Fantasy WNBA - komentarze.

Wykaż się wiedzą o baskecie, sam wygraj ligę...

Moderatorzy: BARTOLINO, Moderatorzy

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 30 czerwca 2007, 07:50

1.ja jestem zedcydowanie przeciwna aktualizowaniu składow. bo niby na jakiej zasadzie miałby być draft? kto pierwszy ten lepszy?tak... to bardzo sprawiedliwe :wink:
2.rzeczywiście znalezienie informacji o swojej zawodniczce zajmuje całe dnie. :P
3. tylko po co zmieniać regulamin który prawie wszystkim odpowiada?

a tak odnośnie gry moich zawodniczek to: odwróc tabele Wiodące będą na czele... :lol: 8)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 czerwca 2007, 07:58

P.OLD pisze:5. do 1 pktu wyp G. : reg. jest po to aby go też łamać :wink: i czasem zmieniać...

Widzisz.. dla mnie regulamin jest głownie po to by go przestrzegać.

Reszty nie komentuje bo swoje zdanie wyraziłem już wcześniej. Mamy połowę zabawy za sobą, zmian w tym sezonie nie wprowadzę.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Fufurek
Młodzik

Postautor: Fufurek » 30 czerwca 2007, 09:21

P.OLD pisze:1. ale mi chodzi o takie kontuzje tuż przed samym meczem ....
2. co do listy zawodniczek .... proponuje jej aktualizacje co drugą niedziele o godzinie 20. - chyba wiekszosc osób jest wtedy w domu.
4. nie wiem jak wy ale moją pasja nie jest siedzenie przed kompem i szukanie informacji o moich zawodniczkach tak nałogowo jak niektórzy tu pisza ... gram bo mam chwile wolnego....

O kontuzje tuż przed samym meczem, wspomniałeś o Taj, a Taj była już mecz wcześniej kontuzjowana ;)

No i wszyscy wchodzimy o tej 20 i kto pierwszy naciśnie enter jego zawodniczka? Ponieważ w WNBA nie ma, aż tak radykalnych zmian, że dla wszystkich by raczej nie starczyło.

Nie masz czasu. Oglądasz wszystkie mecze w WNBA (albo większość;)) W czasie reklam możesz powertować strone :) Ja nie dużo czasu nad nią spędzam, do tego mało rozumiem z angielskiego, ale jakoś sobie radzę ;)
"... Każda porażka jest nawozem sukcesu ..."

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 30 czerwca 2007, 10:22

zgadzam się z tym co napisali poprzednicy i jeszcze jedno:

P.OLD pisze:1. ale mi chodzi o takie kontuzje tuż przed samym meczem ....

obecnie funkcjonujące zasady (powtórzę się) są sprawiedliwe, jeśli kogoś nie przekonuje to, że trzeba starać się być w miarę na bieżąco z tym w jakiej dyspozycji zdrowotnej są koszykarki to-trudno. Sądzę, że nie zabiera to więcej czasu niż np. sprawdzanie dokonań pań z listy transferowej, by zrobić sobie wymianę.
I mam pytanie (odnośnie jasności zasad i sprawiedliwości) : w jaki sposób weryfikowalibyśmy to, czy pani x doznała kontuzji 2 dni przed meczem, idąc na mecz czy też wychodząc z szatni na rozgrzewkę? bo w artykułach prasowych niekoniecznie piszą kiedy to się wydarzyło.
To co proponujesz może :
raz- doprowadzić do ignorowania doniesień o kontuzjach- "bo może jednak zagra, a jak nie zagra to i tak 0 nie będzie",
dwa-może doprowadzić do tego, że np. ktoś ma bardzo dobrą zawodniczkę, ale kontuzjowaną i sobie ją wystawia przez np. 2 tygodnie- żeby nie przegapić jej powrotu, bo i tak mu się nie będą 0 liczyć.
Czyli moim zdaniem...kolejne argumenty co do braku sensowności takiego rozwiązania.
Poza tym co zrobić np. z sytuacją gdy koszykarka nie gra, bo jest chora, ale siedzi sobie w dresie na ławce? taka sytuacja była niedawno z tego co pamiętam z Shameką Christon.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
P.OLD
Młodzik

