Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 26 czerwca 2007, 09:53

więc nici z Razji :wink:

Teraz tylko czekam na tą tajemniczą 3-ke. Ma ktoś jakieś propozycje?? Tak odemnie to nie chce wynalazków typu Guneva cz Suez-Karni, niech Niunia z Natalią dostaną szanse!!
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 26 czerwca 2007, 09:54

garnett pisze:Ałgaja wiedziała i dlatego Jej tak broniła.... :D

nie widziałam, ale zobacze :D i się bardzo cieszę :D młoda, zwinna, zdolna i do tego myśląca na boisku świetna koszykarka. Jakoś nie mam obaw co do tego, że w Europie będzie grać słabo. Ponadto z tych pań pod kosz, które nie miały kontraktu i które interesuje Europa to jedna z najlepszych opcji....jeśli nie najlepsza.
Czyli mój (i nie tylko mój)...sen się spełnił :wink:
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Fufurek
Młodzik

Postautor: Fufurek » 26 czerwca 2007, 09:56

Ja myślę, że jeżeli trójka to klasowa, a nie taka której się pozbędziemy po miesięcu. Ale jednak Natalii dać szansę (na co bardzo liczę). Ale Niunia to ona nie na 4 będzie grać?
"... Każda porażka jest nawozem sukcesu ..."

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 26 czerwca 2007, 10:03

Fufurek pisze:Ja myślę, że jeżeli trójka to klasowa, a nie taka której się pozbędziemy po miesięcu. Ale jednak Natalii dać szansę (na co bardzo liczę). Ale Niunia to ona nie na 4 będzie grać?

wg mnie Niunia najlepiej w Euro grała w ostatnim sezonie w Namur, gdzie trener wystawiał ją na 3-ce, bo pod koszem były Ohldie i Brunson. Miała sporo zbiórek i naprawde ciekawie wyglądała ich gra pod koszem. Ale nie wiem co tam Tomkowi się pod czupryną widzi :wink:
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

kwassek
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: kwassek » 26 czerwca 2007, 10:04

Heh no to jeszcze oficjalny cytat portalu TWSD .. ktorzy obecni sa na konferencji prasowej ..

W najbliższym sezonie w barwach Wisły Can-Pack Kraków występować będą Ewelina Kobryn oraz Candice Dupree.

Wkrótce więcej informacji.

Aha zapomnialem dodac ... krazy plota niepotwierdzona aczkolwiek dosc wiarygodna ze CANTY w Lotosie.

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 26 czerwca 2007, 10:11

Zgadzam się z oseskiem ,że jak mamy na siłę ściągać "3' z Europy to lepiej niech szanse dostana zawodniczki które mamy w składzie,a głównie Natalia.

Jężeli chodzi o Dupree to ogladnąłem sobie wczoraj wieczorem z taśmy mecz Sky-Mystics i faktycznie w rywalizacji z Milton wypadła bardzo dobrze. :D

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 26 czerwca 2007, 10:45

garnett pisze:Zgadzam się z oseskiem ,że jak mamy na siłę ściągać "3' z Europy to lepiej niech szanse dostana zawodniczki które mamy w składzie,a głównie Natalia.

też się zgadzam i dlatego liczę na to, że 3-ka będzie na miarę pierwszej piątki, jeśli nie ro rzeczywiście nie ma sensu, bo osób do gry na dobry poziomie u nas sporo.

Dupree 3 w punktach i blokach, a 4 w zbiórkach. Z zawodniczek podkoszowych lepsze statsy ma tylko LJ. To, że Candice gra w średnim Sky moim zdaniem niczym nie umniejsza jej zasług...choćby dlatego, że takich średnich zespołów jest w tej lidze sporo.

Czyli już można powiedzieć że w porównaniu z biegłym sezonem wygląda to tak- Dupree, Pałka i Kobryn za Elę i Dado...zmiana gigantyczna :) a na obwodzie- jeśli przyjdzie pani o której chodzą słuchy, albo ktoś jej pokroju to źle nie będzie. :)
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 26 czerwca 2007, 10:52

Ałgaja pisze:
garnett pisze:Zgadzam się z oseskiem ,że jak mamy na siłę ściągać "3' z Europy to lepiej niech szanse dostana zawodniczki które mamy w składzie,a głównie Natalia.

też się zgadzam i dlatego liczę na to, że 3-ka będzie na miarę pierwszej piątki, jeśli nie ro rzeczywiście nie ma sensu, bo osób do gry na dobry poziomie u nas sporo.

Dupree 3 w punktach i blokach, a 4 w zbiórkach. Z zawodniczek podkoszowych lepsze statsy ma tylko LJ. To, że Candice gra w średnim Sky moim zdaniem niczym nie umniejsza jej zasług...choćby dlatego, że takich średnich zespołów jest w tej lidze sporo.

