zobaczyć inaugurację sezonu za oceanem dzięki transmisji Canal Plus.

Sezon rozpoczynamy od mocnego uderzenia. Sacramento będzie chciało się odgryźć rywalkom za przegrany finał, ale Detroit Shock marzy o podtrzymaniu prymu w WNBA. Niespełna trzy godziny po rozpoczęciu meczu w Detroit na parkiet wybiegną zawodniczki Connecticut Sun i Washington Mystics. Sun miało problemy w przedsezonowych grach. Ciekawe co pokażą w meczach o stawkę? Jedno możemy powiedzieć z pełną pewnością - będzie dużo walki, gdyż zawodniczki jak Katie Douglas uwielbiają rywalizować i nigdy nie odpuszczają.

Emocji nie powinno zabraknąć także w pozostałych meczach. Minnesota Lynx uda się do Indianapolis, gdzie ugości je Fever. San Antonio Silver Stars zmierzy się z Phoenix Mercury. Pierwszy dzień sezonu uzupełni potyczka Houston Comets z Seatle Storm.

Robert Błaszczyk
www.s24.pl

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 19 maja 2007, 23:00

W pierwszym sezonu 2007 w WNBA Detroit Shock wygrało we własnej hali z Sacramento Monarchs 75:68.
Najwięcej punktów dla zwyciężczyń zdobyły: Plenette Pierson 22 (oraz 8 zb), Deanna Nolan i Katie Smith po 12.
Dla pokonanych najwięcej rzuciły Chelsea Newton i Kara Lawson po 14.
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 20 maja 2007, 09:48

komplet wyników sobotnio-niedzielnych;)

Shock-Monarchs 75-68
Mystics-Sun 80-89
Fever-Lynx 83-64
Mercury-Silver Stars 81-72
Storm-Comets 82-69

niestety nie bylo mi dane oglądać żadnego meczu, może w archiwum się coś pojawi i wtedy.
:?
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Siero
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Siero » 20 maja 2007, 09:50

ann pisze:Mystics-Sun 80-89
a gdzie Aniu są mecze do ogladania.... Mystics-Sun 80-89 tu się zdziwiłem :D
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 20 maja 2007, 10:00

sienot pisze:
ann pisze:Mystics-Sun 80-89
a gdzie Aniu są mecze do ogladania.... Mystics-Sun 80-89 tu się zdziwiłem :D

tutaj
http://www.wnba.com/broadband/wnba_league_pass.jsp

albo na C+
;)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 20 maja 2007, 10:30

ann pisze:Shock-Monarchs 75-68

mecz z "momentami", że tak powiem :wink: niby przez większą cześć spotkania Detroit spokojnie prowadziło, ale w końcówce sporo błędów (za mocne podania, za szybkie rzuty) i Monarchs w pewnym momencie przegrywało tylko 3p., ale nawet do remisu nie doprowadziły, bo nie miały za bardzo czym straszyć...bardzo dobry mecz Ch. Newton -obrona, sporo punktów (np. świetna akcja gdy po swoim celnym rzucie od razu zaliczyła przechwyt i zdobyła znów 2 p.).
Detroit zagrało dużo bardziej zespołowo, widać że dziewczyny szukają się na boisku i znów pewnie będą walczyć o najwyższe cele.
Kara niby tylko 3 punkty, ale jej 1 walka o piłkę w parterze na kolanach zrobiła na mnie wrażenie :shock:
Poza tym mam dziwne wrażenie, że bardziej od meczu przez realizatorów była eksponowana pani Jenny Boucek...oprócz walorów wizualnych (choć a się nie znam), rzadko się chyba zdarza żeby trener był młodszy od jakiegoś swojego zawodnika.
No i komentarz na C+ pani "Kasia Dulnik" mówiła jak na siebie wyjątkowo dużo...jednak merytorycznie utrzymuje formę sprzed roku. Zobaczymy co będzie dalej...
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

sergiusz
Nowy na forum

Postautor: sergiusz » 20 maja 2007, 12:14

WNBA: Dobry start faworytów

Sutton-Brown zdobyła 11 punktów dla Indiana Fever
Fot. FIBA
W pierwszej serii gier WNBA najwięksi pretendenci do tytułu nie zawiedli. Bardzo pewnie swoje spotkanie wygrała Indiana Fever. Ekipa Briana Wintersa zgromadziła na swoim koncie 19 punktów więcej od Minnesoty Lynx.