Postautor: P.OLD » 30 czerwca 2007, 11:02

z kontuzjami chodzi mi o ( opisze dokładnie sytuacje):

czytam wszelkie serwisy dostępne na temat meczu i sprawdzam czy jest zdrowa czy nie (dlatego tak późno ustalam skład)->jesli jest zdrowa to wystawiam zawodniczke ( jeśli nie to nie) -> jeśli ktoś oglada mecz ( a bardzo często to robie) i dowiaduje sie sie tuż przed samym meczem(studio w transmisji przed rozpoczeciem meczu), że zawodniczka X nie zagra z powodu kontuzji to w takim momencie można na forum napisać, że zawodniczka X nie bedzie grała w danym meczu z powodu kontuzji i jej się nie bedzie liczyło evala.

a to co Ałg. napisalaś: a jeśli 2 dni przed meczem złapie kontuzje, a nie bedziesz mieć żadnej informacji kiedy dokładnie to sie stało ( brak informacji przed meczem o kontuzji traktujemy przewaznie jako fakt, ze dana zawodniczka jest zdrowa), a po meczu w relacji bedzie wzmianka o kontuzji to wtedy nie liczyć jej evala.

G: ja nie mówie o zmianach w reg. na tą gre... ale nam na myśli już następne rozgrywki .. o ile takowe będa.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 30 czerwca 2007, 11:04

ale jak się dowiesz nawet minutę przed rozpoczeciem meczu, to spokojnie możesz ją wycofać jeszcze :wink:
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 30 czerwca 2007, 11:20

ann pisze:ale jak się dowiesz nawet minutę przed rozpoczeciem meczu, to spokojnie możesz ją wycofać jeszcze :wink:

prawie :wink: tzn. jak wiemy tylko teoretycznie mecze zaczynają się o podawanych godzinach...tak naprawdę w większości przypadków wtedy rusza dopiero transmisja i studio. Niemniej jeśli mecz ma się zacząć o 22 to to jest godzina rozpoczęcia meczu. Mimo, że faktycznie panie zaczynają biegać za piłką o 22.07. idąc za tym przykładem zawodniczkę można usunąć nie później niż o 21.59;)

2- P.Old-czyli odnośnie tego co proponujesz nie ma sensu czekać w napięciu na to, że będzie na rozgrzewce czy nie, bo jak jej nie będzie, a Ty ją wystawisz to i tak eval nie będzie liczony.
No i dalej może to prowadzi do sytuacji ignorowania kontuzji o którym pisałam powyżej-czyli wystawiania przez 2 tyg. kontuzjowanej pani, bo może w każdej chwili wrócić do gry (jak wiadomo w usa kontuje przebiegają w innym rytmie- patrz Margo Dydek :wink: ).
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 30 czerwca 2007, 11:21

Ałgaja pisze:
ann pisze:ale jak się dowiesz nawet minutę przed rozpoczeciem meczu, to spokojnie możesz ją wycofać jeszcze :wink:

prawie :wink: tzn. jak wiemy tylko teoretycznie mecze zaczynają się o podawanych godzinach...tak naprawdę w większości przypadków wtedy rusza dopiero transmisja i studio. Niemniej jeśli mecz ma się zacząć o 22 to to jest godzina rozpoczęcia meczu. Mimo, że faktycznie panie zaczynają biegać za piłką o 22.07. idąc za tym przykładem zawodniczkę można usunąć nie później niż o 21.59;)

dokładnie o to mi chodzilo :)

Awatar użytkownika
P.OLD
Młodzik

Postautor: P.OLD » 30 czerwca 2007, 11:30

2- P.Old-czyli odnośnie tego co proponujesz nie ma sensu czekać w napięciu na to, że będzie na rozgrzewce czy nie, bo jak jej nie będzie, a Ty ją wystawisz to i tak eval nie będzie liczony.
No i dalej może to prowadzi do sytuacji ignorowania kontuzji o którym pisałam powyżej-czyli wystawiania przez 2 tyg. kontuzjowanej pani, bo może w każdej chwili wrócić do gry (jak wiadomo w usa kontuje przebiegają w innym rytmie- patrz Margo Dydek :wink: ).

ale mi nie chodzi o taka zawodniczke która była kontuzjowana przez jakiś czas. tylko o taka sytuacje, że zdrowa złapie kontuzje przed meczem i w nim nie zagra. i ty nie bedziesz miała juz mozliwości usunięcia jej z listy wystawionych.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 30 czerwca 2007, 11:48

P.OLD pisze:ale mi nie chodzi o taka zawodniczke która była kontuzjowana przez jakiś czas. tylko o taka sytuacje, że zdrowa złapie kontuzje przed meczem i w nim nie zagra. i ty nie bedziesz miała juz mozliwości usunięcia jej z listy wystawionych.

