Koszykarki Polfy ukarane

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Koszykarki Polfy ukarane

Postautor: Wojteg » 11 stycznia 2005, 08:00

Koszykarki Polfy ukarane

Wtorek, 11 stycznia 2005r.

Brązowe medalistki z ubiegłego sezonu, koszykarki PZU Polfy Pabianice przechodzą poważny kryzys. Przegrały dwa spotkania z rzędu, a już w sobotę czeka je bardzo trudny mecz w Krakowie z występującą w Eurolidze Wisłą.

Obrazek
Alicja Perlińska (z piłką) była najskuteczniejszą zawodniczką PZU Polfy w Gorzowie. Fot. Kamil Jóźwiak

Jeśli podopieczne Tadeusza Aleksandrowicza doznają kolejnej porażki, będzie to już oznaczało głęboką zapaść.

• Czy zarząd klubu zareagował na słabe występy koszykarek?

Jacek Stępniewski (prezes Polfy): – Odbyliśmy kilka rozmów z zawodniczkami. Postanowiliśmy ukarać zespół finansowo za fatalną postawę w ostatnich meczach. Mamy określone ambicje i nie możemy sobie pozwolić na tak bezbarwną grę. Zapewniam, że dziewczyny boleśnie to odczują. Dochodzą nas słuchy o niesnaskach w zespole, mam nadzieję, że wreszcie zaczniemy grać na wysokim poziomie. Przed nami trudny mecz w Krakowie. To idealna okazja na przełom. Wierzę, że koszykarki to wykorzystają.

• Rozważaliście może zmianę szkoleniowca?

– W żadnym wypadku. Trener Aleksandrowicz nadal może spokojnie pracować. To jest zresztą teraz najistotniejsze. Wszyscy powinniśmy skupić się na pracy. Przed nami jeszcze wiele spotkań, przypominam, że wszystko rozstrzygnie się zresztą dopiero w fazie play off. Przed tym sezonem znacznie wzmocniliśmy zespół i to powinno wreszcie przynieść efekty. Liczę, że ten mały wstrząs sprawi, że na kolejną porażkę będziemy musieli czekać bardzo długo.

(bart) - Express Ilustrowany

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 11 stycznia 2005, 08:01

Kary w Polfie po słabych występach i trzech porażkach w ostatnich czterech meczach

Wtorek, 11 stycznia 2005r.

Nerwowa atmosfera zapanowała w zespole koszykarek PZU Polfy Pabianice. Trener Tadeusz Aleksandrowicz zapowiedział, że wyciągnie wnioski ze słabych występów w ostatnich spotkaniach.

Obrazek
Tradycyjnie najsolidniejszą zawodniczką PZU Polfy jest Elżbieta Trześniewska, zajmująca trzecie miejsce wśród snajperek ligi (średnio 17,09) i drugie jeśli chodzi o zbiórki (łącznie 94). Fot. Krzysztof Szymczak

Przypomnijmy, że kryzys zaczął się pod koniec listopada, kiedy pabianiczanki na swoim boisku męczyły się w dwóch dogrywkach z outsiderem rozgrywek Meblotapem, mającym do tej pory tylko jedno zwycięstwo. Polfa wygrała ostatecznie (85:83), ale w stylu niegodnym kandydata na finalistę.

Później przyszła klęska w Gdyni z Lotosem (60:92), a w nowym roku zwycięstwo w Ostrowie (98:43) i wyjazdowe porażki w Polkowicach (57:60) oraz sensacyjna w Gorzowie (58:61).

– Popsuł się duch w zespole – powiedział trener Tadeusz Aleksandrowicz. – Niepokojąco przedłuża się brak formy, ale to mój kłopot i muszę sobie z nim radzić.

Naszym zdaniem zespół prezentuje się fatalnie pod względem fizycznym, odstając pod tym względem od czołówki.

– Postanowiliśmy ukarać finansowo cały zespół za słabą postawę w ostatnich meczach – powiedział nam wczoraj prezes pabianickiego klubu Jacek Stępniewski. – Mamy problemy, jak w każdej rodzinie, ale jestem pewien, że zdołamy je rozwiązać.

(mk) - Dziennik Łódzki

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 11 stycznia 2005, 11:46

Wojteg pisze:
Później przyszła klęska w Gdyni z Lotosem (60:92), a w nowym roku zwycięstwo w Ostrowie (98:43) i wyjazdowe porażki w Polkowicach (57:60) oraz sensacyjna w Gorzowie (58:61).

(mk) - Dziennik Łódzki

:shock: :shock: :shock: ciekawe jakiego kalendarza używa pan redaktorek??? Kurde, tętno mi się podnosi gdy czytam takie bzdury!!