Czyli już można powiedzieć że w porównaniu z biegłym sezonem wygląda to tak- Dupree, Pałka i Kobryn za Elę i Dado...zmiana gigantyczna :) a na obwodzie- jeśli przyjdzie pani o której chodzą słuchy, albo ktoś jej pokroju to źle nie będzie. :)

ad1 Storm 6-6 a Sky 6-7, czyli bilans porównywalny
ad2 A o kogo chodzi??
Cellar Door
Obrazek

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 26 czerwca 2007, 10:57

osesek pisze:ad1 Storm 6-6 a Sky 6-7, czyli bilans porównywalny
ad2 A o kogo chodzi??

ad 1- racja :)
ad 2- zobaczymy...jedno jest pewne, klub szuka kogoś na prawdę dobrego i oby się udało.

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 26 czerwca 2007, 11:05

Ałgaja pisze:
ad2 A o kogo chodzi??

ad 1- racja :)
ad 2- zobaczymy...jedno jest pewne, klub szuka kogoś na prawdę dobrego i oby się udało.

no nie bądź taka!! powiedz coś więcej!! :wink:
Cellar Door
Obrazek

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 26 czerwca 2007, 11:58

Ałgaja pisze:Dupree 3 w punktach i blokach, a 4 w zbiórkach. Z zawodniczek podkoszowych lepsze statsy ma tylko LJ. To, że Candice gra w średnim Sky moim zdaniem niczym nie umniejsza jej zasług...choćby dlatego, że takich średnich zespołów jest w tej lidze sporo.

Miałem na myśli fakt,że piłka często jest w Jej rękach,można powiedzieć w każdej akcji i to ona jest pierwszą opcją ofensywną swojego zespołu.Wcale nie stawiam Jej tego jako zarzut tylko staram się zobrazować przewagi Dupree w tym elemencie nad takimi zawodniczkami jak Young,Sutton-Brown,Jones czy Burse które mają obok siebie wiele skutecznych partnerek i tak często piłki nie dostają..Dupree oddaje średnio 15 rzutów w meczu,przebywa na parkiecie śr. ponad 34 minuty to daje możliwość większego zaistnienia w statsach niż wielu innym zawodniczkom na pozycjach 4-5.Co nie zmienia faktu ,że uważam Ją za klasową zawodniczkę,choć nie ukrywam,że liczyłem na typowa "5".
Siła podkoszowa jest z pewnością większa i z tego musimy się cieszyć. :D
Jakaś mała podpowiedź w temacie klasowej trójki ?

Nie w bilansie rzecz ,szczególnie na tym etapie sezonu,a w sile pierwszej piątki....trzymając się Twojego przykładu, w Storm każda z zawodniczek może zdobywac po 20 pkt i więcej w kolejnych meczach,a w Sky...?
Zupełnie inaczej rozłożone są proporcje w ataku...to miałem na myśli pisząc o sile Sky.

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 26 czerwca 2007, 12:09

Być może znalazłem sobie odpowiedź! :D

Kobryn i Dupree w Wiśle

W najbliższym sezonie w barwach Wisły Can-Pack Kraków występować będą Ewelina Kobryn oraz Candice Dupree! Nie wykluczony jest także powrót do Wisły.. Chamique Holdsclaw.

Ewelina Kobryn podpisze z Wisłą kontrakt 1 lipca, ponieważ do 30 czerwca obowiązuje jej umowa z Lotosem. - Zadecydowała rodzina, po trzech latach to dla mnie powrót do domu - mówi zawodniczka. Z Wisłą Can-Pack związała się na razie rocznym kontraktem. Klub pozyskał też Amerykankę Candice Dupree. To silna skrzydłowa mogąca czasem występować na pozycji centra. W obecnym sezonie 23-latka jest najlepszą strzelczynią drużyny Chicago Sky ze średnią 19,5 pkt i 7,85 zbiórki na mecz.

Istotną informacją jest ewentualność powrotu do Wisły bohaterki ubiegłorocznych finałów Chamique Holdsclaw! Zawodniczka ta niedawno ogłosiła zakończenie sportowej kariery. Spowodowane to było przede wszystkim problemami osobistymi. Jednak Chamique nie wyklucza, że na drugą część sezonu skusi się by przyjechać do Europy.

Z Wisłą związana jest już umową Agnieszka Pałka. - U mnie o podpisaniu kontraktu zadecydowała strona sportowa. Wisłą to bardzo dobry zespół ze świetnymi zawodniczkami zarówno polskimi jak i zagranicznymi. No i Euroliga - przekonuje Pałka.

Wisła poszukuje jeszcze zawodniczki z europejskim paszportem na pozycję 2/3. - Mamy skład dopięty niemal w stu procentach. - twierdzi trener Tomasz Herkt, który pojawił się na dzisiejszej konferencji prasowej. - Jeśli pozytywnie zakończą się ostatnie rozmowy, to postawiony przed drużyną cel jest do zrealizowania. Przyświecało nam, by zabezpieczyć się w strefie podkoszowej. Będziemy ją mieli bardzo mocną, nie możemy zejść poniżej 40 zbiórek w meczu. Z całą pewnością natomiast przydałby się gracz obwodowym, na pozycję numer dwa lub trzy.