Przeczytaj sobie punkt regulaminu który zaproponowałeś...z niego nie wynika, że chodzi Ci tylko o "pierwszy mecz w którym nie gra".
Zresztą sam pisałeś wczoraj o Taj - o tym, że w 1 meczu już nie grała i nie wiesz czy zagra w 2...czyli jednak nie chodzi Ci tylko o "pierwszy mecz", ale także o to by nie przegapić jej 1 meczu po kontuzji i równocześnie nie ryzykować liczonego 0.

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 30 czerwca 2007, 12:02

Temat jak najbardziej mnie dotyczący ,bo kontuzje Thorn i McWiliams spowodowały dwa "0" u moich zawodniczek,a niedyspozycja Taj zmusza mnie do szukania rezerwowego centra którego wcześniej zbyt pochopnie oddałem, a obecnie ilość wartościowych środkowych na rynku wolnych agentów mizerna..... :(
Moje zdanie na ten temat jest podobne jak Ałgaji ,które cytuje...

1- ja mam takie wrażenie, że gra polega nie tylko na doborze odpowiedniego składu i wystawiania dobrych zawodniczek, ale także na reaserchu...w sporej części przypadków można się dowiedzieć o kontuzjach (chyba, że są nagłe-czyli np. dzień przed meczem), a także o terminie powrotu...trzeba szukać. Zresztą mam wrażenie, że na tym polega gra- że jest jakiś element nieprzewidywalności, zaskoczenia.

2- co do listy transferów- moje zdanie w tym temacie jest wiadome...ale masz jakiś pomysł na rozsądne dodanie do listy transferowej zawodniczek nowo przybyłych? rozsądne tzn. sprawiedliwe- taki, w którym każdy będzie miał równe szanse, jak to miało miejsce przy drafcie. Bo pomysł typu- kto pierwszy zobaczy, że pani x gra mimo, że nie ma jej na liście transferowej ten lepszy nie jest chyba dobrym rozwiązaniem.

Jeżeli chodzi o aktualizację listy transferowej i pozyskiwanie z niej zawodniczek to pomysł Greebo z PLKK(licytacja) jest zdecydowanie najlepszy.
Tutaj problemem może być tylko podliczenie evala zawodniczki oferowanej przez gracza za zawodniczkę z listy transferowej.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 czerwca 2007, 14:04

Dokładnie Garnett, w WNBA mam problem ze średnimi evalami, Dlatego nie proponowałem tego pomysłu wcześniej. Można co prawda sumować średnie ilości pkt, asyst, zbiórek itd, ale jeśli chodzi o skuteczność to już pojawia się problem. I dokłada mi naprawdę sporo roboty. Tym niemniej w przyszłej edycji coś postaram się wymyślić w tym względzie, choć akurat w WNBA problem z dobieraniem zawodniczek jest w mojej opinii minimalny w porównaniu z PLKK i zapewne też Euroligą.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
betti
Senior

Postautor: betti » 30 czerwca 2007, 14:34

Ale przeciez evale kazdej zawodniczki z WNBA są dostepne jak się wejdzie na daną zawodniczkę.
Nie trzeba liczyć sredniego evalu, ponieważ tam są aktualizowane.
Debiutantka Roku!!!

"Rozpędź się a ściana sama Cię znajdzie" - Tomasz M.

Ave Becky!!!

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 czerwca 2007, 14:44

betti pisze:Ale przeciez evale kazdej zawodniczki z WNBA są dostepne jak się wejdzie na daną zawodniczkę.
Nie trzeba liczyć sredniego evalu, ponieważ tam są aktualizowane.

Serio? Nawet nie wiedziałem :) To problem z głowy. ;-)

Awatar użytkownika
betti
Senior

Postautor: betti » 30 czerwca 2007, 14:50

Widzę, że niektórzy dziś bardzo zgryźliwi.
No cóż, widać biometr niekorzystny...
Debiutantka Roku!!!

"Rozpędź się a ściana sama Cię znajdzie" - Tomasz M.

Ave Becky!!!

Wróć do „Fantasy PLKK oraz Basket Quiz”