Udana inauguracja ligi w Indianapolis. Fever, notowane wśród faworytów ligi, pokonało 83:64 Minnesotę Lynx. Do zwycięstwa drużynę poprowadziła Tan White, która w sezonie europejskim reprezentowała Lotos Gdynia. Anna DeForge imponuje skutecznością w rzutach za trzy punkty. Przeciwko Lynx trafiła dwukrotnie. Jeżeli uwzględnimy mecze Preseason, DeForge przy 100% skuteczności zdobyła pięć trafień o wartości trzech punktów.

Connecticut, mające problemy w grach kontrolnych, nie zawiodło swoich kibiców na starcie sezonu. W składzie z Margo Dydek wygrało 89:80 z Washington Mystics. Polka zdobyła 10 punktów, zanotowała również na swoim koncie 6 zbiórek w defensywie.

San Antonio Silver Stars z nową gwiazdą w składzie, Ruth Riley, nie sprostało Phoenix Mercury (81:72). Mocno swoją obecność zaakcentowała Diana Taurasi - zdobywczyni 20 punktów (6 zbiórek, 4 asysty). Wśród przyjezdnych dobre wrażenie wywarła Becky Hammon, dla której jest to pierwszy sezon w Silver Stars. Była zawodniczka New York Liberty rzuciła 15 oczek.

W końcu spotkanie Houston i Seattle. Storm bez większych problemów pokonały wypalone gwiazdy Comets. Świetną partię rozegrała Iziane Castro Marques, dla której jest to czwarty sezon na parkietach WNBA. Absolwentka collegu Floryda Internationa zdobyła 25 punktów.

Robert Błaszczyk
źródło: www.s24.pl

Awatar użytkownika
Siero
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Siero » 20 maja 2007, 12:34

Zespół Connecticut Sun rozpoczął od wyjazdowego zwycięstwa nad Washington Mystics 89:80 nowy sezon WNBA, którego inauguracja nastąpiła w sobotę.

Wśród gości wystąpiła Małgorzata Dydek, która w ciągu 15 minut gry zdobyła dziesięć punktów, a także miała sześć zbiórek i jeden blok.

Polka pięciokrotnie faulowała rywalki. Najskuteczniejszą zawodniczką w ekipie z Uncasville była Nykesha Sales, zdobywczyni 20 punktów, a wspierały ją dwie inne zawodniczki z pierwszej piątki: Lindsay Whalen - 18 pkt i trzy zbiórki oraz Katie Douglas - 14 pkt i cztery zbiórki.

Natomiast najlepszą zawodniczką meczu była Chasity Melvin z Mistics, która zapisała na swoim koncie 22 punkty i 11 zbiórek. O dwa punkty mniej uzyskała DeLisha Milton-Jones.
a Dydek miała nie grać :roll: te niedobre gazety :lol: :lol: :lol: :lol:
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 20 maja 2007, 12:59

Ałgaja pisze:mecz z "momentami", że tak powiem niby przez większą cześć spotkania Detroit spokojnie prowadziło, ale w końcówce sporo błędów (za mocne podania, za szybkie rzuty) i Monarchs w pewnym momencie przegrywało tylko 3p., ale nawet do remisu nie doprowadziły, bo nie miały za bardzo czym straszyć...bardzo dobry mecz Ch. Newton -obrona, sporo punktów (np. świetna akcja gdy po swoim celnym rzucie od razu zaliczyła przechwyt i zdobyła znów 2 p.).
Detroit zagrało dużo bardziej zespołowo, widać że dziewczyny szukają się na boisku i znów pewnie będą walczyć o najwyższe cele.
Kara niby tylko 3 punkty, ale jej 1 walka o piłkę w parterze na kolanach zrobiła na mnie wrażenie
Poza tym mam dziwne wrażenie, że bardziej od meczu przez realizatorów była eksponowana pani Jenny Boucek...oprócz walorów wizualnych (choć a się nie znam), rzadko się chyba zdarza żeby trener był młodszy od jakiegoś swojego zawodnika.
No i komentarz na C+ pani "Kasia Dulnik" mówiła jak na siebie wyjątkowo dużo...jednak merytorycznie utrzymuje formę sprzed roku. Zobaczymy co będzie dalej...