- Cieszę się, że podjąłem pracę w Wiśle - to uznana firma, która startuje w Eurolidze od trzech sezonów. Ma szansę powalczyć o coś w Europie i awansować do pierwszej ósemki. Chcemy obronić tytuł mistrzowski i zdobyć Puchar Polski. Są to zadania realne - powiedział Tomasz Herkt. - Jeśli chodzi o filozofię prowadzenia drużyny, ujawnimy ją w trakcie naszej pracy.

Dziś sześć zawodniczek Wisły wyjeżdża na zgrupowanie reprezentacji Polski do Zakopanego: - Cieszę sie, że wystepuje tu wiele Polek i reprezentantek kraju, natomiast jest to utrudnienie dla mnie, ponieważ będę miał zespół późno do dyspozycji. Jeśli awansują do mistrzostw Europy, to będę je miał na treningu dopiero w październiku. Skerović przyjedzie do nas we wrześniu, zawodniczki z WNBA w październiku. Zostało nam mało czasu, do Euroligi trochę więcej, ale myślę że sobie poradzimy. Wszystkie zawodniczki są w procesie treningowym, a te, które nie będą na kadrze jak Fikiel i Radwan będą pracować od 1 sierpnia - powiedział trener Herkt.

wislakrakow.com
(rav)

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 26 czerwca 2007, 12:14

garnett pisze:Dupree oddaje średnio 15 rzutów w meczu,przebywa na parkiecie śr. ponad 34 minuty to daje możliwość większego zaistnienia w statsach niż wielu innym zawodniczkom na pozycjach 4-5.Co nie zmienia faktu ,że uważam Ją za klasową zawodniczkę,choć nie ukrywam,że liczyłem na typowa "5".
Siła podkoszowa jest z pewnością większa i z tego musimy się cieszyć. :D
Jakaś mała podpowiedź w temacie klasowej trójki ?

Jones- średnio 32.8 min i oddanych 188 rzutów z gry
Dupree- średnio 34,2 min i oddanych 194 rzuty z gry

co do reszty czyli Sutton-Brown, Burse i Young- zgodzę się że grają mniej i tym samym mniej rzucają...ale ja od każdej z nich wole Dupree.

a LJ ma średnio 32 minuty i oddanych do tej pory 176 rzutów -a jak wiadomo w jednym meczu nie grała...takie statsy mimo iż każdy z zawodniczek z pierwszej może zdobyć 20 punktów.

ps. off- Candice ma siostrę bliźniaczkę...wiem, wiem...to nie to samo co mieć siostrę Coco, albo Kelly, ale zawsze coś :wink:

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 26 czerwca 2007, 12:30

Ałgaja pisze:Jones- średnio 32.8 min i oddanych 188 rzutów z gry
Dupree- średnio 34,2 min i oddanych 194 rzuty z gry
co do reszty czyli Sutton-Brown, Burse i Young- zgodzę się że grają mniej i tym samym mniej rzucają...ale ja od każdej z nich wole Dupree.
a LJ ma średnio 32 minuty i oddanych do tej pory 176 rzutów -a jak wiadomo w jednym meczu nie grała...takie statsy mimo iż każdy z zawodniczek z pierwszej może zdobyć 20 punktów.

ps. off- Candice ma siostrę bliźniaczkę...wiem, wiem...to nie to samo co mieć siostrę Coco, albo Kelly, ale zawsze coś :wink:

urwanie głowy mnie czeka!! :lol: :lol: :lol:
Cellar Door
Obrazek

Awatar użytkownika
betti
Senior

Postautor: betti » 26 czerwca 2007, 12:34

Na konferencji było momentami zabawnie :lol:
Jak doszło do zadawania pytań przez dziennikarzy, i o ile sie nie mylę to pan Kordyl zarzucił Wiśle, że ściągają skrzydłową, a mowa była przecież o centrze. Na co Ludwik troszkę się zdenerwował i powiedział, że Dupree to po pierwsze 4, a po drugie jest to zawodniczka pola 3 sekund, co można było zobaczyć w ostatnim meczu WNBA Chicago - Washington.

Jak dla mnie transfer ok.
Teraz czekam jeszcze na zawodniczkę na pozycję 2-3. Swój typ mam, ale może poczekam jak sie wszystko rozstrzygnie. No ciekawe, kto to będzie?
Ogólnie skład wcale nie taki zły.

A kto wie może jeszcze Chamique zobaczymy :shock:
Debiutantka Roku!!!

"Rozpędź się a ściana sama Cię znajdzie" - Tomasz M.

Ave Becky!!!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”