Propozycje zmian w punktacji ligi typerów

Typowanie wyników meczów

Moderatorzy: BARTOLINO, rzymi

BARTOLINO
Administrator

Propozycje zmian w punktacji ligi typerów

Postautor: BARTOLINO » 29 czerwca 2007, 17:55

Chciałbym zapytać co uczestniczy ligi typerów (wszyscy, ale przede wszystkim Ci, którzy typują obecnie WNBA) sądzą o wprowadzeniu pewnej zmiany w punktacji.

Otóż dotychczas zwycięzcy typowania poszczególnych kolejek czy też jak w WNBA serii meczów nie dostawali z tego powodu żadnych dodatkowych punktów poza własną satysfakcją. Dlatego pomyślałem, że można wprowadzić pewnego rodzaju nagrodę dla takich osób. Nie lubię zmieniać zasad w trakcie gry, ale w tym wypadku typowanie WNBA mogłoby stać sie taką małą próbą przed sezonem ligowym u nas i rozgrywkami Euroligi. Jakby tu się spodobało to wprowadzilibyśmy to od początku innych rozgrywek.

Mój pomysł wygląda tak:

Zwycięzca typowania kolejki (czy też serii gier) otrzymywałby dodatkowo 5 punktów, ale w przypadku jeśli tylko jemu jedynemu przypadłoby 1 miejsce w danej kolejce.
Kiedy na 1 miejscu znalazłoby się więcej osób niż jedna, punktów bonusowych nie byłoby.

Co sądzicie o mojej propozycji? Czekam na opinie. Może ktoś ma jakieś inne pomysły? Wszystkie przemyślę.
Ostatnio zmieniony 10 lipca 2007, 12:45 przez BARTOLINO, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 29 czerwca 2007, 18:12

Jak dla mnie może być, tylko ten bonus za duży w stosunku ilości punktów, które można zdobyć w pojedynczym meczu. Bardziej by mi odpowiadały 2-3 pkt.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 29 czerwca 2007, 20:08

nie mam nic przeciwko propozycji Bartka.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
betti
Senior

Postautor: betti » 29 czerwca 2007, 20:28

Co do propozycji, to ja jestem jak najbardziej za.
Moderator już co prawda, słyszał moje zdanie na ten temat, ale stwierdziłam, że nabiję sobie posta :wink: .
A co :lol:
Debiutantka Roku!!!

"Rozpędź się a ściana sama Cię znajdzie" - Tomasz M.

Ave Becky!!!

Awatar użytkownika
Rosso-Nero
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Rosso-Nero » 29 czerwca 2007, 22:23

Jestem jak najbardziej za :!: Mimo, że wątpie bym miał otrzymać taki bonus. :lol:
- Przegraliśmy, więc naokoło wciąż słyszę ludzi, którzy mówią: ale jesteście starzy. W zeszłym roku wygraliśmy, a ci sami ludzie mówili: ale jesteście doświadczeni - Gregg Popovich, trener San Antonio Spurs

Awatar użytkownika
Siero
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Siero » 30 czerwca 2007, 06:01

nie wiem czy to dobry pomysł, ale zobaczyć można :D
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/

Forester
Młodzik

Postautor: Forester » 30 czerwca 2007, 08:51

zgadzam się, ale jednoczesnie przychylam do propozycji Greebo - 3 pkt

Awatar użytkownika
tadziu
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: tadziu » 30 czerwca 2007, 10:14

Także przychylam sie do propozycji BARTOLINO...troszkę może więcej rywalizacji będzie, a co do ilości punktów bonusowych to tak obstawiam między 3 a 5.

Hic amor, haec patria est. !POLSKA!

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 30 czerwca 2007, 13:39

zgodze się ale pod pewnym warunkiem. Dawanie komuś ekstra punktów musi być za coś ekstra, w moim mniemaniu wgranie danej kolejki na to niezasługuje, dopiero jak ktoś wytypuje wszystkich zwycięzców spotkań -3pkt ale jak wszystkie mecze dobrze to 10 pkt.

sorki jak kogoś zdenerwowałem :wink:
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 30 czerwca 2007, 14:09

jeden głos przeciw o niczym nie decyduje :P :wink:
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 30 czerwca 2007, 15:08

hmm.... co prawda teraz nie typuję (dla mnie liczy się tylko nasze rodzime "podwórko" :lol: :wink: ) ale .... propozycja jest ciekawa, jednak ja osobiscie troszke bym to zmodyfikował:
1 punkt - gdy jedna osoba wygra typowanie kolejki
3 punkty - gdy zwyciężca wytypuje poprawnie wszystkich zwyciezców meczy
5 punktów - gdy zostana wytypowane poprawnie WSZYSTKIE przedziały punktowe
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 czerwca 2007, 15:13

Szymon pisze:hmm.... co prawda teraz nie typuję (dla mnie liczy się tylko nasze rodzime "podwórko" :lol: :wink: ) ale .... propozycja jest ciekawa, jednak ja osobiscie troszke bym to zmodyfikował:
1 punkt - gdy jedna osoba wygra typowanie kolejki
3 punkty - gdy zwyciężca wytypuje poprawnie wszystkich zwyciezców meczy
5 punktów - gdy zostana wytypowane poprawnie WSZYSTKIE przedziały punktowe

Tez mi ta wersja najbardziej pasuje.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 30 czerwca 2007, 17:52

ann pisze:jeden głos przeciw o niczym nie decyduje :P :wink:

w końcu Bartek jest tu szeryfem i to On ustawia reguły,
a mi pasi to co napisł Szymon - jest to modyfikacja wszystkich opcji i wydaje sie bardzo sprawiedliwa.
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 30 czerwca 2007, 18:34

Propozycja Szymona ma jedną wadę. W naszej lidze bardzo często zdarzało się, że były osoby, które trafiały wszystkich zwycięzców, a mimo tego nie wygrywały całej kolejki. Poza tym w lidze i w Eurolidze nie jest to aż tak wielką sztuką trafić wszystkich zwycięzców. Dlatego nie widzę możliwości, żeby za to nagradzać bonusami.
Można trochę zmodyfikować moją propozycję.
3 punkty dla zwycięzcy kolejki, ale tylko w przypadku gdy będzie to jedna osoba.
Natomiast za trafienie wszystkich meczów z przedziałami musi być wyższy bonus. Odkąd pamiętam takiego przypadku jeszcze nie było. Jeśli trafi się taka osoba to oprócz 3 punktów za zwycięstwo w kolejce powinna być nagroda jeszcze od 3 do 5 punktów (do rozważenia). Łącznie taka osoba dostałaby 6 do 8 punktów, ale jest to sytuacja kiedy naprawdę warto nagradzać.
Jeszcze dodam, że punkty bonusowe za dokładne trafienie wszystkich meczów byłyby przyznawane tylko jeśli w kolejce typowanych były conajmniej 5 spotkań.
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 02 lipca 2007, 18:03

J na tak, za taka opcja jaka podana w temacie z wynikami.

Wróć do „Liga typerów”