Co do kar finansowych. Hmmmm..... nie przypominam sobie by wcześniej miały miejsce. Ciekawe jaki efekt przyniosą??? Byle nie odwrotny od spodziewanego.
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 11 stycznia 2005, 11:57

Ciekawe czy kara jest taka sama dla wszystkich, jeśli tak to raczej nie będzie to ruch wychowawczy i tylko dopsuje tą domniemaną złą atmosferę.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 11 stycznia 2005, 12:20

Mikey pisze:Ciekawe czy kara jest taka sama dla wszystkich, jeśli tak to raczej nie będzie to ruch wychowawczy i tylko dopsuje tą domniemaną złą atmosferę.

No nie teraz to już przesadziłeś - zespół jest zespołem i wszyscy za jednego, jeden za wszystkich. Więc nie wypisuj tutaj bzdur że powinno się ukarać jedną a drugiej nie, a do tego jeszcze patrzysz przez pryzmat ostatniego meczu - i wiem kogo byś nie ukarał :wink: . Mam racje?

Polak

Postautor: Polak » 11 stycznia 2005, 12:28

Ja jestem przeciwnikiem takiego karania.Zespół jest bez formy to widać po nieskuteczności a nie bez ambicji.Co za wolno biegają?CIEKAWE CZY DZIAŁACZE TEŻ SAMI SIEBIE UKARAJĄ NP.ZA ZŁE TRANSFERY CZY ZA BRAK DŁUGOTRWAŁEJ WIZJI ZESPOŁU.Najłatwiej komuś wyjmować z garka.

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 11 stycznia 2005, 12:40

Viallos pisze:
Mikey pisze:Ciekawe czy kara jest taka sama dla wszystkich, jeśli tak to raczej nie będzie to ruch wychowawczy i tylko dopsuje tą domniemaną złą atmosferę.

No nie teraz to już przesadziłeś - zespół jest zespołem i wszyscy za jednego, jeden za wszystkich. Więc nie wypisuj tutaj bzdur że powinno się ukarać jedną a drugiej nie, a do tego jeszcze patrzysz przez pryzmat ostatniego meczu - i wiem kogo byś nie ukarał :wink: . Mam racje?

"Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego". Ok.Tylko widzisz Viallos, każdy kij ma dwa końce. Dlaczego karać zawodniczke która w każdym meczu gra na maksa, która się stara i daje z siebie wszystko???? Ona ma cierpieć bo w drużynie są koleżanki którym się nie chce???? Bzdura!!!! Według mnie powinna być zrobiona analiza i ukarane powinny zostać te koszykarki, które na to zasługują.

Obrazek

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 11 stycznia 2005, 12:48

Szymon pisze:
Viallos pisze:

"Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego". Ok.Tylko widzisz Viallos, każdy kij ma dwa końce. Dlaczego karać zawodniczke która w każdym meczu gra na maksa, która się stara i daje z siebie wszystko???? Ona ma cierpieć bo w drużynie są koleżanki którym się nie chce???? Bzdura!!!! Według mnie powinna być zrobiona analiza i ukarane powinny zostać te koszykarki, które na to zasługują.

Ja jestem tego samego zdania. Ukarane powinny zostać zawodniczki, które kompletnie nic nie robią żeby w klubie było lepiej.

Choć jak już chodzi o jakiekolwiek karanie to chyba zły pomysł. Jeżeli dziewczyny rzeczywiście straciły formę to trzeba ją odbudować. A to, że straciły formę nie wynika chyba z tego, że nie chce im się grać. Być może się mylę ale nie znam wewnętrznych układów zespolu. Pozdr.

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Re: Koszykarki Polfy ukarane

Postautor: Wojteg » 11 stycznia 2005, 14:28

Wojteg pisze:Postanowiliśmy ukarać zespół finansowo za fatalną postawę w ostatnich meczach. Mamy określone ambicje i nie możemy sobie pozwolić na tak bezbarwną grę. Zapewniam, że dziewczyny boleśnie to odczują. Dochodzą nas słuchy o niesnaskach w zespole, mam nadzieję, że wreszcie zaczniemy grać na wysokim poziomie.