A Ja bym dodał ,że świetny występ zaliczyła Pierson/lepszy niż to wygląda w statsach.... :D jakby to nie zabrzmiało... :wink: / i tak sobie myślę ,że o niej zapomniałem w kontekście gry w Wiśle ,a to też byłby dobry wybór gdyby nie udało sie pozyskać jakiejś topowej zawodniczki podkoszowej.
Pierson ma ten atut ,że dobrze spisuje zarówno w defensywie jak i ataku.
Słabiutko wypadła natomiast Griffith,niewiele lepiej Walker i Powell ,a i tak Sacramento walczyło do końca.
Braxton efektownie zaczęła ,ale później szybko złapała faule i usiadła na ławce.Feenstra pierwsze dwa rzuty sam na sam z koszem trafiła w ....tablicę :wink:. W obronie spisywała się całkiem dobrze ,co mnie pozytywnie zaskoczyło i wydaje się ,że odejścia Riley nie będą w Detroit żałować.

Awatar użytkownika
P.OLD
Młodzik

Postautor: P.OLD » 20 maja 2007, 20:49

o 22 transmisja meczu Chicago Sky - New York Liberty

http://www.wnba.com/broadband/wnba_league_pass.jsp

trzeba sie zarejestrować (trwa chwilke) i można ogladać

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 21 maja 2007, 08:36

nie wiem czy sie ktoś za mna zgodzi, zauwazyłem, że druzyny WNBA grają pewnym systemem strojów :wink: tzn jak są u siebie to mają nazwe drużyny np Lynx a jak grają na wyjeździe to mają nazwe miasta - Minnesota... ciekawe
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

mania
Amator

Postautor: mania » 21 maja 2007, 10:06

sienot pisze:Wśród gości wystąpiła Małgorzata Dydek, która w ciągu 15 minut gry zdobyła dziesięć punktów, a także miała sześć zbiórek i jeden blok

amerykańska medycyna widać czyni cuda

a tak ją kiedyś lubiłam i szanowałam

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Postautor: fearless » 21 maja 2007, 10:52

No, Margo ostatnio cały czas kręci i kręci w tych wywiadach... Wstyd i już.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 21 maja 2007, 11:31

Liberty - Sky 83-71

widziałam tylko pierwszą połowę, dość słaby mecz, dość słabych zespołów. Na wnba relacja padła i statystyk nie ma, ale są tu
http://sports.espn.go.com/wnba/boxscore ... =270520009
imponujące 7/10 za 3 Thorn, a po stronie Sky double-double Currie choć na słabej skuteczności.

a nasza Niki- w 20 min, 6p (2/6 za 2 i 2/6 za 1) + 1 zb, 1 asysta, 2 straty i tyle samo przechwytów

Monarchs-Lynx 74-64

28 punktów- Agustus po Margo to drugie cudowne, szybkie ozdrowienie w USA ostatnio (choć innych analogii trudno tu szukać)
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 21 maja 2007, 16:26

muszę się zgodzić z tym, że byl to slabiutki mecz :? ( dotrwalam tylko do polowy)
niestety Chicago nie gra zespolowo, zero jakiejkolwiek zgrania, pomyslu na akcje( może pozniej bedzie lepiej?)
a Dupree zaczyna bawić się w Diane T. :(

Wróć do „WNBA/Świat/MŚ”