No i pięknie nam się porobiło. Do słabej formy dochodzą "niesnaski" i nie dziwię się, że drużyna tak słabo gra. Nie wiem tylko czy karanie pomoże czy przeszkodzi. Od tego jest chyba trener aby wszelkie bunty i niesnaski w drużynie łagodzić.
Jeśli chodzi o sposób karania, to zgadzam się z niektórymi przedmówcami. Kary tylko dla buntowniczek. :!:

Waldi
Kadet

Postautor: Waldi » 11 stycznia 2005, 15:30

Swego czasu kara finansowa spotkała polkowicki zespół. W ich przypadku zadziałała, bo w następnym meczu CCC wygrało z Lotosem :lol:
Zobaczymy czy taka sama kara przyniesie efekt w Pabianicach przed meczem z Wisłą :roll: :wink:

Adam
Żak

Postautor: Adam » 11 stycznia 2005, 16:27

Każdy odbiera takie kary inaczej - dla jednego to motywacja do działania i poprawy, a dla drugiego wprost przeciwnie... Zwłaszcza, że okienko transferowe mamy :wink:

Awatar użytkownika
kyS
Kadet

Postautor: kyS » 11 stycznia 2005, 17:15

Tez nie wydaje mi sie, zeby kary byly jakas skuteczny metoda. Moge sie jedynie wypowiadac na temat meczu w Gorzowie i moim zdanie w druzynie zabraklo zmienniczek (kontuzje), a za taki stan rzeczy to juz na pewno nie nalezy karac zawodniczek, albo trenera tylko tych na gorze.
Obrazek

CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie
ZnaczyNigdySieNieZaczelo
GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie
SkonczyloSieBoSieNieZaczelo
CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 11 stycznia 2005, 17:40

Zespół jest zespołem? I co z tego Viallos? To zawodniczka która zap...la ile sie da jakie wnioski wyciągnie po takiej karze??? Gdybym ja był taka zawodniczką to przyjąlbym taktykę: po co sie starac jęsli widzę ze reszta olewa pracę a i tak wszystkie zostaniemy ukarane> I Ty mówisz ze ja przesadziłem? No sorry. Zbiorowe kary to najdurniejsze rozwiązanie. A jeden za wszystkich wszyscy za jednego to było może i dobre dla trzech muszkieterów :?
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 11 stycznia 2005, 18:20

Widze że wszyscy (szczególnie Mikey) patrzą przez pryzmat ostatniego meczu. Kara nie jest za ostatni występ tylko za to co wyprawiają nasze panie od kilku meczy.
I proszę nie wymyślać że jedna ciężko trenuje a inna nie. A poza tym jak to ocenisz? Dla jednej przebiegnięcie np 100m w 12sek to pestka natomiast dla innej może to być mistrzostwo świata. Poza tym każda z zawodniczek ma inne zadania w tym zespole. Wszystkie trenują podobnie, natomiast kara spotyka je za to co prezentują ostatnio na parkiecie podczas meczy - wszystkie bez wyjątku.

Proszę przeanalizujcie sobie ostatnie występy zespołu (nie tylko ostatni) i wyciągnijcie odpowiednie wnioski.

A do do powiedzenia: "jeden za wszystkich, wszyscy za jednego" jest jak najbardziej aktualne - szczególnie właśnie w grach zespołowych.

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 11 stycznia 2005, 23:15

Viallos pisze:Widze że wszyscy (szczególnie Mikey) patrzą przez pryzmat ostatniego meczu. Kara nie jest za ostatni występ tylko za to co wyprawiają nasze panie od kilku meczy.
I proszę nie wymyślać że jedna ciężko trenuje a inna nie. A poza tym jak to ocenisz? Dla jednej przebiegnięcie np 100m w 12sek to pestka natomiast dla innej może to być mistrzostwo świata. Poza tym każda z zawodniczek ma inne zadania w tym zespole. Wszystkie trenują podobnie, natomiast kara spotyka je za to co prezentują ostatnio na parkiecie podczas meczy - wszystkie bez wyjątku.

Proszę przeanalizujcie sobie ostatnie występy zespołu (nie tylko ostatni) i wyciągnijcie odpowiednie wnioski.

A do do powiedzenia: "jeden za wszystkich, wszyscy za jednego" jest jak najbardziej aktualne - szczególnie właśnie w grach zespołowych.

Nie masz racji. Owszem trenują podobnie, mają inne zadania itd. Tylko co z tego. Liczy się też to jak zawodniczki prowadzą się na codzień i jakie ogólnie mają nastawienie do wykonywanej pracy. No bo np. Wszystkie jednakowo ciężko trenują, tylko że jedna po treningu wraca do domu, zdrowo się odżywia itd., a w meczach gra jak najlepiej potrafi, daje z siebie wszystko. A druga wraca do domu i prowadzi niesportowy tryb życia a do meczu podchodzi na zasadzie, że po co się dziś męczyć, mecz i tak się wygra. Oczywiście to tylko przykład i niech nikt nie wyciąga jakiś wniosków i nie szuka "dziury w całym". Ale właśnie ten przykład potwierdza że odpowiedzialność zbiorowa nie jest najlepszym wyjściem. Bo może być taki skutek jak Mikey pisał, że te którym zależy zaczna również olewać sprawę.

Co do "hasła muszkieterów". Jeśli tak to powinni być ukarani również trenerzy. Oni także są ogniwem zespołu.

Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”